Gratis Bokstartseminar 20. oktober 2023

Foreningen !les inviterer til seminaret, Bokstart – språk og lesing fra første stund, 20. oktober 2023 på Sentralen i Oslo. Seminaret er gratis!

Skrevet september 15, 2023 i Nyheter

Bokstart – Språk og lesing fra første stund
Dato: Fredag 20. oktober
Klokken: 09:30-15:30
Sted: Marmorsalen, Sentralen i Oslo, Øvre Slottsgate 3.

Bokstart er et internasjonalt anerkjent prosjekt som oppmuntrer voksne til å lese sammen med barn fra de er små. Helsestasjoner, bibliotek og barnehager samarbeider om å sikre flere barn gode opplevelser med bøker fra tidlig alder, blant annet ved å gi barn og deres foresatte bokgaver.

At det å lese sammen med små barn er viktig og har en positiv effekt, både for relasjonen mellom barn og voksne og for barns språkutvikling, underbygges av forskning (se for eksempel Kucirkova & Grøver, 2022). Å lese sammen gir barnet innsikt i omverden, ord for egne opplevelser og følelser, og bidrar til å skape trygge og gode relasjoner mellom barn og voksne.

– På seminaret vil vise fram eksempler på hvordan vi kan samarbeide om å fremme lesing og små barns språkutvikling. Det vil handle om hvordan vi sammen kan bygge en lesekultur, og jobbe for å få foresatte og alle som jobber med små barn med på laget. På programmet er også foredrag om forskning på lesing og lesefremmende tiltak rettet mot familier med små barn, sier prosjektansvarlig for Bokstart i Foreningen !les, Sigrun Feiring.

Seminaret er for bibliotekarer, helsearbeidere, barnehageansatte og andre som jobber med barns språkutvikling, og alle som er opptatt av litteraturformidling rettet mot små barn og familier.

Seminaret varer fra kl 09:30 – 15:30, og vil også bli strømmet.

På seminaret vil du blant annet høre fra følgende innledere:

  • Emmi Jäkkö er leder i den finske organisasjonen Lukukeskus/Läscentrum. Hun vil snakke om det bokgaveprosjektet «En läsgave til barnet» – en nasjonal storsatsnig i Finland som skal støtte alle småbarnsfamilier i å lese sammen.
  • Signy Marie Kværneng Stoltenberg er psykologspesialist og jobber ved Nic Waals Institutt ved Lovisenberg Diakonale Sykehus. Hun har skrevet boken Barn, litteratur og livsmestring. Den skjønnlitterære fortellingens betydning for barns utvikling (Kommuneforlaget 2020).
  • Hilde Dybvik er førstelektor i norsk ved barnehagelærerutdanningen ved OsloMet – storbyuniversitetet, der hun underviser i barns språk, barnelitteratur og barnekultur. Hun har skrevet boken Kommunikasjon, språk og tekst i barnehagen (Cappelen Damm Akademisk 2023).
  • Anita Berge har mottatt pris for arbeidet med prosjektet «Stille!» i Jettegryta barnehage i bydel Nordstrand i Oslo, et prosjekt som utforsker hvordan bruk av ordløse bøker kan skape fellesskap i en flerspråklig barnegruppe.
  • Päivi Alanen er prosjektleder for det samiske Bokstart-prosjektet «Les for meg!».

Navn på flere innledere og fullstendig program kommer!

Påmelding innen 10. oktober 2023. Meld deg på i dag for å sikre deg en plass!

Nederst på siden finner du også mulighet for å melde interesse for strømmingen av arrangementet. En lenke til strømmingen vil bli sendt ut i forkant av seminaret.   

Påmelding Bokstartseminar

Påmelding Bokstartseminar - strømming

Ved påmelding vil du få tilsendt strømmelenke til seminaret "Bokstart - språk og lesing fra første stund", 20. oktober 2023 (kl. 9:30-15:30) i forkant av arrangementet.

Les personvernerklæring for Foreningen !les

Kontakt:
Sigrun Feiring
Prosjektansvarlig i Foreningen !les
Epost: sigrun@foreningenles.no