Månedens bøker i oktober

Vi har lest mange forskjellige bøker i oktober også. Her er noen utvalgte boktips fra oss i Foreningen !les.

Skrevet november 4, 2019 i Bibliotek/lærer, Formidling, Nyheter

SILJE ANBEFALER:


Sølvveien
Stina Jackson
Oversatt av Inge Ulrik Gundersen
Gyldendal 2019

– Jeg leser svært sjelden krim, men denne boka fanget min interesse. Sølvveien er Stina Jacksons debut og har fått massiv oppmerksomhet i Sverige. Boka ble kåret til Årets bok 2019 av svenske lesere, til Årets beste krim av Svenske Deckarakademin og ble tildelt Glassnøkkelen for Beste nordiske krim. Etter å ha lest den skjønner jeg godt hvorfor. Sølvveien er en psykologisk spenningsroman som er satt til et lite bygdesamfunn i Sverige. Natt etter natt kjører Lelle på veien kalt Sølvveien for å lete etter datteren som forsvant sporløst tre år tidligere da hun var 17 år. Han kan ikke gi opp håpet om å gjenfinne henne. Sorgen og fortvilelsen gnager i ham. Meja og hennes ustabile mor flytter til bygda. De bor aldri lenge på hvert sted. Meja er like gammel som Lelles datter var da hun forsvant. Lelles og Mejas liv knyttes sammen når en ny ung jente i bygda forsvinner. Historien i Sølvveien er brutal, men dette er ikke en blodig krim, men heller en fortelling om menneskelig mørke.


Oktoberbarn
Linda Boström Knausgård
Modernista 2019

Oktoberbarn er Linda Boström Knausgårds tredje roman, og den er uhyre sterk. Boka starter slik: «Jeg ønsker at jeg kunne fortelle alt om fabrikken. Det kan jeg ikke lengre. Snart minnes jeg ikke lenger mine dager og netter, eller hvorfor jeg ble født. Alt jeg kan si er at jeg var der i ulike lange perioder mellom 2013 og 2017 og at de utsatte hjernen min for så mye strøm at de var sikre på at jeg ikke skulle kunne skrive dette.» (min oversettelse). Romanen skildrer perioden forfatteren er tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling der hun utsettes for serier med elektrosjokkbehandlinger. Boka er et oppgjør med psykiatrien, en skildring av minner som forsvinner og glimt av barndom, ungdom, ekteskap, foreldreskap og skilsmisse flimrer forbi. Hvem er man som menneske og forfatter om man ikke lenger har minnene sine? Oktoberbarn er en bok som sitter i kroppen. En gripende og fortvilet bok om sorg, ensomhet og et oppgjør med psykiatrien.

VIBEKE ANBEFALER:


Gissel
Guy Delisle
Oversatt av Alexander Leborg
Minuskel 2019

– Dette er en ny, mesterlig tegneseriedokumentar fra Delisle. Denne gangen forteller han historien til Christophe André. Han hadde nettopp begynt å jobbe for Leger uten grenser, stasjonert i Nazran i Ingusjetia, da han ble kidnappet. På mesterlig vis formidles det monotone fangenskapet, der hver dag er lik, på en spennende og nervepirrende måte.


Heimat – Et tysk familiealbum
Nora Krug
Oversatt av John Grande
Spartacus 2019

– Dette er en unik blanding av tegneserie, utklippsbok og memoar, som har blitt en visuell perle! Krug opplever å bli møtt av mange sterke følelser når mennesker hun møter på reiser finner ut at hun er fra Tyskland. Forfatteren utforsker her sannheten om sin egen families krigshistorie i Nazi-Tyskland, i sin søken etter kulturell identitet, over betydningen av historie og etter følelsen av å høre hjemme.

HILDE ANBEFALER:


Mars-salongen
Rachel Kushner
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Gyldendal 2019

– Rachel Kushners roman Mars-salongen treffer deg BAM! rett i magen. Vi møter Romy Hall, fange W314159, på en fangetransport midt på natten mellom to kvinnefengsler. Hun har fått to livstidsstraffer for å ha drept mannen som i lengre tid forfulgte og truet henne. Med raseri og varme vever Kushner sammen et kor av ville historier, sprukne stemmer og skakke skjebner, og gir oss et ømt og usminket blikk på Romy og hennes fengsels-medsøstres overlevelsestrang. Mars-salongen er både en popkulturell underholdningsroman og en flengende feministisk kritikk. Det er strålende og smart gjort!


Roseromanen
Øyvind Berg
Oktober 2019

– Får du ikke lyst til å anlegge en hage etter å ha lest denne, så er det virkelig ikke en flik av gartner i deg. I Roseromanen er det en gartner, som har blitt forbyttet ved fødselen, som fører ordet. Hans store lidenskap er det møysommelige arbeidet med å krysse helt nye typer roser. Fortalt gjennom rosens kulturhistorie får vi en beretning om tilhørighet, vennskap og oppvekst. Det er en fortelling som er nede på jorda, ikke minst nedi jorda, samtidig åpner rosene bokstavelig opp for store filosofiske og eksistensielle tankerekker. Det er sjelden kost!

BJARTE ANBEFALER:


OMG
Ingelin Røssland
Samlaget 2019

– Maria går i front når ho og ein gjeng kræsjer filmkvelden hos Hanna. Festen tar av og ender med at politiet kjem. Maria har noko på gong med Domenic som er mange år eldre enn henne. Kva vil Domenic med forholdet? Og kva er det eigentleg Maria vil? Det blir festing, venninnekrangel, sex, kjærleik, motorsyklar og ferjeturar. Ingelin Røssland er ikkje ein som pynter på sanninga. Ho skriv direkte og rått, men med kjærleik for karakterane. Og dramaet utspelar seg sjølvsagt på Vestlandet.


Henrik flytter
Emilie Christensen
Illustrert av Dorte Walstad
Aschehoug 2019

– Storebror Henrik skal flytte og lillesøsteren gjør alt hun kan for å hindre han. Med en enkel tekst og tydelig strek forteller de fint om søskenkjærlighet. Det er både morsomt og litt trist. For 4-åringen hjemme var nok høydepunktet de rosa toalettene som plutselig åpenbarte seg midt i boka.

SIGRUN ANBEFALER:


Fra nå av kan alt skje
Espen Haavardsholm
Oktober 2019

– Fra første side i Fra nå av kan alt skje forstår vi at romanens hovedperson har et anstrengt forhold til sin sønn: «Du er så satans falsk, Katrin», utbryter sønnen når han ringer henne på pleiehjemmet. Ønsket om å forstå hvilke livsvalg som ledet til denne situasjonen drar leseren straks inn i fortellingen. Med portrettet av Katrin, som også er et fiksjonalisert portrett av forfatterens mor, har Haavardsholm skrevet en gripende roman om omkostningene ved å velge å gå utenfor normene.


Katt savna
Camilla Otterlei
Illustrert av Tiril Valeur
Vigmostad & Bjørke 2019

– Alt Simone ønsker seg er en katt, særlig når Mamma er borte på jobbreiser i ukesvis og venninnen Eline har funnet en by bestevenn. Da den nye upopulære gutten i klassen viser henne en hemmelighet, en såret og nesten livløs katt han har funnet i en grøftekant, bestemmer de seg for å gjøre alt de kan for å redde den. Men vil de klare å holde katten i live? Og hvem er det egentlig som eier den? Katt savna åpner opp for samtaler om ensomhet, om mobbing og å kjenne seg annerledes, og egner seg derfor godt til høytlesing.

OLE ANBEFALER:


Komiqueen
Jenny Jägerfeld
Oversatt av Gunnhild Magnussen
Gyldendal 2019

– Dette er en bok som berører. 12 år gamle Sasha har mistet moren sin. Moren var ofte deprimert og gråt mye. Nå gråter faren hennes hele tiden. Sasha er lei av gråt og bestemmer seg for å få folk til å le istedet. Hun går derfor inn for å bli standup-komiker. Bak denne strategien ligger det åpenbart en sårhet, som hos Sasha blir mer og mer synlig samtidig som hun skriver vitser hun en dag håper å fremføre.


Polarnatt
Sunniva Relling Berg
Illustrert av Bjørn Rune Lie
Samlaget 2019

– I denne boka møter vi Ilias og lillesøstera Amira som bur på asylmottak. Men Ilias har gjort noko dumt og saman med Amira må han rømme frå mottaket. Det er vinter og bitande kaldt, og Ilias treng å få seg sjølv og Amira i tryggleik frå dei som jaktar på dei.

TROELS ANBEFALER:


Harpa
A. Audhild Solberg
Aschehoug 2019

– Agnes må tilbringe høstferien hos onkel og tante i Elverdal, og forbereder seg på en kjedelig uke. Men noe uhyggelig lurer i skogen, og det viser seg snart at uka blir alt annet enn kjedelig. A. Audhild Solberg har skrevet en både god, spennende og skummel bok for bokslukere.


Hundre
Heike Faller
Illustrert av Valerio Vidali
Oversatt av Nanna Baldersheim
Spartacus 2019

– Hvilke hendelser utgjør et liv? Billedboka Hundre tar utfordringen og fyller livet med øyeblikk, følelser, erfaringer, overganger og fine illustrasjoner som de fleste av oss kjenner igjen. Bildeboka har et nostalgisk preg, men er dessuten stemningsfull, poetisk og filosofisk – og et utmerket utgangspunkt for gode samtaler mellom store og små.