Pride: Boktips om skeiv litteratur
I anledning Pride har vi samla et utvalg nyere titler innen såkalt skeiv litteratur for ulike målgrupper.
Julian er en havfrue
Jessica Love
Oversatt av Eivind Sudmann Larssen
Mangschou 2020
– Julian er en havfrue handler om å kle seg ut, om et barns fantasi og drømmer, og om en bestemors betingelsesløse kjærlighet. Julian elsker havfruer og vil kle seg ut som dem, og bestemor lar seg rive med og gir ham plass til å spille ut drømmen om å bli en vakker havfrue. Vi trenger barnebøker som denne, også for de minste, som åpner opp for at man kan spille ut flere sider av seg selv. Dette er en nydelig bildebok om å bli akseptert for den man er. (Sigrun, Foreningen !les)
Ollianna
Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2020
– Gro Dahle har skrevet flere bildebøker om alvorlige, men viktige tema for barn. Ollianna er en bok om alle de vanskelige følelsene som kan velte opp i en gutt som lurer på om han er gutt eller jente. Olli er gutten til mamma og pappa, men han er ikke sikker på om han vil være Olli lenger. Kan han heller være Ollianna, og vil pappa være like glad i ham da? Teksten er poetisk og følelsesladet, og illustrasjonene skifter mellom kalde og varme farger for å tydeliggjøre hva Ollianna føler. Samtidig er det klart hvor ansvaret ligger: Problemet er de voksnes snevre forventninger til hvordan en gutt bør være, og at trange sosiale normer kan få store konsekvenser for barn. Derfor kan denne boka være en øyeåpner, ikke minst for voksne lesere. (Sigrun, Foreningen !les)
Kampen
Geir Egil Eiksund
Samlaget 2021
– Sommarferien har nyleg starta, og Andreas og Sara heng på fotballbanen. Ein ny gut har flytta til bygda. Han heiter Viljar og blir fort venn med Andreas og Sara. Men for Andreas sin del er det kanskje noko meir enn berre vennskap? Kampen er Eiksund si første bok og tek for seg sommarferie og fotball, men og vennskap, forelsking og det å finne seg sjølv i ung alder. (Ole, Foreningen !les)
Bare Victor
Victor Sotberg og Erik Eikehaug
Illustrert av Charlotte Sandmæl
Gyldendal 2020
– Jeg ble klar over hvor stor Victor Sotberg er via min nå 11 år gamle datter for et par år siden. Victor er en kjent YouTube-profil, programleder i NRK FlippKlipp, har ledet Blime-aksjonen og er et viktig forbilde for svært mange. Denne boka er hans historie om sin egen oppvekst i en liten bygd i Steinkjer i Trøndelag der han følte seg ensom, mislykket og annerledes. Han forteller om vonde opplevelser fra barndommen, om mobbing, om å bli kalt «jævla homo» i en periode i livet der han selv skulle finne ut hvem han var og sin egen identitet. Det er også en historie om gaming, om å lese bøker, om vennskap og om å ta egne valg om hvem man selv vil være. Bare Victor er en viktig bok der et forbilde åpent forteller at livet ikke alltid er så lett selv om man kan framstå som vellykket. (Silje, Foreningen !les)
Ti kniver i hjertet
Nora Dåsnes
Aschehoug 2020
– «Jeg skal slutte å være barn og starte å være ungdom» står det omtrent midtveis i Ti kniver i hjertet. Ordene er skrevet med håndtegnede typer, fyller hele siden og innfanger Tuvas situasjon slik den skildres i den fiktive dagboka. Hun er delt mellom barnslige Bao på den ene siden, og Linnéa som nylig har fått seg kjæreste og ikke lenger er like interessert i å leke med venninnene på den andre. Men så dukker Mariam opp, og snart lurer Tuva på om det går an å både være forelska i en jente og fortsatt like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes debuterer med en grafisk dagbokroman som er både intens, nyansert og leken, og som får frem hvordan skeiv kjærlighet – akkurat som annen kjærlighet i overgangen mellom barn og ungdom, er både vrien og helt naturlig. (Troels, Foreningen !les)
Jeg er Leona
Line Baugstø
Aschehoug 2020
– Hvordan er det å begynne på ungdomsskolen når man er født i feil kropp? Hvordan er det å bli forelsket, og hvordan føles det når kroppen endrer seg i motsatt retning av det man ønsker seg?Jeg er Leona er en velskrevet, aktuell og viktig bok som gir et innblikk i hvordan det er å være transkjønnet og på full fart inn i puberteten. Synsvinkelen bidrar til at det blir nært og spennende, og selv om den er gitt ut som barnebok, tror jeg de fleste vil ha glede av å lese denne fine boka. (Troels, Foreningen !les)
Dragens øye. Forrådt
Charlotte Sandmæl
Egmont 2021
– Charlotte Sandmæl debuterer med tegneserien Forrådt. Boka er første bind i en fantasyserie om askealven Kha. Den foreldreløse Kha og de to søskenbarna Lyra og Meria vokser opp i en magisk underjordisk verden. Kha behersker magi bedre enn de to andre, og blir dermed utsatt for et maktspill som jager hen opp til overflaten og en utrygg, fremmed verden. Sandmæl har skapt et pastellfarget og samtidig brutalt univers med drager, maktkamper, upålitelige venner og uvante kjønnsroller. (Petra, Foreningen !les)
Svarttrasta syng om natta
Tone E. Solheim
Samlaget 2021
– Edith og Martha møter kvarandre på videregåande skule. Dei er to ulike personar. Edith er som regel sint og vil helst berre vere i fred, medan Martha, som er inkluderande, ber på ei sorg over å ha mista faren sin. Kan eit sterkt venskap overvinne ulikheitene, og er det noko meir enn berre venskap mellom dei? (Ole, Foreningen !les)
Dette blir mellom oss
Alexander Kielland Krag
Gyldendal 2020
– Det var vanskelig å legge fra seg boka, når jeg først startet å lese ville jeg ikke stoppe så jeg leste nesten hele boken på en dag. Den minner meg om en annen bok jeg har lest før som heter ‘Call me by your name’, hovedpersonene er ganske like og måten fortellingene blir fortalt er ganske like og begge bøkene er romaner som følger en 17 år gammel gutts forelskelse og seksualitet. Jeg anbefaler å lese den, spesielt andre ungdommer. (Iben, Siljan ungdomsskole, på uprisen.no)
Hvordan jeg tjente min første million
Endre Lund Eriksen
Aschehoug 2020
– Robin Stormer er femten år og føler at han ikke passer inn. Slik er det jo for de fleste tenåringer, men Endre Lund Eriksen overdriver som vanlig, og lar Robin komme ut som høyremann i en familie med miljøaktivister og raddisser. Mens resten av familien tagger Hitler-bart på plakater av ordfører Torvald Oterhals, drømmer Robin om å gå hånd i hånd med ordførerens superkjekke sønn, Christian Fredrik, og spise middag med den rike og velsmurte familien hans. Det er duket for mye situasjonskomikk, mange melodramatiske misforståelser og en hel rekke avsløringer. Både leseren og Robin blir rikere av denne fortellingen – jeg skal ikke avsløre om det er på latter, innsikt eller penger. Les Hvordan jeg tjente min første million og finn ut! (Petra, Foreningen !les)
Bursdag
Meredith Russo
Oversatt av Morten Hansen
Gyldendal 2020
– I Bursdag følger vi bestevennene Morgan og Eric gjennom seks bursdager. Fordi boka tar et tidshopp på ett år mellom hver gang vi møter de to hovedpersonene, blir det ekstra tydelig hvor mye som skjer i et liv akkurat disse avgjørende årene fra 13 til 18. Morgan vet allerede som 13-åring at han egentlig vil være jente, men det krever mange omveier før hun innlemmer noen andre i denne hemmeligheten. Meredith Russo vet hva hun skriver om når hun gir oss et innblikk i Morgans vei ut av skapet – hun har selv foretatt den samme reisen, men fortellingen om Eric er like troverdig og engasjerende. Heller ikke han kan være den han ønsker, i et hjem med en dominerende og til dels voldelig far. (Petra, Foreningen !les)
Hør her’a!
Gulraiz Sharif
Cappelen Damm 2020
– Du vet de bøkene som du bare må lese høyt fra til dem du bor sammen med, fordi det du leser er så morsomt? Hør her’a er en slik bok. Den starter med et brak som fikk meg til å hyle av latter om nordmenns ferievaner og om det ekle fenomenet utedo, men boka inneholder også stort alvor. Den fanget meg inn fra første setning. Mahmoud er 15 år og bor sammen med lillebror Ali på ti år og foreldrene. Det er sommerferie og lite som skjer. Onkel Ji kommer på besøk fra Pakistan, og Mahmoud får i oppdrag å vise ham Oslo. Faren jobber doble skift som drosjesjåfør. Onkelen imponeres over mye av det han ser i Norge, men synes ikke lillebroren er opptatt av det gutter skal. I løpet av sommeren oppdager Mahmoud at broren bærer på en stor hemmelighet. (Silje, Foreningen !les)
Hesteguttene
Johan Ehn
Oversatt av Morten Hansen
Mangschou 2021
– Denne fortellingen er todelt: I den ene delen følger vi to gutter, Janek og Alexsander (Sasha), som vokser opp på et barnehjem i Tjekkoslovakia på 1920-tallet. En dag bestemmer guttene seg for å rømme fra hjemmet, og i en landsby i nærheten ser de et sirkus. Først får de jobben med å rydde søppel etter forestillingene, men etterhvert blir de selv en del av sirkuset med sine akrobatiske ferdigheter og kjennskap til hester. Turen går omsider til Berlin samtidig som nazistene er i ferd med å få fotfeste. I det andre delen er vi i Stockholm i nyere tid. Her møter vi Anton som jobber i hjemmehjelpen og har pleieansvar for Alexander Kovac. Bilder av blant annet hester og fra sirkus, pluss et brev fra Gestapo, gjør Anton nysgjerrig på hva som er Alexanders historie. Hesteguttene er en nydelig bok for unge voksne. (Ole, Foreningen !les)
Mjøsa rundt med mor. Ei livsreise
Bjørn Hatterud
Samlaget 2020
– Kva er det med heimplassen, staden der ein vaks opp og lever sine barne- og ungdomsår? Korleis formar plassen og desse åra deg som person i vaksen alder? I denne boka tek Hatterud med seg mor si på ein biltur rundt Mjøsa for å prøve å finne svar. Det har blitt ei rørande og morosam bok om tida som har vore, og tida som er, om bygd og by, og om oppvekst og forholdet til eigen familie, særleg ho mor. Hatterud har ei heilt særeigen stemme i norsk sakprosa. (Ole, Foreningen !les)
Fra drømmehuset
Carmen Maria Machado
Oversatt av Bente Klinge
Solum Bokvennen 2021
– I tjueårene møter Carmen Maria Machado en kvinne hun blir hodestups forelsket i. De blir kjærester og flytter sammen. Først er det intenst og vidunderlig, men sakte, men sikkert utvikler forholdet seg til et mareritt med psykisk vold og trusler. I memoaren Fra drømmehuset tar Machado det store skrittet og beskriver et av de store tabuene innenfor skeiv identitet; at vold faktisk foregår i lesbiske forhold. Resultatet er en svært nyskapende og tankevekkende memoar av en av USAs mest interessante forfattere akkurat nå. (Hilde, Foreningen !les)
Jente, kvinne, annet
Bernardine Evaristo
Oversatt av Kirsti Vogt
Gyldendal 2021
– Å entre romanen til Bernardine Evaristo er som å gå ut i en stillegående elv, med sterke understrømmer. Teksten, som kun har en håndfull punktum, har nemlig en helt særegen flyt og energi. Leseren flyter og hvirvler av gårde på tekstens strøm inn og ut av karakterenes tankerekker, tilbake til fortiden og inn i nåtid. Alt blandes sammen til et sømløst NÅ. Romanen er en rasende, varmt og klok flettverksroman der 12 forskjellige svarte kvinners liv og historie flettes inn og ut av hverandre i dagens Storbritannia. (Hilde, Foreningen !les)