Boktips til Verdens filosofidag

Tredje torsdag i november hvert år feires Verdens filosofidag. Her er noen høytlesingsbøker som kan legge til rette for gode samtaler.

Skrevet november 12, 2020 i Barneskole, Bibliotek, Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

Verdens filosofidag ble introdusert av UNESCO i 2002, og feires den tredje torsdagen i november, det vil i år si 19. november. Les mer her

Under følger et utvalg av bøker som kan være utmerkete samtalerstartere mellom voksne og barn.


Hvor kommer tanker fra
Constance Ørbeck-Nilssen
Illustrert av Torill Kove
Vigmostad & Bjørke 2018

Hvor kommer tanker fra er en vakker og tankevekkende billedbok som spør uten spørsmålstegn. Den insisterer ikke, men inviterer til undring og til at vi tenker sammen – liten og stor – over et vilkår som angår oss alle. Da oppstår det gjerne fine tanker. (Troels)


Alle sammen teller
Kristin Roskifte
Magikon 2018

– Kristin Roskiftes Alle sammen teller er en prisbelønt bildebok, med fargerike og fascinerende illustrasjoner. Boka er både en tellebok og en myldrebok som fra det ene oppslaget til det neste fylles av stadig tettere menneskemengder. Boka er både morsom og filosofisk, og en påminnelse om at vi alltid er del av et fellesskap. (Sigrun)


Jakob og Neikob og alle andre
Kari Stai
Samlaget 2018

– Neikob, er du lei deg?
– NEI, eg er lei MEG, svarer Neikob. – Eg vil bli som Alle Andre.
– Veit du kven Alle Andre er, da? spør Jakob.
– NEI. Blir du med og finn han?
– JA, svarer Jakob.

Jakob og Neikob leitar etter Alle Andre på bussen, i havet og i verdsrommet. Til slutt finn dei han på planeten Uno. Der er det også ei klonemaskin. Kanskje Neikob faktisk kan bli heilt lik Alle Andre? (Frå forlaget)


Tråder
Torill Kove
Cappelen Damm 2017

– Tråder er en vakker og poetisk bildebok. Med få ord og et enkelt bildespråk viser boka hvordan vi er avhengige av hverandre. (Troels)


Vi fant en hatt
Jon Klassen
Oversatt av Johanne Hille-Walle
Mangschou 2017

– To skilpadder har funnet en hatt. Hatten ser fin ut på dem begge, men det er to skilpadder og det er bare én hatt. Jeg ble glad av å lese en bok som viser hvilke muligheter som finnes innenfor bildebokformatet. Illustrasjonene er enkle, og fargene dempet. Men boka er overraskende og veldig morsom, både for barn og voksne. (Sigrun)


Sikade
Shaun Tan
Oversatt av Hilde Matre Larsen
Cappelen Damm 2018

– Skal du bare lese én bok om sikader i åpne kontorlandskap i år, bør det være denne: Sikade er en vakker allegori over fremmedgjøring og fellesskap. (Troels)


Verden sa ja
Kaia Dahle Nyhus
Cappelen Damm 2018

Hvordan oppsto verden og hvordan ble vi, vi? Kaia Dahle Nyhus tar leseren med på en forunderlig oppdagelsesreise for å finne ut hvor vi kommer fra og når vi ble mennesker. Det er evolusjon for de yngste og fortalt på en original og glitrende måte. Dette vekker nysgjerrigheten og de store spørsmålene: Hvem er vi og hvor er vi på vei? (Fra forlaget)


Det spørs
Jostein Gaarder
Illustrert av Akin Düzakin
Aschehoug 2012

Det er en kunst å stille spørsmål uten samtidig å antyde svarene. Denne kunsten mestrer Jostein Gaarder til fulle. «Det spørs» er en vakker bildebok til refleksjon og ettertanke. En liten gutt er på reise. Alene i et åpent landskap. Det er en reise i tanker og drøm. Det handler om å miste noe, men også om å forstå det mytiske og magiske ved å være menneske. (Fra forlaget)

Bonus:
Ulf er uvel av Rebecca Wexelsen. Illustrert av Camilla Kuhn
Googolplex. Verdens største tall? av Magnus Holm. Illustrert av Rune Markhus
Hullet av Øyvind Torseter
Jeg er livet og Jeg er døden av Elisabeth Helland Larsen. Illustrert av Marine Schneider
Tenkeboka av Birthe Svatun. Illustrert av Åshild Irgens
Ei kjedeleg bok av Vegard Markhus