Boktips: Foreningen !leser

Her er eit utval bøker vi i Foreningen !les har lese i februar 2021.

Skrevet mars 5, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR:


Skifterne
Sissel Chipman
Gyldendal 2021

– Boken handler om sjuendeklassingen Kira, som har en farlig hemmelighet. En hemmelighet hun kanskje ikke er så veldig flink til å skjule, slik at det nå er flere i den vesle bygda som har begynt å mistenke at hun er en skifter. Et menneske, men med en vill og kaotisk innside i form av et vilt dyr. Kira er også en rev, og mange ganger våkner hun opp naken og skitten etter at hun i løpet av natta har skiftet til sin dyreskikkelse. Blir hun oppdaget vil hun bli hentet av Gråfolket som vil ta fra henne magien. Andre ungdom som har blitt hentet, har returnert som skygger av seg selv. Fullstendig oppsatt på å arbeide, dagen lang, og alle får arbeid hos Greven. Hvilken avtale er det egentlig mellom Greven og Gråfolket? Og, kan Kira klare å ikke bare redde seg selv, men også de andre skifterne i området? Boken er en magisk fortelling om kampen om å få være seg selv, fullt og helt.

TROELS ANBEFALAR:


Hvem drepte bambi?
Monika Fagerholm
Oversatt av Kyrre Haugen Bakke
Forlaget Oktober 2021

– Det dystre utgangspunktet for Hvem drepte bambi? er en gruppevoldtekt, en kriminell handling utført av fire unge tenåringsgutter i den rolige og fasjonable forstaden Villabyen. Guttene er fra lokalsamfunnets øvre sjikt, og det er derfor sterke krefter som ønsker å nedtone og neglisjere de brutale hendelsene i et forsøk på å forsvare sosiale posisjoner og privilegier. Andre har en interesse i å få frem hva som skjedde, og Monika Fagerholm varierer fortellere og synsvinkler slik at de ulike interessene kommer frem. Resultatet er en ganske nådeløs fremstilling av et overklassemiljø, men også en intens og insisterende skildring av hvordan de berørte forsøker å håndtere ettervirkningene og prøver å finne seg til rette i livet etter katastrofen. Ikke minst er Hvem drepte bambi? verdt å lese for et kreativt språk og en spennende komposisjon som blir sittende i kropp og tanker lenge etter at boka er ferdig.

PETRA ANBEFALAR:


Menn vi høstet
Jesmyn Ward
Oversatt av Bente Klinge
Aschehoug 2020

Menn vi høstet gir et bilde av hvordan fem av forfatterens nærmeste, alle unge svarte menn, dør som følge av 90-tallets crack-epidemi, kriminalitet, systemisk rasisme og fattigdom. Jesmyn Ward er fra en liten småby i Missisippi, og er den eneste i sin familie med høyere utdanning. Hennes egen oppveksthistorie forteller hun kronologisk, fra foreldrene møter hverandre til hun mister broren sin høsten 2000. Historien om de fem dødsfallene er kryssklippet inn i oppveksten hennes og fortelles baklengs fra det siste dødsfallet i 2004. Mens hennes liv går framover, må vi lete bakover i tid for å forstå hvorfor svarte unge menn i USA mangler en framtid. Slik viser Ward med dramaturgisk og språklig presisjon hvordan kjønnsrollene i USAs fattige, svarte befolkning er tyngende for begge parter. Mens mennene dør står kvinnene sørgende og forsørgende igjen. Forfatteren beskriver både de voldelige, rastløse mennene og de hardt arbeidende, bitre kvinnene med kjærlighet og innsikt.


Drømmeprinsen
Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Aschehoug 2021

– I bok nummer to i serien Halve kongeriket er det prinsesse Margrethe som er hovedpersonen. Vi får oppleve innsiden av den fiktive norske kongefamilien som vi bare fikk se fra utsiden i Arvingen. I Drømmeprinsen settes alle tenåringers problemer på spissen. Det er ille nok å få seg kjæreste og debutere seksuelt når du er en vanlig norsk ungdom. Hvordan skal det foregå når hele Norge følger med? Mens vanlige 17-åringer kan skades av det som blir lagt ut i sosiale medier, kan en prinsesse skades mangedobbelt, og ryktene om Margrethe svirrer. Hva skjedde egentlig etter skoleballet når prinsessen endte på sykehus? Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug skaper komiske situasjoner og vanskelige dilemmaer for ei jente som i utgangspunktet ikke er så sympatisk, men som leserne etter hvert må heie på.

OLE ANBEFALAR:


Svarttrasta syng om natta

Tone E. Solheim
Samlaget 2021

– Edith er sint, lei og hatar alt. Martha er inkluderande og sosial, men ber og på ei sorg over å ha mista faren sin. Når dei begynnar i same klasse på vidaregåande skule, merkar dei at dei likar kvarandre. Men kan to så forskjellige personar bli vener, og er det noko meir enn berre venskap mellom dei? Svarttrasta syng om natta er ein veldig god romandebut frå Solheim.


Kampfikseren
Michael Stilson
Cappelen Damm 2021

– Fredrik spiller for den tyske Bundesligaklubben Hertha Berlin. Så langt i sesongen har han gjort det meget bra og storklubber som Barcelona og Real Madrid har meldt sin interesse. Men for at agenten hans, Marko, skal hjelpe ham til en større klubb, blir Fredrik nødt til å hjelpe Marko med å tjene ekstra med penger. I starten blir han tvunget til å foreta seg små hendelser på banen, som for eksempel å pådra seg et gult kort før det har gått fem minutter av kampen. Men når Marko ber Fredrik om å sørge for at laget taper en avgjørende kamp, er det ikke bare karrieren, men også samvittigheten og æren hans som står på spill. Dette er tredje og siste bok i fotballserien om Fredrik Markussen, og nok en fulltreffer fra Stilson.

SIGRUN ANBEFALAR:


Leo er en elefant 
Arne Svingen
Illustrert av Jenny Jordahl
Gyldendal 2021

Endelig en ny og morsom bildebokserie skrevet for de minste! Leo er med mamma i butikken for å kjøpe en blomstervase, og får beskjed om å være veldig forsiktig. Men i butikken forestiller Leo seg at han er en stor elefant. Hvordan skal han da la være å knuse ting? Elefanter vil vel heller hoppe og danse framfor å sitte rolig og spille på mobilen? I denne høytlesingsboka er barns rollelek utgangspunkt for både komiske situasjoner og lekne illustrasjoner som det er gøy å lese.    

SILJE ANBEFALAR:


Katalog over mine menn
Helene Uri
Gyldendal 2020

– Margrethe Ecker er en middelaldrende kvinne med en sterk vilje og et svakt hjerte. I denne historien flettes flere menneskeskjebner sammen. Margrethe står i donorkø for å få nytt hjerte. En ung mann dør i en bilulykke. På sykehuset overhører Margrethes sønn ved en tilfeldighet hvem hun skal få et nytt hjerte fra. Slik informasjon er hemmelighetsstemplet. Katalog over mine menn forteller Margretes historie via seks ulike menn som er eller har vært del av hennes liv. Dette er et elegant kompositorisk grep. Margrethe forteller ikke selv direkte, men via mennene får vi innsyn i hennes liv. Helene Uri er en anerkjent språkforsker i tillegg til å være forfatter, og det merkes i boka. Hun har svært god observasjonsevne og leker seg både språklig og stilistisk.


Vi puster fortsatt
Yohan Shanmugaratnam
Forlaget Manifest 2020

– Vi puster fortsatt er en sterk sakprosabok skrevet av Yohan Shanmugaratnam som er journalist i Klassekampen. Boka starter med beskrivelse av hans egne opplevelser med familien 22. juli 2011 da de befant seg rett ved regjeringskvartalet idet bomben gikk av. Hvordan skal man forklare terrorangrepet for barn? Hva er langtidsvirkningene av et slikt angrep? Boka har han stilet som en fortelling til sine to barn. Tittelen henspiller på sangen til Karpe Diem og til George Floyd, Black Lives Matter og protestbevegelsen som oppsto i USA og spredte seg internasjonalt etter Floyds dødsfall. Forfatteren selv kaller boka for en tidskapsel. Shanmugaratnam skriver om rasisme, røtter, om oppveksten i Norge som sønn av en mor fra Japan og en far fra Sri Lanka, om egne opplevelser. Denne boka ble framhevet som en av årets ti beste bøker i 2020 i Aftenposten. Anbefales!

HILDE ANBEFALAR:


De små dyder 
Natalia Ginzburg
Oversatt av Agnete Vossgård
Forlaget Oktober  2021 

Natalia Ginzburg (1916-1991) regnes som en av de viktigste forfatterne i etterkrigstiden i Italia, men har vært heller ukjent i Norge. Det er heldigvis i ferd med å endre seg nå! I forbindelse med at klassikeren Familieleksikon (1963) endelig kommer ut på norsk, gjenutgis også hennes nydelige biografiske essaysamling De små dyder (1962). Da boken ble oversatt til engelsk i 2018 fikk den en ny renessanse og ble løftet frem av memoarforfattere som Maggie Nelson og Vivian GornickGinzburg er med sin nytenkende, humoristiske og observerende litteratur virkelig en sann fryd å stifte bekjentskap med. Hun tar i bruk egne betraktninger, følelser, minner og erfaringer i sine essays, og resultatet er en samling særdeles kloke tekster. Det usedvanlig fintfølende tittelessayet som handler om hvilke dyder en burde lære sine barn bør rett og slett være obligatorisk lesning for alle småbarnsforeldre. 


Shuggie Bain 
Douglas Stuart
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2021 

– Glasgows grå, sølete og stinkende surburbia på 80-tallet, alkoholisme, fattigdom og knugende Thacherisme. Høres det fristende ut? Shuggie Bain er noe så sjeldent som en skittenrealistisk pageturner om en familie i fritt fall. I familiens midte står den alkoholiserte moren Agnes, som forgudes av den yngste sønnen Shuggie. Det er vondt, brutalt og hjerteskjærende lesning, men ikke minst er det en historie om uforbeholden kjærlighet og drømmen om et bedre liv, skrevet med stor varme og knivskarp humor. Douglas Stuart skrev på sin debutroman Shuggie Bain i 10 år og ble refusert av over 30 forlag. Da romanen endelig kom ut vant han likeså godt Bookerprisen og ble nominert til National Book Award. Respekt. 

FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER