Boktips: Foreningen !leser

Stadig nye og gode leseopplevingar. Her er nokre anbefalingar av bøker vi i Foreningen !les har lese i mai.

Skrevet juni 2, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

BJARTE ANBEFALAR:


Ingenting usagt
Sabina Store-Ashkari
Illustrert av Erika Coucheron Krogstad
Cappelen Damm 2020

– I fjor kom det ut fire diktsamlinger for ungdom. Jeg tenkte at det kanskje var et blaff, men i år kommer det sannelig ut flere samlinger. Ingenting usagt er nok en god diktsamling som viser at dikt ikke er en umulighet for leseren, men relevante. Og det viser hvor mye et dikt kan romme av lengsel, sorg, drømmer, kjærlighet, levd liv og håp. Noe få presise ord kan romme ufattelig mye. Og faktisk få deg til å fatte ganske mye. Det er enkelt, fort lest, men sitter lenge i. Jeg tenker dette er et språk ungdom forstår. Diktet lever, og det har mye på hjertet!

jeg er ikke redd for
mørket
høyder
edderkopper
trange rom
jeg er redd for
å gi hjertet mitt
til en som vil
slippe det
i bakken


Mot stjernene er vi ingenting
Lars Mæhle
Ena forlag 2020

– Den rutinerte forfatteren Mæhle er tilbake med ny ungdomsbok. Denne gangen tar han oss med gjennom solsystemet. Rammene er en klassisk, rørende, trist og vakker ungdomsroman: Moren til Oskar er kreftsyk og ligger for døden. Hun og faren brøt kontakten for lenge siden. Oskar har ingen annen familie enn moren og morfaren. For å føre Oskar og morfaren sammen lager moren en rebus hvor morfaren skal fortelle Oskar om solsystemet. Sånn blir det en bok om det enorme verdensrommet, og det lille mennesket. En slags Sofies verden om solsystemet.

VIBEKE ANBEFALAR:


Arkiv over bortkomne barn
Valeria Luiselli
Oversatt av Ingrid Mefald Hafredal
Cappelen Damm 2020

– Familien på fire, mor med datter på fem og far med en sønn på ti, pakker bilen og drar på sin siste tur sammen. Moren er dokumentarist og faren en dokumenttarskaper, og de traff hverandre på jobb. Da deres felles oppdrag etter drøye fire år var over, ønsker de å forfølge egne prosjekter. Faren vil dokumentere apasjene, mens moren vil fortelle om alle barna fra Mellom-Amerika og Mexico som legger ut på en farefull og lang reise for å komme seg til USA. Familiens lange roadtrip fra New York mot den mexicanske grensen fletter seg inn i reisen til bortkomne barn, og blir til en historie om det å være menneske i en umenneskelig verden. Til tross for bilens intimitet og nærhet, bringer hver mil dem ubønnhørlig lenger fra hverandre. Første del er fortalt av moren, mens andre del er guttens dokumentering av reisen til sin yngre søster. Dette er en tankevekkende og god roman som lever videre lenge etter at du er ferdig med den.


Altruistene
Andrew Ridker
Oversatt av John Erik Bøe Lindgren
Cappelen Damm 2020

– Den middelmådige ingeniøren Arthur Alter dro med seg sin kone Francine, psykolog og familieterapeut, og sine to barn Ethan og Maggie, fra Boston til St. Louis i Missouri da han fikk tilbudet om et vikariat på universitetet. Etter at Francine er død, har begge barna flyttet til New York. Forholdet til faren er svært dårlig etter morens bortgang og hans avslørte utroskap med en langt yngre kollega. Men en dag mottar de et brev fra faren der han ber dem komme hjem til St. Louis. Svært skeptiske bestemmer de seg til slutt for å reise på besøk for å finne ut hva faren ønsker. Boken blir fortalt vekselvis mellom de fire familiemedlemmene, noe som utfyller inntrykket man som leser får av karakterene. Dette er en underholdende debutroman som forteller om generasjoners ulike utfordringer og forventninger til livet.

OLE ANBEFALAR:


Lepra
Anders Totland
Illustrert av Martin Ernstsen
Gyldendal 2020

– Anders Totland følgjer opp stilen frå sine to tidlegare sakprosabøker for barn og unge. Den norske slavehandelen (2018) og Nattmannen (2019) var illustrerte av Kristian Krohg-Sørensen, medan denne gongen har Totland samarbeidd med Martin Ernstsen, som i 2019 fekk Brageprisen for teikneserieutgåva av klassikaren Sult av Knut Hamsun. Lepra handlar om sjukdom, men og om skam knytt til det å vere sjuk. Totland lar oss møte enkeltmennesker og gir oss eit innblikk i korleis familiar og samfunn blei prega av at familiemedlemmar og innbyggarar blei sjuke. Som i dei førre bøkene er det også i Lepra eit godt samspel mellom forfattar og illustratør. Det blir spennande å sjå kva slags tema Totland tek for seg neste gong.


Tre meter med kniv
Eili Harboe
Samlaget 2020

– Harboe er den tredje ungdomsbokdebutanten på Samlaget så langt i år. I Tre meter med kniv møter vi Lykke som bur med mor, far og fostersøstera si, Lena. Mora til Lykke er sjuk og varierar i humøret. Nokre gonger er ho blid, medan andre gonger er ho utilgjengeleg. Også Lena kan vere vanskeleg å få tak på i periodar. Men Simeon er til stades. Han ser ho, han likar ho, han vil vere saman med ho. Heilt til han ein dag ikkje vil det lenger. Korleis skal Lykke takle kjenslene som no oppstår? Tre meter med kniv er ei fin bok som viser kor viktig tryggleik er i ei usikker ungdomstid.

TROELS ANBEFALAR:


Hjelp småkrypene
Kristine Kujath Thorp
Ena forlag 2020

– Årets sommerferie ser ut til å bli kortreist, og bøker om den nære naturen er dermed et hot tips for mange barnefamilier. Hjelp småkrypene er en nydelig bildebok av debutant Kristine Kujath Thorp med gjennomarbeidede forslag til aktiviteter som kan gjøres sammen. Når man bygger en bungalow til bier, en pizzarestaurant til sommerfugler og et borg-hotell for maur, blir man klokere på dyrene og får bedre forutsetninger for å hjelpe dem. Flere av forslagene kan hjelpe småkrypene i naturen. Resten kan hjelpe småkrypene i hjemmet – altså barna. Og dermed kan boka trolig også være til hjelp for oss voksne.


Arkimedes og vindmølla
Hans Sande
Illustrert av Skinkeape
Gyldendal 2020

– Serien om Arkimedes, Eureka og oppfinnarpappa er kjend og elska av mange – og med god grunn. Den femte boka har fått ny illustratør og Skinkeape (Marianne Gretteberg Engedal) løfter Arkimedes og vindmølla til nye høgder. Denne gongen er utgangspunktet politisk, og kampen mot vindmølla vert ein kamp for å redde insekta, fuglar og fisk – for å redde naturen! Det er enkelt, men det ligg òg mykje mellom linjene i form av referansar og i dei detaljrike illustrasjonane. Først og fremst er det morosamt, og etter ein skikkeleg luftetur landar Arkimedes og vindmølla trygt på eigne bein.

SILJE ANBEFALAR:


En dag
David Nicholls
Forlaget Press 2011
Oversatt av Nina Aspen

– I vår leste jeg Søt sorg av David Nicholls. Etter å ha lest denne boka, kjente jeg at jeg måtte lese mer av forfatteren fordi han skrev så godt. Jeg må med skam å melde innrømme at jeg ikke kjente til Nicholls fra før, men vet nå at han er en millionselger i England og at han også skriver for film og tv. En dag utkom på norsk i 2011, men den er like god for det! Her følger vi Emma og Dexter. De møtes 15. juli 1988 etter eksamensfesten på universitetet og gjennom boka møter vi dem igjen 15. juli hvert år i tjue år, fra studietid til middelalder. En dag er en bok om kjærlighet og vennskap, om livet som utvikler seg. En flott roman å fare gjennom i sommer!