Offentliggjøring av nominerte til Uprisen 2022

Velkommen til offentliggjøring av de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok torsdag 20. januar klokken 1500 i Vinterhagen på Sentralen i Oslo. 

Skrevet januar 17, 2022 i Nyheter, Presse

Nominasjonsjuryen i Uprisen: (f.v.) Pernille Storstein-Fuglestad, Mathias Sommerseth Mathisen, Andreas Olderbakk, Isak Unstad og Nicoline Alten.

Arrangementet strømmes her

Gjennom høsten i fjor skrev over 1 000 ungdommer over 1 000 anmeldelser av norske skjønnlitterære ungdomsbøker utgitt i 2021. Med bakgrunn i anmeldelsene skal fem ungdommer i nominasjonsjuryen nominere fem bøker til Uprisen. Disse fem bøkene skal elleve juryklasser fra ulike regioner lese før vinneren kåres under Litteraturfestivalen på Lillehammer 2. juni i år. Torsdag 20. januar klokken 1500 slippes nominasjonene i Vinterhagen på Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo. Arrangementet er gratis og åpent for alle! Nominasjonsjuryen vil være til stede og kanskje dukker det opp en nominert forfatter eller to.

– Kritikerklasser på ulike ungdomsskoler rundt omkring i landet viste et stort engasjement i fjor høst og skrev over 1 000 anmeldelser av norske ungdomsbøker. Alle anmeldelsene ble publisert på uprisen.no, og nå er vi spente på hvilke fem bøker nominasjonsjuryen lander på. For første gang i Uprisens historie skal juryklasser fra samtlige elleve regioner lese, diskutere og vurdere de nominerte bøkene. Elevene gleder seg nå til å få vite hvilke bøker de skal de fordype seg i det kommende halvåret, sier prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen.

Nominasjonsjuryen er:
Nicoline Alten, Ruseløkka skole (Oslo)
Andreas Olderbakk, Rå skole (Vestland)
Mathias Sommerseth Mathisen, Børselv skole (Troms og Finnmark)
Isak Aleksander Unstad, Solvang ungdomsskole (Viken)
Pernille Storstein-Fuglestad, Oddemarka ungdomsskole (Agder)

Juryklassene er:
Ås ungdomsskole (Viken)
Skien kulturskole (Vestfold og Telemark)
Høyland ungdomsskole (Rogaland)
Tromsø International School (Troms og Finnmark)
Børstad ungdomsskole (Innlandet)
Fillan ungdomsskole (Trøndelag)
Tokerud ungdomsskole (Oslo)
Havlimyra skole (Agder)
Grane barne- og ungdomsskole (Nordland)
Rå skole (Vestland)
Eide ungdomsskole (Møre og Romsdal)

Kontakt:
Petra Helgesen
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 977 82 805
Epost: petra@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang.

Les mer om Foreningen !les her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her