Månadens bøker i oktober 2023

Boktips? Her kjem nye anbefalingar frå oss i Foreningen !les.

Skrevet november 3, 2023 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling

MARTE ANBEFALAR: 


Da vi var yngre
Oliver Lovrenski 
Aschehoug 2023 

– Oliver Lovrenskis roman om en guttegjeng, som går fra gutter til menn i Oslos bakgater, er fæl, rørende og morsom på samme tid. Med et talenært og lekent språk forteller han om opp- og nedturer, mens gutta navigerer seg gjennom vanskelige foreldre, barnevernet, dop og kjærlighet. En bok som vil få deg til å le på en side, og grine på den neste. Stor litteratur, rett og slett. Jeg anbefaler alle som allerede har lest til å høre forfatteren lese fra boka selv. Det er poesi. 

CHRISTIAN ANBEFALAR:  


Noor og miniatyren 

Julia Kahrs 
Gyldendal 2023 

– Vinneren av Bokslukerprisen 2023 (for Familien Brattbakk) har et vidunderlig og litt sprøtt skrivetalent. Noor og pappa har nettopp flyttet inn i nytt hus. En dag finner Noor en miniatyr av seg selv. Noor har ingen venner og hater skolen. Og ballett. Kanskje miniatyren kan hjelpe? Og klarer de to å finne ut av hvem som vil sabotere for det forestående juleshowet på skolen? Og, hvorfor er pappa så stressa og nervøs? Dette er en underfundig spenningsroman for barn i alderen 10-40. Minst.   


Xiania (1) 
Lotta Elstad 
Cappelen Damm 2023 

– Klara på 19 år stikker fra gård og grunn utenfor Hamar til Kristiania, eller Xiana blant kjennere. Året er 1922 og abort er ikke akkurat gjengs praksis på alle landets legekontorer. Hun kommer til Elvegata 2 i Vaterland, en for lengst fortapt bydel i hovedstaden. Hun blir kjent med et persongalleri på tvers av samfunnsklasser, fra hennes rike og eksentriske arbeidsgiver på Bygdøy, til de fattigste langs Akerselvas stinkende kvartaler. Vi møter dekadanse, overflod, bunnløs sorg og fattigdom, klassekamp, politikk, musikk og fyll. Klara blir våre øyne til et sammensurium av en by på randen til å bli noe annet; Oslo. Gleder meg til bok 2.  

OLE ANBEFALAR: 


Draug
Christoffer Lamøy 
Gyldendal 2023 

 – Det blir uhyggelig og skummelt når Adam, moren og lillesøsteren, Mia, reiser til morens familie uti havgapet. Bestemoren er dement og snakker konstant om de døde, og Adam kjenner en voksende uro. Når han oppdager at Mia leker med en fantasivenn, blir det virkelig alvor. Hva er det som skjer? Er det noe i det bestemoren sier? Og hvem er denne mystiske gutten som alltid dukker opp, men like fort forsvinner igjen? Draug er en foruroligende bok som garantert vil få nakkehårene til å reise seg.   


Villdyr
Håkon Marcus 
Aschehoug 2023 

– En bursdagsfest ender med at Embla krangler med storesøsteren sin og stikker av hjemmefra. Noen følger etter henne og plutselig er hun i livsfare. Redningen blir å få asyl på noe som kalles Hambassaden, et eget samfunn for hamløpere – mennesker som kan forvandle seg til ville dyr. Embla er tydeligvis ventet og etter hvert går det opp for henne at hun har sentral posisjon i denne verden. Er hun også en hamløper? En utmarksprøve kan bekrefte hvem hun egentlig er. Håkon Marcus bygger opp et detaljert og spennende fantasy-univers i sin første bok, Villdyr. Helt enig med kollega Vibeke om at dette virker lovende for fortsettelsen.

PETRA ANBEFALAR: 


Palestina. Israels ran. Vårt svik 
Odd Karsten Tveit 
Kagge 2023 

– Odd Karsten Tveits siste utgivelse har dessverre blitt ekstremt aktuell. Den erfarne journalisten har inngående kjennskap til Midtøsten og har rapportert fra konflikten mellom Israel og palestinerne siden 1978. I Palestina. Israels ran. Vårt svik forteller han historien fra et propalestinsk perspektiv, men på en saklig og oversiktlig måte. Tveit veksler mellom de overordnede politiske linjene, de personlige historiene og sitater fra både palestinsk og israelsk litteratur. Det fins håp i teksten, selv om han først og fremst viser oss hvordan situasjonen har kunnet bli så fastlåst og brutal. Om du ønsker å forstå mer, er denne boka verdt å lese. 


SLAM. Dette er ikke en diktsamling 
Martine Johansen (red.) 
Vigmostad Bjørke 2023 

– I SLAM. Dette er ikke en diktsamling har Martine Johansen skapt en interaktiv litterær opplevelse. Undertittelen er dermed både sann og usann. SLAM er en diktsamling med 40 tekster av 23 poeter (inkludert Johansens egne dikt), men den er også noe mer. For rammen på boka, som redaktøren både har skrevet og designet, oppfordrer leseren til å framføre diktene, og Johansen gir instruksjoner til hvordan. Slampoesi er kraftfullt og emosjonelt, og sceneformen krever noe av sitt publikum. På bemerkelsesverdig vis klarer bokutgivelsen å ivareta disse kvalitetene. 

VIBEKE ANBEFALAR: 


Fjellene synger 
Nguyễn Phan Quế Mai 
Oversatt av Lene Stokseth 
Mangschou 2023 

– Å begynne å lese Fjellene synger var som å få en knyttneve i magen. Med pågående krig i Ukraina og den massive bombingen av Gaza, ble det utrolig sterkt å lese om en bestemor som drar med seg barnebarnet på desperat jakt etter et ledig bomberom under amerikansk bombing av Hanoi i 1972.  Dette er historien til fire generasjoners kamp for å overleve. Først gjennom den store hungersnøden, så jordreformen og til sist Vietnamkrigen. For ikke å snakke om etterdønningene etter krigen, og splittingen av landet. Dette er en fortelling som gir innblikk i Vietnams turbulente historie og innsikt om et folk i et lukket land. 


Alma Freng og Skjebnerådet. Alma Freng 4
Ida Tufte Michelsen
Aschehoug 2023 

– Vi har kommet til den forrykende avslutningen av en stor fantasy-fortelling! Alma og solfangerne bruker hvert ledige øyeblikk til å trene til den kommende krigen. Men Alma er ikke komfortabel med å skulle gjennomføre terrorisme der vanlige menneskers liv vil kunne gå tapt. I tillegg vet hun at de har en forræder iblant seg, og det er noen som står henne nær. Almas egenskaper og rolle blir avgjørende i denne spennende finalen. 

SIRI ANBEFALAR: 


Diskomus på venteværelset 
Kamilla Danielsen
Tiden forlag 2023 

– Hvis du ikke vet hva diskomus er, ja, da må du lese denne boka! Men aller mest fordi da blir du kjent med Eivor. Hun er midt i tredveårene, singel og venninnen har døpt leiligheten hennes for venteværelset. Noe du har mens du venter på at livet skal begynne. Plutselig er det ikke Eivor og bestevenninnen, Ulla, mot verden lenger ute på byen. Ulla fant seg en bestevenn som er gutt og nå har «alle» etablert seg med partner, eller mann og barn og flyttet til Røa. Eivor prøver å komme seg over et forhold som tok slutt, bli voksen, ta seg sammen, gå på jobb, teste ut artige sjekkereplikker på Tinder, møte den rette og bli som de andre. Hun er ikke så god på å være alene, men lengter etter å finne den rette og forakter de som tilsynelatende lever det perfekte og betydningsfulle voksenlivet. Kamilla Danielsen skriver godt, friskt, morsomt og sårt. Denne boka klarte jeg ikke å legge fra meg. 

TROELS ANBEFALAR: 


Tusen elgar i garasjen 
Sigmund Løvåsen 

Illustrert av Hilde Hodnefjeld 
Samlaget 2023 

– Tusen elgar i garasjen blei nyleg nominert til Brageprisen, og det er lett å forstå kvifor. Barnedikta til Sigmund Løvåsen er originale og poengterte. Dei tek utgangspunkt i dyr og planter, men skiftar perspektiv, hoppar og snur seg med ein energi og ei nysgjerrigheit som minner om barna. Illustrasjonane til Hilde Hodnefjeld er leikne og understrekar kjensla av at alt kan få plass i eit dikt: «For ei bok kan romme alt, alt som er. Slik denne boka også har plass til deg. Du treng berre opne henne og gå inn.»


Berre mor og Ellinor 
Ingrid Z. Aanestad 
Illustrert av Sunniva Sunde Krogseth 
Gyldendal 2022 

– «Ellinor er ikkje redd for mørket. Mørket er berre ein farge» står det tidleg i Berre mor og Ellinor. Men kva med mørket i mor? Kva kan Ellinor gjere når mor blir lei seg og må kvile på sofaen heile dagen? Og kva kan ho seie til venninna si? Berre mor og Ellinor er ei var og fin biletbok som tek opp eit viktig tema på ein nyansert og truverdig måte. 

SIGRUN ANBEFALAR:


Fjellet, geværet, vannet 
Lars Ramslie
Forlaget Oktober 2023 

En far tar med seg sin ni år gamle sønn på fjelltur rundt småbruket han selv er vokst opp. Men dette blir ikke en vanlig søndagstur. Utstyrt med hvert sitt gevær, men nesten uten proviant, må gutten klare timevis med vandring i de lange, bratte skråningene. Vil han overleve samværet med en far som vi forstår som svært ustabil? Teksten oppleves nær, og som leser kjenner man på at hva som helst kan skje oppe på fjellet. Fortalt gjennom den voksne sønnens blikk, og glimtvise minner fra oppveksten, blir denne boken et sterkt portrett av en far og forholdet mellom far og sønn. 


Esters univers. Bonusbror og marsvintrøbbel 
Oda Valle
Aschehoug 2023 

Esters univers er en tegneserieroman om å få en bonusfamilie og hverdagen snudd på hodet. Ester har skilte foreldre, men bor mest hos mamma. Der har hun det skikkelig fint – inntil den dagen mamma bestemmer at hennes dødsirriterende kjæreste og sønnen hans skal bo hos dem. Hvordan få dem til å flytte ut igjen? Ester må lage en plan for å bli kvitt dem begge to. Skrevet som en dagbok, og med illustrasjoner som blant annet viser oss nærbilder av voksnes kyssing, får vi merke hvor påtrengende og flaut voksnes forelskelse kan oppleves. Det er godt gjort, og gir et troverdig innblikk i Esters nye hverdag. 

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES