Månadens bøker i februar 2024

Mange gode leseopplevingar så langt i bokåret 2024. Her er eit utval anbefalingar av bøker vi har lese i februar.

Skrevet mars 4, 2024 i Boktips, Formidling, Nyheter

SIRI ANBEFALAR:


Jeg har noen spørsmål til deg

Rebecca Makkai
Oversatt av Hilde Stubhaug 

Kagge 2024

– Bodie Kane er filmprofessor og kjent podcaster, og da hun blir invitert tilbake til internatskolen hun gikk på i New Hampshire på 90-tallet, må hun forholde seg til fortiden som hun så lenge har unngått; en familietragedie som preget ungdomsårene og fire elendige år på en internatskole. På toppen av det hele, og det som blir det sentrale mysteriet – drapet på hennes tidligere romkamerat, Thalia Keith. Har den virkelige morderen gått fri? Denne er midt i blinken hvis man liker truecrime, krimpodcaster, 90-tallsnostalgi og «dark academia». 

MARTE ANBEFALAR:


Jenter 

Cathrine Sandmæl 
Egmont 2024 

– Eli og den lille vennegjengen hennes passer ikke helt sammen med de andre på skolen, men de har hverandre. Sammen kan de snakke om alt fra manga og spill til identitet. Men hva skjer når Eli blir forelsket i Nina? Føler Nina det samme, eller er de bare venner? Jenter er et kjærlighetsbrev til det å vokse opp som nerdete jente på 2000-tallet. Det var som å lese om min egen vennegjeng fra 7. klasse. Selv om denne tegneserieromanen definitivt er en tidskapsel som gir et bilde av et nisjemiljø, vil nok flere av dagens nerdete tweens og ungdommer også ha glede av den! 


Pachinko-kulene 

Elisa Shua Dusapin
Oversatt av Gøril Eldøen 

Cappelen Damm 2023 

– Claire besøker besteforeldrene sine i Tokyo. Familien flyktet fra Korea under borgerkrigen, og har ikke vært tilbake siden, men Claire har endelig overtalt besteforeldrene til å besøke hjemlandet deres mot slutten av sommerferien. Trodde hun. Etter hvert som sommerdagene passerer, med besøk på pachinkobulen besteforeldrene driver og timer med jenta som Claire er fransklærer for, ser det ikke ut til at de er interessert i å besøke Korea i det hele tatt. Pachinko-kulene, som har fått sitt navn fra det japanske gamblingspillet, pachinko, handler om generasjonstraumer, identitet og tilhørighet. Hvorfor returnere til et land man ikke kjenner igjen? 

CHRISTIAN ANBEFALAR:  


Gunnars rekordbok 

Anders Totland 
Vigmostad & Bjørke 2024 

Gunnar skriv si eiga rekordbok. Han skriv ut sine eigne tankar om verdas beste ven, Sivert, om verdas tristaste mann, pappa, og om alt han opplever. Men ikkje om mamma. For mamma er død. Gunnar navigerer seg gjennom sorga, samstundes som han berre vil vere ein vanlig gut som kanskje også er forelska i Vilde? Ho har i alle fall verdas finaste smil. Eit morosamt, engasjerande og litt sårt utsnitt av livet til ein ung gut. 


Bjørnholt vgs 

Sarah Zaid 
Flamme forlag 2022 

– Denne diktsamlingen er ikke en perle. Det er en sjelden rubin. Vi tar følge med Nawal og Sergio, som begge er elever ved Bjørnholt vgs, sørøst i Oslo. Storsamfunnets forventninger står i kontrast til familienes, og mye står i kontrast til egne forventninger om livet. Ting er beinharde, vonde, håpløse, håpefulle, fine og enkle. Alt på en gang, hele tida. Følelsesregisteret løper løpsk gjennom hele samlingen.

OLE ANBEFALAR: 


Nidhoggr 

Bjørn Sortland 
Foto av Bjørn Sortland 
Piggsvin 2024 

– Sortland eksperimenterer i si nye ungdomsbok, Nidhoggr. I eit glimrande format blandar han korte tekstar med fotografiar. Det ligg ei foruroligande stemning over teksten frå starten av, sjølv om det tek nokre sider før det blir skikkeleg spennande. Når Sortland først har hekta deg på, er det vanskeleg å leggje boka frå seg. Nidhoggr handlar om 19 år gamle Marie som blir hyra av professor Finn Baal for å filme eit undervisningsopplegg på Slåtterøy fyr. Ho skal få 30 000 kroner for jobben, men er eigentleg Finn Baal ein professor eller har han andre hensiktar med å få Marie med seg ut på øya? 


Invasjonen. Ephyra 1

Rut Granli 
Gyldendal 2024 

Invasjonen er bok 1 i trilogien, Ephyra, og passer for lesere på mellomtrinnet. Hovedpersonen, Justyna, lengter etter spenning i hverdagen. Hun kjeder seg hjemme og på skolen. Men når utenomjordiske skapninger invaderer samfunnet, blir den traurige hverdagen snudd på hodet. Hva er det egentlig som skjer, og hvorfor er det bare Justyna som kan se de mystiske skapningene? 

PETRA ANBEFALAR: 


Lukkertid

Maja Lunde 
Aschehoug 2023 

– Maja Lunde har skrevet et forunderlig tankeeksperiment av en bok. I Lukkertid stopper den biologiske klokken hos hele menneskeheten opp samtidig. Folk slutter å utvikle seg – ingen dør, ingen blir født. Lunde kryssklipper mellom ulke perspektiver, ei kreftsyk mor, en pensjonist, en vordende far og et par ekstremsportutøvere, og utforsker konkret hva de ulike livssituasjonene gjør med reaksjonene til disse fem. For hva gjør du når du ikke lenger lever, men bare eksisterer? Lukkertid åpner opp tankerom vi vanligvis ikke går rundt i. 


Punching in the air  

Yusef Salaam og Ibi Zoboi 
Oversatt av Marjam Idriss 
Cappelen Damm 2024 

– Yusef Salaam er en av de fem svarte ungdommene i The Central Park Five, fengslet i 1989 for et overfall de ikke hadde begått. Ungdomsboken Punching in the air er ikke Yusefs historie, men i samarbeid med journalist Ibi Zoboi har han diktet en liknende fortelling. De to forfatterne ønsker å vise at det alltid fins håp – selv om rettssystemet i USA fortsatt har en lang vei å gå før det likebehandler svarte og hvite. Også jeg-fortelleren, Amal, er på feil sted til feil tid, og blir fengslet for en forbrytelse som ikke er hans. Fortellingen er utformet som en diktsamling, med illustrasjoner av Omar T. Pasha, og er en leseropplevelse utenom det vanlige. 

TROELS ANBEFALAR: 


Alt for flokken = Eallu mu váimmus

Kathrine Nedrejord 
Aschehoug 2023  

– Det er ikke lett å være 17-årige Elle. Hun er egentlig mest opptatt av flokken og naturen, men havner i vanskelige valg der hennes relasjoner med familie, venner og han som får hjertet til å banke ekstra hardt, knyttes sammen med politiske konsekvenser for hele lokalsamfunnet. Hvordan skal Elle holde sammen på flokken som hun brenner for når bygda er delt i to? Nedrejord skriver godt og engasjerende, og gjør det lett å leve seg inn i et både aktuelt, allment tema og den vanskelige situasjonen til en samisk ungdom på vei til å bli voksen.


Aldri bedre 

Alexander Kielland Krag 
Gyldendal 2024 

«Presten sier at jeg kan bære foran. Kisten er lettest der føttene ligger.» Aldri bedre har en dyster tittel og begynner mørkt, for Jakob er borte, død, bare 17 år gammel. Bestevennen, Lucas, og ekskjæresten, Emma, er igjen og strever begge med å forstå og med å bære sorgen. Som Lucas svarer presten: «Det er vel meningen at det skal være tungt.» Aldri bedre er den tredje ungdomsboka til kritikerroste og prisbelønte Alexander Kielland Krag, som nok en gang klarer å skrive frem vanskelige følelser og troverdige karakterer i et presist og treffende språk. 

SIGRUN ANBEFALAR:


Søstrene 

Jonas Hassen Khemiri 
Gyldendal 2024  

– Som liten får Jonas høre om de tre søstrene Ina, Evelyn og Anastasia. De har flyttet inn i nabolaget og har samme tunisiske bakgrunn, men til forskjell fra Jonas er søstrene noen man legger merke til og snakker om. Jonas lar seg fascinere av dem, og selv om de flytter til en annen by kan han ikke glemme dem. Gjennom et helt liv får vi høre deres parallelle historier, og noen ganger krysser de hverandre. Det handler om vanskelige familieforhold, vennskap, utenforskap og om å ville være et annet sted. Og av og til dukker den opp – følelsen av tilhørighet som de lengter etter. 

MINA ANBEFALAR: 


WOKE. Kulturkrig, kansellering og identitetspolitikk

Lisa Esohel Knudsen 
Res publica 2023 

– Dette er en essay-bok om woke, et begrep som er mye brukt i samfunnsdebatten for tiden. Her blir man kjent med bakgrunnen for ordet og andre relevante temaer som kanselleringskultur og identitetspolitikk. Det var spesielt interessant å lese om opphavet til det populære og relevante uttrykket, og bare etter første kapittel fikk jeg nye syn på hvordan kanselleringskulturen og begrepet woke opptrer i samfunnet vårt! 

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER