Foreningen !les bokkotter fotball-VM!

Den neste måneden er en perfekt anledning til å skru av tv-skjermen og heller lese bøker om fotball. Her er noen utvalgte tips.

Skrevet november 18, 2022 i Boktips, Nyheter


Grisaldo
Bjørn F. Rørvik
Illustrert av Per Dybvik
  
Cappelen Damm 2022

– Bjørn F. Rørvik og Per Dybvik er tilbake med en ny bok om Reven og Grisungen. Årets utgivelse, Grisaldo, har mer tekst og færre illustrasjoner enn tidligere, men fortelles likevel i kjent stil og er minst like morsom. Grisungen blir stort sett alltid med på Revens mer eller mindre gode påfunn. Denne gang må de – med sedvanlige strabaser og krumspring – stable på bena et lag som kan hamle opp med dåsemiklene i tidenes viktigste fotballkamp.


Ada og Andrine Hegerberg. På samme lag
Harald Rosenløw Eeg
Bonnier Norsk Forlag 2022

– Dette er første bok i en serie bøker om oppveksten til de to fotballproffene, Ada og Andrine Hegerberg. Forlaget omtaler bøkene som selvbiografiske, men På samme lag er først og fremst en godt skrevet fortelling om hvordan to jenter slipper til på fotballbanen. Harald Rosenløw Eeg har skrevet et plott som hekter leserne, Andrine og Ada har fått klare og gjenkjennbare karaktertrekk, og bokens fotballkamper er fulle av tips og triks til de fotballfrelste – og dramatikk til oss andre. 


Fotballrekorder
Thomas Aune og Aleksander Schau
Aschehoug 2022

– Visste du, for eksempel at «Den Gule Veggen» på Borrussia Dortmunds hjemmebane er Europas bratteste fotballtribune? Visste du at verdens minste liga har to lag, eller at amerikanske Kristine Lilly har spilt hele 354 landskamper for USA? Ikke vi heller. Men det har Thomas Aune og Aleksander Schau funnet ut, og skrevet om i sin nye sakprosa for barn: «Fotballrekorder». I boka er all verdens imponerende, sjokkerende og merkverdig statistikk samlet i en leken og lettbeint tone, som bare Aune og Schau kan. Hvem er Gunn Nyborg, og hvorfor har forfatterne skjenket henne to sider her? Les og let. Og kos deg.


Historia om Erling Braut Haaland
Ørjan Zazzera Johansen
Illustrert av Thomas Kirkeberg
Samlaget 2022  

Erling Braut Haaland vaks opp på Bryne i Rogaland og er no ein av verdas beste fotballspelarar. Det høyrest umogleg ut, men med vilje og målteft har den unge Haaland herja i liga etter liga. No er det forsvararar i engelske Premier League som får merke krafta til den norske Manchester City-spissen. I denne boka fortel forfattar Ørjan Zazzera Johansen og illustratør Thomas Kirkeberg historia til Haaland gjennom ein lettlesen tekst og rike illustrasjonar.


Mer enn en klubb
Peder Samdal
Cappelen Damm 2022 

– Peder Samdal har tidligere skrevet samfunnsaktuelle fotballbøker for ungdom, som Fotball uten grenser (Cappelen Damm, 2018) og Mario Balotelli forklarer Europa (Libretto 2015). I Bragepris-nominerte Mer enn en klubb går han mer i dybden på elleve utvalgte fotballklubbers historie, visjoner og samfunnsengasjement. Vi er blant annet innom Liverpool, Barcelona og Vålerenga: Hvorfor buer for eksempel Liverpool-supporterne når den britiske nasjonalsangen spilles, hvilken rolle har Barcelona i den katalanske frigjøringskampen, og hvordan ble Vålerenga en klubb som kjemper mot rasisme? Samdals bøker treffer både de fotballfrelste, men også de som ønsker å vite mer om fotballens viktige posisjon i verden.


Høyt press
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2022  

– Mehmet er stjernen på fotballaget. Han har alltid vært best og har høye ambisjoner. Nå trues hans yndlingsposisjon på laget av en ny spiller som er veldig god, faktisk enda bedre. Hvordan takler man noe sånt? Klarer Mehmet å se lagets beste, eller går han til det ekstreme for å sikre sin egen posisjon?  


Kampen – Argentina-England, Falklandskrigen og Guds hånd
Johan Mjønes
Aschehoug 2022

– Mexico 1986. Kvartfinale i fotball-VM mellom England og Argentina. Det var i denne kampen at den argentinske kapteinen, Diego Armando Maradona, på 1-0-skåringen fikk hjelp av Guds hånd for å slå den engelske målvakten Peter Shilton i en duell. Det var her han kort tid etterpå driblet seg forbi den ene engelske spilleren etter den andre og satte inn sitt andre mål i kampen. Forfatter Johan B. Mjønes beskriver kampen i detalj, men ikke bare som kampfakta, men også i sammenheng med krigen på Falklandsøyene fire år tidligere og hvordan hatet mellom landene vokste fram. Enten du husker dette klassiske oppgjøret eller har hørt om det eller ikke, så er dette en fascinerende bok om fotball, historie og politikk. 


Amahl Pellegrino – Fotballproff mot alle odds
Karianne Braathen
Foto av Kent Even Grundstad
Sitamoja forlag 2022

– Det var ingen selvfølge at Bodø/Glimts toppskårer og store stjerne, Amahl Pellegrino, skulle nå langt som fotballspiller. Han kom fra en familie med få ressurser og fikk høre at han ikke hadde det som skulle til verken fysisk eller mentalt. I denne nylig utgitte boka får vi Pellegrinos historie på vei mot et liv som suksessfull fotballproff, men vi får også refleksjoner om norsk fotballs fremtid dersom breddeperspektivet forsvinner.


Den ellevte mann
Håkon Opdal
Vigmostad & Bjørke 2022  

– Håkon Opdal har vært keeper på høyt nivå i en årrekke. Men hvordan er det egentlig å være keeper? Hva tenker man på når man ofrer seg for å beskytte lagets mål? Hvorfor er keeperrollen en så sårbar rolle, og hvilken betydning har mental styrke? Opdal forteller med innlevelse og førstehåndskunnskap om den utsatte posisjonen det å være keeper faktisk er.


Kampen 
Geir Egil Eiksund
Samlaget 2021 

– Andreas på 11 år gler seg til å spele fotball med bestevenninna Sara og dei andre klassekameratane kvar dag i sommarferien. Han skal og få besøk av onkelen sin, øve på ein sang på piano og har et stort teikneprosjekt på gang. Denne sommaren flyttar det ein ny gut til bygda og når Andreas er i nærleiken av Viljar, merker han at hjartet slår litt raskare. Alt som skjer i løpet av sommaren blir ei troverdig, og kanskje gjenkjenneleg blanding av indre og ytre konfliktar for Andreas. Historia endar på ein modig, klok og optimistisk måte, og det er nok som skjer til at ulike lesarar kan ta med seg ulike erfaringar frå denne sommaren.


Verdens beste Liverpool
Ragnhild Lund Ansnes
J.M. Stenersens Forlag 2020

– Er du fan av Liverpool? Da er Lund Ansnes bok om fotballklubben og byen verdt å lese. Her kommer du tett på spillerne, manager Jürgen Klopp, lagets hjemmebane, Anfield Road, men også selve byen. Boka tar i hovedsak for seg Liverpools Champions League-triumf og det etterlengta seriegullet i Premier League.


11 meter: Straffesparkets historie
Nils Henrik Smith
Kagge 2020

– Nils Henrik Smith skriv meisterleg om straffespark i ein historisk og politisk kontekst. Ballen er rund og cup er cup, og det blir spesielt synleg ved straffespark der sjølv dei aller beste kan bomme på målet frå 11 meter.


Fotball uten grenser
Peder Samdal
Cappelen Damm 2018

Fotball uten grenser er andre boka til Peder Samdal. Han debuterte i 2015 som sakprosaforfatter med Mario Balotelli forklarer Europa. Samdals prosjekt er å bruke fotballspillere, klubber og landslag for å si noe om samfunnsutviklingen i verden. Historisk, men også i samtid. Fotball uten grenser er en veldig interessant bok som passer for både ungdom og voksne. Også de som ikke liker fotball.


Bare spille ball
Michael Stilson
Cappelen Damm 2018
Vinner av Uprisen 2019

– Boken handler om ting vi ungdommer kan kjenne oss igjen i og relatere oss til. Temaer boken tar opp er blant annet prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og å ha høye forventinger til seg selv. Fotball er sentralt i boken, men denne historien kunne like gjerne vært fra et helt annet miljø. De av oss som ikke er fotballinteresserte kjente oss også igjen i temaene. Og vi fikk innblikk i et miljø vi ikke kjenner så godt. (Fra juryens begrunnelse)

BONUS:

Tidsskriftet Josimar har i sin nyeste utgave fokus på fotball-VM i Qatar

Les Nils Henrik Smiths artikkel  i Faktafyk om fotballstadioner her

Se flere boktips fra Foreningen !les her