Boktips: Foreningen !leser

Her finn du nokre anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i november.

Skrevet desember 2, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR:


Hendelsen
Annie Ernaux
Oversatt av Henninge M. Solberg
Gyldendal 2020

– Dette er en personlig beretning om å bli gravid som 23-åring i Frankrike på 60-tallet, da det var forbudt å gjennomføre abort. Et besøk på legekontoret for å få svaret på en hiv-test, får forfatteren til å gjenoppleve og sette ord på det som skjedde for 37 år siden. Å fortelle om graviditeten eller bære fram barnet ville påføre henne og familien hennes en uoverstigelig skam. Som student og med livet foran seg, hadde hun heller ikke noe ønske om å få barn. I ren desperasjon forsøker hun å bruke strikkepinner for å sette i gang en abort på seg selv. Dette fører ikke frem og hun blir nødt til å oppsøke en klok kone langt hjemmefra, noe som resulterer i at hun nesten dør og blir innlagt på sykehus. Dette er en svært sterk leseopplevelse om kvinners seksuelle frigjøring og rett til å bestemme over egen kropp, og hvordan én enkelt hendelse kan prege et helt liv.


The Urban Legend – sesong 3. Jeg er The Urban Ledgend
Josef Yohannes
Illustrert av Steve Baker
Cappelen Damm 2020

– Læreren Malcolm Madiba kjemper mot kriminalitet og urettferdighet under identiteten «The Urban Legend». Han er en superhelt uten superkrefter, kun bevæpnet med knyttede never, stort mot og sterk rettferdighetssans. Nå vender han tilbake til lærerjobben sin og håper å kunne leve i fred og ro, men han blir snart konfrontert av en kriminell gjeng som ønsker å ta over Capital City. Denne gjengen snakker eritreisk, som er Malcolms morsmål, og han skjønner etter hvert at de sitter på nøkkelen til viktig informasjon om hans bakgrunn og fortid. Dette er en samling av ni actionfylte og spennende historier, i et fullendt illustrert univers. Vi får tilbakeblikk på Malcoms oppvekst og samtidig blir vi kjent med ham gjennom radiolytternes egne opplevelser med superhelten. Selv om dette er sesong 3 kan man lese og visuelt oppleve fortellingene uten kjennskap til tidligere utgivelser.

PETRA ANBEFALAR:


Hvordan jeg tjente min første million 
Endre Lund Eriksen
Aschehoug 2020

– Robin Stormer er femten år og føler at han ikke passer inn. Slik er det jo for de fleste tenåringer, men Endre Lund Eriksen overdriver som vanlig, og lar Robin komme ut som høyremann i en familie med miljøaktivister og raddisser. Mens resten av familien tagger Hitler-bart på plakater av ordfører Torvald Oterhals, drømmer Robin om å gå hånd i hånd med ordførerens superkjekke sønn, Christian Fredrik, og spise middag med den rike og velsmurte familien hans. Det er duket for mye situasjonskomikk, mange melodramatiske misforståelser og en hel rekke avsløringer. Både leseren og Robin blir rikere av denne fortellingen – jeg skal ikke avsløre om det er på latter, innsikt eller penger. Les Hvordan jeg tjente min første million og finn ut! 


Dei vaksnes løgnaktige liv 
Elena Ferrante
Omsett av Kristin Sørsdal
Samlaget 2020 

– I Dei vaksnes løgnaktige liv skriv Elena Ferrante om Napoli slik ho gjorde i det første bandet av Napoli-kvartetten. Det er ikke eit Napoli plassert i ein større kontekst, men eit Napoli som på sett og vis utgjer heile verda. Vi følgjer hovudpersonen Giovanna frå ho er tretten år til ho forlet heimbyen på veg til Venezia som sekstenåring. Gjennom desse tre åra opplev Giovanna at alle ho kjenner viser seg å vere nokon heilt andre enn dei latar som – inkludert ho sjølve. Giovanna har levd heile sin idylliske barndom i dei øvre, velståande delane av Napoli. No blir ho kjent med den delen av familien som bor i dei fattigare stroka, og samstundes med alle dei skitne løyndomane som om dei vaksne har forsøkt å skjule for ho, samt hennar eigne mørkare sider.

OLE ANBEFALAR:


Ti utrulege
Bår Stenvik
Illustrert av Rune Markhus
Samlaget 2020

– Dette er ei nydeleg faktabok! Her er mykje kunnskap formidla på ein lettfatteleg og interessant måte. Boka har ein perfekt kombinasjon mellom teksten til Stenvik og illustrajonane til Markhus.


Fra du så meg
Eldrid Johansen
Cappelen Damm 2020

– Karen reiser på folkehøgskole for å få litt ro. Hun skal bare synge, danse og henge med nye venner. I starten går alt etter planen. Karen trives og synger som aldri før. Men når hun forelsker seg i musikklæreren, endrer alt seg. Eldrid Johansens nye ungdomsbok tar opp et vanskelig tema, men forfatteren gjør det på en smart måte. Dette er en bok som bør leses av mange og som kan legge til rette for gode samtaler mellom ungdom, men også mellom ungdom og voksne.

SILJE ANBEFALAR:


Fra Shakespeare til Knausgård – 66 klassikere du naturligvis har lest
Janne Stigen Drangsholt
Illustrert av Therese G. Eide
Tiden forlag 2020

– OK. La oss være ærlige. Vi har alle hull i rekken av klassiske bøker vi burde ha lest. Da er denne boka nyttig å ha! Her gjennomgår Stigen Drangsholt på svært fornøyelig vis 66 klassiske verk som alle sikkert burde ha kommet seg gjennom for lengst. Om du som meg ikke har lest alle disse bøkene, er denne boka et funn. Den gir en kjapp gjennomgang av klassiske verk på en innholdsrik og underholdende måte med et feministisk blikk. Utvalget av klassikere er sammensatt. Her er bøker av forfattere som J.K. Rowling, Tarjei Vesaas, Homer, Chinua Achebe og Astrid Lindgren, for å nevne noen. Alt er morsomt illustrert av Therese G. Eide. Et sitat fra boka er blant annet: «når samfunnet forventer lærkefugler, er det knapt mulig å gå gjennom livet som feministisk ikon». Herved overlater jeg til deg å tippe hvilket verk Drangsholt her skriver om.


Sapiens – en tegnet historie. Menneskehetens begynnelse
Yuval Noah Harari og David Vandermeulen
Illustrert av Daniel Casanav
Oversatt av A. Audhild Solberg
Cappelen Damm 2020

– Yuval Noah Harari, som er professor i historie, har hatt massiv suksess med sine bøker som har solgt i over 27 millioner eksemplarer og er oversatt til 60 språk. Særlig kjent er han for boka Sapiens – en kort historie om menneskeheten som utkom for noen år siden. Nå foreligger en ny utgave – en 250 siders tegneserieversjon. Her skildres tung fagkunnskap på en tankevekkende, tilgjengelig, underholdende og engasjerende måte. Jordens evolusjon formidles for eksempel som «jordens beste reality-tv-serie» og utryddelsen av de store pattedyrene er blitt tv-krim. Leseren får være med på forelesninger, mange samtaler, møte superhelter med mer. Visste du for eksempel at for etthundretusen år siden bodde det minst seks ulike arter av mennesker på jorda mens vi nå kun er en – homo sapiens? Hva skjedde med de andre artene? Hva kan skje med oss? Slike spørsmål går boken inn på og alt er fargerikt illustrert.

SIGRUN ANBEFALAR:


Alle tre i skogen
Widar Aspeli
Illustrert av Nora Brech
Cappelen Damm 2020

– I bildeboken Alle tre i skogen følger vi tre barn på leting etter kosedyr som har forsvunnet i skogen. Man oppfordres til å se godt etter, for i skogen er det mulige gjemmesteder overalt. I Nora Brechs fargerike illustrasjoner finnes referanser til barnesanger og scener fra eventyrenes verden. Det fineste er likevel at teksten er skrevet på rim, noe som gjør den til en god høytlesingsbok med ordlek og rytme.

TROELS ANBEFALAR:


Inn i munnen. Ei bok om dyremunnar
Malin Hellebø
Illustrert av Bård Torkildsen
Gyldendal 2020

– Ein av litteraturens fordelar er at han lar oss leve andre liv og dra til stader der vi ikkje sjølv kan dra. I den førre boka til Malin Hellebø fekk vi oppleve dyras beste sjekketriks – utan filter. Årets bok er illustrert av Bård Torkildsen og tar oss med inn i munnen til dyra. Utan munnbind. Inn i munnen. Ei bok om dyremunnar er ei faktabok med mykje spannande, rare og sprøe fakta om ulike munnar, korleis dei er og kvifor. Boka tar for seg eit dyr med ein bestemt type munn og gir deretter døme på andre liknande dyremunnar. Personlege favorittar er – sjølvsagt – dyr med føter i munnen, dyr med tennene på tørk og dyr som gjer ekle ting med munnen. Og det avsluttande bilete av præriehundar som helser på kvarandre med eit kyss på truten.


Mitt vidunderlige liv
Jenny Jägerfeld
Oversatt av Gunnhild Magnussen
Gyldendal 2020

– Hvordan blir man populær? Og kan man klare det på 59 dager? Det er i hvert fall målet til Sigge. Etter en vanskelig periode på skolen der han ble utestengt og mobbet, får han muligheten for en ny start da han og familien flytter fra Stockholm til mormor i lille Skärblacka. Det begynner dårlig, men da Sigge stjeler en hagenisse og legger ut meldinger fra nissen på Instagram-kontoen Runawaygnome strømmer imidlertid følgerne til. Mitt vidunderlige liv er en morsom og troverdig barneroman med et fantastisk og fargerikt persongalleri. Boka anbefales varmt til både store barn og voksne.