Boktips: Foreningen !leser

Det nye året held fram der det førre slutta. Ikkje med fyrverkeri, men med gode leseopplevingar. Her er eit utval av bøker vi i Foreningen !les har lese den første månaden i 2021.

Skrevet februar 1, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter

PETRA ANBEFALAR:


Den eneste broren
Tove Nilsen
Oktober 2020

– Med historiske detaljer og emosjonell presisjon vekker Tove Nilsen onkelen sin, Lille Leif, til live. Leif døde på vei til Sverige i 1942, bare 19 år gammel, og ingen av de tre gjenlevende storesøstrene vil snakke om verken livet hans eller døden hans. Han er et mysterium i forfatterens søskenbarnflokk, et mysterium Nilsen bestemmer seg for å løse skjønnlitterært. Den eneste broren er ingen dokumentar, selv om den forteller om «et virkelig menneske i en uvirkelig tid» – romanen er et forsøk på å dikte de historiene de etterlatte ikke har maktet å fortelle. Boka er et sorgarbeid over en ung mann som aldri fikk oppleve å bli voksen onkel. Tove Nilsen formulerer et savn som har vært ordløst til stede i en hel familie i flere generasjoner, og dermed skaper hun en roman som kan leses enten du er 19 eller 90.


Salamanderprinsen
Elisabeth Moseng
Vigmostad Bjørke 2020

– Elisabeth Moseng har skrevet sin første bok for mellomtrinnet og det lykkes hun usedvanlig godt med. Romanen kunne lett ha knekt under tyngden av store tema som barnefattigdom, miljøkriminalitet og identitet, men fortellingen om den buthanske prinsen Dorji Robert Olsen som bor med forskermoren sin på en campingplass, er tvert imot morsom og lettbeint. Hovedpersonen som strengt tatt ikke kan bevise sin prinsestatus, er sjarmerende rett på sak i alt han foretar seg, og forfatteren skaper en levende og lett tilgjengelig tekst gjennom konkrete detaljer og situasjoner. Hun har dessuten illustrert boka selv og gir historien et visuelt løft på akkurat de riktig stedene.

SILJE ANBEFALAR:


Kohts bok
Joachim Førsund
Gyldendal 2020

– Når jeg tenker på Christine Koht, tenker jeg på en utradisjonell, morsom og svært fargerik mediepersonlighet som har vært en del av norsk offentlighet i flere år. Og jeg tenker på podkasten Joachim Førsund laget da hun fikk uhelbredelig kreft med spredning. Den gjorde sterkt inntrykk. De to har tatt samarbeidet videre; Førsund har skrevet Kohts innholdsrike og utradisjonelle livshistorie. Hun forteller usedvanlig åpent fra eget liv: om å være bipolar, om egen narkomani, om alvorlig kreftsykdom, om mørke familiehemmeligheter, om skam, om kjærlighet, om livsglede og om å ønske å være annerledes enn andre og leve sitt eget liv. En underholdende, trist og sjenerøs bok om et usedvanlig menneske.


Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet
Heidi Linde
Gyldendal 2021

– I denne romanen møter vi to kvinner. Vigdis er en middelaldrende kvinne som er jordmor, trebarnsmor og som har vært gift med Rune i over 20 år. Linn er litt yngre. Hele livet har hun vært den alle menn snur seg etter, men nå merker hun at hun stadig oftere overses. Begge har sine utfordringer i hverdagen og må foreta vanskelige og viktige valg. Og livene til de to kvinnene tvinnes inn i hverandre. Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet er en underholdende og lettlest roman om livet, om å ønske at livet skal inneholde mer enn uendelige hverdager, om hvor vanskelig samliv kan være og om ulike faser i et liv.

VIBEKE ANBEFALAR:


Døden – Dødsens seriøse fakta
Endre Lund Eriksen
Illustrert av Sigbjørn Lilleeng
Cappelen Damm 2020

– Dette er en bok om døden, fortalt av Døden til et barn. Som leser får vi døden tett på fra første stund. Mammaen til Mikkel har nettopp fått vite at hun har fått kreft. Som en gjennomgående tråd i historien lurer frykten for døden. Dette er en genial måte å belyse døden på og forsøke å formidle dette vanskelige temaet. Det er ikke mye man vet med 100 % sikkerhet. Men at alle en gang skal dø er et ubestridt faktum. Men, jo yngre man er jo mindre tenker man på dette. Når man da, som Mikkel, plutselig må forholde seg til døden, er dette fryktelig skummelt og overveldende. I samarbeid med illustratør Sigbjørn Lilleeng har dette blitt løst på en veldig god måte. Dette har blitt en faktategneserie som besvarer alt man lurer på om døden og mer. Et vanskelig tema som blir tatt på stort alvor, men samtidig fortalt med humor og lekenhet.


Alma Freng og solfangerne
Ida Tufte Michelsen
Aschehoug 2020

– Alma og faren har flyttet til et nytt sted, nok en gang. Faren til Alma pleier aldri å bli boende et sted mer enn noen måneder av gangen. Hittil har Alma bare flyttet med uten å finne ut nærmere hvorfor faren gjør dette. Men, dette endrer seg denne gangen. Plutselig står farmoren til Alma på døra, noe faren setter utrolig lite pris på, og gir Alma forbud mot å møte henne. Alma har aldri truffet farmoren sin, og nysgjerrig som hun er, lurer hun seg til å treffe henne, bak ryggen til faren. Det viser seg at familien til Alma er solfangere, og farmoren begynner på opplæringen av Alma, i all hemmelighet. Alma må nemlig lære seg å fly, og det fort.

OLE ANBEFALAR:


Dobbeltgjengeren
Scott Westerfeld
Oversatt av Magne Tørring
Vigmostad og Bjørke 2021

– Ny spennende serie for ungdom! Rafi og Frey er tvillinger. Førstenevnte er skoleflink, dannet og kjapp i replikken, mens sistnevnte er en opptrent drapsmaskin. Moren deres er død og faren er slu og mektig. Når han inngår en allianse med en rivaliserende by, lover han å sende Rafi som gissel. Men det er Frey som får oppgaven med å spille Rafi hos rivalen som en del av en utspekulert plan. Når rivalens sønn, Col, er i ferd med å avsløre planen, blir det en kamp om liv og død.


Garasjeland
Frode Grytten
Oktober 2020

Garasjeland er ikkje like god som Menn som ingen treng, men i Gryttens siste samling er det likevel fleire noveller som verkeleg set spor etter seg. Lengt og kjærleik, fellesskap og einsamheit er stikkord for både handlinga og karakterane som Grytten i velkjend stil skriv fram.

HILDE ANBEFALAR:


Litt av en tid
Kiley Reid
Oversatt av Vibeke Saugestad
Aschehoug 2021

– Går det an å skrive en morsom roman om rasisme, hvite privilegier og klasseskiller? Oh yes. Emira Tucker er 25 år og aner ikke hva hun skal gjøre med livet sitt. Vennene hennes er i ferd med å få skikkelige, voksne liv. Emira derimot, er blakk og uten en plan. Da hun tar jobben som barnepasser hos familien Chamberlaine rotes livet til enda et par hakk. Det begynner med at hun sent en kveld blir stoppet av en vekter som tror at hun har kidnappet den hvite lille jenta. For hva gjør en svart ung kvinne med et lite hvitt barn, på et kjøpesenter sent en kveld? Litt av en tid er virkelig en bok av sin tid; en skikkelig pageturner som både er smart, opplysende og bitende ironisk.


Jeg vil våkne til verden
Karoline Brændjord
Kolon Forlag 2020

– Hvilken plass har en i verden om mammaen din har bestemt seg for å gå ut av den? Og hvordan ser verden ut når alt overskygges av et slikt valg? Karoline Brændjord debuterte i fjor med denne uhyre sterke og lavmælte diktsamlingen. Hun skriver lysende om hvordan sorg og livskraft blander seg inn i hverandre. Dette er en av fjorårets beste bøker.

SIGRUN ANBEFALAR:


Sjøtrollet
Bjørn Ousland
Cappelen Damm 2020

Sjøtrollet er en tegneseriebok for barn med alle eventyrfortellingens ingredienser: en familie alene på en øy i havgapet, en oldefar som spøker, en mystisk kiste og en magisk kikkert. Pi og lillebror Peder sniker seg ut i en robåt med oldefars katt (som selvsagt kan snakke), og havner i Sjøtrollets undersjøiske grotte. Boka er full av grøss og grufulle skapninger, men humoren er alltid til stede i Bjørn Ouslands tegneseriestriper. For min fireåring var dette en lesefest!


Lappjævel!

Kathrine Nedrejord
Aschehoug 2020

– I Lappjævel! befinner vi oss i Finnmark på 1950-tallet. Sjuåringen Sammol sendes på internatskole der han blir fratatt sitt samiske navn og språk, og blir utsatt for vold og mobbing fra både lærere og medelever. Lyspunktet i fortellingen er én lærer på skolen som vil ham vel, og etter hvert får han også en venn. Boka er en sterk og vond fortelling om de store personlige konsekvensene av den totalt feilslåtte fornorskningspolitikken. Lappjævel! er skrevet for barn, men jeg anbefaler den like mye til voksne lesere. For barneperspektivet forsterker følelsen av det uforståelige ved at samiske familier ble tvunget til å sende barna sine på internatskoler, for ikke mer enn få generasjoner siden. Dette er en bok som sitter i kroppen i lang tid etter at du har lest den.

TROELS ANBEFALAR:


Passe Happy

Kari Stai
Samlaget 2021 

– Kjensler er stress når dei er mange. Det meiner Juri som nærmar seg 12 og er usikker på det meste. Kvifor måtte pappa flytte ut? Korleis blir det når bestevenninna Evy skal få søsken? Og kva skal ein gjere om ein er så forelska at ein blir svimmel? I tillegg er Juri lei av at alle masar om at ein må vere så happy når han sjølv er nøgd viss han kan vere passe happy. Kari Stai er mest kjend for bildebøkene om Jakob og Neikob, men skriv her med stor innleving og truverd om overgangen mellom barn og ungdom. Mange vil kjenne seg att i tankane og kjenslene til Juri, og Passe happy eignar seg derfor særs godt for høgtlesing og for samtaler om livet – om korleis ein har det og korleis ein tar det.