Boktips til Pride

I forbindelse med pride 2024 har vi samlet noen boktips som tematiserer den skeive livsopplevelsen på ulike måter. God pride!🏳️‍🌈🏳️‍⚧️

Skrevet juni 14, 2024 i Boktips


Mieko danser
Mariko Miyata-Jancey
Illustrert av Skinkeape
Gyldendal 2023 

– Hvorfor må jenter danse i trange drakter som gnager i rumpa? Mieko kan spinne mye fortere og hoppe høyere med kortklipt hår og behagelige danseklær. Men da danselæreren plasserer henne i guttegruppa, vokser det fram en tung klump i magen som er umulig å danse med. Har hun selv tatt feil når hun tror at hun er en jente? Mieko danser er en sprudlende og uttrykksfull bildebok om å elske å danse og bli trygg på seg selv. (Foreningen !les)


Jenny Fender
Heidi Marie Vestrheim
Gyldendal 2023

– Det er for få bøker der musikk er ein sentral del av handlinga. Heidi Marie Vestrheim fyller tomrommet med ein eksplosiv og morosam debut om Jenny Fender sin draum om å bli rockestjerne. Men korleis skal ho klare det når bestevenninna og bandkollega, Signe, har flytta? Kan den kule jenta som har busett seg i nabohuset, vere redninga? (Foreningen !les)


Benny går planken
Tom Erik Fure
Illustrert av Fredrik Edén
Cappelen Damm 2023

– I den siste boka i serien om Benny Bark, stuper Benny inn i tenåringslivet med pubertet, ungdomsskole og alt som hører med. Helt ut av det blå blir han dratt med på sydenferie til Vulkanaria sammen med familien, bestevenninna Akemi og kjæresten Ken. Ikke bare må han være rundt Ken i badebukse når hormonene går amok, men reiselederen er hans gamle nemesis herr I. Diót og tanta hans Magda-Rose blir kidnappet! Benny går planken er en morsom og koselig bok om å vokse opp og tørre å være seg selv. (Foreningen !les)


Jenter 

Cathrine Sandmæl 
Egmont 2024 

– Eli og den lille vennegjengen hennes passer ikke helt sammen med de andre på skolen, men de har hverandre. Sammen kan de snakke om alt fra manga og spill til identitet. Men hva skjer når Eli blir forelsket i Nina? Føler Nina det samme, eller er de bare venner? Jenter er et kjærlighetsbrev til det å vokse opp som nerdete jente på 2000-tallet. Det var som å lese om min egen vennegjeng fra 7. klasse. Selv om denne tegneserieromanen definitivt er en tidskapsel som gir et bilde av et nisjemiljø, vil nok flere av dagens nerdete tweens og ungdommer også ha glede av den! (Foreningen !les)


Arden High: Hva dere vil
Melanie Booth og Stephanie Kate Strohm
Illustrert av Jamie Green
Oversatt av Nina Aspen
Vigmostad & Bjørke 2024

På tross av at hun må skilles fra tvillingbroren, begynner Vi på Arden High så hun kan kle seg som hun vil, i stedet for i den gamle skoleuniformen med skjørt og knestrømper. Der blir hun innblandet i et trekantdrama uten like når hun forelsker seg i Instapoeten Orsino som vil ha Vis hjelp til å be skolens dronning Olivia med på skoleballet. Problemet er bare at Olivia er forelsket i Vi. Arden High: Hva dere vil er en hjertevarmende tegneserieroman om å finne sin egen vei, som alle Hjertestopperfans vil digge! (Foreningen !les)


Genderqueer: En selvbiografi

Maia Kobabe
Oversatt av Madsen Sparler og Sonja Helene Dalseth
Måken forlag

– Maia Kobabes Genderqueer er en fabelaktig tegneseriebok som utforsker kjønn, identitet og hvordan man finner sin plass i verden. Med sin egen personlige historie som utgangspunkt, tar Kobabe oss med på en reise gjennom sin oppdagelse av sin egen kjønnsidentitet. Boken er et intimt og modig portrett av en kunstners kamp for å finne seg selv og akseptere sin egen unike identitet. (Fra forlaget)


In memoriam

Alice Winn
Oversatt av Ragnhild Eikli
Gyldendal 2024

– Bestekompisene Sidney Ellwood og Henry Gaunt går på kostskolen Preshute i det første verdenskrig bryter ut. Da Gaunt føler seg tvunget til å verve seg til fronten, tar det ikke lang tid før Ellwood følger etter. Hva gjør en brutal krig med to unge menn og deres forhold til hverandre? (Foreningen !les)


Hjertet er ei rabiat bikkje

Mira Hussain
Aschehoug 2024 

– Diktsamlingen Hjertet er ei rabiat bikkje av debutant Mira Hussain befinner seg i den betente kløften mellom kultur, religion, familie, seksualitet og kjønn. Diktene er ført i pennen av et sint, men samtidig sårbart dikter-jeg som beskriver et mor-datterforhold så vondt at det stikker i hjertet. Spesielt denne strofen satte et støkk i meg: “Vil du holde meg i hånden / når du steiner meg?”. Hussain er en spennende debutant jeg vil holde øye med i fremtiden også. (Foreningen !les)


Eva/Ida

Nadine
Mackell
Cappelen Damm 2023 

Eva/Ida handler om forholdet mellom regelrytteren Ida og hedonisten Eva. Selv om alt tyder på at de to ikke passer sammen, blir de stormforelsket under studietiden i Oslo. Boka fortelles via korte, omstokkede fragmenter som gir et bilde av et intenst og til tider giftig forhold. For er det nok å elske noen når du holder på å gå i oppløsning? (Foreningen !les)


Født i rett kropp: en transmanns fortelling

Luca Dalen Epseth
Cappelen Damm 2024

– I denne boka forteller Luca Dahlen Epseth sin historie, og sine refleksjoner rundt maskulinitet og kjønn. Epseth har studert kjønnsteori i flere år og det skinner igjennom med bokas grundige kilderegister. I denne boka er det moro å lese fotnotene! Født i rett kropp er et must for alle som ønsker å være en god alliert eller å lære mer om transpersoner. (Foreningen !les)


Austvestpassasjen

Ingvill Kjærstein
Samlaget 2024 

– I Austvestpassasjen følgjer vi ei ung, norsk kvinne som bur i Kyoto og jobbar som engelsklærar. Skildringane av Japan er levande og engasjerande, sjølv om hovudpersonen har eit ambivalent forhold til landet. Boka utforskar tema som einsemd, kulturforskjellar og kvinnehat. Fin debut, og eit forfattarskap eg er spent på å lese meir av. (Foreningen !les)


Den andre moren

Tina Åmodt
Oktober 2023

– Silje Marie og Helene har to sønner, unnfanget ved hjelp av donor. Da kona og sønnene reiser bort, og Silje Marie blir igjen for å pusse opp huset, må hun konfrontere tanker og følelser hun skammer seg over. Om utroskap og over å føle sterkere tilknytning til den sønnen hun har født, enn til sønnen kona har født. Den andre moren er en sår fortelling om de vanskelige følelsene som kan oppstå i moderne familiekonstellasjoner. (Foreningen !les)


Synd

Andrew McMillan
Oversatt av Bjørn Alex Herman
Aschehoug 2024

Brødrene Alex og Brian har tilbrakt livet i gruvene, akkurat som far og farfar før dem. Nå er det ingen som har bruk for dem lenger, og ingen plass til dem, bortsett fra på puben. Alexs sønn Simon husker ikke gruvene. Han jobber med telefonsalg og sexarbeid på nett for å finansiere drag-nummeret sitt han drømmer om å gjøre i hjembyen. (Fra forlaget)


Detransition, baby

Torrey Peters
Oversatt av Kirsti Vogt
Kagge 2023

Detransition, baby er en nydelig bok som gir innblikk i transmiljøet i New York, og som stiller store spørsmål rundt kjønn, kjærlighet og hva det betyr å være kvinne. (Foreningen !les)