Nominerte til Uprisen 2023

Nominasjonsjuryen har bestemt seg. Her er de nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2023.

Skrevet januar 20, 2023 i Bibliotek/lærer, Nyheter, Presse

Nominasjonsjuryen med de nominerte bøkene: (F.v.) Elise Linnea Lande, Bjørn Viktor Bratsberg, Iris Nystad Vestlund, Ulrik De Lafuente og Johanne Silseth Aspen. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Pressemelding fra Foreningen !les, 20. januar 2023.

Blått blod. Halve kongeriket 5 av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug, Aschehoug 2022
Lik meg – første gang av Anne Wisløff, Cappelen Damm 2022
Høyt press av Jan Tore Noreng, Gyldendal 2022
Heiloen av Marte Mittet, Omnipax 2022
Splintra av Hilde Myklebust, Samlaget 2022

– Dette har vært en lærerik og innholdsrik dag. Vi har jobbet godt sammen og selv om det var vanskelige beslutninger som måtte tas, har vi kommet fra til et godt resultat, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen har bestått av:
Ulrik De Lafuente, 8. trinn ved Drangedal skole.
Johanne Silseth Aspen, 10. trinn ved Eide ungdomsskole.
Iris Nystad Vestlund, 9. trinn ved Rana ungdomsskole.
Elise Linnea Lande, 9. trinn ved Hvaler barne -og ungdomsskole
Bjørn Viktor Bratsberg, 9. trinn ved Inderøy ungdomsskole

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Eira Kluge, forteller om stort engasjement blant kritikerklasser gjennom hele høsten i fjor, og synes nominasjonsjuryen har gjort en god og grundig jobb.

– Kritikerklasser brukte hele høsten på å lese, diskutere og skrive om norske ungdomsbøker utgitt i 2022. Det har vært et høyt aktivitetsnivå i hele landet, og totalt ble det skrevet over 1 100 anmeldelser. Nominasjonsjuryen fant kjemien fort og har jobba selvstendig i hele dag. De har hatt mange gode diskusjoner og kommet fram til en liste med god bredde. Jeg er imponert over det arbeidet de har gjort, sier Kluge.

– Nå skal juryklasser fra samtlige regioner i gang med lesingen, og vi gleder oss veldig til utdelingen av Uprisen torsdag 25. mai under Litteraturfestivalen på Lillehammer, legger hun til.

Juryklassene er:
Vestfold og Telemark: Skagerak International School
Trøndelag: Frosta barne- og ungdomsskole
Oslo: Ris skole
Viken: Kråkstad ungdomsskole
Agder: Møvig skole
Troms og Finnmark: Langnes skole
Nordland: Beiarn barne- og ungdomsskole
Vestland: Lægreid skule
Møre og Romsdal: Stordalen skole
Innlandet: Vardal ungdomsskole
Rogaland: Lagård ungdomsskole

Kontakt:
Eira Kluge
Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les
Tlf.: 917 99 180
Epost: eira@foreningenles.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021

Les mer om Foreningen !les her

Om Uprisen
Uprisen ble utdelt først gang i 2007 og er ungdoms egen kåring av den beste norske ungdomsboka utgitt inneværende år. Prisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer og Den kulturelle skolesekken.

Les mer om Uprisen her