Leseaksjoner: Viktig å inkludere alle

tXt er en nasjonal leseaksjon i ungdomsskolen, og Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris på mellomtrinnet. Det er viktig å inkludere alle elever i disse tiltakene. Med lydbok og punktskrift fra Norsk lyd- og blindeskriftbiblioek (NLB) kan flere være med.

Skrevet juni 22, 2022 i Bibliotek/lærer, Formidling, Nyheter

I de fleste klasser er det elever som har problemer med å lese visuell tekst på grunn av nedsatt syn, dysleksi eller andre lesevansker. For å gjøre Bokslukerprisen og tXt-aksjonen tilgjengelig for flere, samarbeider Foreningen !les med Norsk lyd- og blindeskriftbiblioek (NLB), som gjør tekstene til lyd og punktskrift.

NLB er et offentlig bibliotek som produserer og låner ut lydbøker, e-bøker og bøker i punktskrift til mennesker med funksjonsnedsettelser som gjør det vanskelig å lese. I år lager NLB lydfiler av tekstutdragene til Bokslukerprisen og tXt-aksjonen. Lydfilene ligger sammen med tekstutdragene på aksjonssiden, slik at alle kan lytte til dem.

Elever med lesevansker kan låne hele antologien på lyd fra NLB. Blinde og svaksynte barn kan låne antologiene i punktskrift. I tillegg har NLB lydbøkene som utdragene er hentet fra.

Lydbøker gir mestringsfølelse og leseglede

Hos NLB finner du lydbøker i alle sjangre, fra fantasy, humor og grøssere til faktabøker, noveller og bøker på engelsk. Skolelydbøker kan også lånes via NLB og i appen Lydhør. Alle som har dysleksi eller andre lesevansker kan låne, og tilbudet er gratis. Du finner mer informasjon på NLB.no

Husk å inkludere alle elevene dine i årets leseaksjoner!