Månadens boktips i april 2024

Treng du nye boktips? Her er eit utval bøker vi har lese i april 2024.

Skrevet mai 3, 2024 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling

CHRISTIAN ANBEFALAR:  


Ulv ulv

Elin Viktoria Unstad
Vigmostad Bjørke 2023 

– Varg går i åttende klasse, bor alene sammen med pappaen sin og har ingen menneskevenner. Kjælerottene hans er de eneste som forstår ham. Livet er litt kjedelig, og ingenting skjer. Helt til alt skjer, når han oppdager at det har flyttet noen inn i det gamle, falleferdige huset nederst i veien. Varg trår over en grense og terger på seg helt feil person. Han blir brått populær, men vil det vare? Og er det verdt å sette seg i livsfare? Skumle saker, dette.  


I begynnelsen var mødrene

Kjersi Ericsson
Oktober 2024 

– I en litt vemodig og kjærlighetsspekket fortelling om etterkrigstidens sterke morsideal finner vi en datter. En datter som vokser opp i trangere kår, med en nærværende mor. Eller flere faktisk. For de var sånn alle sammen: Til stede, sterke, beskyttende og gode. En vakker og tankevekkende hyllest. Klasseaspektet er heller ikke forbigått her. Og godt er det.    

PETRA ANBEFALAR: 


Nagel. Ingen ei tilbake

Sigbjørn Lilleeng
Strand 2024 

– Ingen vei tilbake er bind 2 i serien om Nagel, den siste i sin art, og de to vennene hans Brage fra Nordheim og Farah fra Heradan. I denne boka får vi vite mer om hva de voksne i Nordheim skjuler for innbyggerne sine, og om borgerkrigen mellom bystaten Heradan og okkupasjonsmakten, Aradan. Det er tydelig at Lilleeng gjennom denne dystopiske fortellingen ønsker å gi en politisk kommentar til alt fra klimaendringer og naturødeleggelser til kapitalisme og maktspill. I tillegg fortsetter han å skape en tegneserie tettpakket med actionscener og dramatikk, som like godt kan leses for underholdningens skyld. 


Krig er forakt for liv. Et essay om fred 

Linn Stalsberg
Res Publica 2024 

– Linn Stalsberg har skrevet et essay om fredsarbeid. Det er en bok som viser oss hvordan krig har blitt den rasjonelle normen som vi tar for gitt, og hvorfor denne virkeligheten må bekjempes. Boka sorterer i begreper som pasifisme, militærnekt og antimilitarisme, er full av gode sitater fra Albert Einstein, Bertha von Suttner og Gandhi, synliggjør koblingen mellom fredsbevegelse, feminisme og miljøkamp, og forteller de ukjente historiene om alle de som har kjempet med ikke-voldelige midler. Etter å ha lest Krig er forakt for liv sitter en igjen med en større beundring for de som kjemper uten våpen. 

MARTE ANBEFALAR:


Austvestpassasjen

Ingvill Kjærstein
Samlaget 2024 

– I Austvestpassasjen følgjer vi ei ung, norsk kvinne som bur i Kyoto og jobbar som engelsklærar. Skildringane av Japan er levande og engasjerande, sjølv om hovudpersonen har eit ambivalent forhold til landet. Boka utforskar tema som einsemd, kulturforskjellar og kvinnehat. Fin debut, og eit forfattarskap eg er spent på å lese meir av. 


Fitte og diesel: Russens egne historier om det hemmelige livet på bussene

Ivar Brandvol
Humanist 2024 

– Selv om det er skrekkoppslag om russen hver eneste vår, er det få journalister som får noe særlig innblikk i hva som faktisk foregår i denne hemmelige, og noe lugubre verdenen flere av ungdommene våre befinner seg i. Ivar Brandvol derimot, har i Fitte og diesel gjort et godt stykke gravejournalistikk og avslører flere foruroligende elementer ved russefeiringen og -bransjen. På tross av den noe grelle tittelen, er dette viktig lesning for både ungdom og voksne, så man vet hva det er man begir seg ut på, enten som russ selv eller foresatt. 

OLE ANBEFALAR: 


Jakob på vippepunktet

Nina Borge
Gyldendal 2024 

– Nina Borge har skrevet flere gode ungdomsbøker som både treffer målgruppa og tar dem på alvor som lesere. Med Jakob på vippepunktet gir hun ut sin første bok for aldersgruppa 10-12 år. Hun lykkes med det også. Dette er en rørende fortelling om en gutt som ofte havner i trøbbel, eller «uheldige situasjoner» som de voksne sier. Ikke fordi han selv vil det, men fordi det bare blir sånn. Jakob ender på grupperommet, alene, uten klassevenner. Men når læreren arrangerer Minecraft-konkurranse, får Jakob en sjanse til å vise hva han kan. Bare det ikke oppstår «uheldige situasjoner» igjen …


Gunnars rekordbok

Anders Totland
Vigmostad og Bjørke 2024 

– Anders Totland er og ein forfattar med fleire ungdomsbøker, både skjønnlitteratur og sakprosa, på merittlista. Gunnars rekordbok handlar, som tittelen avslørar, om rekordar. Om Gunnars rekordar som ingen får lese. Om verdas beste venn, Sivert, og om Vilde med verdas finaste smil. Om pappa, som berre er trist og ikkje kjem seg opp av sofaen. Men kva med mamma, kvifor skriv han ikkje om ho? Gunnars rekordbok er ei nydeleg bok om venskap og korleis takle sorgen ein har over ei mor som er borte og ein far som er fråverande. Som lesar kjem du garantert til å bli glad i Gunnar som hovudperson.

VIBEKE ANBEFALAR:


Den falske rosen. Sally Jones 3

Jakob Wegelius
Oversatt av Bodil Engen
Cappelen Damm 2024 

– Wegelius mestrer kunsten å fortelle historier på en usedvanlig måte! I begynnelsen av historien skjer det tilsynelatende lite, noe som gir leseren rikelig med tid til å bli kjent med karakterene og gradvis fordype seg i deres omgivelser og liv. Å la fortelleren være Sally Jones, en ape som forstår språk og kommuniserer gjennom skrift, og som jobber som ingeniør, gir en besnærende opplevelse. Når jakten på eieren av et dyrebart smykke, gjemt om bord i skipet til følgesvennen, skipper Henry Koskela, utvikler seg, tar spenningen virkelig fart. Dette er en utrolig god leseopplevelse!


Den stille uke

Sven Petter Næss
Aschehoug 2019 

– Etter at et drap ryster det lille samfunnet, Elvestad, blir et team fra Kripos, bestående av den halvt indiske etterforskeren, Harinder Singh, og hans partner, Rachel Hauge, sendt for å etterforske saken. Singh, som selv har en fortid i Elvestad, vender tilbake til hjemstedet for første gang på lenge etter å ha forlatt det så fort han kunne. Men drapet på fabrikkdirektørens sønn viser seg å være begynnelsen på en serie voldelige hendelser som ryster byen. Etterforskerne begynner å avdekke en rekke mørke hemmeligheter som ligger begravd i Elvestads fortid. Dette er en spennende og velkonstruert kriminalroman. 

SIRI ANBEFALAR: 


Xiania

Lotta Elstad
Cappelen Damm 2023 

Xiania gir oss Kristiania for 100 år siden, sett gjennom Klara på 19 år. Hun drar til hovedstaden for å gjennomføre en ulovlig abort. Men dette er ikke noe vanlig historie om ung jente som blir uønsket gravid. Klara er en driftig jente som ender opp som hushjelp på Bygdøy mens hun bor i en muggen kjeller under en hattebutikk på Vaterland. Lotta Elstad skriver fram et historisk og ganske ellevilt bilde av Oslo, og med et rikt og morsomt persongalleri fra hele byens lag av befolkningen. Xiania anbefales, og les denne før oppfølgerne kommer ut!   

TROELS ANBEFALAR:


Skygger
Steffen Kverneland
No Comprendo Press 2023

Skygger er en foruroligende og fantastisk bok. Dystre scener og temaer som krig og korona blandes med lysglimt fra forfatterens hverdag på måter som setter tanker i gang både før og etter lesingen. Bildene er detaljerte og sterke, men har samtidig noe antydende og drømmende over seg som inviterer leseren inn i historien. Det samme gjelder fortellingen som virker løsere og friere enn i tidligere bøker fra Kverneland, men som bidrar til en helt egen leseopplevelse. Dette er stor litteratur.


Gigabror
Annika Linn Verdal Homme
Aschehoug 2024

– Lillebror er gira for det er fredag og annenhver helg. Og da kommer Gigabror! Alt er kulere og gøyere når Gigabror er på besøk, og det synes: Lillebror er høyt og lavt og avbildet mange steder på hvert oppslag når han blir ivrig. Forholdet mellom de to halvbrødrene er fremstilt på en både morsom og gjenkjennelig måte, og Annika Linn Verdal Homme debuterer med en bildebok som er full av farger og energi.

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER