Podkast: unge !leser

unge !leser – en podkast av Foreningen !les – om lesing, litteratur og litterære samtaler. Podkasten finnes på ulike plattformer. Se oversikt over episoder og lytt her!

Skrevet april 26, 2024 i Bibliotek/lærer, Formidling, Nyheter

SESONG 6

Samtale: Lea Christine Lien (f.v.) fra Storhamar videregående skole og Sanna Ødegaard fra Brønnøysund videregående skole snakker med Vigdis Hjorth i forkant av utdelingen av Ungdommens kritikerpris. Foto: Naomi Westbye.

#51 unge !leser Jeg plystrer i den mørke vinden
Filip fra Kragerø vgs., Theresa fra Fredrik II vgs. og Caroline fra Storhamar vgs. snakker om Jeg plystrer i den mørken vinden av Maria Navarro Skaranger. Boka var en av fire nominerte til Ungdommens kritkikerpris 2024. Opptaket er gjort i forkant av utdelingen på Sentralen i Oslo 11. april 2024.

#50 unge !leser Olav Nygards seng
Lars Anders Sandvik Leivann frå Kragerø vgs., VG2, studiespes. og Szymon Krzysztof Lowisz frå Kopervik vgs., VG2, media og studiespes. snakkar med forfattar Erlend O. Nødtvedt om diktsamlinga Olav Nygards seng. Boka var en av fire nominerte til Ungdommens kritikerpris 2024. Opptaket er gjort i forkant av utdelinga på Sentralen i Oslo torsdag 11. april 2024.

#49 unge !leser Chiquitita
Caroline fra Storhamar vgs., VG2, helse og oppvekst, og Aminda Sofie og Sigrid fra Cissi Klein vgs., VG1, drama og studiespes. snakker om Chiquitita av Pedro Carmona-Alvarez. Boka var en av fire nominerte til Ungdommens kritikerpris 2024. Opptaket av samtalen er gjort i forkant av utdelinga på Sentralen i Oslo torsdag 11. april 2024.

#48 unge !leser Gjentakelsen
Torsdag 11. april kåret unge lesere i videregående skole Gjentakelsen av Vigdis Hjorth til vinner av Ungdommens kritikerpris 2024. Før utdelinga snakket Lea Christine Lien fra Storhamar videregående skole, VG2 helse og oppvekst, og Sanna Ødegaard fra Brønnøysund videregående skole, VG3 påbygg, med Vigdis Hjorth fra scenen på Sentralen i Oslo.

#47 unge !leser – Bibliotekaren om superfinalistene i Bokslukerprisen
I denne episoden av unge !leser ser vi nærmere på de fem superfinalistene i Bokslukerprisen 2023/24. Barne- og ungdomsbibliotekar ved Deichman Bjørvika, Marie Alming, snakker om bøkene som juryklasser rundt omkring i Norge nå leser og vurderer. Samtalen ledes av Christian Goveia Jacobsen fra Foreningen !les. Bokslukerprisen deles ut på Sentralen i Oslo 23. april 2024.

#46 unge !leser Lommeboka
I podkasten unge !leser vil vi løfte fram sakprosabøker for mellomtrinnet. Først ut er Lommeboka av Lene Drange og Tore Løchstøer Hauge. En bok om penger, sparing og det å ta gode valg. Samtalen ledes av Christian Goveia Jacobsen i Foreningen !les.

SESONG 5

Portalpiloter: Unge lesere ved Nordpolen skole bokbader forfatter Stian Gull.

#45 unge !leser – Baby på bib
Hvordan arrangere lesesirkel for babyer? I denne episoden av unge !leser snakker Sigrun Feiring i Foreningen !les med barnebibliotekarene Una Molvig (Deichman Furuset), Eline Hystad og Sigrid Skarseth (Deichman Majorstua) om Baby på bib – et tilbud for babyer og foreldre med rim, regler og gode pekebøker.

#44 unge !leser – elever om å delta i Uprisen
Hvordan er det å delta i Uprisen som kritikerklasse og hva skjer i nominasjonsjuryen? I denne episoden av podkasten unge !leser snakker Iris Vestlund, Kimmie-Larine Bredesen og Ava Drageset Tråslett fra Rana ungdomsskole i Mo i Rana om prisarbeidet og den Upris-aktuelle boka, «Uke 40» av Taran L. Bjørnstad.

#43 unge !leser Portalpilotene
I denne episoden av unge !leser snakker unge lesere ved Nordpolen skole i Oslo om Portalpilotene med forfatter Stian Gulli. Boka var en av fem superfinalister i Bokslukerprisen 2023. Opptaket er gjort på Sentralen i Oslo i forbindelse med Lesekioskfestivalen søndag 3. september.

#42 unge !leser – Bokstart: Leselyst med de minste!
Bokstart er et internasjonalt anerkjent prosjekt som oppmuntrer voksne til å lese sammen med barna fra de er små. Foreningen !les jobber for at Bokstart skal bli et nasjonalt prosjekt i Norge. Under Arendalsuka 2023 arrangerte vi en samtale om Bokstart med utgangspunkt i erfaringer fra Oslo og Fredrikstad. I panelet var Siri Martinsen, ordfører i Fredrikstad, Sylwia J. Stasiak, barne- og ungdomsansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad, og Sigrun Feiring, prosjektleder for Bokstart i Foreningen !les. Her kan du høre et opptak fra samtalen.

SESONG 4

#41 unge !leser – Om leseklasse og antologien i Bokslukerprisen 2023/24 del 2
Vi har fortsatt besøk av de unge leserne ved Kampen skole i Oslo. I denne episoden fortsetter de å snakke om de ti nominerte bøkene til Bokslukerprisen 2023/24. I studio har vi Juliet, Mattis, Molly og Astrid, sammen med leselærer Marit Winnæs Huseby. Samtalen ledes av Christian G. Jacobsen i Foreningen !les.

#40 unge !leser – Om leseklasse og antologien i Bokslukerprisen 2023/24 del 1
I denne episoden møter vi unge, eminente lesere på 6. trinn ved Kampen skole i Oslo. De var en av 19 leseklasser til Bokslukerprisen 2023/24, og har bidratt til utvalget av de ti nominerte bøkene som 127 000 elever på mellomtrinnet skal lese utdrag fra i høst. Hvordan har det vært å være leseklasse? Hva mener de om bøkene? I studio har vi Juliet, Mattis, Molly og Astrid, sammen med leselærer Marit Winnæs Huseby. Samtalenledes av Christian G. Jacobsen i Foreningen !les. Del 2 av denne podkasten slippes mandag 29. mai 2023.

#39 unge !leser Kniven i ilden
I denne episoden av unge !leser møter Nils og Olav fra Oslo katedraskole forfatter Ingeborg Arvola. Hun var nominert til Ungdommens kritikerpris for romanen, Kniven i ilden – Ruijan rannalla – Sanger fra ishavet. Oslo katedralskole var en av syv juryklasser i prisen.

#38 unge !leser Familien Brattbakk
20. april 2023 ble Julia Kahrs tildelt Bokslukerprisen for romanen, Familien Brattbakk. I denne episoden av unge !leser snakker Liam og Abdul fra Nordpolen skole med vinneren. Nordpolen var en av ni juryklasser i prisen.

#37 unge !leser Kvit, norsk mann – vinnerintervju Ungdommens kritikerpris
Fredag 31. mars kåret unge lesere i videregående skole Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn til vinner av Ungdommens kritikerpris 2023. I denne episoden snakker Sivert Jacobsen og Zainab Sarwar fra Oslo katedralskole med Jung Tjønn om boka. Oslo katerdralskole var en av syv juryklasser i prisen.

#36 unge !leser – Litteraturkritikeren om de nominerte til Uprisen 2023
I denne episoden av unge !leser snakker litteraturkritiker, Guri Fjeldberg, og Eira Kluge i Foreningen !les om de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2023. Uprisen deles ut under Litteraturfestivalen på Lillehammer 25. mai 2023.

#35 unge !leser – Liblioteket
I denne episoden har vi besøk av Marie Grøvslien, Ayla Nosha og Emmeline Elnes Vonen fra Li skole i Nittedal. I desember i fjor var de med på å starte Norges første elevstyrte skolebibliotek, Liblioteket. Og nylig ble de kåret til Årets elevbedrift! Samtalen ledes av Ole Ivar Burås Storø fra Foreningen !les.

#34 unge !leser – Boktips og Betongparken
I denne episoden har vi besøk av våre to praksisstudenter fra bibliotek- og informasjonsvitenskap ved OsloMet, Naomi Garseth og Edith Embla Frydenlund. Naomi og Edith deler fem boktips hver og snakker om Betongparken av Steffen Sørum og Eldrid Johansen, illustrert av Ingrid dos Santos. Samtalen ledes av Christian Goveia Jacobsen fra Foreningen !les.

#33 unge !leser – Bibliotekaren om superfinalistene i Bokslukerprisen
I denne episoden av unge !leser ser vi nærmere på de fem superfinalistene i Bokslukerprisen 2022/23. Barne- og ungdomsbibliotekar ved Deichman Bjørvika, Marie Alming, snakker om bøkene som ni juryklasser rundt omkring i Norge nå leser og vurderer. Samtalen ledes av Christian Goveia Jacobsen fra Foreningen !les. Bokslukerprisen deles ut på Sentralen i Oslo 20. april 2023.

SESONG 3

#32 unge !leser Blindsone og Rådebank
Kva er rånekultur og korleis er det å skrive om vanskelege tema? Det snakkar vi om i denne episoden av unge !leser med utgangspunkt i Blindsone av Anders Totland og Rådebank av Linn-Jeanethe Kyed. Samtalen er leda av Ole Ivar Burås Storø frå Foreningen !les.

#31 unge !leser Litt redd, bare. Tema: angst og mental helse del 2
I denne episoden av unge !leser snakker Eira Kluge i Foreningen !les med forfatter Alexander Kielland Krag og psykolog Odin Skaugen om angst og mental helse. Utgangspunktet for samtalen er Kielland Krags bok Litt redd, bare, som vant Uprisen – årets ungdomsbok i 2022. Dette er andre og siste del av en podkast i to deler. Første episode ble publisert fredag 25. november 2022 og er tilgjengelig der du lytter til podkast.

#30 unge !leser Litt redd, bare. Tema: angst og mental helse del 1
I denne episoden av unge !leser snakker Eira Kluge i Foreningen !les med forfatter Alexander Kielland Krag og psykolog Odin Skaugen om angst og mental helse. Utgangspunktet for samtalen er Kielland Krags bok Litt redd, bare, som vant Uprisen – årets ungdomsbok i 2022. Dette er første del av en podkast i to deler. Neste episode slippes fredag 2. desember 2022.

#29 unge !leser – Litteratur og formidling
I denne episoden av unge !leser snakker vi om litteratur og formidling i videregående skole. I studio er Ole Ivar Burås Storø og Eira Kluge fra Foreningen !les, og skolebibliotekar ved Nesodden videregående skole, Bjarte Bakken.

#28 unge !leser Hva skjedde egentlig med deg? (Barnebokbad)
På grunn av rettigheter er denne episoden slettet.

#27 unge !leser Abnormium
I denne episoden av unge !leser snakker Johanna og Emma fra Eide ungdomsskole med forfatter Ida Kinden Jonassen. Kinden Jonassen var nominert til  Uprisen 2022 for boka Abnormium. Opptaket er gjort i Maihaugsalen på Lillehammer 31. mai, dagen før utdelinga av Uprisen.

#26 unge !leser Svarttrasta syng om natta
I denne episoden av unge !leser snakkar Anna og Sadia frå Tokerud skole med forfattar Tone E. Solheim. Solheim var nominert til Uprisen 2022 for boka «Svarttrasta syng om natta». Opptaket er gjort i Maihaugsalen på Lillehammer 31. mai, dagen før utdelinga av Uprisen.

#25 unge !leser Jente (17) ikke savnet
I denne episoden av unge !leser snakker Anna og Sadia fra Tokerud skole med forfatter Camilla Sandmo. Sandmo var nominert til Uprisen 2022 for boka Jente (17) ikke savnet. Opptaket er gjort i Maihaugsalen på Lillehammer 31. mai, dagen før utdelinga av Uprisen.

#24 unge !leser Den sorte bruden
I denne episoden av unge !leser snakker Johanna og Emma fra Eide ungdomsskole med forfatter Anne Elvedal. Elvedal var nominert til Uprisen 2022 for boka Den sorte bruden. Opptaket er gjort i Maihaugsalen på Lillehammer 31. mai, dagen før utdelinga av Uprisen.

#23 unge !leser Litt redd, bare
Upris-vinner Alexander Kielland Krag i samtale med Nora og Yasmin fra Høyland ungdomsskole om boka Litt redd, bare. Opptaket er gjort i Maihaugsalen på Lillehammer 31. mai, dagen før utdelinga av Uprisen.

SESONG 2

#22 unge !leser Mine menn
I denne episoden av unge !leser snakker Jon Emil Sæterøy og Trym Indergård-Lyngvær fra Kristiansund videregående med forfatter Victoria Kielland. Kiellands roman «Mine menn» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#21 unge !leser Emily forever
I denne epioden av unge !leser snakker Vår Hendseth fra Charlottenlund videregående og Edith Amalie Lindtner fra Langhaugen videregående med forfatter Maria Navarro Skaranger. Skarangers roman «Emily forever» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#20 unge !leser Mine venner
I denne episoden av unge !leser snakker Thu Anh Ma og Peder Aasmundtveit Hoff fra Horten videregående med forfatter Monica Isakstuen. Isakstuens roman «Mine venner» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#19 unge !leser spesial: Uprisen 2022
I denne episoden av unge !leser snakker Forfatterskolen ved Skien kulturskole om de fem nominerte bøkene til Uprisen – årets ungdomsbok 2022. Elevene utgjør en av elleve juryklasser i Uprisen. Prisen deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer torsdag 2. juni klokken 10.00.

#18 unge !leser Våre heroiske liv
I denne episoden av unge !leser snakker Ella Fjellheim Bendos og Guri Gulløien Livoll fra Nord-Østerdal videregående skole med forfatter Karin Haugane. Hauganes diktsamling «Våre heroiske liv» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#17 unge !leser Stargate
I denne episoden av unge !leser snakker Ingelin Birkeland Rage og Elsie Hjartholm Seger fra Sandnes videregående skole med forfatter Ingvild Rishøi. Rishøis roman «Stargate» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#16 unge !leser Anne F.
I denne episoden av unge !leser snakker Haakon Sommervik Tjersland og Carl Melander fra Rud videregående skole med forfatter Kristian Klausen. Klausens roman «Anne F» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#15 unge !leser Sorgsanger
I denne episoden av unge !leser snakker Linnea Selvik Hellesøy og Elisabeth Drønen-Midtgård fra Langhaugen videregående med forfatter Kari Saanum. Hennes diktsamling «Sorgsanger» var en av åtte nominerte bøker til Ungdommens kritikerpris 2022. Opptaket er gjort i forkant av prisutdelinga på Sentralen i Oslo 16. mars.

#14 unge !leser Flukt
I denne episoden av unge !leser snakkar Mari Solvang Aamodt, Halvor Hornseth og Edvin Skovro Bjørsagård frå Nord-Østerdal vidaregåande skule og Aimar Chirico frå Sandnes vidaregåande skule om «Flukt» av Carl Frode Tiller. Boka ble 16. mars 2022 kåra til vinnar av Ungdommens kritikarpris. Opptaket er frå ein samtale mellom elevane i forkant av utdelinga.

#13 unge !leser Mine menn
I denne episoden av unge !leser snakker Emma og Ilona fra Sandnes videregående om Victoria Kiellands roman Mine menn. Boka er en av de nominerte til Ungdommens kritikerpris, som deles ut 16. mars, og de to jentene er elever i en av årets juryklasser.

#12 unge !leser Lappjævel!
I denne episoden av unge !leser snakker elever på 7. trinn ved Vingar og Røyslimoen skole med forfatter Kathrine Nedrejord om boka Lappjævel!. Opptaket ble gjort i forbindelse med arrangementet Barnebokbad på Litteraturhus Lillehammer 8. november 2021.

Samtale: Elever fra Stokksund skule snakker med Upris-vinnerne Randi Fuglehaug (t.v.) og Anne Gunn Halvorsen om vinnerboka «Arvingen» under Litteratfestivalen på Lillehammer i mai 2021. Foto: Vibeke Røgler/Foreningen !les.

SESONG 1

#11 unge !leser Er mor død
I årets siste episode av unge !leser snakker Elias Fiskå og Maria Louise Godoy fra Vågsbygd videregående skole med forfatter Vigdis Hjorth. Vigdis har skrevet romanen Er mor død som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket er gjort digitalt 9. mars.

#10 unge !leser Inventarium
I en utvida episode av unge !leser snakker Ingeborg Jørgensen og Rebekka Granerud fra Kyrre videregående skole med forfatter Pedro Carmona-Alvarez. Pedro har skrevet diktsamlingen Inventarium som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket er gjort digitalt 12. mars 2021.

#9 unge !leser Den andre Jakobsstigen
I niende episode av unge !leser snakker Thomas J. Vatle og Kristian Hult Larsen fra Byåsen videregående skole med forfatter Ingrid Nielsen. Ingrid har skrevet diktsamlingen Den andre Jakobsstigen som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket er gjort digitalt 9. mars 2021.

#8 unge !leser Yt etter evne, få etter behov
I åttende episode av unge !leser snakker Saja Sami Hamadah og Victoria Emilie Hagebø fra Årstad videregående skole med forfatter Olaug Nilssen. Olaug har skrevet romanen Yt etter evne, få etter behov som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket er gjort digitalt 11. mars 2021.

#7 unge !leser Alene gjennom
I sjuende episode av unge !leser snakker Solveig Stormorken og Amalie Plassen Brandvol fra Vinstra ungdomsskole med forfatter Michael Stilson. Michael har skrevet ungdomsboka Alene gjennom som var nominert til Uprisen i 2021. Opptaket er gjort under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 27. mai 2021.

#6 unge !leser Støvberar
I sjette episode av unge !leser snakkar Hannah Hellerud Wilberg og Marcus Andre Lothe Morille frå Sørumsand vidaregåande skule med forfattar Ingrid Storholmen. Ingrid har skrive romanen Støvberar som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket blei gjort digitalt 10. mars 2021.

#5 unge !leser Aleksander den store
I femte episode av unge !leser snakkar Matias Andersrød og Louise Mandji frå Kruseløkka skule med forfattar Peter F. Strassegger. Peter har skrive ungdomsboka Aleksander den store som var nominert til Uprisen i 2021. Opptaket blei gjort under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 27. mai 2021.

#4 unge !leser Longyearbyen
I fjerde episode av unge !leser snakker Andrea Bjerkholt og Tuva Stenseth fra Roald Amundsens videregående skole med forfatter Heidi Sævareid. Heidi har skrevet romanen Longyearbyen som var nominert til Ungdommens kritikerpris 2021. Opptaket er gjort digitalt 9. mars 2021.

#3 unge !leser Utbryterne
I tredje episode av unge !leser snakker Christine Karin Wendel og Hedvig Christine Tigerstedt Stoltz fra Ruseløkka skole med forfatter Nina Borge. Nina har skrevet ungdomsboka Utbryterne som var nominert til Uprisen i 2021. Opptaket er gjort under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 27. mai 2021.

#2 unge !leser En lykkelig gift mann og andre noveller
I andre episode av unge !leser snakker Joonas Tumokoski fra Sørumsand videregående skole og Ane Emilie Jacobsen fra Byåsen videregående skole med forfatter Odd Klippenvåg. Odd har skrevet novellesamlingen En lykkelig gift mann og andre noveller som vant Ungdommens kritikerpris i 2021. Opptaket er gjort digitalt den 12. mars 2021.

#1 unge !leser Arvingen
I første episode av unge !leser snakker Oda Bigset Aspevik og Sandra-Kristin Skjønberg fra Stokksund skule med forfatterne Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen. Randi og Anne Gunn har sammen skrevet ungdomsboka Arvingen som vant Uprisen i 2021. De to intervjuerne hadde med seg spørsmål fra alle juryklassene som deltok i Uprisen våren 2021. Opptaket er gjort i Maihaugsalen under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 27. mai 2021.