Månadens bøker i oktober

Bokhausten er for alvor i gang. Her er eit utval boktips av bøker vi har lese i oktober.

Skrevet november 2, 2022 i Boktips, Nyheter

OLE ANBEFALAR: 


Mer enn en klubb
Peder Samdal
Cappelen Damm 2022 

– Peder Samdal har tidligere skrevet samfunnsaktuelle fotballbøker for ungdom, som Fotball uten grenser (Cappelen Damm, 2018) og Mario Balotelli forklarer Europa (Libretto 2015). I Bragepris-nominerte Mer enn en klubb går han mer i dybden på elleve utvalgte fotballklubbers historie, visjoner og samfunnsengasjement. Vi er blant annet innom Liverpool, Barcelona og Vålerenga: Hvorfor buer for eksempel Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles, hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen, og hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Samdals bøker treffer både de fotballfrelste, men også de som ønsker å vite mer om fotballens viktige posisjon i verden.  


Historia om Erling Braut Haaland
Ørjan Zazzera Johansen
Illustrert av Thomas Kirkeberg
Samlaget 2022  

Erling Braut Haaland vaks opp på Bryne i Rogaland og er no ein av verdas beste fotballspelarar. Det høyrest umogleg ut, men med vilje og målteft har den unge Haaland herja i liga etter liga. No er det forsvararar i engelske Premier League som får merke krafta til den norske Manchester City-spissen. I denne boka fortel forfattar Ørjan Zazzera Johansen og illustratør Thomas Kirkeberg historia til Haaland gjennom ein lettlesen tekst og rike illustrasjonar.

VIBEKE ANBEFALAR: 


La skogen leve!
Nora Dåsnes
Aschehoug 2022 

– Nora Dåsnes har igjen kommet med en fantastisk tegneserieroman for barn, denne gangen om miljøvern. Vi møter det samme persongalleriet som i Ti kniver i hjertet. Bao har blitt en svært engasjert miljøforkjemper og elevrådsformann. Når rektor, FAU-lederen og kommunalrepresentanter stemmer ned forslaget fra Bao om å gjøre skolen mer miljøvennlig, og i stedet bestemmer seg for å hogge ned store deler av skogen for å tilrettelegge for mer bilkjøring, blir det bråk. Bao mobiliserer de nærmeste vennene, men forstår etter hvert at hun trenger hjelp fra flere.  


Alma Freng og strålemerkene. Alma Freng 3
Ida Tufte Michelsen
Aschehoug 2022 

– Man er alltid litt spent når man tar fatt på bok tre i en serie man er veldig glad i – har forfatteren klart å følge opp? Det har Ida Tufte Michelsen så til de grader klart. Dette er fantasifull skriveglede til stor underholdning for leseren. Alma er satt under streng bevoktning ettersom Grubel-gruppen jakter på henne. Til tross for sikkerhetstiltakene blir hun tatt til fange, men får hjelp til å flykte. Hvem er den kvinnelige vakten, og hvorfor hjelper hun Alma?  

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Vegemot
Terje Tørrisplass
Samlaget 2022 

I si fjerde diktsamling gir Tørrisplass oss nokre pusterom og tid til å tenke over vår plass i den store verda. Med naturen og levd liv som bakteppe skriv han godt om nærleik, avstand og ettertanke, utan altfor store krumspring. Ei skjør krukke som metafor for noko mellommenneskeleg som er tungt å bere på? (I “Tyngda av ei krukke”) Ja takk.


På lag med Jo
Kristine Rui Slettebakken
Gyldendal 2022 

– I den tredje boka om Jo og jeg-personen Frida skal både gutte – og jentelaget på fotballturnering i Danmark. Det oppstår komplikasjoner når Aisha, den nye jenta på laget ikke får lov til å være med. De er strenge med å la barn på flyktningmottak dra ut av landet, forteller faren til Frida. Oppfølgeren til Sommer med Jo, som er med i årets Bokslukerantologi er, om mulig, enda bedre skrevet enn sine to forgjengere. Og på fotballturnering i Danmark er det mye som kan skje!   

SIGRUN ANBEFALAR:


Dette er Ellens bok
Andrea Bræin Hovig
Vigmostad & Bjørke 2022  

– 13 år gamle Ellen bor hos moren på Frogner og elsker å danse, men føler seg utilpass i tåspissko og trange ballettklær. Utilpass blir hun også når hun besøker faren sin på Etterstad. For selv om hun er fryktelig glad i pappaen sin, skjønner hun at alt ikke er som det skal være med ham. Da hun må besøke han på hytta i Sverige i sommerferien, dukker en ukjent søster opp, og alt blir snudd på hodet. Ellens bok er en engasjerende ungdomsroman om søsterskap, og om å finne mot til å ta grep når de voksne svikter. 


Kåre og Marimba hjelper til
Markus Lantto
Illustrert av Camilla Kuhn
Samlaget 2022 

Med håp om å bli premierte med is, bestemmer Kåre og Marimba seg for å hjelpe den første personen dei kjem over. Det viser seg å vere Torsten, ein mann som har mista sykkelnøkkelen, har avbitartong og veldig dårleg tid. Da politiet får ferten av dei, blir det ei ellevill jakt på sykkel, i bil, helikopter og på hesteryggen. Stemmer det eigentleg at det er Torstens venner som vil leike politi og røvar? Alt er visst ikkje helt slik det ser ut til, og illustrasjonane lever etter kvart sitt eige liv i ei morosam bok som eignar seg spesielt godt til høgtlesing.

SIRI ANBEFALAR


Jeg er egentlig ikke sånn
Marie Aubert
Oktober forlag 2022 

– Marie Auberts ble nominert til Bokhandlerprisen og vant Ungdommens kritikerpris 2020 med romanen Voksne menneskerJeg er egentlig ikke sånn er Marie Auberts tredje bok. Gjennom Linneas konfirmasjonshelg får vi perspektivet fra fire av familiemedlemmene. Linnea selv, pappa Bård, bestefar Nils og tanten Hanne. Alle fire bærer på sin egen bagasje av tanker, lengsler og hemmeligheter og for noen rakner nesten alt i løpet av disse tre dagene. 

EIRA ANBEFALAR: 


Raud Volvo
Trude Tjensvold

Samlaget 2022

I den grafiske romanen Raud Volvo møter vi Jenny, som står midt i den vanskelege brytningstida mellom å vere barn og vaksen. Hausten har kome, skolen er i gang og bestevenninna har fått puppar og begynt å henge med eldre ungdommar. Brått vil Jenny også bli ordentleg ungdom. Samstundes vil ho ikkje heilt forlate barndomsverda med fugletitting og leiking heller. Korleis orienterer ein seg mellom å vere kul nok og setje grenser for seg sjølv? Tjensvolds reine teikningar bidrar til å illustrere det såre og usikre Jenny føler på når ho seier ting og tar dumdristige val som ho eigentleg ikkje kan stå inne for. Både teksten og teikningane overlet mykje tomrom som lesaren må fylle med eigne tolkingar. Anbefalt for både ungdommar og vaksne.


Til jord skal du bli
Anders Totland
Samlaget 2022 

Livet til den pensjonerte presten og spritseljaren Jakob Juul blir snudd på hovudet når han utan forvarsel må forhalde seg til det småkriminelle livet til den fråverande sonen sin. På ein og same kveld har han eit sju år gamalt barnebarn som flytter inn på prestegarden, og ein daud torpedo i spritskjulet. Sistnemnde hastar det å kvitte seg med. Anders Totlands nye roman er full av svart humor, artige påfunn og morosame dialogar. Boka er både underhaldande og original. Dessutan gir det boka ein ekstra dimensjon at Totland gjennom Twitter har gitt lesarane medverknad på enkelte detaljer i boka. Denne forteljinga kan ein humre seg igjennom!

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her