Boktips på Verdens miljødag 2020

5. juni er Verdens miljødag. Den markeres for å øke bevisstheten om miljøspørsmål. Vi har samla en del boktips i anledningen dagen.

Skrevet juni 5, 2020 i Barneskole, Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

Tema for årets miljødag er Time for Nature og fokuset på naturmangfold. Les mer her

Under finner du et utvalg av bøker til barn, ungdom og voksne som omhandler miljøspørsmål.


Hjelp småkrypene
Kristine Kujath Thorp
Ena forlag 2020

– Årets sommerferie ser ut til å bli kortreist, og bøker om den nære naturen er dermed et hot tips for mange barnefamilier. Hjelp småkrypene er en nydelig bildebok av debutant Kristine Kujath Thorp med gjennomarbeidede forslag til aktiviteter som kan gjøres sammen. Når man bygger en bungalow til bier, en pizzarestaurant til sommerfugler og et borg-hotell for maur, blir man klokere på dyrene og får bedre forutsetninger for å hjelpe dem. Flere av forslagene kan hjelpe småkrypene i naturen. Resten kan hjelpe småkrypene i hjemmet – altså barna. Og dermed kan boka trolig også være til hjelp for oss voksne.


Arkimedes og vindmølla
Hans Sande
Illustrert av Skinkeape
Gyldendal 2020

– Serien om Arkimedes, Eureka og oppfinnarpappa er kjend og elska av mange – og med god grunn. Den femte boka har fått ny illustratør og Skinkeape (Marianne Gretteberg Engedal) løfter Arkimedes og vindmølla til nye høgder. Denne gongen er utgangspunktet politisk, og kampen mot vindmølla vert ein kamp for å redde insekta, fuglar og fisk – for å redde naturen! Det er enkelt, men det ligg òg mykje mellom linjene i form av referansar og i dei detaljrike illustrasjonane. Først og fremst er det morosamt, og etter ein skikkeleg luftetur landar Arkimedes og vindmølla trygt på eigne bein.


Virkelighetens monstre
Line Renslebråten
Cappelen Damm 2019

– Man trenger ikke å lese eventyr for å finne monstre. Virkelighetens monstre samler de skumleste, ekleste og farligste dyrene fra denne verden for unge lesere. Bokas korte og presise tekster med akkurat passe mengde tenner, slim og gift, oversikter der dyrene får skår etter hvor farlige de er for mennesker og – ikke minst – flotte og skumle illustrasjoner betyr at Virkelighetens monstre egner seg godt for hytta og stranden. Spesielt bildene av edderkoppdyr og slanger vil trolig få det til å løpe kaldt ned av ryggen på mange i sommervarmen.


Blåhvalen
Andreas Tjernshaugen
Illustrert av Line Renslebråten
Kagge 2020

– Historien om en blåhvalunge og moren hans drar leseren inn i boka, og kapitlene om hvordan blåhvalen ble til og nesten også utryddet er både interessante og tankevekkende. Ikke minst imponerer boka med flotte og maleriske illustrasjoner i blågrønne toner og et gjennomført og innbydende bokdesign.


Krypto. Ned i dypet
Hans Jørgen Sandnes
Gyldendal 2020

– Ophelia flytter til den nye fosterfamilien sin i den lille kystbyen Saltvik. Ophelia er veldig fascinert av undersjøiske monstre, og møter en gammel fisker som også er det. Allerede den første kvelden i sitt nye hjem, ser Ophelia noe mystisk fra vinduet, og løper ned til brygga for å undersøke nærmere. Hva er det egentlig som skjuler seg under havoverflaten? Og kan det ha noe å gjøre med gutten som stupte i havet og forsvant? Dette er en spennende tegneserie, vakkert illustrert og med gode variasjoner i oppslagene.


Dovendyret og sommerfuglen
Anne Sverdrup-Thygeson
Illustrert av Bård Sletvold Torkildsen
Ena forlag 2020

– Verdens dovneste dyr er dovendyret – ikke mennesket som noen sikkert ellers kunne fristes til å tro. Men billedboka Dovendyret og sommerfuglen inneholder også mer overraskende opplysninger om det dovne dyret: Visste du for eksempel at det finnes både alger og sommerfugler i dovendyrets pels? Noen av bokas bilder av dovendyret er kanskje litt vel søte for min smak, men illustrasjonene er ellers fine og fargerike og vil funke for mange barn. Ikke minst viser Sverdrup-Thygeson seg nok en gang som en forbilledlig forteller og formidler.


Papelina
Randi Fuglehaug
Illustrert av Jill Moursund
Samlaget 2017


Hva er greia med klima? Grønne greier
Ole Mathismoen
Illustrert av Jenny Jordahl
Ena forlag 2019


Insektenes hemmeligheter: Snorkelmygg, zombiebiller og andre småkryp rundt deg
Anne Sverdrup-Thygeson
Illustrert av Nina Marie Andersen
Kagge 2019


Før øya synker
Teresa Grøtan
Gyldendal 2018


Palmer på Nordpolen
Marc Ter Horst
Illustrert av Wendy Panders
Oversatt av Guro Dimmen
Spartacus 2019

Bonus: Les Tor Arve Røsslands høytlesingshistorie, Leon og oljeeventyret, på leseskogen.no


En himmel full av skyer
Arne Svingen
Gyldendal 2018
Vinner av Bokslukerprisen 2020

– Henrik har kreft og kort tid igjen. Det er ikke tiden for å sitte stille. Henrik slutter på skolen for å redde jorden. Uten å røpe noe kan jeg si at 11-åringen bruker litt andre metoder og retorikk enn andre for å få oppmerksomhet om miljøsaken. I kjent Svingen-stil blandes ellevill humor med alvor og en varme for karakterene. Elever på 6. trinn kåret En himmel full av skyer til vinner av Bokslukerprisen 2020!


Nagel
Sigbjørn Lilleeng
Jippi forlag 2018

Nagel er første del av en ny og spennende tegneserie for store barn og ungdom. Tempoet er høyt, actionscenene mange og universet gjennomført og dystopisk. Samtidig er det lett å kjenne seg igjen i hovedpersonene og problemene de skal løse: klimakrise, demografiske utfordringer og gamle konflikter som truer med å blusse opp igjen.


Enkebyen – De bortførte
Thomas Enger
Capitana 2019

Enkebyen er Upris-vinner Thomas Enger sin tredje ungdomsbok. Dette er første bok i en dystopi-serie med 16 år gamle Stella i hovedrollen. Stella, faren og andre i bygda Gravdal må evakuere på grunn av flom. De tar seg omsider fram til Enkebyen, hvor Stellas mor jobber. Men livet i Enkebyen blir alt annet enn enkelt. Kvinner og jenter forsvinner og Stella skjønner at hun er i livsfare. Hva må hun gjøre for å redde selv – og andre?


Slutten
Mats Strandberg
Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Kagge 2019

– En komet er på vei mot jorda. Menneskene har bare fire uker igjen å leve. I dette skrekkscenarioet finner vi 17 år gamle Simon og Lucinda, og deres familier og venner. Ingen vet hvordan de skal bruke tiden fram mot slutten på en best mulig måte. En mystisk og tragisk hendelse knytter Lucinda og Simon tettere hverandre, men vil de klare å finne svarene de er ute etter før det er for sent? Slutten er en spennende roman om mennesker som på randen av utslettelse likevel skal få det dagligdagse til å fungere.


Utbryterne
Nina Borge
Gyldendal 2020


Vi var en gang
Monika Steinholm
Vigmostad & Bjørke 2019


Bouvetøya 2052
Lars Mæhle
Samlaget 2015


Det som reddes kan
Jesmyn Ward
Oversatt av Eve-Marie Lund
Aschehoug forlag 2019

Det som reddes kan er en rystende, sår og knallhard beretning om en fattig søskenflokk i Mississippi, dagene før orkanen Katharina treffer fastlandet. De har ingen steder å dra, ingen penger å kjøpe inn mat for, huset er laget av kryssfiner og fortelleren på 14 år er gravid i fjerde måned. Ward skriver som en moderne William Faulkner – med beat, poesi og blues. Boka treffer deg som en hard bølge.


Bienes historie, Blå og Przewalskis hest
Maja Lunde
Aschehoug 2015, 2017 og 2019


Anna
Jostein Gaarder
Aschehoug 2014

Les også om Bærekraftsbiblioteket som består av boklister til de 17 bærekraftsmålene