Nordiske boktips på Nordens dag

Den 23. mars hvert år markeres Nordens dag, hele Nordens grunnlovsdag. I den forbindelse har vi i samarbeid med Foreningen Norden samlet en rekke boktips til ulike målgrupper av nordiske forfattere.

Skrevet mars 15, 2023 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter


HØYTLESING:


Trollvinter
Tove Jansson
Oversatt av Gunnel Malmström
Cappelen Damm 2022

Mummitrollene sover vinterdvale mellom november og april. Men plutselig en dag i januar våkner Mummitrollet, og nå klarer han ikke å sovne igjen. Først kjenner han seg redd og ensom i det sovende huset, men etter hvert oppdager han en spennende og litt kald vinterverden full av forunderlige vesener. Blant dem er Too-Tiki og Lille My, som bor i familiens badehus. (Fra forlaget)


Kråka og den elleville piratsommeren
Kråka og den utrolige haiketuren
Frida Nilsson
Illustrert av Alexander Jansson.
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug 2022

– Ebbas bestevenn er en snakkende kråke med stor personlighet. I begge bøkene har de to vennene sommerferie, og med stor eventyrlyst haiker og sykler de ut i verden på egenhånd. I Kråka og den utrolige haiketuren skal de oppfylle Kråkas drøm om å finne tilbake til sine biologiske foreldre ved norskegrensen. I Kråka og den elleville piratsommeren er Kråka tilbake fra Norge og vil på sykkelferie til Åland for å fange pirater. Leter du etter gode høytlesingsbøker, kan Nilssons absurde og eventyrlige fortellinger anbefales. (Foreningen !les)

Vi er løver
Jens Mattsson.
Illustrert av Jenny Lucander
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021

– Bildeboken Vi er løver! er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å miste en bror. Her forteller en liten gutt om storebroren sin. Sammen leker de at de er modige løver, de er en flokk som jager gaseller og gnuer på savannen. Men leken forstyrres av at broren blir alvorlig syk og må bo på sykehuset. Selv om broren mister løvepelsen sin, vil ikke lillebror gi opp leken eller storebroren sin. Illustrasjonene viser de fine øyeblikkene som brødrene har sammen i leken, og hvordan barnas fantasi og den alvorlige virkeligheten glir over i hverandre. (Foreningen !les)


Eallit 1 – dálu- ja biepmohaseallit
Liv Tone Boine
Illustrert av Sunna Kitti
CálliidLágádus 2021

– Barna lærer seg hva dyrene heter, og blir samtidig kjent med bøyningen av samiske ord. De kan lære dyras navn i entall, totall og flertall. Denne boka kan fint brukes til barn både i barnehage og i skolealder. (Lisa Monica Aslaksen, bokstart.no)


Monsterknipe
Áslaug Jónsdottir, Kalle Güettler og Rakel Helmsdal
Illustrert av Áslaug Jónsdottir
Omsett av Tove Bakke
Skald 2019

Veslemonster har fått besøk av Raggmonster. Igjen. Og denne gangen vil ho ikkje gå heim. Ho seier ho ikkje kan gå heim. Det vil ikkje Storemonster ha noko av. For alle kan vel gå heim? Ei bok om å hjelpe ein ven som har det leitt. (Frå forlaget)


Villes verden
Anne Sofie Hammer
Illustrert av Dina Gellert
Oversatt av Jørn Roeim
Kagge forlag 2018

– Ville har en tendens til å havne i uforklarlige situasjoner. Sånt blir det mye styr av. En bok som egner seg godt til høytlesing. (Foreningen !les)


En dag drar mamma
Kaia Linnea Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2017

En dag drar mamma handler om å miste noen og deretter miste bakkekontakten og ankerpunktet. Hovedpersonen i En dag drar mamma opplever at mamma drar. Ganske snart mister han bakkekontakten og begynner å sveve rundt. Pappa må etter hvert feste foten fast i noe, slik at barnet ikke forsvinner. (Fra forlaget)


Gárvvunit
Kim Hyun
Oversatt av Nord-Trøndelag fylkesbibliotek i samarbeid med Gïelem nastedh
Árran/Nord-Trøndelag fylkesbibliotek 2016

Pekeboka er bra for å få barn til å snakke. Denne boka handler om klær, og hvordan man kler på seg. Boka er rikelig illustrert med dyrekarakterer. (Fra forlaget)

SMÅTRINNET:


Supervulkaner og digre dinosaurer
Reidar Müller
Illustrert av Sigbjørn Lilleeng
Aschehoug forlag 2020

Bli med tidsmaskinen tilbake til Norges fjerne og frodige forhistorie. Les mer om hvordan supervulkaner sprutet lava over Oslo eller om skumle monsterøgler store som busser som svømte rundt i havene våre. Denne boken gir deg en lettfattelig oversikt over Norges forhistorie. Visste du for eksempel at landet vårt har ligget ved ekvator? Eller at verdens dypeste funn av en dinosaur er gjort i Norge? (Fra forlaget)


Håndbok for superhelter
Elias Våhlund
Illustrert av Agnes Våhlund
Oversatt av Helene Heger Voldner
Kagge forlag 2018

En moderne Pippi Langstrømpe med superkrefter. Mamma må reise bort for å jobbe, og Lisa skal bo hos mormoren noen måneder. Men Lisa mistrives forferdelig på den nye skolen. Guttegjengen erter henne for de utstående ørene hennes, og hver kveld sovner Lisa med hendene trykket inn mot ørene sånn at de kanskje skal slutte å stå sånn ut. En dag hun som vanlig blir plaget av guttene, rømmer hun inn på biblioteket. Der, nederst i en hylle, ser hun en bok som liksom lyser. Lisa dras mot boka med den merkelige tittelen Håndbok for superhelter. Underlig nok er ikke boka registrert i bibliotekets system, og bibliotekaren hvisker til Lisa at det nok er sånn at boka skal bli med Lisa hjem og bli der. Og i det øyeblikket begynner Lisas ferd mot å bli superhelten Den Røde Maske. (Fra forlaget)

MELLOMTRINNET:


På lag med Jo
Kristine Rui Slettebakken
Gyldendal 2022

– I den tredje boka om Jo og jeg-personen Frida skal både gutte – og jentelaget på fotballturnering i Danmark. Det oppstår komplikasjoner når Aisha, den nye jenta på laget ikke får lov til å være med. De er strenge med å la barn på flyktningmottak dra ut av landet, forteller faren til Frida. Oppfølgeren til Sommer med Jo, som er med i årets Bokslukerantologi er, om mulig, enda bedre skrevet enn sine to forgjengere. Og på fotballturnering i Danmark er det mye som kan skje! (Foreningen !les)


Norske sjørøvarar – om plyndring og kapring i norske farvatn
Anders Totland
Illustrert av Kristian Krohg-Sørensen
Gyldendal forlag 2022

– Totland held fram med spennande sakprosa for unge lesarar. Norske sjørøvarar er den femte boka i rekka, og her får vi historia om fattige sjømenn og maktsjuke kongar og dronningar. Boka har ei fin blanding mellom tekst og bilete, og kan fungere både for lesarar på mellomtrinnet og ungdomsskulen. (Foreningen !les)


Håndbok for unge antirasister
Tinashe Williamson
Illustrert av Thea Jacokbsen
Cappelen Damm forlag 2021

– Håndbok for unge antirasister er en viktig bok med et veldig godt samspill mellom Tinashe Williamsons tekster og Thea Jacobsens illustrasjoner. Boka bruker fiktive karakterer for å illustrere og svare på spørsmål om rasisme og diskriminering. Den er direkte og Williamson legger opp til å etablere dialog med leserne. Boka har blitt brukt i Foreningen !les sitt prosjekt Bokprat, og skapte gode samtaler mellom forfatteren og de unge leserne. (Foreningen !les)


Vente på vind
Oskar Kroon
Omsett av Runa Kvalsund
Samlaget 2021

– Det er sommarferie, og Venge har reist til øya der morfaren bur. Foreldra hennar har gått frå kvarandre, så det skal bli godt å tenkje på noko anna på ei stund. På øya lærer ho å køyre båt og blir ven med Rut, men ein dag Venge og morfaren skal ta båten til fastlandet, byggjer det opp til uvêr. Dette er ei fin bok om å vekse opp og bokstaveleg talt stå i stormen. (Foreningen !les)


Lappjævel!
Kathrine Nedrejord
Aschehoug 2020 

– Jeg synes teksten var trist og spennende. Jeg hadde klump i halsen gjennom nesten hele teksten. Jeg synes det er bra at de forteller om hvordan samene hadde det. Andre bør lese den fordi da får vi lære om hva samene opplevde og hvordan de hadde det. (Astri, Tegelverket skole, på bokslukerprisen.no) 


Ragnarok: Fenrisulven
Odin Helgheim
Egmont 2020

Dette er en saga om å miste all kontroll til krefter mye mektigere enn deg selv, og om reisen for å vinne den tilbake! Vikinggutten Ubbe Gunnhildsson har alt han kan ønske seg. En sterk mor som er glad i ham, en talentfull storebror som rettleder ham, gode venner og masse eventyr. Hva kan vel true idyllen? Svaret kommer brått da den fryktelige Fenrisulven hopper over gjerdet og går til angrep. Fenrisulven forsvinner like plutselig som den dukket opp, men følgene av det som har skjedd, gjør at Ubbe må vokse opp over natten: Han må bli en ekte viking. Da det dukker opp en gud i ravneskikkelse, som også leter etter Fenrisulven, virker det som om jakten på beistet vil føre Ubbe til selve Åsgard – gudenes rike – og det mot en fyrstelig belønning. (Fra forlaget)


Komiqueen
Jenny Jägerfeld
Oversatt av Gunnhild Magnussen
Gyldendal 2019

– Dette er en bok som berører. 12 år gamle Sasha har mistet moren sin. Moren var ofte deprimert og gråt mye. Nå gråter faren hennes hele tiden. Sasha er lei av gråt og bestemmer seg for å få folk til å le istedet. Hun går derfor inn for å bli standup-komiker. Bak denne strategien ligger det åpenbart en sårhet, som hos Sasha blir mer og mer synlig samtidig som hun skriver vitser hun en dag håper å fremføre. (Foreningen !les)

UNGDOMSTRINNET:


Felefeber 
Elin Hansson
Cappelen Damm 2023

– I Felefeber møter vi Torleif som, på grunn av at bestefaren blir syk, blir tvunget til å dra tilbake til den lille hjembygda med det artige navnet, Fittlausbygdi. I denne bygda klarer ikke Torleif helt å være seg selv, verken ovenfor venner eller familie. I tillegg minner stedet ham om moren som døde for noen år siden. Men på musikkakademiet har det kommet en ung gjestelærer helt fra Japan – og han har så brune øyne at de nesten er svarte. Felefeber handler om å tørre å være seg selv, og å stå opp mot bygdedyret – både det ytre og det som eksisterer inne i en selv. Den handler også om å takle sorg og om å se forbi forskjeller og heller fokusere på det som forener. (Foreningen !les)


Mørkalven 2: Trofeet
Heli Peach/Helen Kaldheim
Egmont forlag 2023

Mørkalven Caim er fanget og blir solgt som slave i kongeriket Ruter. Men der går han for en absurd høy pris, uvanlig som han er. Sammen med en slavejente må han prøve å flykte fra de fæle tyrannene i Ruter – og komme seg til Joker. Det eneste stedet han kan få være i fred. (Fra forlaget)


Blokk til blokk 
Jonathan Castro, Don Martin & Felipe Orellana Castro
Illustrert av Andreas Iversen
Cappelen Damm 2022

– Don Martin, Castro og Fela har begått et mesterverk. I denne tekstrike tegneserien forteller de om oppvekst i Groruddalen på 80- og 90-tallet, og om hva som skjedde med dem da de ble voksne. Hip hop, drømmer, gater, blokker, familiedramaer, vennskap, samhold, motstand, marginalisering, vold og gode og onde dager er nøkkelordene jeg sitter igjen med. Det spiller ingen rolle om du har gått gradene på Haugenstua, Romsås eller i Langesund. De universelle temaene i boka gjør den relevant for alle som har kjent på motstand. Hvor som helst. Boka baserer seg på teaterforestillingen med samme navn, noe som også fortelles om i boka. For Don Martin er Grønlandsleiret hovedgata i Oslo. Du trenger ikke være enig, men du trenger å forstå hvorfor han mener det. Andreas Iversen illustrerer det hele særdeles godt. (Foreningen !les)


Vulkan 
Zakiya Ajmi
Omsett av Runa Kvalsund
Samlaget 2022

– Kjærleik og utforsking er sentralt i Ajmis gode ungdomsbok, Vulkan. Anna og mora håper på ein ny start i ein ny by. Eit drama utspelar seg når Anna tek eit val som får konsekvensar for både ho sjølv, men også Idris, som ho likar, og venninna, Chili, og kjærasten hennar, Oscar. Den nye starten virker vanskeleg for Anna. (Foreningen !les)


Heiloen
Marte Mittet
Omnipax forlag 2022

Heiloen er en fantastisk bok og jeg opplevde boka som en spennende, omtenksom og romantisk bok. Jeg synes den har en unik og spennende historie fordi den var ikke som en typisk ungdomsbok. Det som også er bra at det er en bok som alle kan lese, og ikke bare ungdommer. (Victoria på uprisen.no)


De afghanske sønnene
Elin Persson
Oversatt av Ingrid Mefald Hafredal
Gyldendal 2022

– Mitt andre tips har mer alvor i seg. I De afghanske sønnene møter vi Rebecka. Hun har nylig startet å jobbe på en asylinstitusjon for enslige mindreårige flyktninger. Her får hun ansvaret for tre gutter fra Afghanistan. Hun prøver å ikke involvere seg for mye i livene til de unge guttene, men det viser seg å være vanskelig å holde seg nøytral. Dette er en veldig interessant bok som gir et viktig innblikk på innsiden av en asylinstitusjon og menneskene som jobber og bor der. Passer veldig godt for ungdom. (Foreningen !les)


Søstre: Min historie etter Utøya

Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie
Vigmostad og Bjørke 2021

I 2011 dro Cathrine og lillesøsteren Elisabeth til Utøya. Bare Cathrine kom tilbake. I denne boka forteller hun om tida før, under og etter terrorangrepene for ti år siden. Sterk lesing og viktig bok! (Foreningen !les)

VIDEREGÅENDE:


Rigel. Urettens ekko
Ida Larmo
Strand forlag 2022

Høsten 1944: Tusenvis av sovjetiske fanger slaver for tyskernes jernbanebygging i Nord-Norge. Men de allierte er på offensiven. Britiske bombefly angriper alle skip som er under fiendens kontroll. På retrett fra Troms og Finnmark beordrer nazistene mer enn 2500 krigsfanger, de fleste fra Sovjetunionen, om bord i frakteskipet MS «Rigel» med kurs sørover. Om bord er den russiske ingeniørstudenten Julian Oresjkin og norske Asbjørn Schultz. Hver for seg må de to kjempe en desperat kamp for livet, da britiske bombefly angriper «Rigel» langs Helgelandskysten og senker det. Bombingen er norgeshistoriens største skipskatastrofe – et forlis med flere ofre enn Titanic. (Fra forlaget)


Over alt på jord
Kristian Bergquist
Flamme 2021

I denne diktsamlingen skriver Kristian Bergquist om 22. juli 2011. I år er det ti år siden terrorangrepene fant sted i Regjeringskvartalet og på Utøya. 77 mennesker døde. Bergquist skriver enkle dikt som rommer mye, om hendelsene som rystet oss og om ettervirkningene de har. Over alt på jord er en bok det gjør sterkt inntrykk å lese. (Foreningen !les)


Hesteguttene
Johan Ehn
Oversatt av Morten Hansen
Mangschou 2021

– Denne fortellingen er todelt: I den ene delen følger vi to gutter, Janek og Alexsander (Sasha), som vokser opp på et barnehjem i Tjekkoslovakia på 1920-tallet. En dag bestemmer guttene seg for å rømme fra hjemmet, og i en landsby i nærheten ser de et sirkus. Først får de jobben med å rydde søppel etter forestillingene, men etterhvert blir de selv en del av sirkuset med sine akrobatiske ferdigheter og kjennskap til hester. Turen går omsider til Berlin samtidig som nazistene er i ferd med å få fotfeste. I det andre delen er vi i Stockholm i nyere tid. Her møter vi Anton som jobber i hjemmehjelpen og har pleieansvar for Alexander Kovac. Bilder av blant annet hester og fra sirkus, pluss et brev fra Gestapo, gjør Anton nysgjerrig på hva som er Alexanders historie. Hesteguttene er en nydelig bok for unge voksne. (Foreningen !les)


Feminin gange
Molly Øxnevad
Oktober forlag 2020

Tor og Liam skal kjøre fra Stavanger til Oslo i en gammel lånt varebil. De er ikke kjærester lenger, men nå skal Tor være støtte for Liam på et viktig møte han skal ha på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og har behov for bekreftende behandling. Møtet på Rikshospitalet går langt ifra som Liam håper på, og det får konsekvenser for både ham og Tor. (Fra forlaget)


Alt skal brenne
Sofia Nordin
Oversatt av Lene Stokseth
Mangschou 2019

– Agnes og Minna er bestevenner og brenner for å endre verden. Sterkest av alle brenner Minna, og Agnes lar seg både inspirere og begeistre av venninnen. Men Minna har også perioder der hun blir trist og fortvilet og tidspunkter der hun trekker seg unna og etterlater Agnes tom, alene og sjalu. Hvordan skal Agnes da kunne gi Minna den støtten hun trenger? Alt skal brenne er en intens og velskrevet ungdomsbok om et vennskap som fyller alt, både når det fungerer og når dagene blir mørke. (Foreningen !les)


Nora eller brenn Oslo brenn
Johanna Frid
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug 2019

– Dette er en nordisk leseopplevelse der dialogen er på svensk og dansk. Som leser kan man føle på de språklige utfordringene karakterene opplever. Hovedpersonen Johanna er svensk og blir kjæreste med danske Emil. Ekskjæresten til Emil heter Nora og er fra Oslo, og de har fremdeles litt sporadisk kontakt. Emil forteller Johanna at han har avtalt å ta en kaffe med Nora, og dette medfører en sykelig sjalusi. Johanna bruker sosiale medier til å sette seg inn i Noras liv og blir fullstendig besatt, noe som tærer på forholdet med Emil. Johannas kropp fortæres innvendig av mer enn sjalusi, hun sliter også med svært smertefulle menstruasjoner og får påvist endometriose. (Foreningen !les)

VOKSNE:


Klok kvinne eller digg dame? Eit stridsskrift om kjønn og Håvamål-omsetjing
Kristin Fridtun
Samlaget 2023

Forfattar og norrønfilolog Kristin Fridtun er ein ihuga lesar av eddadikta. For nokre år sidan la ho merke til at den kvinnelege Håvamål-figuren Billings møy var framstilt litt annleis i norske omsetjingar enn i den norrøne grunnteksten. Var ikkje møya vorten litt penare i dei norske utgåvene? Og litt dummare? Fridtun tok til å saumfara utgåver på andre språk. Då dukka fleire spørsmål opp. Kvifor er det nesten berre menn som har omsett eddadikt til skandinavisk? Kvifor er Billings møy naken i illustrasjonane? Og kva veit vi eigentleg om henne? Dette er ei lita bok om tre store tema: kjønn, omsetjing og norrøn litteratur. Fridtun tek oss med inn i originalteksten – her kjem vi så tett på ei Håvamål-strofe som vi aldri før har vore. Ho viser oss kva omsetjarane har å baksa med, samanliknar løysingane deira og diskuterer vala dei har gjort. I sentrum for det heile står Billings møy, ein lite kjend kvinnefigur som no vert lyft fram i lyset. (Fra forlaget)


Detaljene
Ia Genberg
Oversatt av Bodil Engen
Oktober 2023

En kvinne ligger til sengs med feber da en håndfull mennesker fra fortiden trer fram for henne: en ekskjæreste som nå er en berømt programleder, en venninne som forsvant sporløst fra en dag til den neste, en mann som etterlot seg noe uventet, en mor som bare ønsket å ha det litt bedre. I feberens spente tilstand flimrer de forbi – alle møtene, tilfeldighetene og øyeblikkene som utgjør et liv. (Fra forlaget)


Hvis det skulle komme et menneske
Thomas Korsgaard
Oversatt av Hilde Rød-Larsen
Bonnier Norsk Forlag 2023

Hvis det skulle komme et menneske er en sterk roman om fattigdom i utkanten av det danske velferdssamfunnet, om å være barn i en familie som mangler overskudd både av penger og følelser. Og om å være overlatt til seg selv og måtte ta altfor mye ansvar altfor tidlig i livet. Men det er også fortellingen om en oppfinnsom og nysgjerrig gutt med stor skapertrang. En gutt som kommer til å vokse opp og finne sin egen vei, uansett hvilken motgang livet byr på. Og ikke minst å aldri, ALDRI glemme hvor man kommer fra. Korsgaard forteller med så mye svart humor og så sterk empati med personene sine, at boken er umulig å legge fra seg. (Fra forlaget)


De kaller meg ulven
Zeshan Shakar
Gyldendal forlag 2022

– Rørende, opprørende, vemodig og til ettertanke. Nitrist, men samtidig vanvittig fint. Identitet og tilhørighet. Jeg-personen (Shakar selv?) tar oss med til blokkene i Groruddalen, nå og før. Oppvekst og samtid. Shakar beskriver det hverdagslige, de grytidlige morgenene hvor pappa drar på jobb, en streng og overarbeidet mor og leiligheten med litt for få ting og lite plass. Mammas kamp mot systemet, pappas kamp mot sin egen hjemlengsel. Med pakistansk far og en norsk mor med røtter i Finnmark står “jeg” i spenn mellom to kulturer, som så mange andre med ham. Etter hvert står han også i spenn mellom to hjem. I voksen alder foretar han en klassereise, over veien til villakvartalene, med en mye mer behagelig og økonomisk romslig hverdag enn sine foreldre. Men er det nok? Hva blir igjen? Denne kommer til å sitte i lenge, veldig lenge. Kanskje litt på samme måten som Roy Jacobsens “Seierherrene” fortsatt sitter i, 20 år etter. (Foreningen !les)


Løpe ulv
Kerstin Ekman
Oversatt av Bodil Engen
Aschehoug 2022

Ulf Norrstig er 70 år, pensjonert skogvokter og formann i det lokale jaktlaget. Han har vært gift med læreren Inga i nesten fem tiår. De to trenger ikke alltid å snakke så mye, men deler kjærligheten til både bøkene og naturen. Et møte med en ulv, en tidlig morgen i skogen, viser seg å få store konsekvenser, ikke bare for Ulf, men for samtlige innbyggere i den svenske bygda. (Fra forlaget)


BOB
Helle Helle
Oversatt av Trude Marstein
Oktober forlag 2022

En ung mann flytter med kjæresten sin fra Lolland til København. Kjæresten, som er henne fra romanen de, skal studere. Bob, som han heter, vet ikke riktig hva han skal. Han tar ekstravakter på Sjømannshotellet i Nyhavn, innreder den lille ettromsleiligheten deres og fortaper seg i Københavns gatenavn. Mest av alt ønsker han seg en fremtid med henne. (Fra forlaget)


Dei tilsette
Olga Ravn
Omsett av Inger Bråtveit
Samlaget 2021

– Kva er det som gjer oss til menneske? Kva skil eit menneske frå ein maskin når alle berre er eit nummer i rekka og berre har funksjon som ein arbeidar? Kan ein maskin ha minne og ønskje seg eit betre liv? Olga Ravn har skrive ein utruleg interessant sci-fi-roman som får tankane i gang. (Foreningen !les)


Mordet på Henrik Ibsen
Erlend O. Nødtvedt
Aschehough 2021

– Mordet på Henrik Ibsen er et ellevilt, barokt og hysterisk morsomt portrett av et semi-fiktivt Bergen på 1850-tallet. Fortellingen roterer rundt den unge Henrik Ibsen og skandaløse hendelser ved Den Nationale Scene, sett gjennom det lett hoderystende perspektivet til daværende teatersjef Herman Laading. Boken åpner derimot med et brev fra Nødtvedt selv til den nåværende teatersjefen, der han ønsker å få teateret med på en oppsetning av sin egen nær ferdigskrevne roman. De to tidsplanene og de to sjangerne blandes og lekes med gjennom hele teksten. Språklig befinner vi oss i et dansknorsk univers ispedd moderne fraser, dialektskifter og ironisk treffende formuleringer og halvsitater fra Holberg til Knausgård. (Foreningen !les)


Hvem drepte bambi?
Monika Fagerholm
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Forlaget Oktober 2021

– Det dystre utgangspunktet for Hvem drepte bambi? er en gruppevoldtekt, en kriminell handling utført av fire unge tenåringsgutter i den rolige og fasjonable forstaden Villabyen. Guttene er fra lokalsamfunnets øvre sjikt, og det er derfor sterke krefter som ønsker å nedtone og neglisjere de brutale hendelsene i et forsøk på å forsvare sosiale posisjoner og privilegier. Andre har en interesse i å få frem hva som skjedde, og Monika Fagerholm varierer fortellere og synsvinkler slik at de ulike interessene kommer frem. Resultatet er en ganske nådeløs fremstilling av et overklassemiljø, men også en intens og insisterende skildring av hvordan de berørte forsøker å håndtere ettervirkningene og prøver å finne seg til rette i livet etter katastrofen. Ikke minst er Hvem drepte bambi? verdt å lese for et kreativt språk og en spennende komposisjon som blir sittende i kropp og tanker lenge etter at boka er ferdig. (Foreningen !les)


Den avstengte øya

Sigridur Hagalin Bjørnsdottir
Oversatt av Tone Myklebost
Cappelen Damm 2020

– Island er avstengt fra omverden. Statsministeren og presidenten befinner seg i utlandet, så innenriksministeren har overtatt styringa. Kampen om ressursene hardner til. Journalisten Hjalti blir en del av regjeringas propaganda, men han blir også mer og mer usikker på metodene myndighetene tar i bruk. Dessuten skulle han gjort mer for å ta vare på eksen Maria og hennes to barn. Er det for sent å redde både seg selv, sine nærmeste og hele øya? Foruroligende lesing. (Foreningen !les)


Mamma er trygda
Mímir Kristjánsson
Kagge 2019

– Mamma er trygda er Mímir Kristjánsson personlige historie om morens kreftsykdom og om hvordan dette har preget hennes liv og hans egen oppvekst og voksenliv med eneansvar for en alvorlig syk mor. Moren, Marit Wilhelmsen, lever med kreft i flere tiår, foretar en omvendt klassereise og blir uføretrygdet. Kristjansson skriver lett om tunge og alvorlige temaer og om hvordan det er å leve på trygd i Stavanger, byen som er selve symbolet på Norges oljerikdom. Å være en person som kun defineres som en kostnad for samfunnet er skambelagt i Norge. Mamma er trygda er en rørende, varm og til tider humoristisk skildring av en sterk familiehistorie skrevet med politisk snert og med mange tankevekkende problemstillinger. (Foreningen !les)


Notater
Tua Forsström
Gjendiktet av Gunnar Wærness
Cappelen Damm 2019

– Da den finsk-svenske dikteren Tua Forsström mistet barnebarnet Vanessa i leukemi ville hun ikke lenger skrive. Hun har uttalt at hun var så sint på døden at det å slutte å skrive kjentes som en hevn. Men etter påtrykk fra sin redaktør begynte hun så smått å forme setninger igjen – Notater er resultatet av dette arbeidet som startet så trassig, men som endte som en katalysator for minnene som lå gjemt. Det er en nydelig og hjerteskjærende bok om savn, sorg og det kjærlige båndet mellom et barn og en godt voksen. Tua Forsström tok over stolen til Katarina Frostenson i Det Svenske Akademien i mars 2019. (Foreningen !les)


Kokebjørn
Mikael Niemi
Oversatt av Erik Krogstad
Oktober 2019

– Nord-Sverige på 1850-tallet. Prosten i bygda  tar til seg samegutten, Jussi. Tjenestejenter forsvinner og blir funnet drept. Er det en slagbjørn eller en morder på ferde i det lille samfunnet? Prosten og Jussi begynner å undersøke saken nærmere og blir et radarpar. Fantastisk bok! (Foreningen !les)


Historien om Ásta
Jón Kalman Stefánson
Oversatt av Tone Myklebost
Forlaget Press 2019

– «Min gode Gud, så urimelig jeg har vært i livet». Sigvaldi ligger på fortauet i Stavanger, og mens han venter på ambulansen skal komme, begynner han å fortelle om livet sitt. På første gang på lenge klarer han å tenke på datteren Ásta, som han har mistet kontakten med, og som er så faretruende lik den kaotiske moren hennes som en dag bare strøk på dør, for aldri å komme tilbake igjen. Historien om Ásta er en kinesisk eske av en bok; om minner, overlevelse, kjærlighetens ville brutalitet og fortellingenes kraft – skrevet av en av Islands store samtidsforfattere. (Foreningen !les)


Dikt
Yahya Hassan
Gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez
Cappelen Damm 2014

– Med sin debutbok skildret den unge danske poeten, Yahya Hassan, i diktform en oppvekst preget av vold og kriminalitet, samtidig som han utfordret verdensbildet til foreldregenerasjonen. Boka ble en umiddelbar hit da den kom ut for ti år siden og fikk enorm oppmerksomhet. Men suksessen førte også med seg et vanvittig press på den unge poeten. I april 2020 ble han funnet død hjemme i Århus, bare 24 år gammel. Diktene hans lever heldigvis videre. (Foreningen !les)


Hässelby
Johan Harstad
Gyldendal 2008

Hässelby vant Ungdommens kritikerpris i 2008. Dette sa ungdomsjuryen om boka:

«Vi kastes brått og brutalt inn i handlingen. Fra start til slutt går det slag i slag, og vi følger hovedpersonen på hans reise gjennom livet i medgang og motgang. Boken er innholdsrik og full av sprø ideer. Kjærlighet, sorg og usikkerhet går som en rød tråd gjennom hele boken. Boken er morsom og samtidig trist. Den er uforutsigbar og full av mystikk.

Boken vekket vår nysgjerrighet og vi sitter igjen med mange spørsmål som leder til diskusjon. Språket er godt med mange gode formuleringer og overraskende poeng. Måten som personene og historien skildres på er original. Hovedpersonen både provoserte og fascinerte juryen. Vi trodde aldri vi skulle få møte nettopp denne personen igjen – på denne måten.»

Klassikeren:


Barbara
Jørgen-Frantz Jacobsen
Oversatt av Knut Johansen
Oktober 2001

Forelskelsens dårskap, misunnelsens galskap, bedragets sødme og troløshetens uskyldighet fanges inn i denne kjærlighetshistorien fra 1700-tallets Færøyene, der Barbara – niogtyveårige presteenke og mangfoldig synderinne – står i sentrum. Da den unge danske presten Poul Aggersøe kommer til Færøyene, synes Barbara endelig å ha funnet den rette mannen, men hun er ubehjelpelig i sine drifters vold; ærlig selv i sine bedrag; naivt fordervet. Det er først når Barbara møter Andreas Heyde, som er minst like flyktig som henne, at hun blir trofast; men der Barbaras bedrag er ureflektert, er Andreas’ bedrag det motsatte. Rundt om denne kvinnens opplever vi det færøyske samfunn i et rikt persongalleri, og i små, knappe og malende naturskildringer. (Fra ark.no)

Les mer om Nordens dag her

Se flere boktips fra Foreningen !les her