Sommerlesing fra !les

Boktips til ferien? Her er noen anbefalinger fra oss i Foreningen !les. Vi ønsker alle en riktig god sommer!

Skrevet juni 28, 2024 i Boktips

PETRA ANBEFALER:


Kroningen. Halve kongeriket 8 

Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Aschehoug 2024 

– Da er endelig siste kapittel i sagaen Halve kongeriket skrevet. Vennegjengen til det kongelige tvillingparet Kalle og Margrethe er ferdige med videregående etter at vi har fulgt dem gjennom åtte bøker. Ringen sluttes ved at hovedpersonen fra første bok, Lena, igjen spiller hovedrollen. Gjennom alle åtte bøker har hun og Kalle vært av og på som kjærester, og i Kroningen skal hun både finne seg selv og kjærligheten. Det er en avslutning som vil tilfredsstille de trofaste fansene av denne serien. 


Dobbeltgjenger. En reise inn i speilverdenen

Naomi Klein
Oversatt av Anders Dunker
Oktober 2024 

Naomi Klein skriver stadig politiske samfunnsanalyser med et personlig og sterkt engasjement, og den siste er Dobbeltgjenger. Denne gangen handler det om hvordan høyresidens ville løgner gjør det umulig å snakke om de virkelige problemene verden står overfor. Ordene vi bruker mister sin mening. Hun tar utgangspunkt i hvordan hennes egne ideer ble forvekslet og forvrengt gjennom de spinnville konspiratoriske ideene til Naomi Wolf, og går elegant videre til å beskrive et politisk landskap fullt av slike dobbeltgjengere. Boka gir nye perspektiver på hva som motiverer konspirasjonsteoriene og på hvordan vi kan bekjempe dem. 

SIRI ANBEFALER:


In memoriam

Alice Winn
Oversatt av Ragnhild Eikli
Gyldendal 2024

– Alice Winn sin fantastiske og episke debutroman må med i feriebagen! Historien følger to unge menn, fra en engelsk kostskole, som forelsker seg under første verdenskrig. Ulovlig og intens ung kjærlighet midt i en grusom krig, spilles vakkert og nært ut i In memoriam.


11%

Maren Uthaug
Oversatt av Ingvild Holvik
Samlaget 2024

Det er ei ny tid, heilt utan menn. Med unntak av nokrehannar som blir forvara i eit avlssenter på Lolland. Maren Uthaug har skrive ein utopi eller dystopi, alt etter korleis ein ser det. Ein til tider heilt ekstrem, morosam, intens og sanseleg satire er det i alle fall, så det er berre å bli med inn i framtida!

MARTE ANBEFALER:


Tordivelen flyr i skumringen

Maria Gripe
Oversatt av Tove Gravem Smestad
Aschehoug 2015 (1979) 

– For meg blir det ingen sommer uten denne boka. Da jeg var liten satt jeg klistra inntil CD-spilleren med kulrunde øyne sammen med storebroren min og lytta til hørespillet om Annika, Jonas og Davids sommer i den mystiske Selandergården. Siden da har jeg lest romanen Maria Gripe skrev basert på hørespillet hver eneste sommer. Og den holder seg! Fint å friske opp nå som den skal bli TV-serie til neste år.   


Vi har ikke fire nye år

Martine Johansen
Vigmostad & Bjørke 2020 

– En ung dame flykter fra Jehovas vitner i Norge til Trumps Amerika hvor hun kjører gjennom ørkenen med sin amerikanske kjæreste. De stopper for å gifte seg i Las Vegas, selveste symbolet på kommersialisme og overforbruk, da en eksplosjon setter en stopper for planene deres. Vi har ikke fire nye år er en dystopisk road trip-roman som er perfekt å lese på stranda nå som det nærmer seg et nytt presidentvalg i USA.   

VIBEKE ANBEFALER:


Demon Copperhead

Barbara Kingsolver
Oversatt av Kirsti Vogt
Kagge Forlag 2024 

– Hvis du bare skal lese én bok denne sommeren, vil du ikke angre på å velge Demon Copperhead! Dette er en fantastisk oppvekstroman satt til landsbygda i det sørlige USA. Den handler om å overleve på tross av livets utfordringer, om egen og andres selvfølelse. Om hvilke odds i livet man har når man blir sett på som «rednecks» – hvite amerikanere som ofte oppfattes som vulgære og usofistikerte, og som blir lett bytte for kyniske legemiddelfirmaers avhengighetsskapende preparater. Dette er rystende, vondt, rørende, vakkert og fremfor alt håpefull lesning! 


Om utregningen av romfang

Solvej Balle
Oversatt av Trude Marstein
Press 2022 

– For en utrolig fasinerende bokserie! I bok en blir vi kjent med ekteparet Tara og Thomas Selter som driver et lite antikvariat. På en kort jobbreise opplever Tara plutselig at tiden har gått i stykker. Hun sitter fast i 18. november, og dagen gjentar seg om og om igjen. Hun reiser hjem til ektemannen, som ikke er fanget i tiden som henne. Hver morgen må hun forklare ham sin situasjon, vel vitende om at neste dag vil bli akkurat lik. Hun er den eneste som forandrer seg og blir eldre, alt rundt henne forblir det samme. Du tror du har lest konseptet før, men aldri på denne måten! Bok to blir med meg på ferie denne sommeren, og jeg gleder meg! 

CHRISTIAN ANBEFALER:


Lundin

Tron Jensen
Oktober 2023 

– En eldre, og noe utbrent forfatter drar på helsereise til Syden. En tidlig morgen på stranden møter han en annen herre i samme ærend. De kommer i prat. Herren, som viser seg å hete Lundin, kan melde om at han så mordet på Olof Palme. Og han har ingenting imot å fortelle sin historie. Frydefullt, underfundig og velskrevet.  


På lag med Jo

Kristine Rui Slettebakken
Gyldendal 2022 

– Frida og Jo skal på cup i Danmark. Det er selvsagt sommer og alle gleder seg. Men det går ikke helt på skinner. Får de med seg Aisha? Spiller de på lag på ekte?  


Trollheim 5: Edderkoppens dronning

Arne Lindmo
Illustrert av Ida Skjelbakken
Figenschou 2024

– To barn forsvinner uten spor og en stor politietterforskning er på gang. Adam, Tara og Tobias skal forsøke å finne ut av det, men det blir lettere sagt enn gjort. Edderkoppenes dronning er ikke et lett bytte for de tre modige barna. Spenning fra start til slutt fra Lindmo.  

OLE ANBEFALER:


På én betingelse

Neda Alaei
Gyldendal 203 

På én betingelse av Neda Alaei ble av ungdom kåret til vinner av Uprisen 2024. Vi møter Yousef som sliter mellom å være den han ønsker å være og samtidig leve opp til forventninger blant venner, på hjemmebane og på skolen. Det bygger seg opp frustrasjon og sinne i ham, og på en fest på Stovner går det galt. De unge leserne i Upris-juryen sier det presist: «Karakterene var spennende, det var lett å forstå handlingene deres og bli kjent med dem. Vi følte med karakterene. De var ikke svart/hvitt, de har dybde og er sammensatte, med ytre og indre problemer.»  


Full bajas

Ingunn Thon
Illustrert av Maja Kjellstad Aanonsen
Samlaget 2023  

– Humor i sommarvarmen? Då er Full bajas om perfekte Orion ei perfekt bok for barna eller som høgtlesing i campingstolen. Orion fiksar det meste både på og utanfor skulen. Han har ingen svakheiter, men er rett og slett heil ved. Foreldra er stolte som hanar, men den nye læraren er dessverre ikkje like imponert. På ein foreldresamtale blir Orion oppfordra til å vere litt meir uperfekt. Det har han ikkje planar om å vere, men då han vaknar neste morgon er det akkurat det han er. Kaos er no den nye kvardagen. Korleis skal dette ende?

NAOMI  ANBEFALER:


Susanna, alene

Rita Paramalingam
Oktober 2024 

– Jeg har allerede testet ut Susanna, alene på ferie, og den ble slukt på en kveld. Rita tar deg med i hvordan det er å finne ut hvem man er etter en tragedie snur livet på hodet. Vi får innblikk i hvordan det er å være ung og alene, hvordan sorgen tar form som sinne og hvordan det er å miste alt man kjenner.


Piranesi  

Susanna Clarke
Oversatt av Kristi Vogt
Gursli Berg 2023

Piranesi er en av mine absolutte favoritter, og en bok jeg leser om igjen i sommerferien. Vi blir kjent med Piranesi som bor alene i huset. Et hus med endeløse haller av marmor og flotte staturer. Vi er med på å kartlegge huset størrelse, overleve oversvømmelser og daglige observeringer som skrives ned i en dagbok. Piranesi vet hvor det meste er til enhver tid. Plutselig en dag dukker det opp spor av et at menneske. Hvem er denne personen? Er det en venn eller en fiende?  

TROELS ANBEFALER:


Alien i klassen

Vegard Markhus
Aschehoug 2023 

– Ulrik F. Oma er glad i verdsrommet, men mistrivst i klasserommet. Han er aleine om interessa for stjerner og planetar og vert mobba fordi ufoar fascinerer han. Men ein kveld ser Ulrik eit mystisk lys over himmelen, og dagen etter startar det ei ny jente i klassa. Skal Ulrik endeleg få ein venn? Vegard Markhus fortel ei velkjend historie, men gjer det på ein underholdande, engasjerande og morosam måte. Alien i klassen vil slå an bland mange barn og passar spesielt godt for sommarlesing.


Badesommar

Ruth Lillegraven
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen

Samlaget 2023 

– Ruth Lillegraven skriv nydelege dikt for barn og har fått mykje velfortent merksemd for samlingane Eg er eg er eg er og Skogen den grøne. Med Badesommar fortset ho samarbeidet med Mari Kanstad Johnsen som bidreg med stemningsfulle illustrasjonar. Samlinga handlar om relasjonen til mormor og om veslebror, men òg om den spesielle tidskjensla som kjenneteiknar sommaren, om å ha trua på seg sjølv og om meistringa som gjer nye opplevingar:

Eg opnar auga
sym under vatn
alt er verkeleg
og uverkeleg

vatnet klart og reint
skuggane frå blada
på trea langs land
som tatoveringar
på kvita sanden.

SIGRUN ANBEFALER:


Billie og Bo 

Kristine Rui Slettebakken 
Illustrert av Nora Brech 
Gyldendal 2023  

– Noen ganger oppstår vennskap helt plutselig og brått er livet litt annerledes. Det er dette som skjer med Bo da han møter Billie. Hun bestemmer raskt at Bo er hennes nye, utvalgte bestevenn. I full fart blir Bo dratt med på ting han ellers ikke ville våget å gjøre. Men hvor mye frampå og uredd kan man være uten å rote det til? Billie og Bo er en fin høytlesingsbok om vennskap og forviklinger som heldigvis løser seg til slutt. 


Steinalderen: 10 000 år gamle tyggisar og hovudskallar på stong 

Eirin Holberg
Illustrert av Åshild Irgens
Samlaget 2024  

Boka Steinalderen er skrive og illustrert på ein slik måte at du garantert blir nyfiken på kva som ligg nedi den jorda som vi går på kvar dag: nemleg spora etter dei som levde før, og kva arkeologane trur dei kan fortelje om korleis dei hadde det. Det handlar om steinalderen og dei første menneska som kom til Noreg. Om båtane, husa og søpla deira, om steinaldersnop og ei monsterflodbølgje det var umogleg å springe frå. Men også om alt forskarane ikkje har greidd å finne ut av, og sjølv om det er mange ting vi aldri vil få vite heilt sikkert, er det mykje spennande å oppdage! 

SE FLERE BOKTIPS FRA FORENINGEN !LES HER