Boktips: Månadens bøker i november

Nye boktips frå Foreningen !les. Lett blanding for både barn, ungdom og vaksne.

Skrevet desember 2, 2022 i Boktips, Nyheter

VIBEKE ANBEFALAR: 


Knivtid 
Kim Hiorthøy
Oktober 2022 

– Dette er en samling av korte, veldig korte og ekstremt korte fortellinger. De fleste historiene handler om hva fortellinger kan handle om og hvordan man kan fortelle dem. Enkelte tema og karakterer, dyr som mennesker, dukker opp i flere av historiene. Til tider er dette herlig absurd og merkelig, men utrolig kreativt og genialt. “Litteratur kan være så mye. Det var det jeg tenkte først, sa jeg. Men så ble jeg plutselig usikker.» En bok man ler og humrer av og som man ønsker å lese høyt å dele med andre.  


Å sette sammen bitene – Min historie om vold, skam og reparasjon
Martin Eia-Revheim
Cappelen Damm 2022 

– Dette er til tider svært sterk og grusom bok å lese, men du verden så viktig! Ingen vil klare å lese denne boken uten å bli sterkt berørt av historien til Eia-Revheim. Selv om man hører om ondskap og grusomme historier hver dag i nyhetsbildet, så oppleves det ekstra sterkt i bokform. Man sitter og lurer på hvordan det er mulig å bli så ondskapsfull mot sin egen familie, men like mye på hvordan det er mulig å leve og få til så mye med livet sitt etter en slik traumatisk barndom. Dette er en viktig bok som er utrolig godt skrevet som som setter spor hos leseren. 

OLE ANBEFALAR: 


Nord og ned del 1. Krüger & Krogh, Vol. 3

Ronald Kabícek, Bjarte Agdestein og Endre Skandfer
Strand forlag 2022 

– De hardkokte agentene Krüger og Krogh har fått et kinkig oppdrag. Utenfor Andøya i nord har en fiskebåt på mystisk vis forsvunnet. Noe skjer under havoverflaten, men hva? Er det Sovjetunionen som planlegger noe? En alien eller er det noe helt annet? Som vanlig når Krüger og Krogh er på farten, er det spenning, humor og overraskelser. Alt pakket inn i underholdende og nydelige tegninger fra trioen Kabicek, Agdestein og Skandfer.  


Amahl Pellegrino – Fotballproff mot alle odds

Karianne Braathen
Sitamoja forlag 2022 

– Det tok tid før Bodø/Glimt-spiller Amahl Pellegrino fikk sitt endelig gjennombrudd. Fotball var livet for den unge gutten fra Drammen, men det var trange tider og moren hadde ikke råd til å betale for utgiftene som fulgte med sønnens fotballinteresse. Dessuten fikk han tidlig høre at han ikke hadde de fysiske eller mentale forutsetningene for å bli en toppspiller. To tiår senere har Pellegrino herjet i Europa og blitt seriemester og toppscorer for den nordnorske klubben, Bodø/Glimt. I denne boka får vi hans historie og om hvordan veien til meritter har vært utfordrende, men også preget av samhold, dugnadsånd og verdien av breddefotball. 

EIRA ANBEFALAR: 


Blått blod – Halve kongeriket
Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen
Aschehoug 2022 

– I den femte boka i serien Halve kongeriket følger vi Ingrid, bestevenninnen og nå kjæresten til kronprinsen Kalle. Ingrid er født med en såkalt sølvskje i munnen, og har både penger, kule venner og den perfekte kjæresten. Men det ingen vet er at hun sliter med å takle skolen, og med å passe inn i den samme vestkant-formen som det ser ut til at resten av vennegjengen er støpt i. Men er hun egentlig så annerledes, og hvem sine forventinger er det hun sliter med å møte? Nok en gang har forfatterduoen klart å skrive en underholdende ungdomsbok som er vanskelig å legge fra seg. Jeg vil tro den oppleves som spennende og aktuell for mange ungdommer, spesielt dem som liker å fortellinger med mye drama og kjærlighet.  


Luringen 
Inga Husby Sætre
Gyldendal 2022 

– I Luringen møter vi to naboer som tilsynelatende er veldig forskjellige, men de vet ikke så mye om hverandre fordi det vokser en høy hekk imellom dem. Livene til de to er ganske kjedelige og fargeløse. Men så en dag klipper noen, nemlig en Luring, ned hekken og setter opp et café-skilt utenfor døra til den ene. Alle i nabolaget strømmer til, og de to naboene oppdager etter hvert at de har en felles interesse for trekkspill og pardans! Takket være Luringen blir menneskene i den lille, grå landsbyen ført sammen og det fører til latter, sang og langbord bugnede av hvetebakst. Denne billedboka har en tematikk som kan gå over hodet på de yngste i målgruppa (6-9 år), men er nydelig illustrert, med innslag av morsomme snakkebobbler og “myldreaktige” tegninger, og fenger dermed bredt allikevel. Jeg vil si dette er en feelgood-bok for både barn og voksne, og ville fungerer fint som en samtalestarter om hvordan livet kan bli mer interessant om man er nysgjerrig på han litt rare naboen, om man tillater seg selv å tro på litt magi og ikke alltid lar fornuften styre.

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Titina
Lars Mæhle
Illustrert av Emma McCann

Vigmostad & Bjørke 2022 

 – Historien om hunden Titina er en rørende beretning om vennskap, tillitt, eventyr og mot. Hjemløse Titina finner sin eier i luftskipbyggeren Umberto Nobile i Romas gater under Mussolinis tid. Da Nobile får i oppdrag å bygge et luftskip for polfarer Roald Amundsen fra Norge, skal Titina være med. Fortellingen er basert på en sann historie og har en egen faktadel. Den er gjennomillustrert og viser Amundsens polfarereventyr fra en annen synsvinkel. Lærerik og morsom. 


Flokkdyr
Ingrid Melfal Hafredal
Aschehoug 2022 

Hafredal skriver fint om den litt hjelpeløse og forvirrende perioden like før mamma og pappa går fra hverandre, sett fra et barns øyne. Tanken om at vi egentlig skal være sammen i flokken hele tiden knuses, slik tantes keramikk knuser på høstferie i Danmark. Usikkerheten brer seg i Aurora når pappa gir tante en klem på kjøkkenet, etter lavmælte samtaler hun ikke helt hører, sent på kvelden. Er det noe mellom dem? Sikkert ikke, men hvorfor er ikke mamma med på ferie til tante og onkel? Hun er jo lærer. Og lærere jobber vel ikke i høstferien? Aurora tror ikke storebror vet noen ting. Men, han er tenåring og ikke helt til stede. Heldigvis får hun ri på naboens hest, det hjelper litt. Men på vei hjem skal det gå opp for henne hvordan det nå skal gå. Hjelper det at hun ljuger til mamma og sier at pappa har kjøpt det fine fatet til henne, som Aurora egentlig fikk av tante?

SIGRUN ANBEFALAR:


Gard er ikkje redd
Brynjulf Jung Tjønn
Illustrert av Sunniva Sunde Krogseth
Aschehoug 2022

Gard bur på ein gard med sauer. Det er haust og snart skal dyra inn i det varme fjøset. Gard tenkjer på den eine sauen og lammet hennar som manglar, og som har gått seg vill i fjellet. Vil dei bli teken av reven? Gard si mamma vil at han skal leike med nabojenta, men Gard har andre planar. Han vil inn i den mørke skogen for å leite og er ikkje redd. Men så høyrer han steg i graset. Er det reven? Skogen er teikna fascinerande mørk og krokete, men fargane og lyset kjem fram når dei finn sauane og dei er utanfor fare.   

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her