Månadens bøker i januar

Her er eit utval bøker vi har lese i januar 2024. Du vil finne skjønnlitteratur og sakprosa, og bøker for barn, ungdom og vaksne.

Skrevet februar 6, 2024 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

SIRI ANBEFALAR: 


Jakob på vippepunktet
Nina Borge
Illustrert av Tonje-Mari Clausen
Gyldendal 2024 

– Jakob er gutten som nesten alltid havner på grupperommet på skolen med assistenten sin. Uansett hvor mye han jobber for å ikke havne i trøbbel, så blir det ofte veldig mye kaos rundt ham. Mest fordi det dirrer i hele kroppen og fokuset fyker hit og dit, men også fordi Brage i klassen vet akkurat hvordan han skal gjøre Jakob sint. Nå er det nytt skoleår med nye muligheter for å ikke ende opp på grupperommet. Og når det oppstår en mulighet for å vinne en gruppeoppgave i en Minecraft-konkurranse, får Jakob et håp om å endelig vise at han mestrer noe, kanskje få flere venner og være med i klasserommet. Men kommer han til å klare det før Brage ødelegger alt for ham igjen?

PETRA ANBEFALAR: 


Eg er V-vida
Tone E. Solheim
Samlaget 2024 

– I den andre ungdomsromanen til Tone E. Solheim blir vi kjende med fjorten år gamle Vida. Bestevenninna Siri har nettopp flytta til Bergen, og for Vida rasar verda saman – før Siri blei ho mobba for stamminga si, og no startar mobbinga på nytt. Heldigvis byrjar Viktor i klassen og gjennom venskapen med han, opplev Vida at ho kan vere annleis og innafor på same tid. Solheim skriv intenst om forelsking og sterke kjensler for dei yngste ungdommane, og Eg e V-vida treff sikkert dei eldste på barneskulen også. 


En bondefortelling. Om livet på en liten gård og framtida til norsk landbruk 
Katrine Kinn
Manifest 2023 

– Katrine Kinn er småbonde fra Vest-Telemark og skriver fast om norsk landbruk i Klassekampen. Forfatteren er faglig skarp og samtidig personlig, og hun gir leserne innblikk i hvordan mat og landbrukspolitikk forvaltes både i fjøset, i matvareindustrien og på Stortinget. En bondefortelling er mer av denne suksessoppskriften. Boka følger gården i Flatdal – med kyr, sauer og folk – gjennom de fire årstidene. Kinn forteller helt nært om dyrefødsler, tidlige morgener i fjøset, sæterliv og dårlig privatøkonomi, samtidig som leseren får de større fortellingene: en innføring i landbruksoppgjøret, historien om norske melkebønder tilbake til midten av 1800-tallet, hvordan dyreavl foregår i det moderne Norge, samt nye og gamle reguleringstiltak (som bare av og til fungerer som de skal). Dette er sakprosa du både blir rørt og klokere av. 

CHRISTIAN ANBEFALAR:  


Jervesporet
Dag O. Hessen
Cappelen Damm 2023 

– I fjellhabitatet sør for Rondane, øst for Jotunheimen, har jerven sitt rike. Det samme har dens bytte, dens artsfrender og tidvis også dens eneste fiende: mennesket. Hessen tar oss med til sin barndoms (og voksenlivs) paradis gjennom fire årstider. Med lettfattelige og godt forfattede setninger får vi innsikt i dypøkologi, lengsel etter noe enklere, personlig historie, fjellets prakt og frykten for å miste noe som er fornuftig at vi gjør: Er stille og alene i naturen.     


Ønsk meg heller god tur – Samtaler med Ingvar Ambjørnsen 

Alf van der Hagen
Oktober 2023 

– Å lese denne er å være flue i taket hjemme hos Ambjørnsen. De to herrene snakker. Mye. Og det er ikke hva som helst de snakker om. Det er livet til Ingvar Ambjørnsen. Og for et liv, for en historie, for et forfatterskap. Fra oppvekst i Larvik, via Lier, Bergen, Oslo og så en mannsalder i Hamburg. Dette er biografien til mannen som ga verden Pelle. Og ikke minst Proffen. Og Elling. Og.., ja, du skjønner greia. Blir starstruck bare av å se på omslaget. Van der Hagen skriver det så godt at man hører stemmen til Ambjørnsen. Halleluja.   

MARTE ANBEFALAR:


Eva/Ida

Nadine Mackell

Cappelen Damm 2023 

– Eva/Ida handler om forholdet mellom regelrytteren Ida og hedonisten Eva. Selv om alt tyder på at de to ikke passer sammen, blir de stormforelsket under studietiden i Oslo. Boka fortelles via korte, omstokkede fragmenter som gir et bilde av et intenst og til tider giftig forhold. For er det nok å elske noen når du holder på å gå i oppløsning? 


Hvis det ikke brenner

Ronja Svenning Berge

Gyldendal 2023 

«Jeg skal lage et sånt broderi til deg der det står: Hvis det ikke brenner, chill the fuck out,» sier kompisen Boris til Linda, hovedpersonen i Ronja Svenning Berge sin grafiske roman, Hvis det ikke brenner. Linda lever et helt vanlig liv som ung voksen i byen. Hun drar på puben med vennene i kollektivet, har nattevakt på krisesenteret og besøker gamle venner som har fått samboer og barn. Likevel plages Linda av et traume, illustrert av en rød eske med gamle klær og dagbøker som hun gjemmer under senga. Hvis det ikke brenner er en sår og fin debut om å legge ting bak seg og leve videre, selv om det fortsatt gjør vondt.  

OLE ANBEFALAR: 


Alt fotball har lært oss om livet
Tete Lidblom og Sven Bisgaard Sundet
Kagge 2023 

– Fotball som livets skole. Det forteller gutta bak podkasten Heia fotball om i denne boka. Korte kapitler om alt mulig annet enn selve spillet. Om pranks, diktanalyse, overtro og handsregelen. Blant annet. Det er småmorsomt og nyttig sofakunnskap.  


Bror
Arne Svingen
Gyldendal 2024 

– Brødrerelasjon er sentralt i Svingens nye bok. Storebroren til Fred, Bastian, er en løs fugl, på kjøret og som det går masse rykter om. Mora har gitt ham opp, men Fred bestemmer seg for å forsøke og redde broren. Det er velkjent Svingen-stil med høyt tempo og mye spenning. Boka er utgitt for aldersgruppen 9-13 år, men vil også kunne fungere for ungdom.    

TROELS ANBEFALAR: 


Elg i soloppgang

Åse Ombustvedt
Illustert av Hilde Hodnefjeld
Vigmostad & Bjørke 2023

– Elg har skiftet beite, og det er tydelig at han trives i den nye jobben som bussjåfør. Han smiler og småprater med passasjerene, og særlig stort blir smilet når Ada kommer på. Men da det plutselig dukker opp et par passasjerer fra Elgs fortid, stivner smilet. Hva gjør han nå? Og hvordan reagerer de nye vennene hans? Elg i soloppgang er både rar, morsom og litt skummel (for de minste), og jeg krysser fingrene for flere samarbeidsprosjekter mellom Åse Ombustvedt og Hilde Hodnefjeld. 

SIGRUN ANBEFALAR:


Katti Anker Møller
Hege Duckert
J. M. Stenersens forlag 2023 

– Katti Anker Møller (1868-1945) viet sitt liv til å kjempe for det vi i dag tar som en selvfølge: kvinners rett til å selv bestemme over egen kropp. Å lese biografien hennes, ført i pennen av Hege Duckert, er en levende fortelling om godseierfruen som jobbet utrettelig for kvinners rett til fødselshjelp, prevensjon og abort, og som kjempet for rettighetene til barn født utenfor ekteskap. For dette ble hun både elsket og hatet, og Duckert får dette imponerende godt fram i en biografi som er fengslende og gjør dypt inntrykk.  

VIBEKE ANBEFALAR:


Chiquitita 
Pedro Carmona-Alvarez 
Kolon forlag 2023 

– Marisol er oppkalt etter jomfru Maria og solen. Hun er det første barnebarnet og prinsessen i familien. Foreldrene er unge og vellykket, og har en stor omgangskrets. Gjennom fragmenter fra et barnesinn, får leseren innsikt i det dramatiske og omveltende statskuppet i Chile i 1973. Minner og opplevelser som ei lita jente ikke hadde forutsetninger for å forstå, og som aldri har blitt bearbeidet. Boken er nominert til både Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris. 

INGA ANBEFALAR:


Grip den føkkings dagen
Kjersti Synneva Moen
Aschehoug 2023

– Amalie skal endelig begynne på videregående skole. Nye ting er alltid skummelt, men Amalie er ivrig etter å følge drømmen om kunsten på KDA. Hun er kanskje ikke den beste i klassen, men det å tegne er noe hun lever for. Hun har flyttet inn med bestevenninnen sin og er klar for å leve livet og bli voksen. Men livet er ikke alltid like samarbeidsvillig som Amalie skulle ønske, når ting ikke går helt etter planen… Illustrasjonene er kreative og interessante. Man blir dratt inn i boka fra start til slutt. En ordentlig gøy tegneserie.


Midnattsbiblioteket
Matt Haig
Oversatt av Eli-Ann Tandberg
Gursli Berg forlag 2022

– Nora har alltid følt seg mislykket. Hun har ingen venner eller familie som vil snakke med henne. Hun har ikke fulgt drømmene sine eller tatt de sjansene hun hadde, som har gjort at hun nå er i Bedford, en liten by med dårlig vær i England, og med lite å gjøre annet en å følge de vanlige rutinene. Når katten hennes dør og hun får sparken fra jobben sin, gir hun opp. Alt hun kan gjøre er å ta så mange antidepressiva som hun kan og håpe at alt går over. Men skjebnen lar henne ikke slippe unna livet så lett. Hun blir satt i en tilstand mellom liv og død, og får oppleve hvordan livet hadde vært om hun tok de valgene.

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER