Månadens bøker i september 2023

Boktips i haustferien? Her er nye anbefalingar frå oss i Foreningen !les.

Skrevet oktober 2, 2023 i Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR: 


Stjerner i mørket 
Victoria Jamieson og Omar Mohamed
Oversatt av Therese G. Eide
Strand forlag 2023 

– Hvordan er det å være barn i en flyktningeleir? Jamieson har gjennom tegneserieformatet fortalt historien til Omar Mohamed og lillebroren, Hassan. Omar var bare fire år da han og broren måtte flykte fra krigen i Somalia. Faren ble drept og moren forsvant. Historien er fortalt med et barns og senere ungdoms perspektiv om en oppvekst i en enorm flyktningeleir i Kenya.  


Villdyr 
Håkon Marcus
Aschehoug 2023 

– Embla føler seg annerledes og at hun ikke passer inn. Ikke i familien og ikke på ungdomsskolen der hun akkurat har begynt. For å være mer sosial, blir Embla tvunget til å arrangere bursdagsfest for sine nye klassekamerater. En fest hennes perfekte storesøster mer enn gjerne arrangerer. Søstrene blir uvenner og Embla rømmer ut i skogen, der hun blir jaktet på av striger, manipulerende og livsfarlige ugler. Embla må be om asyl på Hambassaden, og får innblikk i en helt annen verden der hun spiller en hovedrolle. Dette er en skikkelig spennende fantasy som jeg ser frem til å lese fortsettelsen på. 

CHRISTIAN ANBEFALAR:  


Full bajas
Ingunn Thon
Illustrert av Maja Kjellstad Aanonsen
Samlaget 2023 

– Orion er ein perfekt gut. Han er flinkast i alt, kan alt, gjer alt rett, spis ikkje sukker eller køyrer sparkesykkel. Han er vand til å få ros for alt han gjer. Han skal dessutan spele ein perfekt og viktig konsert på fløyta si. Men han har ingen vener. Den nye læraren let seg  ikkje imponere like mykje, og fortel Orion at han skal freiste å vere litt mindre perfekt. Det taklar han ikkje, og alt går i spinn. Fullstendig bajas! Ei hysterisk morosam forteljing om å prøve å senke skuldrane litt.  


Bacon eller bestevenn?
Lise F. Grimnes & Andreas Haga
Illustrert av Thomas Madsen
Vigmostad & Bjørke 2023 

– Vi er alle i slekt! Spekket og særdeles godt illustrert sakprosa for barn (og ungdom? Ja, ungdom også), om evolusjon, mennesker og dyr. Akkurat når ble ulven til hund? Hvem er juramaia? Hvem er naturens superstjerner? Hvilke dyr ligner mest på oss mennesker? Når ble grisen domestisert? Og hva i all verden har en amerikamanate med dette å gjøre? Les og bli opplyst og underholdt på én gang.  

MARTE ANBEFALAR: 


Aasta Hansteen – og jakten på søsterskapet
Marta Breen
Illustrert av Jenny Jordahl
Cappelen Damm 2023 

– I denne sakprosategneserien møter vi Aasta Hansteen, en pioner i den norske kvinnekampen på 1800-tallet. Vi lærer blant annet om oppveksten hennes i borgerskapet, og hvordan hun eventuelt brøt ut for å kjempe kvinnenes sak. Marta Breen og Jenny Jordahl har samarbeidet om flere sakprosategneserier om feminisme før, og det gode samarbeidet deres skinner også igjennom i Aasta Hansteen – og jakten på søsterskapet. Breens møysommelige kildearbeid komplementeres av Jordahls artige strek. En lærerik og morsom bok om en underfortalt skikkelse i norsk historie.  

EIRA ANBEFALAR:


Hamnet
Maggie O’Farrel
Oversatt av Kirsti Vogt
Gursli Berg Forlag 2021 

– Hvordan bearbeide sorgen over å miste et barn? Agnes Hathaway var en kvinne som levde i Stratford-upon-Avon på slutten av 1500-tallet. Hun var gift med William Shakespeare, og sammen hadde de tre barn. Hamnet, deres eneste sønn, dør bare 11 år gammel. Få år etter skrev Shakespeare sin mest kjente tragedie, «Hamlet». Selv om kjernen i denne boka handler om noe av det vondeste man kan oppleve, er det fortellingens historiske bakteppe som dominerer leseopplevelsen. Utifra det lille vi vet om William Shakespeare og familien hans, har O’Farrel diktet videre og gitt leseren en utrolig medrivende fortelling om hvordan det kan ha vært å leve i Stratford-upon-Avon, i et ekteskap, i en familie og, ikke minst som kvinne, på slutten av 1500-tallet. Denne boka forsvinner man inn i – anbefales! 


Hjartespreng
Inger Johanne Sæterbakk 
Aschehoug 2023 

– Korleis kan ein klare å vere 16 år på riktig måte, når ein eigentleg ikkje vil kline og drikke seg full? Inga har starta på vidaregåande skule. Ho har funne ut at ho verken meistrar eller er særleg oppteken av det dei andre jentene i klassen både ser ut til å klare med lettheit, og vere totalt oppslukt av. I staden er det den gamle naboen med ein mystisk løyndom, den søte hunden hans og speidaren som opptek mykje meir av Inga si tankekapasitet. Men så ein måndag morgon fortel bestevenninna at ho har gjort det med ein gut på fest. I tillegg byrjar den populære jenta i klassen å vise litt for mykje interesse i den kjekke naboguten, som også er Ingas speidarleiar. Plutseleg opplever Inga at ho må gjere ting ho kanskje ikkje er heilt er klar for. Hjartespreng er ei spennande forteljing som visar at det finst fleire måtar å vere tenåring på. Anbefalast! 

OLE ANBEFALAR: 


Ordenes hårreisende hemmeligheter
Ragnhild Holmås
Illustrert av Henriette T. Osnes
Aschehoug 2023 

– Denne boka har undertittelen, absurde avsløringer fra språkets spinnville liv, og gir deg fakta om ordenes historie, betydning og hemmeligheter. Blanda med Holmås sine ord, finner vi lett kaotiske illustrasjoner av forfatteren av Une og skolestarten, Henriette T. Osnes. Ei bok som nok vil skape både latter og undring i høytlesingssituasjoner. 


Pepar & Gulrot
David Revoy
Omsett av Arild Torvund Olsen og Karl Ove Hufthammer
Outland forlag 2023 

– I Bok 1 følgjer vi heksa, Pepar, og katten, Gulrot, gjennom 29 episodar kor dei må takle ulike utfordringar. Episodane har tidlegare vore publisert som ein såkalla webcomic, i Noreg via Nynorsksenteret, men no har Outland forlag samla dei ei heil bok. Den magiske verda til Pepar & Gulrot har både humor og spenning, og er rikt illustrert av forfattaren sjølv, David Revoy.  

JULIE ANBEFALAR: 


Jenta som fikk en stemme
Abi Daré
Oversatt av Ragnild Eikli
Kagge 2023 

– Nigerianske Adunni er fjorten år og drømmer om én ting: en utdannelse. Bare sånn kan hun få en stemme, det har moren hennes sagt. Men moren er død og faren trenger penger, så Adunni blir solgt til en eldre mann som vil at hun skal gi ham en arving. Adunni nekter å akseptere sitt nye liv og flykter til byen. Kan hun finne stemmen sin der? Jenta som fikk en stemme er skrevet på et særegent språk, som lar leseren bli godt kjent med Adunni og hennes tanker. Historien er sterk, til tider grusom, men den er også fylt av håp og viljestyrke. Dette er en bok man husker. 

PETRA ANBEFALAR:


Kvil i fred
Petter F. Strassegger
Samlaget 2023 

– I Strasseggers andre bok for ungdom, møter vi Per og bestekompisen, Oskar. Dei to gutane er utafor på skulen, stel øl på butikken kvar fredag og testar ut både rus og bilkøyring samstundes. Heime hos Per ligg faren på sofaen og drikk heile dagen. Fråveret til mor hans heng taust og tungt i veggane. Heldigvis finst det også trygge vaksne… Strassegger er utdanna psykolog, og har dessutan eigne erfaringar som liknar på dei han skriv om. Denne nærleiken til stoffet skin igjennom og styrker truverdet og drivet i forteljinga. Kvil i fred har få pustepauser og fleire overraskingar til lesaren. 


Haugianerne. Enevelde og undergrunn 
Trygve Riiser Gundersen
Cappelen Damm 2022 

– Undertittelen på denne mursteinen av en sakprosautgivelse oppsummerer godt forfatterens prosjekt: Enevelde og undergrunn. Selv om haugianismen og Hans Nilsen Hauge er den røde tråden i boka, er det kampen mellom eneveldets undertrykkende maktstrukturer og allmuens ofte fordekte motkrefter som spiller hovedrollen i Gundersens tekst. Haugianerne er en sjeldent rik framstilling av 1700-tallets Norge, full av detaljer, uventede analyser og underholdende anekdoter. Det er en overraskende lettlest bok som gjennom eneveldets egne kilder lar den folkelige meningen og motmakten komme til syne. Vi får også en innledende leksjon i hvorfor vi aldri skal stole på historieskrivingen, og det i seg selv er en interessant inngang til en historisk framstilling. 

TROELS ANBEFALAR:


Kalde klover

Ragnar Aalbu
Gyldendal 2023

– Det har blitt høst, og mange nordboere får nå kalde føtter og lengter mot varmere himmelstrøk. Det gjelder også det vesle reinsdyret i Kalde klover, som synes det er urettferdig at fuglene får dra til Syden mens han selv må stå igjen med snø til knærne. Heldigvis gir han seg ikke så lett, og heldigvis formår Ragnar Aalbu nok en gang å levere lun humor i en kald tid.  


Harehjerte

Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2023

– Caro er glad i mamma og blir så redd når mamma en dag skal dra. Da løper hjertet til Caro av gårde, og hun mister både pusten og kontrollen over seg selv. For tenk om mamma blir borte for alltid, tenk om hun aldri kommer tilbake! I Harehjerte gir Gro Dahle og Kaia Dahle Nyhus plass til redselen og skildrer hvor sterk og eksistensiell denne følelsen kan være for et lite barn. Men boka hører til blant de snillere bildebøkene til Dahle og Nyhus, og viser også fram hvordan trygge voksne kan romme redselen ved å ta seg tid og ta barnets følelser på alvor. Mange vil derfor også kunne kjenne seg igjen i boka og ha glede av å bruke den som utgangspunkt for viktige samtaler.  

SIRI ANBEFALAR: 


Kaninburet
Tess Gunty
Oversatt av Knut Ofstad
Kagge 2022  

– Kaninburet er navnet på en sliten blokk i det fiktive småstedet, Vacca Vale, en postindustriell amerikansk by i det såkalte rustbeltet. Et sted som en gang blomstret av industri, utvikling og liv, men som nå er et forfallent og håpløst ingensteds. Her bor folk tett på hverandre, helt adskilt, men de løvtynne veggene gjør at man kan høre lyder av de andres liv og skjebner. Vi får noen øyeblikk inn i livene som blokken rommer, hver for seg, men også når noen av de krysser hverandre. Enkelte historier er vi bare innom som en film som sveiper gjennom rommene og noen historier følger vi videre. Ett kapittel er som en novelle, et annet som et dikt eller bare en illustrasjon. Kaninburet rommer uendelige historier og bør oppleves, det gir et innblikk i et rikt og rart persongalleri litt på utsiden av den amerikanske drømmen og et samfunn på randen. Oppfinnsomt, gripende og morsomt, faktisk, er ord som er brukt om Kaninburet, og jeg er enig. Denne romanen tar jeg med meg videre, og Tess Gunty er en debutant som jeg gleder meg til å følge med på fremover. 

SIGRUN  ANBEFALAR:


Hvor ble det av? 
Lars Joachim Grimstad
Illustrert av Per Dybvig
Aschehoug 2023   

– I bildeboken Hvor ble det av? leker forfatteren og illustratøren seg med forestillingen om måker som umettelig og altetende dyr. For hva skjer når en glupsk måke flytter inn på balkongen? En sulten måke er tilsynelatende ikke et problem for Jonas og pappaen hans i denne snodige og etter hvert nesten groteske fortellingen, men spørsmålet, «Hvor ble det av?», blir mer og mer komisk for hvert sideoppslag. 


Fri. En oppvekst ved historiens ende
Lea Ypi
Oversatt av Inger Sverreson Holmes
Gyldendal 2023   

– I denne selvbiografiske fortellingen får vi lese om et barns erfaringer fra årene til det kommunistiske diktaturet i Albania, og den brå overgangen med diktaturets fall på begynnelsen av 1990-tallet. Gjennom Leas forsøk på å manøvrere i en verden av koder og uskrevne regler, får vi merke på kroppen hvordan store og små liv påvirkes når virkeligheten blir vrengt fra en dag til den neste. Er alt Lea har lært om verden og sin egen familie en løgn? Og kan hun stole på foreldre og bestemoren som har holdt så mye hemmelig for henne? En sterk bok som gir innblikk i en historie vi ikke kjenner så godt til fra før. 

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER