Boktips: Foreningen !leser

Her kjem nye utvalte bokanbefalingar frå oss i Foreningen !les.

Skrevet mai 4, 2021 i Boktips, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR:


Krypdyrmemoarer
Silje O. Ulstein
Aschehoug 2021

– Hvis du ikke er spesielt glad i slanger, er du herved advart! I denne psykologiske thrilleren kryper vi inn i tankene til en tigerpyton, som har en svært aktiv del i handlingen. Boken er delt opp i ulike tidsplan og fortalt av fem ulike jeg-fortellere. I ett tidsplan møter vi Liv, som bor i kollektiv sammen med Ingvar, Egil og slangen, i Ålesund i 2003-2005. I nåtid, som utspiller seg i Kristiansund sommeren 2017, møter vi Mariam, som opplever alle mødres mareritt – hennes 11 år gamle datter Iben forsvinner sporløst etter en krangel i matbutikken. Hvem har bortført datteren og hvorfor? Nåtid og fortid møtes når det viser seg at også politietterforsker Roe har personlige interesser i saken.


Lightfall – Kampen mot mørket
Tim Probert
Oversatt av Kristian Baardsen
Fontini Forlag 2020

– Dette er en nydelig fantasy-tegneserie for mellomtrinnet. Vi møter Beatrice som bor sammen med bestefaren som er trollmann på den magiske planeten Irpa. Bestefaren sender Beatrice ut i skogen for å samle ingredienser til en eliksir. Høyt oppe i et tre mister Beatrice balansen og formelig detter i hodet på den livsglade og optimistiske Cad. Han er galdurianer, som alle har trodd døde ut for 500 år siden. Cad trenger hjelp av en trollmann, så Beatrice tar han med hjem. Bestefaren har imidlertid lagt ut på en svært viktig men farlig reise. Beatrice og Cad bestemmer seg for å følge etter bestefaren, og dette blir starten på et farlig og spennende eventyr.

OLE ANBEFALAR:


Alt er ok
Ebba Schjølberg Eiring
Flamme 2021

– Det er spennende at et kvalitetsforlag som Flamme har en ambisjon om å utgi flere ungdomsbøker. Alt er ok er en bok som skildrer opp- og nedturer som utvekslingsstudent i USA. Hovedpersonen, som kommer fra Norge, bor hos en vertsfamilie mens hun går på videregående skole, og året “over there” byr på mange kulturelle skråblikk på både nordmenn og amerikanere.


Eg et før eg kjem
Kari Anne Bye
Samlaget 2020

Eg et før eg kjem er debutboka til Kari Anne Bye. Dette er ei diktsamling som for det meste dreier seg rundt dating-appen Tinder. Alt går ikkje alltid etter planen og det er duka for både forvinklingar og skråblikk på profilane i appen og folka hovudpersonen møter. Høgtlesing av enkelte dikt frå denne boka kan fort bli ein slager i sosiale lag.

SIGRUN ANBEFALAR:


Vi er løver!
Jens Mattsson
Illustrert av Jenny Lucander
Oversatt av Jan Chr. Næss
Gyldendal 2021

– Bildeboken Vi er løver! vant Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i fjor, og er nå oversatt fra svensk til norsk. Dette er en rørende bok om søskenkjærlighet og om å miste en bror. Her forteller en liten gutt om storebroren sin. Sammen leker de at de er modige løver, de er en flokk som jager gaseller og gnuer på savannen. Men leken forstyrres av at broren blir alvorlig syk og må bo på sykehuset. Selv om broren mister løvepelsen sin, vil ikke lillebror gi opp leken eller storebroren sin. Illustrasjonene viser de fine øyeblikkene som brødrene har sammen i leken, og hvordan barnas fantasi og den alvorlige virkeligheten glir over i hverandre.


Ollianna
Gro Dahle
Illustrert av Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2020

– Gro Dahle har skrevet flere bildebøker om alvorlige, men viktige tema for barn. Ollianna er en bok om alle de vanskelige følelsene som kan velte opp i en gutt som lurer på om han er gutt eller jente. Olli er gutten til mamma og pappa, men han er ikke sikker på om han vil være Olli lenger. Kan han heller være Ollianna, og vil pappa være like glad i ham da? Teksten er poetisk og følelsesladet, og illustrasjonene skifter mellom kalde og varme farger for å tydeliggjøre hva Ollianna føler. Samtidig er det klart hvor ansvaret ligger: Problemet er de voksnes snevre forventninger til hvordan en gutt bør være, og at trange sosiale normer kan få store konsekvenser for barn. Derfor kan denne boka være en øyeåpner, ikke minst for voksne lesere.

SILJE ANBEFALAR:


Over alt på jord
Kristian Bergquist
Flamme forlag 2021

I denne diktsamlingen skriver Kristian Bergquist om 22. juli 2011. I år er det ti år siden terrorangrepene fant sted i Regjeringskvartalet og på Utøya. 77 mennesker døde. Bergquist skriver enkle dikt som rommer mye, om hendelsene som rystet oss og om ettervirkningene de har. Over alt på jord er en bok det gjør sterkt inntrykk å lese.  


Kjærlighet i nødsfall
Daniela Krien
Oversatt av Ute Neumann
Forlaget Press 2021

Kjærlighet i nødsfall er en kollektivroman der vi møter fem ulike middelaldrende kvinner. De bor i Leipzig i Tyskland og var tenåringer da muren falt. I hver sin del i boka får vi innblikk i livene til Paula, Judith, BridaMalika og Jorinde og problemene og situasjonene de står i. Livene deres flettes sammen, og vi følger dem gjennom vennskap, skilsmisse, parforhold, fødsler, singelliv, utroskap, morsrollen, uønskede svangerskap, sorg og i jakten på menn. Kjærlighet i nødsfall er en lettlest og fengende roman der Daniela Krien tegner treffsikre portretter.  

PETRA ANBEFALAR:


Mellom nord og natt 
Gøhril Gabrielsen 
Aschehoug 2021  

– Mellom nord og natt inneholder to parallelle fortellinger om mødre og deres døtre. En fiktiv jeg-person lever med en konstant og dominerende følelse av utilstrekkelighet, og en ambivalens til sin egen omsorgsoppgave. Gjennom jeg-ets fascinasjon for Edith Södergrans diktning får vi den andre fortellingen: Om Södergrans mor Helena. Romanen trekker linjer mellom de to mødrenes liv, og vi får sterke og klare bilder fra et St. Petersburg tidlig på 1900-tallet. Likhetene mellom de to livene skapes av jeg-personens spekulasjoner – teksten viser hvordan hun prøver ut og velger de historiske scenarioene som passer henne best. Forholdet mellom Helena og Edith blir slik et historisk forsvar for de valgene jeg-personen selv tar med hensyn til egen datter. Gabrielsen har skrevet en bok om skyld og samvittighet, og om hvor mye ære en mor kan ta for det datteren makter å skape.  


Ein lykkeleg slutt 
Maren Uthaug
Omsett av Ingvild Holvik
Samlaget 2021 

Ein lykkeleg slutt er ein humoristisk saga om gravferdsbyrået Christian Christiansen gjennom sju generasjonar. Samstundes er det eit historisk blikk på rituala og haldningane knytt til dansk død gjennom to hundre år. Uthaug har samla på bisarre og groteske fakta om lik, sjukdom og gravskikkar, og skapt dei om til ei samanhengande forteljing om ein familie der alle har si særeigne tilnærming til korleis livet bør ende. Forteljaren er sjølv sjuande generasjon gravferdskonsulent og nekrofil, medan oldefar hans kunne sjå gjenferd og den pyromane tippoldefaren sørga for at kremering blei skikk og bruk. Alle personane er karrikerte inntil det absurde, men karrikaturane tener Uthaug si kompromisslaus og konkret skildring av død og forderving. Den beksvarte og underhaldande satiren sparkar og pirkar og grev seg ned i tabu etter tabu. 

TROELS ANBEFALAR:


Lampe  
Annet Schaap
Oversatt av Hedda Vormeland 
Omnipax 2021 

– Lille Lampe er datter av fyrvokteren og har et stort ansvar: Hver kveld må hun sørge for at fyret lyser og hjelper skipene forbi det skumle skjæret som ligger midt i bukta. En natt går det galt, og som straff sendes Lampe i tjeneste i Det svarte huset der nye prøvelser venter. Debutboka til nederlandske Annet Schaap er spennende og rørende, og det er lett å leve seg inn i bokas univers og de fantastiske elementene som beskrives. Ikke minst er Lampe en karakter man blir glad i. Boka egner seg derfor svært godt for høytlesing, og korte kapitler gjør at man alltid akkurat rekker ett kapittel til…