Boktips til påskeferien!

Snart påskeferie og lesetid. Vi har funnet fram et lite utvalg av eldre og nyere krim- og spenningsbøker for unge og voksne.

Skrevet mars 24, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, NyheterLang lysende elv 
Liz Moore
Oversatt av Knut Ofstad
Aschehoug 2021 

– Jeg liker spesielt godt krim som belyser de mørkere sidene ved et samfunn. I Lang lysende elv er det opioidkrisen, som herjer store deler av USA som en epidemi, som danner bakteppe for denne spennende og melankolske thrilleren. Politibetjent Mickey Fitzpatrick patruljerer 24. distrikt i Philadelphia. Da den narkomane søsteren Kacey forsvinner, samtidig som en rekke gateprostituerte blir funnet drept, virvles de to søstrenes vanskelige barndom opp. (Hilde, Foreningen !les)  


Den tause pasienten  
Alex Michaelides 
Oversatt av Line Gustad Fitzgerald 
Cappelen Damm 2020 

– Dette er en psykologisk thriller som er så fengende at jeg bare måtte lese videre. Alicia Berenson er en anerkjent kunstmaler som en kveld skyter og dreper ektemannen Gabriel. Etter denne hendelsen forblir hun helt taus. Historien fortelles av Theo Faber. Han er en psykoterapeut som seks år senere påtar seg oppgaven med å få Alicia til å snakke igjen. Hun er nå innlagt på institusjonen The Grove. Gjennom arbeidet med å få pasienten i tale, forsøker Theo Faber også å avdekke mysteriet rundt hva som skjedde den kvelden Alicia drepte mannen sin. Den tause pasienten er et imponerende arbeid av en forfatterdebutant. Boka fikk svært gode kritikker da den utkom i Norge i fjor. Velskrevet og uhyre spennende. (Silje, Foreningen !les) 


Mission 1: Rio de Janeiro Johnny 777
Bjørn Sortland
Illustrert av Ketil Selnes
Vigmostad og Bjørke 2020

– Jeg mener at denne boken er veldig spennende og gøy. Jeg likte at spenningen bygget seg oppover og oppover, teksten grep et tak i meg der jeg hadde lyst til og lese mer og mer. Handlingen var veldig lett og leve seg inn i og det overrasker meg at denne boken kunne være så bra! (Elev, Mathopen skole, på bokslukerprisen.no)


Magnus Carlsen og sjakkmorderen 
Aleksander Kirkwood Brown
Illustrert av John S. Jamtli
Cappelen Damm 2020
Superfinalist i Bokslukerprisen 2021

 – Boka handler om en morder. Han bruker Oslo som et sjakkbrett og politet trenger hjelp av Mangnus Carlsen til å løse saken. Sammen med hans partner må de finne ut hvem som står bak alt dette. Jeg likte boka veldig godt. Den var spennende og jeg likte at de kunne få med litt humor i boka selv om det handlet om noe litt mørkt. Alt i alt: 9 av 10. (Maya, Bøleråsen skole, på bokslukerprisen.no) 


Klodeklubben 1: Dei svarte svanane
Ruth Lillegraven
Illustrert av Jens Kristensen
Samlaget 2020

Dette er første bok i serien Klodeklubben. Vanja, Sivert og Mo bur i ei lita bygd på Vestlandet der dei jaktar på miljøskurkar. I De svarte svanane krasjar ein båt i kaia utanfor fabrikken. Dei tre vennene oppdagar oljesøl i fjorden, og dei kvite svanene har fått svart olje på seg. Stammar olja frå båten, eller forureiner nokon fjorden med vilje? (Frå forlaget)


Tre dager senere var hun borte 
Christian White
Oversatt av Monica Carlsen
Capitana 2019 

– En fremmed mann med amerikansk aksent slår seg ned ved kantinebordet til Kimberly. Hun underviser i foto tre kvelder i uken ved en yrkesfagskole i Melbourne, Australia. Mannen tar frem et barnebilde av ei jente som forsvant fra hjemmet sitt i Kentucky, USA, for tjueåtte år siden. Den fremmede mannen hevder at det er Kim og at han er broren hennes. Dette er en annerledes krim, men ikke desto mindre spennende. Langsomt får vi et innblikk i hva som har skjedd, og kjennskap til personer som ikke skyr noen midler for å bevare hemmeligheter fra fortiden. (Vibeke, Foreningen !les) 


Krüger og Krogh 2: Spøkelseståken
Bjarte Agdestein, Endre Skandfer og Ronald Kabicek 
Egmont 2018   

– Boka er spennende og annerledes. Her er det artig og underholdende lesing og jeg lærte også mye historie og mytologi. Den som kan det fra før, syns kanskje boka er ekstra artig å lese. Tegningene passer god til teksten og personene vi møter. Jeg likte den godt og gir terningkast 5. (William, Brandsfjord skole, på uprisen.no) 


Killerinstinkt 
Thomas Enger
Kagge 2017
Vinner av Uprisen 2018 

– Boken var så spennende at vi ikke kunne legge oss før vi hadde lest den ferdig. Vi reagerte nesten fysisk på boka. Under lesingen satt vi anspent, men da vi fikk vite hvordan det gikk, ble vi lettet og godfølelsen kom. For noen ble det også et tomrom – men så kom tankene. (Utdrag fra elevjuryen i Uprisen) 

BONUS:
Les høytlesingshistorien Bjørnen og blåbærtjuven (2018) av Lars Mæhle på leseskogen.no