Skolebibliotekar: Elisa Stabell

Skolebibliotek er viktig for å utvikle engasjement for lesing og interesse for litteratur blant elever. I denne spalten vil vi fremover løfte frem dedikerte skolebibliotekarer rundt omkring i Norge.

Skrevet april 18, 2022 i Bibliotek/lærer, Nyheter

Navn: Elisa Stabell
Skolebibliotekar på: Ramstad skole i Bærum kommune

Fortell litt om skolebiblioteket ditt?
Ramstad skole er en ungdomsskole med litt over 600 elever. Skolen ble utvidet og pusset opp for noen år siden. Da kom biblioteket i den nye delen av skolen. Vi har store lyse lokaler like ved kantinen. Her er det sofagrupper og flere bord hvor elvene kan sitte. Det er også en sittetrapp som er veldig fin når jeg har bokpresentasjoner for klasser. Biblioteket er åpent 5 timer hver dag, men nå skal Bærum kommune kutte skolebibliotektilbudet på alle skolene i kommunen. Fra høsten blir biblioteket på Ramstad skole åpent 16 timer i uken. Mange andre skoler i kommunen får enda færre timer i uken.

Hva skjer på skolebiblioteket ditt nå?
– Akkurat i dag når jeg skriver dette er det fagdag i fremmedspråk på 10. trinn. Biblioteket er fullt av elever som jobber med fremmedspråk. 9.trinn jobber nå med andre verdenskrig. I den forbindelse har jeg laget en utstilling på biblioteket med bøker om andre verdenskrig. I KRLE har de jobbet med urfolks religions- og livssynstradisjoner. Noen klasser har brukt bøker på biblioteket for å finne informasjon om dette tema.

Hva er den viktigste jobben du gjør som skolebibliotekar?
– Noe av det viktigste for meg er å spre leseglede, og at jeg skal klare å hjelpe hver elev med å finne en bok som de synes er interessant. Når jeg kjøper nye bøker prøver jeg å tenke på at alle elevene skal klare å finne bøker hvor de kan kjenne seg igjen.

– Det er også viktig at boken er på riktig nivå for elevene, de skal føle mestring når de leser. Jeg blir utrolig glad de gangene elever kommer til meg og forteller at de likte boken jeg anbefalte.

– Det å finne relevant litteratur og nettsider til temaer/prosjekter de jobber med på skolen er også en stor del av jobben.

– Et annet viktig aspekt er å lære elevene å tenke kildekritisk. Jeg har hatt timer i klasser om søketeknikk og kildekritikk.

– Jeg ønsker også at biblioteket skal være et trygt og hyggelig sted. Et sted elevene kan være uten å tenke på at de skal vurderes. Alle elevene skal føle seg velkommen her.

Hva er det elevene bruker skolebiblioteket til?
– Elevene låner bøker og jobber her med skoleprosjekter. Vi har sitteplasser til ca. en klasse på biblioteket. I storefri spiller de sjakk og andre spill, leser eller bare slapper av med venner. I fjor hadde et av valgfagene laget flotte plakater om sterke kvinner gjennom historien. Plakatene hang på veggene på biblioteket. Det ble som en liten utstilling.

Hvordan legger du til rette for formidling av litteratur?
– Jeg har bokprat med alle 8. klassene tidlig på høsten, og har av og til bokprat for andre klasser. Jeg har utstillinger med bøker på biblioteket. Jeg prøver å stille ut bøker som kan være relevante i forhold til temaer de holder på med på skolen eller andre temaer som er aktuelle, og for å markere spesielle dager.

– Jeg stiller ut boken jeg selv leser. På veggen bak arbeidsplassen min har jeg hengt opp en oversikt over bøker jeg har lest dette skoleåret. Jeg synes det er en fin måte å vise elevene at jeg også leser. Elevene kommenterer og synes det er morsomt hvis de har lest noen av de samme bøkene.

– Jeg har også plakater på biblioteket med bilde av bøker som elever har anbefalt.

Hva er det beste med å jobbe som skolebibliotekar?
– Lesing gir meg utrolig mye glede og jeg håper jeg klarer å formidle litt av all den fantastiske litteraturen som finnes til elevene. Jeg vet at ikke alle kan elske å lese, men jeg håper jeg kan hjelpe elevene med å finne en bok som de kan synes gir dem noe. Jeg liker å jobbe på en skole hvor jeg både får mulighet til å jobbe med lesing og med fag. Du får også mulighet til å bli bedre kjent med de som bruker biblioteket på en skole enn det du gjør på et vanlig bibliotek.

Hva mener du er den største utfordringen for skolebibliotek i dag?
– På grunn av digitalisering mener en del i dag at skolebiblioteket ikke er like nødvendig. Alt finnes på nett, så da trenger vi ikke papirbøkene og bibliotekaren like mye. Jeg mener at bøker derfor bare er blitt enda viktigere. Elevene bruker så mye tid på iPad at de trenger tid der de kan lese lengre tekster på papir. Kildekritikk blir også mer viktig nå når elevene finner så mye informasjon på nett og ikke i bøker.

Har du tre boktips?
– Tre bøker som jeg har likt veldig godt:

En glo i asken av Sabaa Tahir. Sabaa Tahir har akkurat skrevet en ny bok som foregår i USA i dag, men denne boken er den første i en fantasyserie. Første boken i serien har kommet ut på norsk. Her følger vi Laia og Elias. Laia tilhører slavefolket og Elias tilhører herskerne. De to møtes på militærakademiet hvor Elias utdannes til soldat. En utrolig spennende serie om kampen mot overmakten. Det viser seg etter hvert at de flere grupper som ønsker seg makten i riket. Handlingen foregår i en verden som ligner på den under romertiden. De tre neste bøkene i serien finnes dessverre bare på engelsk.

Darius the great is not okay av Adib Khorram. Darius og familien reiser til Iran for første gang for å møte besteforeldrene hans. I Portland, Oregon har Darius ikke nære venner, men i Iran møter han Sohrab og oppdager hvordan det er å ha en god venn. Både Darius og faren sliter med depresjon. Før var de veldig nære, men nå føler Darius seg ikke bra nok for faren. En bok om vennskap, far-sønn forhold, ikke føle seg bra nok og gleden ved tedrikking.

Outlaster av Nina Borge. Adrian sliter med angst etter at han så bestefaren dø. Han har ikke fortalt foreldrene og skolen at angsten har begynt å komme tilbake. Han strever med å være på skolen. Det eneste stedet hvor han har det er bra er når han er på rommet sitt og spiller CS-GO med vennene sine på pc-en. Der er han trygg. Det er her han føler mestring.

Vil du bidra eller kjenner du noe som bør nevnes, send epost til les@foreningenles.no