Sakprosatips fra Faktafyk nr. 7

I den nye utgaven av Faktafyk har vi samlet en rekke boktips innen temaer som magasinet inneholder. Her kan du se oversikten.

Skrevet januar 7, 2021 i Boktips

UNGE AKTIVISTER:

Streik for klimaet
Greta Thunberg
Oversatt av Lene Stokseth
Cappelen Damm 2019

– I august 2018 bestemte Greta Thunberg seg for ikke å gå på skolen. Handlingen utløste en global bevegelse for tiltak mot klimakrisen. Talene hennes har skapt historie, og i Streik for klimaet er talene samlet. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten – og vår felles framtid.

Vi er klimaet – et brev til verden
Kyra Gantois og Anuna De Wever
Oversatt av Bodil Engen
Spartacus 2019

– Belgiske Anuna De Wever og Kyra Gantois lot seg inspirere av Greta Thunberg. I januar 2019 samlet de elever til en protest mot dagens klimapolitikk. Det var ikke plass nok på torget til de 3000 elevene som dukket opp. En uke senere var de 12 500, neste uke 35 000. Dette er deres manifest for framtida.

Klimaopprøret!
Gaute Eiterjord
Aschehoug 2020

– Gaute Eiterjord gir deg svaret på dei viktigaste spørsmåla i miljø- og klimakampen. Han slår ned mytar frå klimafornektarar, svarer nettrolla og forklarer kva forskarane eigentleg seier.

Mensen
Agnes Ravatn, Marit Larsen m.fl.
Illustrert av Rune Markhus
Gyldendal 2016

– Hva er det halve klodens befolkning opplever, men som vi nesten aldri snakker om? Som er såpass pinlig at få vil avsløre at de har det, og såpass fremmed og truende at bilder av det sensureres på Instagram? Hva er det som ifølge flere verdensreligioner gjør deg uren, og som i tillegg fører til avbrutt skolegang for tusenvis av jenter hvert år? Vi snakker selvfølgelig om mensen. Her finner du 22 ulike og personlige bidrag i den første norske boka om mensen.

På naturens skuldre. Hvordan ti millioner arter redder livet ditt
Anne Sverdrup-Thygeson
Kagge Forlag 2020

– Vi er tettere innvevet i naturens flettverk enn vi tror. Millioner av arter gir oss mat, medisin og et levelig miljø, i tillegg til at naturen gir oss kunnskap og glede. Boka inneholder spennende og tankevekkende fortellinger om naturen. Skal vi sikre vår egen framtid, må vi endre måten vi lever på og spille på lag med naturen.

Virusvår – unge stemmer om en ny virkelighet
Pax forlag 2020

– I Virusvår skriver 24 ungdommer fra 13 til 20 år fra ulike kanter av landet om opplevelser, tanker og inntrykk fra den spesielle våren 2020 da Norge brått stengte. De skriver om skole, ensomhet, foreldre, savn, smitteregler, venting, virus, avstand, døgnrytme, klemmer, isolasjon, avlyste fester, lyspunkt, krise, framtid, Netflix, motivasjon, nyheter, dugnad, karantene og mye mer. Tekstene er inspirert av et virus, en pandemi, av hjemmeskole, av unntaksregler, avstand og smittevern. Boka er et resultat av en skrivekonkurranse blant ungdom utlyst av DUS – Den unge scenen.

22. JULI:

Rettsnotater 22. juli – Rettsaken, Oslo tinghus 2012
Kristopher Schau
No Comprendo Press 2012

– Kristopher Schau fulgte den ti uker lange 22. juli-rettssaken i Oslo tinghus og skrev om den for ukeavisen Morgenbladet. Boka inneholder artiklene han skrev, en upublisert artikkel og kommentarer. Hver uke gjorde han opp status for hvordan han selv opplevde rettssaken, ikke som nyhetsreporter/journalist, men som forfatter og medmenneske.

En av oss. Fortellingen om Norge
Åsne Seierstad
Kagge forlag 2013

– Det var ikke en fremmed terroristgruppe som sto bak det største angrepet på Norge i fredstid, men en ung mann fra Oslo. Siden 22. juli 2011 har Norge prøvd å forstå hva som drev massedrapsmannen. Gjennom et unikt kildemateriale skildrer Seierstad en gutt og en mann som i mange år strevde med å finne sin plass innenfor samfunnets rammer, men som endte med å bryte dem på det mest brutale vis. Dette er også en fortelling om dem som ble berørt.

Ikkje ver redd sånne som meg
Sumaya Jirde Ali
Samlaget 2018

– Sumaya Jirde Ali kom til Bodø som barn og blei behandla som alle andre, ho kjende at ho høyrde til. I boka fortel ho om dei bekymringslause dagane i barndommen. Ho fortel om sjokket då ho fekk høyre om attentatet i Oslo 22. juli 2011, og kva det gjorde med synet hennar på eigen identitet og tilhøyrsel. Ho skildrar kjensla av skam og sjølvforakt, av å bli umenneskeleggjort og lengselen etter å høyre til. Vi får også innblikk i kva ho gjer for å motverke hat, halde oppe motet og stå for det ho meiner.

IDRETT:

Camilla uten filter
Camilla Herrem
Kagge Forlag 2020

– Dette er historien om Camilla Herrem, en av landets beste håndballspillere. Hun er forbildet hundrevis, kanskje tusenvis, av håndballjenter og -gutter over hele landet måler seg mot. Vi blir med bak kulissene i fire klubber i fire land, fra Trondheim til Romania, Danmark og Makedonia. Her er historien om den omsorgsfulle og kravstore toppidrettsutøveren og om mesterskapene der Herrem flere ganger er blitt kåret til verdens beste kantspiller.

11 meter – Straffesparkets historie
Nils Henrik Smith
Kagge 2020

– Nervepirrande, dramatiske, kontroversielle straffespark har ein heilt særmerkt plass i fotball-folk sine hjarta. Meir enn tjue år etter at det hendte, kan alle nordmenn stadig hugse kor dei var då Kjetil Rekdal scora på straffe mot Brasil. 11 meter er eit oppkome av ukjende, ofte absurde anekdotar, fortalt med lidenskapen til ein ekte fotballkjennar.

MUSIKK:

Alle sanger handler om deg
Sondre Lerche
Flamme 2019

Alle sanger handler om deg består av entusiastiske og personlige essays om musikk. Ifølge Lerche finnes det ingen guilty pleasure i musikken. Bare pleasure. Vel så viktig som musikken vi kjenner og elsker, er de mer tilfeldige musikalske møtene utenfor komfortsonen. Det er heldigvis slik at musikk som noen kan finne ubrukelig kan bety alt for naboen, eller millioner av mennesker. Denne bokens tekster omfavner dette.

Da musikken stilnet
Arvid Skancke-Knutsen
Foto av Per Ole Hagen
Absolutt forlag 2020

– Korona har ført til store konsekvenser for musikkbransjen. I denne boka dokumenterer fotograf Per Ole Hagen og skribent Arvid Skancke-Knutsen hvordan pandemien rammet ulike aktører i norsk musikkliv. Da musikken stilnet er imidlertid ikke en svanesang, men en hyllest til nytenkningen og kreativiteten som oppsto da konsertsteder måtte stenge og hele nærings-kjeden rundt musikken mistet sitt opprinnelige inntektsgrunnlag.

PRAKTISK ARBEID:

Med berre nevane: eit forsvar for praktisk arbeid
Siri Helle
Samlaget 2020

– Dette er ei historie om å bygge eit lite, men heilt nødvendig hus på eiga hand og kjenne ei intens meistringsglede over å gjere ting sjølv. I dag har vi gått frå å vera praktikarar til teoretikarar, frå å vere produsentar til konsumentar. Kva skjer med oss når vi ikkje lenger brukar hendene? Kva skjer med samfunnet?

KREATIVITET:

Kreativitet – Hjernevitenskapen bak ideene og hvorfor dagdrømmerne skal redde verden
Hilde Østby
Cappelen Damm 2020

– En fortelling om kreativitetens historie og hvordan hjernene våre egentlig er skrudd sammen. Dette er en bok om barns utemmede fantasi, om vennskap på tvers av tid og rom, om dødens menings-skapende potensial, og om hvordan kreativiteten gjemmer seg der du minst av alt venter å finne den. Til syvende og sist handler det om at vi må verne om vår mest menneskelige egenskap: Skal vi løse de utfordringene vi som art står foran, er vi nemlig avhengig av alle gode ideer vi kan få.

ER DU LÆRER I UNGDOMSSKOLEN ELLER BIBLIOTEK OG ØNSKER Å BESTILLE FAKTAFYK? SE PÅMELDINGSSKJEMA HER

LES E-MAGASINET AV FAKTAFYK HER