Månadens bøker i november 2023

Nye boktips? Her kjem eit utval anbefalingar frå oss i Foreningen !les.

Skrevet desember 6, 2023 i Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR: 


Hjartespreng 

Inger Johanne Sæterbakk 
Aschehoug 2023 

– Inga er dårleg i å vere 16 år. Ho får det ikkje til. Ikkje slik som dei andre jentene i klassen. Som festar, drikk og er med gutar. Inga vil vere med Nils, naboen som ho har kjent heile livet, men han er to år eldre og ein av skulens mest populære. Kan han sjå på ho som noko anna enn ein venn? 


Skare 2 – Snøengler
Aleksander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen 
Strand Forlag 2023 

– Verden er begravet under et tykt lag av snø og is, og nye fremmede vesener gjør tilværelsen ekstra farlig. Tenåringsjenta, Skare, leder en flokk med barn og ungdom sørover for å komme seg vekk fra isødet. På veien treffer de på to voksne som tilhører en religiøs gruppe. De blir med dem til hovedkvarteret og til en tilsynelatende tryggere tilværelse. Tegneseriens kalde og mørke palett forsterker fortellingens postapokalyptiske stemning på en ypperlig måte. 

PETRA ANBEFALAR: 


Hoffnarren
Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug 
Aschehoug 2023 

– Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug har nå skrevet sju bøker om vennegjengen rundt det kongelige tvillingparet, Kalle og Margrethe. I Hoffnarren er det Arnie, festens midtpunkt, gledessprederen og kjæresten til Margrethe, som spiller hovedrollen. Som alle de tidligere hovedpersonene i serien, roter også Arnie det skikkelig til for seg selv. Kanskje er det nettopp fordi han inntil nå har vært den tryggeste og gladeste i gjengen, at forfatterne har bestemt seg for å gjøre det ekstra mørkt i denne boka. Alvoret går heldigvis ikke på bekostning av underholdningsverdien, og Halve kongeriket er fortsatt en serie som treffer målgruppa si. 


Om utregning av romfang 3
Solvej Balle 
Oversatt av Trude Marstein 
Press 2023 

– Solvej Balle har vunnet Nordisk råds litteraturpris for denne bokserien om Tara Selter som er fanget i attende november. Tre bind av det som skal bli sju bøker, er nå oversatt til norsk. I de to første bøkene var Tara fanget i tiden mutters alene. Alle andre så ut til å leve dagen på nytt uten å huske at de hadde opplevd den før. Bok tre åpner med at Tara treffer Henry Dale, og etter hvert blir de fire mennesker som deler den samme opplevelsen av tiden. De har likevel helt ulike perspektiver på det som skjer og dermed fortsetter Balles bokprosjekt å fascinere. 

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Tonefall  
Andreas Veie-Rosvoll 
Cappelen Damm 2021 

– En bandroman fra et fiktivt musikk-Oslo i andre halvdel av 2010-tallet. To parallelle historier flettes inn og ut av hverandre gjennom hele romanen. På den ene siden om Simen Marbo og hans band Nihilist Supreme som får en monsterhit, verdensturné, interne intriger, oppturer og nedturer. På den andre siden om Jacob Reiner, en fraskilt radiokjendis som er i ferd med å krabbe seg langt over middagshøyden og strever med personlig helse, lyttertall og farsrollen. Felles for dem begge er et nært forhold til rockelegenden Einar Steenberger, men på helt ulike måter. Veie-Rosvoll har mye språk i seg. Og artige bandnavn.  


Johnny 777 – Mission 6: Kairo 
Bjørn Sortland 
Illustrert av Ketil Selnes 
Vigmostad & Bjørke 2023 

– Med kapitteloverskrifter som «Jeg har sett på YouTube hvordan man styrer kameler» og «Ngeif…sssååågii bklgger», oppnår Sortland nøyaktig det han vil, nemlig ren galskap og underholdning. Det er full action, non-stop språklig lek, vanvittige plots og usannsynlige agenter. Illustrasjonene er ganske spinnville de også. Morsomt. Veldig morsomt!    

MARTE ANBEFALAR: 


Heltefabrikken
Pia Sabel Gulling 
Cappelen Damm 2023 

– Etter at faren til Robin Rask dør i en brann, oppdager Robin at faren slett ikke var så normal som tidligere antatt. Han ledet en superhemmelig heltefabrikk, hvor folk i alle aldre trener for å bli helter som redder hundevalper i brennende hus, hjelper barn som har gått seg vill i skogen og forhindrer bilulykker. Robin blir en del av helteprogrammet og avdekker stadig flere hemmeligheter. For er heltefabrikken så god som den ser ut til? Og døde faren virkelig i brannen, eller ble han drept?  

SIRI ANBEFALAR: 


Blodvenner
Heidi Christine Schømer  
Illustrert av Camilla Billett 
Cappelen Damm 2023 

– Ruby ønsker en bestevenn som bare er hennes. Hun har jo kusinene, Mille og Maria, men de er ikke så veldig greie og de har jo alltid hverandre og Ruby har bare seg selv. Så en dag møter hun Annika, som leter etter flasker ved bekken for å sende en flaskepost til faren sin, som hun ikke vet hvor bor. Ruby og Annika er så like, nesten som tvillinger og de blir bestevenner. De blir til og med blodvenner og det er jo for alltid. Men det er ikke alltid lett, og vennskapet blir satt på prøve når de møter en forlatt katt på veien en kveld, og Ruby blir sint og lei seg og gjør noe ordentlig dumt igjen. Som høytlesing bok kan Blodvenner passe perfekt som et dypdykk og samtalestarter rundt temaene sjalusi og misunnelse, urettferdig behandling, tilgivelse og hva det er å være en god venn. For det er intense følelser, og selv om Ruby ofte blir veldig såret og lei seg, må hun klare å håndtere det uten å bli like slem tilbake. Man kan ikke bare ønske seg en venn, som mammaen til Ruby sier, man må være en venn også. Det er det viktigste. For hvis man ikke er det, hvis man gjør noe slemt mot hverandre, da får man vondt i hjertet sitt. 

OLE ANBEFALAR: 


Rødt mot rødt

Phil McNulty og Jim White  
Oversatt av Erik Ringen 
Vigmostad & Bjørke 2023 

 – Hvor kommer kjærligheten til din klubb og hatet mot andre klubber fra? Rivaliseringa mellom de engelske fotballgigantene, Liverpool og Manchester United, har gjennom historien vært tøff og turbulent. McNulty og White prøver å forstå denne rivaliseringa ved å se tilbake på legendariske fotballkamper og klubbene og byenes historie. Det har blitt en leseverdig bok som gir deg mer kunnskap om hvorfor byene har et anstrengt forhold til hverandre og fotballkampene mellom Liverpool og Manchester United omtales som hatoppgjør. 

SIGRUN ANBEFALAR: 


Ellinor Vest får vinger
Gudrun Skretting 
Illustrert av Eivind Gulliksen  
Aschehoug 2023 

 En helt uvanlig mandag våkner Ellinor Vest og har fått vinger. Slik starter denne fine bildeboken om barnehagejenta, Ellinor. Men noe så fantastisk blir fort et problem hvis ønsket er å være kjempevanlig. Fly klarer hun heller ikke. Så hva skal Ellinor gjøre, klippe dem av? En klok lege hevder heldigvis at man aldri skal klippe vingene av noen, og etter hvert får hun selv (og vi) erfare at det er ganske fint å være annerledes.   

TROELS ANBEFALAR:


God jul, Lille Løk
Frida Nilsson
Illustrert av Maria Nilsson Thore
Oversatt av Nina Aspen
Aschehoug 2023

– Lille Løk har hverken sykkel eller pappa og synes det er litt flaut. Han ønsker seg derfor begge deler til jul. Men mamma har dårlig råd og ingen kontakt med faren. Lille Løk forstår derfor at han selv må bidra hvis han skal få det som han vil og ønskene sine oppfylt. Med God jul, Lille Løk har Frida Nilsson har skrevet nok en god og rørende høytlesingsbok med masser av stemning, troverdige karakterer og temaer som er fine å snakke om. Boka består av 25 korte kapitler og passer dermed spesielt godt som førjulsfortelling. Kjenner man et barn i alderen 5-8 år, er det bare å glede seg.

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER