Boktips til elever i videregående skole

– Har dere en liste med gode oppstartsbøker? Det spørsmålet fikk vi fra en norsklærer i videregående skole som ønsket boktips til elevene som nylig har startet i 1. klasse. I denne artikkelen har vi samlet et utvalg bøker innen ulike sjangre med tanke på elever i overgangen fra 10. trinn på ungdomsskolen til 1. klasse i videregående skole.

Skrevet september 17, 2020 i Bibliotek/lærer, Boktips, Lærer videregående, Nyheter

Noen elever er glade i å lese, andre har aldri lest en bok de har likt. Noen ønsker å bli utfordret, andre vil bare underholdes. Dette er en bred liste når gjelder sjanger, tempo, tone osv., men alle bøkene er fengende i sin sjanger. Alle bøkene passer ikke for alle, men vi tror alle vil finne noe de liker. Vi håper denne lista kan bidra til en positiv start på lesingen på videregående skole.

Dystopi/fantasy/krim:


Ljå (Sankingens tid 1)
Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen
Vigmostad & Bjørke 2020

– Vi er i fremtiden og verden er overbefolket. Sykdommer er utryddet og en naturlig død eksisterer ikke lenger. Eneste måte å holde befolkningstallet nede på, er å sanke mennesker. Denne oppgaven har ljåene ansvaret for. Hovedpersonene, Citra og Rowan, blir tatt opp som ljålærlinger, men bare en av dem kan ende opp som ljå. Det betyr at vinneren må sanke taperen.


Flaggermusmusikk
Tyra T. Tronstad
Aschehoug 2019

Flaggermusmusikk er historien om en mor som er besatt av flaggermus. Enon, sønnen, som får hjelp av en barokkflaggermus når anfallene kommer over han. Og Ellen, datteren og søstera, som prøver å forstå hva som skjer og som må ta ansvar når moren drar bort. Det er en mystisk og underlig fortelling hvor fantasien trenger inn i virkeligheten. Språket, nerven, tonen og overraskende påfunn gjør dette til noe helt spesielt.


Killerinstinkt
Thomas Enger
Kagge 2017

– Krim og vinner av Uprisen 2018. 17 år gamle Even Tollefsen sitter i rettsalen, tiltalt for mordet på eks-kjæresten. Vi følger rettsaken og sannheten om saken og bygda rulles opp litt etter litt.


Galderstjerna
Asbjørn Rydland
Samlaget 2016

– Vinnar av Uprisen 2017. Galderstjerna er ein roman som blander fantasy og spillelement. Ein gamer hamnar inne i spelet. Dette er ei bok med mykje dramatikk og spenning.


Livsloven 1: Splintret
Neal Shusterman
Oversatt av Morten Hansen
Cappelen Damm 2016

Splintret er første bok i serien Livsloven. Livsloven ble inngått mellom abortmotstandere og -forkjempere for å få slutt på krigen. Ifølge loven kan foreldre sende barna til fragmentering når de er mellom 14-18 år. Fragmentering betyr kort fortalt at barnas organer lever videre i andre. Foreldrene til Connor ønsker å bli kvitt ham fordi han er for vanskelig å kontrollere. Connor rømmer hjemmefra og møter etter hvert på Risa og Lev, som av ulike grunner også skal fragmenteres. Vil de tre ungdommene klare å holde seg skjult frem til de fyller 18?


I morgen er alt mørkt 1-3 (Brages historie, Marlens historie, Når historien slutter)
Sigbjørn Mostue
Cappelen Damm 2014/2015/2016

– Alle tre bøkene i denne dystopi-serien ble nominerte til Uprisen – årets ungdomsbok, hvor bok en, Brages historie, vant prisen 2015. Et virus sprer seg fra Japan og kommer etter hvert til Norge. Viruset gjør folk forrykte – til levende zombier. Samfunnet endres, lover og regler gjelder ikke lenger. Vi følger en gjeng som kjemper for å overleve i det dystopiske Norge. Det er full pinne hele veien, samtidig som spørsmål om moral, etikk og samfunnet presser på leseren.


Ravneringene 1-3 (Odinsbarn, Råta og Evna)
Siri Pettersen
Gyldendal 2013/2015/2016

Fra forlaget: Ravneringene er en original og velskrevet fantasyserie på norrøn grunn. Bok 1 er Odinsbarn, deretter kom Råta og til slutt Evna.

Drama/realisme/feelgood:


På vei mot toppen
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2020

– Hovedpersonen i denne boka er 16 år gamle Bri som drømmer om å slå igjennom som rapper, slik faren nesten gjorde før han ble skutt i et gjengopprør da hun var liten. Får hun sitt gjennombrudd, kan hun sikre familiens økonomi. Hun vokser opp i ghettoen. Moren er arbeidsløs og har en fortid som rusmisbruker. Her er det gjengkonflikter, doplanging, fattigdom, rasisme og politivold, men også sterke vennskap, forelskelse, drømmer og tro på egne evner.


Dette blir mellom oss
Alexander Kielland Krag
Gyldendal 2020

– Punktroman for ungdom om skeiv kjærlighet. Fort lest, lett tilgjengelig, men tema og innhold er både viktig og fint skrevet.


Sinne

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2020

– Synne er 15 år og har ADHD. Ho hamnar ofte i konflikt med lærarar og elevar. Tryggleiken finn Synne i besteveninna Torunn og Johan, den nye guten i klassa, men Kine gjer alt ho kan for å stele dei frå ho. Sinne er ei velskriven bok om å ha ein diagnose du ikkje vil andre skal vite om, og korleis venskap og forelsking kan fortone seg i ungdomstida.


Høgspenning livsfare
Helene Guåker
Samlaget 2020

– I denne boka møter vi Lea. Ho går på vidaregåande skule, bur på hybel og har få venner. Heime ligg mor sjuk. Lea lagar seg eit alias, Vilde, i håp om å bli tøffare og få seg nye venner. I starten går det etter planen, men når nok tragisk skjer, må ho stole på at Lea kan greie seg sjølv.


Kjære Evan Hansen
Val Emmich, Steven Levenson, Benj Pasek og Justin Paul
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug 2019

– Evan Hansen er en ensom type som for det meste holder seg hjemme. På oppfordring fra terapeuten begynner han å skrive brev til seg selv. Brevene er ment å hjelpe ham til å bli bedre. Men når et av brevene blir funnet av foreldrene til Connor Murphy etter at sønnen har begått selvmord, starter en kjede av forviklinger. Foreldrene tror det er et selvmordsbrev som Connor har skrevet til ham, og Evan får seg ikke til å fortelle dem sannheten. Hvordan skal han klare å leve med løgnen? En bok med humor, men også alvor, som presser fram både tårer og latter hos leseren.


Søt sorg
David Nicholls
Oversatt av Hege Mehren
Forlaget Press 2019

– Dette er en fin og varm historie om å bli voksen. Vi får høre om den sommeren som totalt endret livet til 16-år gamle Charlie. For å oppsummere boken med hovedpersonens egne avsluttende ord: «Dette er en kjærlighetshistorie, selv om det nå, når den er over, slår meg at det i virkeligheten er fire-fem eller kanskje flere historier om kjærlighet her: fars- eller familiekjærlighet, den saktebrennende, livgivende kjærligheten mellom venner, den korte, blendende og eksplosive første kjærligheten som man bare kan se rett på når den har brent ut.


Et hav av kjærlighet
Tahereh Mafi
Oversatt av Heidi Sævareid
Gyldendal 2019

– Vi befinner oss i USA i 2002, og politisk uro og fremmedfrykt preger samfunnet. Her treffer vi Shirin, en seksten år gammel muslimsk jente som selv har valgt å bruke hijab. Foreldrene flytter ofte på grunn av nye jobber, og Shirin og broren er vant til å begynne på nye skoler. Og hver gang opplever Shirin å bli utsatt for frekk stirring, nedsettende kommentarer og vold på grunn av bakgrunnen og religionen sin. Men hva skjer når skolens mest populære gutt ikke gir opp å få kontakt?


Alt jeg skylder deg er juling
Arne Svingen
Gyldendal 2019

– Herman er 17 år. Frustrert og lei. Det er på tide at noen slår tilbake mot uretten. Herman slåss, bokstavelig talt, han tar ikke fem øre for å dra til noen. Hvem er han? Hvor kommer sinnet fra? Hvor kommer lysten til å slåss? Her er det spenning og høyt tempo.


Alt skal brenne
Sofia Nordin
Oversatt av Lene Stokseth
Mangschou 2019

– Agnes og Minna er bestevenner og brenner for å endre verden. Sterkest av alle brenner Minna, og Agnes lar seg både inspirere og begeistre av venninnen. Men Minna har også perioder der hun blir trist og fortvilet og tidspunkter der hun trekker seg unna og etterlater Agnes tom, alene og sjalu. Hvordan skal Agnes da kunne gi Minna den støtten hun trenger? Alt skal brenne er en intens og velskrevet ungdomsbok om et vennskap som fyller alt, både når det fungerer og når dagene blir mørke.


Draumar betyr ingenting
Ane Barmen
Gyldendal 2019

– Louise kjem heim og får seg sommarjobb på sjukeheimen. Ho saknar Tormod, men har framleis Linni. Eller har ho eigentleg det? Kva har dei to til felles no som Tormod er død? Kven er dei utan han? Barmens debutbok skildrar med humor og alvor det å kome heim til ein plass der tida ser ut til å ha stått stille, der alt er som før, samtidig som så mykje er endra. Jobben på sjukeheimen og kontakten med dei gamle gir Louise eit anna perspektiv på seg sjølv, dei rundt ho og heimplassen hennar.


Bare spille ball og Alene gjennom
Michael Stilson
Cappelen Damm 2018/2020

– Om fotball og kjærlighet. To viktige ting for mange. Dessverre er det for få skjønnlitterære bøker fra idrettsmiljøet, men her er to fra tidligere fotballspiller, Michael Stilson. Bare spille ball vant Uprisen 2019.


Hver morgen dyppet min søster brystene i isvann for å bli pen
Bjørn Sortland
Piggsvin forlag 2018

– Om et søskenpar på flukt fra Syria. Lettlest, men brutalt realistisk skildring fra en flyktnings virkelighet.


Påstander om meg i tilfeldig rekkefølge
Liv Marit Weberg
Aschehoug 2018

– En morsom, sarkastisk og tankevekkende rett fra levra-skildring av livet på videregående skole. Hovedpersonen Weifa er en original og selvstendig stemme og et friskt pust inn i norsk litteratur.


The Hate U Give
Angie Thomas
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2018

– Ei svært viktig bok om rasisme og politivald mot svarte i USA. Då barndomsvenen til Starr Carter blir skoten av ein kvit politimann, vekkjer det aktivisten i den 16 år gamle jenta.


Dette livet eller det neste
Demian Vitanza
Aschehoug 2017

– Vinner av Ungdommens kritikerpris 2018 er en roman basert på den virkelige historien til en fremmedkriger som soner i et norsk fengsel for sin reise til Syria. Norskpakistanske Tariq reiser fra Halden til Aleppo for å kjempe med de muslimske opprørsgruppene mot Assads regime. Han ønsker så sterkt å gjøre noe som er riktig og godt for første gang i sitt liv.


#alfahann
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2015

– Vinner av Uprisen 2016. Ungdomsjuryen sier blant annet: «Boken tar opp kroppspress og bruk av steroider. Som oftest handler det om kroppspress sett fra en jentes perspektiv, men i denne boken leser vi om en gutt som kjenner på kroppspresset. Vi får innblikk i hva gutter kan skjule. Dette gjør boken original. Det handler om presset av å hele tiden skulle prestere, være sterkest og best. Torstein er alfahannen som er kontrollerende og dominant. Boken kan hjelpe oss å se hvilke konsekvenser kroppspress og dårlige valg kan føre til.»


Faen ta skjebnen
John Green
Oversatt av Stian Omland
Gyldendal 2013

– Harry Potter var starten på en lang fantasy-periode og voksne begynte å lese barne- og ungdomsbøker. Så kom vampyrene og deretter dystopiene. Så kom John Green og satte i gang bølgen av realistiske ungdomsbøker, bøker som også kalles Young adult. Han tar opp alvorlige temaer og karakterene får gjennomgå. Her er psykisk sykdom, kreft og selvmord. Men bøkene er fulle av sarkasme og noen vil nok også kalle enkelte av bøkene feelgood. Bøkene er gjennomredigert, her er det en forfatter som har kontroll på spenningskurver, karakterutvikling og leserens opplevelse. Gjør deg klar for latter, gråt, frustrasjon og god underholdning.

Dikt:


Ingenting usagt
Sabina Store-Ashkari
Illustrert av Erika Coucheron Krogstad
Cappelen Damm 2020

– Ingenting usagt er nok en god diktsamling som viser at dikt ikke er en umulighet for leseren, men relevante. Og det viser hvor mye et dikt kan romme av lengsel, sorg, drømmer, kjærlighet, levd liv og håp. Noe få presise ord kan romme ufattelig mye. Og faktisk få deg til å fatte ganske mye. Det er enkelt, fort lest, men sitter lenge i. Jeg tenker dette er et språk ungdom forstår. Diktet lever, og det har mye på hjertet!


Kom og sett meg i orden
Kristian Bergquist
Aschehoug 2018

– Og så begynte plutselig folket å lese dikt … Med Trygve Skaug i spissen for en gjeng Instagram-poeter kom sannelig flere diktsamlinger inn på bestselgerlistene. Dette er enkelt og lett forståelige dikt. Noen vil kalle det brukspoesi – i beste eller verste mening. Skaug skriver dikt fordi han vil folk godt. Det kan diskuteres om det er derfor man skal skrive dikt. Mange vil også trekke fram Flamme forlag og Nils Øyvind Haagensen som viktige brikker i å gjøre poesien tilgjengelig og relevant. Vi trekker her fram et par diktsamlinger, utgitt for ungdom, som både er lettleste, lett forståelige – og som på sitt beste åpner nye rom for gjenkjennelse, innlevelse og forståelse. Det er vakkert, trist, vondt og gir håp. Det er vel bra det!?

Tegneserier:


Bow & Arrow
Ida Larmo
Cappelen Damm 2019

– Dette er en sakprosa/visuell dagbok fra Ida Larmos år som kunststudent på Kingston universitet i London. Foreldrene til Ida skilte seg like før hun skulle dra, og kjæresten hadde funnet en annen. Hun opplever store endringer i livet, og å skulle stå på egne bein, borte fra familie og venner. Ida formidler en historie mange kan kjenne seg igjen i. Det å være ung, usikker og til tider frustrert, men også full av drømmer og pågangsmot. Det å skulle finne ut hva man vil bli og å måtte håndtere det å bli voksen. Illustrasjonene til Larmo er detaljerte og levende. Hun varierer oppslagene ved å legge inn reelle skisseboktegninger fra London, og nydelige akvareller. En utrolig vakker leseopplevelse!


Maus
Art Spiegelmann
Oversatt av Aleksander Leborg
Minuskel 2018

– En klassiker. Selvbiografisk om sønnen til en overlevende jøde fra 2. verdenskrig.


Sabotør
John S. Jamtli
Cappelen Damm 2018

– En humoristisk og spennende røverhistorie fra 2. verdenskrig. Kong Haakon flykter, Osvaldgruppen etablerer seg og Rinnanbanden herjer. Noen dramatiske år skildres i denne nesten helt historisk korrekte fortellingen. Passer for eldre barn og ungdom og yngre voksne og litt eldre voksne. Muligens også for pensjonister.

Sakprosa:


11 meter: Straffesparkets historie
Nils Henrik Smith
Kagge 2020

– Nils Henrik Smith skriv meisterleg om straffespark i ein historisk og politisk kontekst. Ballen er rund og cup er cup, og det blir spesielt synleg ved straffespark der sjølv dei aller beste kan bomme på målet frå 11 meter.


Heimat – Et tysk familiealbum
Nora Krug
Oversatt av John Grande
Spartacus 2019

– Dette er en unik blanding av tegneserie, utklippsbok og memoar, som har blitt en visuell perle! Krug opplever å bli møtt av mange sterke følelser når mennesker hun møter på reiser finner ut at hun er fra Tyskland. Forfatteren utforsker her sannheten om sin egen families krigshistorie i Nazi-Tyskland, i sin søken etter kulturell identitet, over betydningen av historie og etter følelsen av å høre hjemme.


Noe tapt og noe vunnet
Tara Westover
Oversatt av Hilde Stubhaug
Gyldendal 2019

– Westover skildrer sitt eget liv og oppvekst i en mormonfamilie i en liten bygd i Idaho, USA. Foreldrene driver hjemmeundervisning, er selvforsynte og bunkrer opp med mat til dommedag som de tror er nær. Faren er skraphandler, tror ikke på systemet og har mange konspirasjonsteorier. Foreldrene holder seg selv og barna unna samfunnsinstitusjoner som sykehus, leger og skoler. Livet preges av vold, fattigdom, overgrep. Tara har en lengsel etter kunnskap og begynner på skolen for første gang som 17-åring. Hun dummer seg ut ved å ikke vite hva Holocaust er, men hun gir seg ikke. Ønsket om å få kunnskap bringer henne etter hvert til eliteskoler som Harvard og Cambridge. En gripende mirakelhistorie fra virkeligheten og også anbefalt av amerikanere som Bill Gates, Barak Obama og Oprah Winfrey.


Fotball uten grenser
Peder Samdal
Cappelen Damm 2018

Fotball uten grenser er andre boka til Peder Samdal. Han debuterte i 2015 som sakprosaforfatter med Mario Balotelli forklarer Europa. Samdals prosjekt er å bruke fotballspillere, klubber og landslag for å si noe om samfunnsutviklingen i verden. Historisk, men også i samtid. Fotball uten grenser er en veldig interessant bok som passer for både ungdom og voksne. Også de som ikke liker fotball.


Mot normalt
Bjørn Hatterud
Samlaget 2018

– Totalt usentimentalt fortel Bjørn Hatterud om korleis hans mildt sagt vanskelege barndom og ungdomstid – med kronisk alvorleg sjukdom, overvekt og ei gryande erkjenning av å vere homofil i heimbygda Brumunddal – har gjort ei usedvanleg klassereise mogleg. Det er tankevekkande, varm og håpefull lesing.


Den sjette utryddelsen
Elizabeth Kolbert
Oversatt av Jon Anstein Olsen og Karen Lykke Syse
Mime forlag 2016

– Mange vil si at amerikansk sakprosa er utrolig grundig og vanvittig underholdende. Den sjette utryddelsen er et eksempel på det. Fem ganger opp igjennom jordas historie har arter blitt utsatt for massive utryddelser på grunn av store endringer i klimaet på jorden. Forfatter Elizabeth Kolbert mener at vi nå står midt oppe i den sjette utryddelsen og denne gangen er det mennesket som er årsaken.

Se flere sakprosatips her