Boktips: Skjønn og sak på vidaregåande
Har du nyleg starta på vidaregåande skule og treng gode boktips? Vi har samla eit utval bøker innan ulike sjangrar med tanke på elevar i overgangen frå 10. trinn på ungdomsskulen til 1. klasse på vidaregåande.
Romanar:
Kvar dag skal vi vere så modige
Brynjulf Jung Tjønn
Cappelen Damm 2021
Isak bor alene med en syk mor, som han må ta vare på. Selv om han er flink på skolen, må han ofte skulke for å ta vare på henne. Isak er veldig alene i den lille bygda, men en dag får de en ny nabo. Naboen og kjæresten hans er snille med Isak, og gir han en følelse av en familie som han aldri har hatt. Kvar dag skal vi vere så modige er en lettlest bok om et forsømt barn som vil få deg til å tvile på folks intensjoner. (Frå forlaget)
Litt redd bare
Alexander Kielland Krag
Gyldendal 2021
– Litt redd bare er Alexander Kielland Krags andre roman og handler om 17 år gamle Cornelius. Han går på videregående, fester med venner og spiller fotball. Plutselig opplever han at livet og alt som før var lett nå farges av noe veldig vanskelig – han er redd. Hvorfor er det så vanskelig å si noe til vennene om hva som stormer på innsiden? Hvordan snakker man egentlig om sånt man aldri har snakket om før? Romanen er en nær og sterk fortelling om å oppleve angst, frykten for å miste den man var, og hvor vanskelig det kan være å prate om det som er viktig. (Julia, Foreningen !les)
Vi tøyler tidevannet
Vendela Vida
Oversatt av Agnete Øye
Gyldendal 2021
– Eulabee har vokst opp i Sea Cliff, San Francisco, med tåkeluren i bakgrunnen. Hun ser tilbake på året 1984, da og hun og venninnene Maria Fabiola, Julia og Faith, var tretten år – og eide Sea Cliffs gater. De kjente nabolaget, husene og tidevannet som sin egen lomme. På terskelen inn i tenårene opplever venninnene en rekke hendelser som skal få store konsekvenser. Vennskapets lojalitet settes på prøve og Eulabees jakt på sannheten starter. For hva skjedde egentlig med mannen i bilen, den morgenen på vei til skolen? Og hvorfor forsvant Maria Fabiola? (Julia, Foreningen !les)
Alt er OK
Ebba Schjølberg Eiring
Flamme 2021
– Hvordan er det egentlig å gå på utveksling i USA? I boka Alt er OK skildrer forfatter Ebba Schjølberg Eiring det beryktede High School-universet gjennom øynene til Oda, en norsk utvekslingselev som skal gå et halvt år på videregående i Oklahoma. Det er en åpen og sår fremstilling av hvordan det er å være den rare utenlandske jenta som sliter med å finne sin plass i glansbildet av cheerleading, fotball, basketball lange korridorer med bokskap, store vennegjenger og skoleball. Alt er OK er en roman om hjemlengsel, vennskap og om å finne seg selv når alt er fremmed. (Julia, Foreningen !les)
Pustens lov. Alm 1
Øystein Stene
Gyldendal 2020
– 19-årige Alm har levd i den hermetisk lukkede Fjordbyen hele sitt liv. Glass og betong beskytter henne og resten av innbyggerne fra et aggressivt virus i utelufta. Den som puster det inn, mister all sin menneskelighet. Pustens lov er en dystopi som er faretruende nær vår egen virkelighet. Den stiller spørsmålet om en virkelig lever når en er helt trygg, samtidig som en bare kan kikke på verden gjennom en glassrute. (Hilde, Foreningen !les)
Drømmenes orden. Alm 2
Øystein Stene
Gyldendal 2021
– Dette er andre bok i trilogien om Alm og starter der første bok sluttet. Alm hadde nettopp funnet faren og søsteren sin, men ble innhentet av et uteteam fra Fjordbyen som drepte faren og kidnappet søsteren. Alm skal gjøre det godt igjen ved å befri søsteren, og reiser tilbake til Fjordbyen. Hun rekker akkurat å komme hjem når et koordinert terrorangrep bomber innebyene, slik at innbyggerne blir eksponert for uteluften som forvandler mennesker til maper. Det viser seg imidlertid at flere enn Alm er immune, og det blir sendt et team til Paris der alle immune skal møtes for å utvikle en vaksine. Men hvem sto bak terrorangrepet? Finnes det en annen agenda enn å redde menneskeheten fra å bli maper? Jeg gleder meg allerede til siste bok som kommer i 2022. (Vibeke, Foreningen !les)
Skjønne verden, hvor er du
Sally Rooney
Oversatt av Hilde Stubhaug
Strawberry publishing 2021
Forfatteren Alice treffer Felix, som jobber på et lager. Hun inviterer ham med seg til Roma og han takker ja. I Dublin forsøker Eileen, Alices beste venninne, å komme over et brudd, men som vanlig ender det med at hun begynner å flørte med barndomsvennen Simon. Alice, Felix, Eileen og Simon er fremdeles unge, men de forsøker å finne fotfeste i voksenlivet. De begjærer hverandre, de skuffer hverandre, de blir sammen og de gjør det slutt. De har sex, bekymrer seg for sex, bekymrer seg for vennskap og for verdens tilstand. Befinner de seg i det siste opplyste rommet før mørket blir totalt? Kan de tro på fremtiden, tro på en skjønn verden? (Frå forlaget)
Keen
Ragnhild Eskeland
Pelikanen 2020
Det er den første dagen i årets hundedager. Luften er tett og porene åpne. På radio meldes det varmerekord. Vi møter Rebekka, Beate og Live, tre jenter i en oversiktlig småby. De drar på hyttetur. De skal lage taco og drikke noen øl. De møter noen eldre gutter og varmen gir ikke slipp. Keen er en bok om landskap og kjærlighet, om blomstring og identitet. Rebekka bearbeider minnet om en nylig avdød far, men sorgen og det livet hun er i ferd med å legge bak seg, går her hånd i hånd med utålmodigheten overfor det som er i emning. (Frå forlaget)
Dikt:
Ta vare
Vigdis Hjort (red.)
Aschehoug 2021
– Vigdis Hjorth har samlet dikt fra fortid og samtid, fjern og nær, under overskriften Ta vare. Opprørske røster og strofer som trøster. Samlingen er en perfekt konfirmasjonspresang og en gavepakke til alle norsklærere i ungdomsskolen og videregående. Ta vare gir et bredt utvalg av poesi, både i form og innhold, der en fellesnevner er sterke følelser: intens forelskelse, knugende fremmedgjøring, rasende politisk motstand og heftig sorg. Hjorth har sørget for at diktene er gjennomgående tilgjengelige, men aldri entydige, og hun serverer dem på alle de skandinaviske språkene. Det naive titteldiktet til Jan Erik Vold forteller kanskje noe om kjernen i prosjektet: Hjorth vil at ungdommen skal ta vare på seg selv og verden rundt seg. (Petra, Foreningen !les)
Over alt på jord
Kristian Bergquist
Flamme 2021
– I denne diktsamlingen skriver Kristian Bergquist om 22. juli 2011. I år er det ti år siden terrorangrepene fant sted i Regjeringskvartalet og på Utøya. 77 mennesker døde. Bergquist skriver enkle dikt som rommer mye, om hendelsene som rystet oss og om ettervirkningene de har. Over alt på jord er en bok det gjør sterkt inntrykk å lese. (Silje, Foreningen !les)
Du er nok
Victoria Dalsberget
Vigmostad og Bjørke 2021
– Victoria Dalsberget debuterer med denne diktsamlinga. Stilmessig henter hun inspirasjon fra formen til for eksempel Trygve Skaug eller Kristian Berquist. Tematisk dreier diktene til Dalsberget seg i stor grad rundt temaer som for eksempel kroppsfokus og et skjørt selvbilde. Det er godt gjort og det blir spennende å følge denne debutanten videre. (Ole, Foreningen !les)
Novelle:
Stupeteknikk
Ingrid Senje
Samlaget 2021
Novellesamlingen Stupeteknikk skildrer en rekke mennesker som som står på kanten av hverdagens stup. “I situasjonar der avstanden mellom den dei er og den dei vil vere, er på sitt aller største, utfører dei handlingar like irrasjonelle som dei kjennest nødvendige.” (Frå forlaget)
Sakprosa:
Søstre: Min historie etter Utøya
Mariangela Di Fiore og Cathrine Trønnes Lie
Vigmostad og Bjørke 2021
– I 2011 dro Cathrine og lillesøsteren Elisabeth til Utøya. Bare Cathrine kom tilbake. I denne boka forteller hun om tida før, under og etter terrorangrepene for ti år siden. Sterk lesing og viktig bok! (Ole, Foreningen !les)
I hverandres verden
Penelope Lea
Cappelen Damm 2021
Sakprosaboken I hverandres verden er en samling av 11 intervjuer om klima, aktivisme, politikk og menneskerettigheter. Penelope Lea kan kanskje regnes som Norges svar på Greta Thunberg, en ung, sterk og tydelig stemme i klimadebatten både i Norge og internasjonalt. Penelope har blant annet sittet i styret for miljøagentene, ledet barnas klimapanel og er nå som 17-åring valgt som UNICEF-ambassadør. Gjennom arbeidet har hun truffet mennesker med ulike tanker og innfallsvinkler om hva vi kan og burde gjøre for klimaet. Boka består av samtalene med disse menneskene, som sammen med en engasjerende og personlig skildring av Penelopes arbeid som klimaaktivist, gir en bred og grundig forståelse av klimasaken. (Frå forlaget)
Brorskapet
Anne Bitsch
Gyldendal 2021
I Brorskapet ruller Anne Bitsch opp historien om et varslet drap. Gjennom å skildre gjerningspersonenes radikalisering beskriver hun også fremveksten av militant nasjonalisme i Norge fra 1979 og frem til 2001. Brorskapet er fortellingen om et samfunn som har undervurdert rasismens retorikk og nynazistenes voldsforherligelse. Om gutteliv på Oslos østkant – med deres store og små hemmeligheter – om en politietterforskning som kanskje ikke avdekket hele sannheten, og om sviket mot rasismens mange ofre. (Frå forlaget)
Nyere klassiker:
Mannen som elsket Yngve
Tore Renberg
Oktober 2003
– Året er 1990. Berlinmuren har nettopp falt, og Sovjetunionen er i oppløsning. I Stavanger går Jarle Klepp i andre på videregående, og føler han har det meste på stell. Han har noen få, men nære venner, et punkband, og det har aldri gått bedre med kjæresten, Katrine. Men så begynner det en ny gutt i klassen: Yngve. Selv om han representerer alt Jarle vanligvis synes er teit, blir Jarle forelska i ham. Jarle gjør alt for å være i nærheten av Yngve, og det begynner å gå på bekostning av vennskap, bandet og Katrine. Mannen som elsket Yngve er en oppvekstroman om forelskelse, trøblete familieforhold, politikk og alternativ musikk. (Marte, Foreningen !les)