Hetebølge fikk Bokslukerprisen

Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen ble i dag kåret til vinnere av Bokslukerprisen 2022 for romanen «Hetebølge» (Kagge forlag).

Skrevet april 21, 2022 i Bibliotek/lærer, Formidling, Nyheter, Presse

Bokslukerprisen 2022: Frode Eie Larsen (f.v.), Kristine Magnesen (programleder), Dag Otto Lauritzen, juryelevene Tuva Andrea Undersaker (Mære skole) og Evelina Heggen Johansen (Valldal skole). Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

Over 125 000 elever på mellomtrinnet deltok høsten 2021 på Bokslukerprisen og stemte fram fem superfinalister. 15 juryklasser fra ulike regioner har siden november i fjor lest de nominerte bøkene. De unge leserne kåret 21. april Hetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen til sin favoritt.

– Dette var fantastisk gøy! Alle som er med i Bokslukerprisen er vinnere, men at vi skulle gå helt til topps hadde vi ikke drømt om. Å vinne en pris som er stemt fram av barna selv, er ekstra stas. Tusen takk til alle som har lest boka vår, sa Lauritzen og Larsen da de i dag mottok Bokslukerprisen foran en stappfull sal på Sentralen i Oslo.

Fra juryens begrunnelse heter det blant annet:

Vinnarboka er gripande fordi ho er truverdig. Ho har ei god handling som er realistisk og gir meining. Det er positivt at boka ikkje har bilete, for då kan vi lage vår eiga verd medan vi les, og vi synst óg det er positivt at vi ikkje får svara på alt vi lurar på med ein gong.

Les hele juryens begrunnelse her

Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Sigrun Feiring, mener årets superfinalister har skapt stort engasjement blant barna.

– Vi vil at Bokslukerprisen skal engasjere barna. Prisarbeidet skal gi dem mulighet til å snakke med hverandre om bøkene og bli bedre kjent med nyere norsk litteratur. Blant superfinalistene har det vært god bredde med både skjønnlitterære spenningsbøker og sakprosa med alvor. Bøkene har skapt mye leseglede og mange gode opplevelser rundt omkring i hele landet, sier Feiring. 

Vinnere: Dag Otto Lauritzen (t.v.) og Frode Eie Larsen sier det var stort å vinne Bokslukerprisen 2022. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les

Superfinalistene var:
Hør’a dagbok! av Amina Sewali, Aschehoug 2020
Bare Victor av Victor Sotberg, Gyldendal 2020
Hetebølge av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen, Kagge 2021
Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl, Cappelen Damm 2020
Charlie Drømmevandrer. Fangene i Adnafjell av Svein Tindberg, J.M. Stenersen Forlag 2020

Juryklassene var:
Hemsedal barne- og ungdomsskule (5. trinn), Hemsedal, Viken
Hjelmeland skule (6. trinn), Hjelmeland, Rogaland
Høvik skole (5B), Bærum, Viken
Håkvik skole (6. trinn), Narvik, Nordland
Kaland skole (6. trinn), Bergen, Vestland
Klevstrand skole (7. trinn), Porsgrunn, Vestfold og Telemark
Majorstuen skole (5A), Oslo
Mære skole (7. trinn), Steinkjer, Trøndelag
Nesoddtangen skole (6C), Nesodden, Viken
Selnes skole (5A), Tromsø, Troms og Finnmark
Sinnes skule (5.-7. trinn), Sirdal, Agder
Tverrlandet oppvekstsenter (5.-7. trinn), Leirfjord, Nordland
Tornes skule (5. trinn), Hustadvika, Møre og Romsdal
Valldal skule (7. trinn), Fjord, Møre og Romsdal
Venabygd montessoriskole (6.-7. trinn), Ringebu, Innlandet

Kontakt:
Sigrun Feiring
Prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 952 66 498
Epost: sigrun@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på mellomtrinnet i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å løfte frem norsk litteratur som utgis for aldersgruppen 10-12 år.

Les mer om Bokslukerprisen her

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som sprer leselyst og skaper lesere blant barn og unge. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 400 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk og Bokstart. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang.

Les mer om Foreningen !les her