Boktips: Foreningen !leser

Hvilke bøker har du lest i april? Her er et utvalg av våre leseopplevelser den siste måneden.

Skrevet april 30, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALER:


Krypto. Ned i dypet 
Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2020

– Ophelia flytter til den nye fosterfamilien sin i den lille kystbyen Saltvik. Ophelia er veldig fascinert av undersjøiske monstre, og møter en gammel fisker som også er det. Allerede den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet, og løper ned til brygga for å undersøke nærmere. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? Dette er en spennende tegneserie, vakkert illustrert og med gode variasjoner i oppslagene.


Kjeden
Adrian McKinty
Oversatt av Lars-Erik Sørbotten
Cappelen Damm 2020

– Alenemoren Rachel får sitt livs verste telefonoppringning i bilen på vei til kreftlegen. Datteren Kylie er blitt kidnappet og Rachel har blitt en del av «kjeden». Kvinnen som ringer er selv mor, og hennes sønn har også blitt bortført. Hvis ikke Rachel gjør nøyaktig som hun sier, vil barna deres bli drept. Reglene er enkle; du får barnet ditt tilbake uskadet, men da må du først betale en løsesum og så kidnappe det neste offeret. Blir politiet kontaktet og kjeden brutt, blir barnet ditt drept. Rachel gjennomfører de mest utenkelige forbrytelser og får datteren tilbake, men hverdagen for de begge er blitt fullstendig ødelagt. Kan Rachel klare å spore opp personene bak og tilintetgjøre kjeden for å få livet til seg og datteren tilbake?

BJARTE ANBEFALER:


Opphavet
Torbjørn Moen
Omnipax 2020

– Kristoffers far forsvant sporløst for flere år siden. Nå finner Kristoffer en nøkkel i en av farens gamle jakker som er blitt liggende på loftet. Nøkkelen setter Kristoffer på sporet av faren. Det skal vise seg å bli et dramatisk og overraskende mysterium som stadig tar nye veier. Opphavet er en underholdende og morsom thriller for mellomtrinnet.


Den odde kvinnen og byen
Vivian Gornick
Oversatt av Johanne Fronth-Nygren
Oktober 2020

Den odde kvinnen og byen er en slags oppfølger til memoarboken Heftige bånd (Oktober 2019). Heftige bånd kom ut i 1985, men ble først oversatt til norsk i fjor. I 2017 kom Den odde kvinnen og byen ut, på norsk i 2020. Forfatteren er blitt eldre, men det handler fortsatt om byen og New York. Dette er en herlig kjærlighetserklæring til byen, menneskene, samholdet, samtalene, kranglene, diskusjonene – til New York. Boken er satt sammen av morsomme, rare, rørende anekdoter, overhørte samtaler, tanker om vennskap og kjærlighet, tekster om bøker og filmer. Og det som holder alt sammen, og løfter det opp, er New York.

OLE ANBEFALER:


Sinne
Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020

– Endå ein interessant debutant på Samlaget. Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida.


11 meter. Straffesparkets historie
Nils Henrik Smith
Kagge 2020

– Eg veit jo at Kjetil Rekdal kjem til å skåre på den straffa mot Brasil i fotball-VM i 1998. Når Nils Henrik Smith beskriv straffa, er det likevel ulideleg spennande. Det same kan eg seie om alle andre straffesparka Smith tek for seg i denne boka. Dessutan er det meisterleg utført korleis han klarar å sette straffesparket inn i ein større historisk og politisk kontekst. Ballen er rund og cup er cup, og det blir spesielt synleg ved straffespark der sjølv dei aller beste kan bomme på målet frå 11 meter.

HILDE ANBEFALER:


Himmelen skal gråte blod
Sigbjørn Mostue
Cappelen Damm 2020

– Herregud, for en pageturner! Sigbjørn Mostue balanserer helt på kanten av parodien når vi blir introdusert for den kreftsyke og tidligere spesialsoldaten Even Stubberuds siste oppdrag. Fra han setter seg på flyet som skal frakte en terrorist til Somalia, går det slag i slag som i en amerikansk blockbusterfilm med Liam Neeson i hovedrollen. Sykt underholdende!

SILJE ANBEFALER:


Harpa
A. Audhild Solberg
Aschehoug 2019

– I Harpa møter vi Agnes som er på høstferie i bygda Elverdal for å tilbringe tid med fetteren og hans venner. Hun har skumle minner fra tidligere besøk i bygda. Minnene kommer tilbake da dramatiske hendelser finner sted. Folk forsvinner og noen blir drept. Hva er det som befinner seg i skogen? Denne boka er skummel, intens og lettlest. Solberg skriver om godt dramatiske hendelser i en lett tone og ble tildelt ARKs barnebokpris for Harpa.


På vei mot toppen
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2020

På vei mot toppen er Angie Thomas’ andre ungdomsbok. Hun slo igjennom med boka The Hate U Give som ble en internasjonal bestselger og som også er filmatisert. Hovedpersonen er 16 år gamle Bri som drømmer om å slå igjennom som rapper, slik faren nesten gjorde før han ble skutt i et gjengopprør da hun var liten. Får hun sitt gjennombrudd, kan hun sikre familiens økonomi. Hun vokser opp i ghettoen. Moren er arbeidsløs og har en fortid som rusmisbruker. Her er det gjengkonflikter, doplanging, fattigdom, rasisme og politivold, men også sterke vennskap, forelskelse, drømmer og tro på egne evner. På vei mot toppen er en fengende og lettlest bok, fortalt med stort driv og energi. Både jeg og datteren min på 12 likte denne boka veldig godt.

TROELS ANBEFALER:


Notat ved avgrunnen
Ellen Kristvik
Samlaget 2020

– «Eg har skrive mine notat ved avgrunnen. Gjennom orda har eg klort meg fast.» Slik innleiar Ellen Kristvik den gripande historia om korleis ho mista sitt einaste barn. Johanne tok si eiga liv rett før ho blei 25, og Notat ved avgrunnen er moras forsøk på å forstå kva som skjedde. Gjennom minna kallar Kristvik fram dottera att, ho leitar etter sannheita og flettar òg inn dikt og songtekstar som uttrykker desperasjon og sorg. Ei rystande og velskrive bok.