Boktips til Pride

I anledning Pride har vi samlet et utvalg titler innen såkalt skeiv litteratur for ulike målgrupper.

Skrevet juni 14, 2023 i Boktips, Formidling, NyheterMieko danser
Mariko Miyata-Jancey
Illustrert av Skinkeape
Gyldendal 2023 

– Hvorfor må jenter danse i trange drakter som gnager i rumpa? Mieko kan spinne mye fortere og hoppe høyere med kortklipt hår og behagelige danseklær. Men da danselæreren plasserer henne i guttegruppa, vokser det fram en tung klump i magen som er umulig å danse med. Har hun selv tatt feil når hun tror at hun er en jente? Mieko danser er en sprudlende og uttrykksfull bildebok om å elske å danse og bli trygg på seg selv. (Foreningen !les)


Passe happy 

Kari Stai
Samlaget 2021

Kjensler er stress når dei er mange. Det meiner Juri som nærmar seg 12 og er usikker på det meste. Kvifor måtte pappa flytte ut? Korleis blir det når bestevenninna Evy skal få søsken? Og kva skal ein gjere om ein er så forelska at ein blir svimmel? I tillegg er Juri lei av at alle masar om at ein må vere så happy når han sjølv er nøgd viss han kan vere passe happy. Kari Stai er mest kjend for bildebøkene om Jakob og Neikob, men skriv her med stor innleving og truverd om overgangen mellom barn og ungdom. Mange vil kjenne seg att i tankane og kjenslene til Juri, og Passe happy eignar seg derfor særs godt for høgtlesing og for samtaler om livet – om korleis ein har det og korleis ein tar det. (Foreningen !les)


Benny går planken
Tom Erik Fure
Illustrert av Fredrik Edén
Cappelen Damm 2023

– I den siste boka i serien om Benny Bark, stuper Benny inn i tenåringslivet med pubertet, ungdomsskole og alt som hører med. Helt ut av det blå blir han dratt med på sydenferie til Vulkanaria sammen med familien, bestevenninna Akemi og kjæresten Ken. Ikke bare må han være rundt Ken i badebukse når hormonene går amok, men reiselederen er hans gamle nemesis herr I. Diót og tanta hans Magda-Rose blir kidnappet! Benny går planken er en morsom og koselig bok om å vokse opp og tørre å være seg selv. (Foreningen !les)


Kjæreste på pause

Mari Grydeland
Aschehoug 2022

– I oppfølgeren til Kys mik setter Saras kjæreste, Emmy, forholdet deres på pause. Forvirra og såra drar Sara på sommerferie til hytta sammen med familien. Det ser ut til å bli den verste sommerferien noensinne, for hun har ikke penger til elsparkesykkel, foreldrene hennes skjønner ingenting og det virker som om Emmy har det bedre uten henne. Sara skriver om problemene sine i bullet journalen sin, som er fint illustrert av Nora Dåsnes. Så møter hun Richard, og hjertet hennes slår som det gjør når hun tenker på Emmy. Er det lov å bli forelska i noen andre når kjæresten din er på pause? Og hva betyr det å være på pause egentlig? Kjæreste på pause er en morsom bok om å bli forelska i både gutter og jenter. (Foreningen !les)


Kampen

Geir Egil Eiksund
Samlaget 2021

– Sommarferien har nyleg starta, og Andreas og Sara heng på fotballbanen. Ein ny gut har flytta til bygda. Han heiter Viljar og blir fort venn med Andreas og Sara. Men for Andreas sin del er det kanskje noko meir enn berre vennskap? Kampen er Eiksund si første bok og tek for seg sommarferie og fotball, men og vennskap, forelsking og det å finne seg sjølv i ung alder. (Foreningen !les)


Stolt

Benjamin Baarli Silseth
Illustrert av Kine Yvonne Kjær
Cappelen Damm 2023

– I Stolt skildrer Baarli gode personlige betraktninger og erfaringer om det å være skeiv, samtidig som han gir leseren en innføring i skeive og homofiles tidslinje, Pride-historikk og beskrivende faktabokser, profiler, tipslister og informasjon om moderne familiekonstellasjoner. Spesielt gode er delene om inkluderende språk, skam og selvfølelse. Fun facts om regnbueflagget, stolte musikk – bok –  og filmtips, samt en praktisk ordliste krydrer boka på en helhetlig måte. (Foreningen !les)


Alexander er forelska i Live

Atle Hansen
Samlaget 2021 

– Jonas likar Alexander, men Alexander likar Live, Jonas si bestevenninne. Kan det gå bra? Alexander er forelska i Live er ei nedpå og fin ungdomsbok som handlar om å godta følelsane ein har. (Foreningen !les)


Hjertestopper: Volume 4

Alice Oseman 
Oversatt av Gunhild Magnussen 
Gyldendal 2023

– Koselig og fint, men med en alvorlig undertone. I den fjerde boka om Nick og Charlie fortsetter kjærligheten å blomstre. Det gjør den også i vennegjengen, og blant lærerne. Selv om Charlie ikke har kommet ut til faren sin ennå, er det lite i fjerde boka som omhandler hets og homofobi. Dette ble i større grad behandlet i de første tre bøkene. I denne delen av fortellingen er tema psykiske lidelser, anoreksi og tvangstanker. Hvordan kan man støtte en god venn, bror eller kjæreste som sliter psykisk? Gjennom den utrolige kjærlige og forståelsesfulle mora til Nick, kommer boka med noen gode råd for akkurat dette. Hjertestopper 4 viser også at selv midt oppi veldig vanskelige perioder i livet, finnes det rom for å le og ha det fint. (Foreningen !les)


Dronningen. Halve kongeriket 6

Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen
Aschehoug 2023

Hvordan overvinne frykten for å bli angrepet for den man er, samtidig som man prøver å finne svaret på akkurat dette? I bok nr. 6 i serien Halve kongeriket er Fanny hovedpersonen. Samtidig som hun har latt Julie, sin rake motsetning, komme inn i livet sitt igjen, sliter hun med frykt etter en voldshendelse der hun og Julie ble angrepet for å vise sin kjærlighet. Oppi det hele tar moren kontakt igjen, etter 15 års stillhet. Dronningen handler om forelskelse og om identitet og grensesetting. Den er engasjerende og anbefales å lese for alle tenåringer, spesielt denne måneden! (Foreningen !les)


Sceneskifte 

Kari Mathilde Hestad 
Samlaget 2023 

– Alex og Ronja har vore venninnar sidan dei var små og så har dei blitt kjærastar, utan at nokon eigentleg veit om det enda. Men så slår Ronja plutseleg opp med Alex utan noko forklaring. Ho heng med dei andre jentene på skulen, som i tillegg mobbar Alex for at ho er skeiv. Så begynner det ein ny gut i bandet, og Alex får nye ting å tenke på. Mika er jo gut, så kvifor kjenne Alex på at ho likar han veldig godt? Sceneskifte er ein ungdomsroman som tematiserar forelsking, seksualitet og kjønnsrollar på ein truverdig og veldig fin måte. Denne boka kan opne opp for fine samtalar som mange kan kjene seg igjen i, uansett kven ein likar. (Foreningen !les)


Felefeber 

Elin Hansson
Cappelen Damm 2023

– I Felefeber møter vi Torleif som, på grunn av at bestefaren blir syk, blir tvunget til å dra tilbake til den lille hjembygda, Fittlausbygdi. Her klarer ikke Torleif helt å være seg selv, verken ovenfor venner eller familie. I tillegg minner stedet ham om moren som døde for noen år siden. Men på musikkakademiet har det kommet en ung gjestelærer fra Japan – og han har så brune øyne at de nesten er svarte. Felefeber handler om å tørre å være seg selv, og å stå opp mot bygdedyret – både det ytre og det som eksisterer inne i en selv. Den handler også om å takle sorg og om å se forbi forskjeller og heller fokusere på det som forener. (Foreningen !les)


Begge dør til slutt
Adam Silvera
Oversatt av Line Almhjell
Fontini 2022

– Mateo Torrez og Rufus Emeterio, på 17 og 18 år, får begge telefonen alle frykter. Klokken har bikket 24:00 og organisasjonen Dødsbudet har det travelt med å ringe alle som skal dø i løpet av dette døgnet. Mateo har fryktet denne samtalen hele livet, og har vært redd for å gå ut av leiligheten og leve. Rufus opplevde at foreldrene og søsteren fikk dødstelefonen for fire måneder siden, og satt selv i bilen som kjørte utfor veien og havnet i elva. Han endte opp hos en fosterfamilie med tre andre ungdommer, som ble hans beste venner, samt kjæreste inntil nylig. Når dødsbudet ringer har han akkurat utøvet vold, for første gang i livet, mot ekskjærestens nye flamme. Begge guttene laster ned og logger seg inn på appen “Sistevenn”, og etter først noen drøye forespørsler, finner de hverandre og deler resten av sine tilmålte timer sammen. (Foreningen !les)


Dragens øye. Forrådt

Charlotte Sandmæl
Egmont 2021

– Charlotte Sandmæl debuterer med tegneserien Forrådt. Boka er første bind i en fantasyserie om askealven Kha. Den foreldreløse Kha og de to søskenbarna Lyra og Meria vokser opp i en magisk underjordisk verden. Kha behersker magi bedre enn de to andre, og blir dermed utsatt for et maktspill som jager hen opp til overflaten og en utrygg, fremmed verden. Sandmæl har skapt et pastellfarget og samtidig brutalt univers med drager, maktkamper, upålitelige venner og uvante kjønnsroller. (Foreningen !les)


Hesteguttene
Johan Ehn

Oversatt av Morten Hansen
Mangschou 2021

– Denne fortellingen er todelt: I den ene delen følger vi to gutter, Janek og Alexsander (Sasha), som vokser opp på et barnehjem i Tjekkoslovakia på 1920-tallet. En dag bestemmer guttene seg for å rømme fra hjemmet, og i en landsby i nærheten ser de et sirkus. Først får de jobben med å rydde søppel etter forestillingene, men etterhvert blir de selv en del av sirkuset med sine akrobatiske ferdigheter og kjennskap til hester. Turen går omsider til Berlin samtidig som nazistene er i ferd med å få fotfeste. I det andre delen er vi i Stockholm i nyere tid. Her møter vi Anton som jobber i hjemmehjelpen og har pleieansvar for Alexander Kovac. Bilder av blant annet hester og fra sirkus, pluss et brev fra Gestapo, gjør Anton nysgjerrig på hva som er Alexanders historie. Hesteguttene er en nydelig bok for unge voksne. (Foreningen !les)


Detransition, baby

Torrey Peters
Oversatt av Kirsti Vogt
Kagge 2023

– Ames har gått tilbake til å leve som mann etter å ha levd som kvinne i flere år. Han trodde østrogenet han tok hadde gjort han steril, men han gjør sjefen på jobben gravid. Hun reagerer med avsky da hun finner ut at Ames pleide å være transkvinne. I ren desperasjon henvender Ames seg til eks-kjæresten sin fra da han levde som kvinne, Reese, og spør om hun vil oppdra barnet med ham og sjefen. Reese på sin side føler hun har klart seg fint uten Ames på tross av det bitre bruddet. Hun har funnet sin plass i transmiljøet i New York og har en leilighet og jobb hun liker. Det eneste som mangler er et barn, men skal hun virkelig oppdra eks-kjæresten sitt barn sammen med han og sjefen hans? Detransition, baby er en nydelig bok som gir innblikk i transmiljøet i New York, og som stiller store spørsmål rundt kjønn, kjærlighet og hva det betyr å være kvinne. (Foreningen !les)


Et helt vanlig liv

Forfatterkollektivet 7
Heia folk forlag 2022

– Et helt vanlig liv er noveller og fortellinger om kvinner som elsker kvinner, enten de er lesbiske, bifile, panfile eller noe annet. (Foreningen !les)


Fra drømmehuset

Carmen Maria Machado
Oversatt av Bente Klinge
Solum Bokvennen 2021

– I tjueårene møter Carmen Maria Machado en kvinne hun blir hodestups forelsket i. De blir kjærester og flytter sammen. Først er det intenst og vidunderlig, men sakte, men sikkert utvikler forholdet seg til et mareritt med psykisk vold og trusler. I memoaren Fra drømmehuset tar Machado det store skrittet og beskriver et av de store tabuene innenfor skeiv identitet; at vold faktisk foregår i lesbiske forhold. Resultatet er en svært nyskapende og tankevekkende memoar av en av USAs mest interessante forfattere akkurat nå. (Foreningen !les)

Se flere boktips fra Foreningen !les her