Lesetimen 2023 i Norge

Fredag 8. september 2023 klokken 1900 arrangeres Lesetimen for andre gang i Norge. Vi oppfordrer alle til å sette av en time til å lese denne dagen.

Skrevet september 1, 2023 i Nyheter, Presse

– Med Lesetimen markerer vi FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet. Vi håper alle som kan setter av en time til lesing fredag 8. september klokken 1900. Det kan være høytlesing med barna eller en god bok for seg selv, sier daglig leder i Foreningen !les, Vibeke Røgler.

– Som i fjor oppfordrer vi også til høytlesing og litterær aktivitet i skoler og barnehager, og i bibliotek og lesekiosker rundt omkring i landet under Lesetimen, legger hun til.

Del gjerne et bilde av din lesetime i sosiale medier med teksten: «Lesetimen feirer lesing på ulike måter. Jeg/vi markerer Lesetimen 2023 med å lese denne boka!». Tagg med #lesetimen og #readhour.

Se Facebook-event her

Kontakt:
Vibeke Røgler
Daglig leder i Foreningen !les
Tlf.: 977 31 830
Epost: vibeke@foreningenles.no

Om Lesetimen/Read Hour
Den finske organisasjonen Barn- och ungdomsstiftelsen står bak Read Hour i 2019. Kampanjen oppmuntrer alle til å lese en time på FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet 8. september. Tiltaket spredde seg til flere land i 2021, og Norge gjennomfører Lesetimen for andre gang i 2023.

Om FNs Internasjonale dag for lese- og skriveferdighet
Den internasjonale dagen for lese- og skriveferdigheter ble opprettet av UNESCO i 1946. Dagen skal minne verdenssamfunnet på at å lese og skrive er en menneskerettighet, sammen med retten til utdanning. Dagen markerer også at arbeidet med å fjerne analfabetisme er en del av livslang læring og en del av å bygge et bærekraftig samfunn.

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I 2022 ble Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023. Foreningen !les er tildelt LNU-prisen for 2021.

Les mer Foreningen !les