Boktips: Månadens bøker i mai 2024

Her kjem eit utval anbefalingar frå bøker vi har lese i mai 2024.

Skrevet juni 5, 2024 i Boktips

CHRISTIAN ANBEFALAR:


Kan du høre byen puste ut

Don Martin & Zeshan Shakar
Bonnier 2024 

– Det er ti år siden En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt, den første soloskiva til Don Martin. I samarbeid med Tommy Tee tok han for seg Oslo, oppvekst, identitet og klasseskille. Og Groruddalen. I denne boka, en slags jubileumsbok for albumet, har Don Martin og Zeshan Shakar slått seg sammen. De skriver ypperlig om mye av det samme som låtene på albumet handler om, men nå med enda dypere kutt. Fortellerstilen deres kommer tydelig fram: Don Martins direkthet, ektefølte engasjement og evne til å overbevise. Shakars analytiske, helhetlige og gripende fortellerstemme. Felles for dem begge, er at de er forbaska gode til å skrive.  


Alien i klasserommet

Vegard Markhus
Aschehoug 2023 

– Ulrik F. Oma lever på feil planet, men han prøver å finne ut av det. Kva er det som ikkje stemmer? Han følar seg einsam og lite forstått. Bølla i klassa gjer heller ikkje saka noko enklare. Men, kva skjer når klassen får ei ny jente? Og var det ikkje eit romskip han såg på himmelen natta før ho kom? Morosamt med viktige undertonar.  

VIBEKE ANBEFALAR:


Murtagh

Christiopher Paolini
Oversatt av John Grande
Cappelen Damm 2023 

– Fans i alle aldre har lengtet etter den femte boken i Arven-serien, og deres tålmodighet blir rikelig belønnet! Endelig får vi bli med på et nytt, spennende eventyr i dette elskede universet. Vi følger drageridderen Murtagh og hans trofaste drage Thorn, som nå lever i skjul etter at den onde kongen ble beseiret. Etter å ha blitt tvunget til å kjempe på de ondes side, bærer de på en byrde av hemmeligheter og misforståelser som få kjenner til. Når Murtagh oppdager tegn til en gryende ondskap, tar han og Thorn det farlige valget å utforske nærmere. Deres reise blir ikke bare utfordrende, men også livsfarlig. Den femte boken i serien er en fryd for de som er kjent med universet fra før, men kan også fint leses som en frittstående fortelling, til glede for nye lesere. 

MARTE ANBEFALAR:


Hjertet er ei rabiat bikkje

Mira Hussain
Aschehoug 2024 

– Diktsamlingen Hjertet er ei rabiat bikkje av debutant Mira Hussain befinner seg i den betente kløften mellom kultur, religion, familie, seksualitet og kjønn. Diktene er ført i pennen av et sint, men samtidig sårbart dikter-jeg som beskriver et mor-datterforhold så vondt at det stikker i hjertet. Spesielt denne strofen satte et støkk i meg: “Vil du holde meg i hånden / når du steiner meg?”. Hussain er en spennende debutant jeg vil holde øye med i fremtiden også. 


Palestina. Israels ran, vårt svik

Odd Karsten Tveit
Kagge 2023 

– Jeg brukte lang tid på å komme meg gjennom denne boka. Ikke bare fordi den er stappfull av fakta og informasjon, men mest av alt fordi det var så opprørende lesning. Tveit gir leseren en grundig innføring i okkupasjonen av Palestina og Norges rolle i den langvarige krigen mellom Palestina og Israel. Boka anbefales til alle som vil lære mer om forholdet mellom Palestina, Israel og Norge fra en pålitelig kilde med mange års erfaring på bakken i Midtøsten. Palestina. Israels ran, vårt svik er, har vært og vil fortsette å være brennaktuell. 

OLE ANBEFALAR:


Katteskriket
Guro S. Auganes

Illustrert av Line Halsnes
Samlaget 2024 

– Julie synest det er skummelt å sove hos besten og besta. Særleg på det gule rommet. Ho bli uvel av berre å vere der. Det blir ikkje betre når ho vaknar av eit skjerande skrik midt på natta. Var det ein baby eller ei katt? Julie blir redd, men det stoppar ho ikkje frå å finne ut av kva som skjer. Katteskriket er ei «koseleg» spøkelsesforteljing som passar fint for unge lesarar på 4. og 5. trinn. 


Fire minutt over tolv

Conny Palmkvist
Omsett av A. Audhild Solberg
Samlaget 2024  

– Nikolas har det vondt. Han har ikkje meir gråt igjen. Mora ligg for døden og han vil ikkje vere på sjukehuset lenger, men rømme frå alt. Ein ny knapp i heisen på sjukehuset sender han til Endestasjonen, dit vi alle før eller sidan skal. Kan Nikolas reise i tid, kan han stoppe tida? Ei sår og rørande bok som passar for aldersgruppa 9-12 år. 

PETRA  ANBEFALAR:


Utveg

Erling A. Westgaard Flote
Samlaget 2024 

Utveg er ei bok om val – val av vener, verdival og yrkesval. Johanne har berre eit år igjen på vidaregåande skule og ho veit at ho vil utdanna seg vidare til psykolog. Men faren og bestefaren sender tydelege signal om at dei trur at ho skal overta familiegården. Gjennom dei vekene boka følgjer Johanne, har ho ei identitetskrise – ho må bli kjent med både seg sjølv og familien sin på nytt for å ta dei riktige vala. Utveg er Erling A. Westgaard Flote sin første ungdomsroman og han treff sjangaren godt. 


En annen barndom

Hilde Hagerup
Oktober 2023 

En annen barndom handler om søstrene Lillen og Lina, og hvordan de opplever den samme oppveksten radikalt forskjellig. Moren er død og de skal rydde opp i sommerhuset etter den eksentriske mormoren og den mer jordnære moren. Det er Lillen som forteller og boka utvikler seg raskt til en historie om alle tre generasjoner og relasjonene dem imellom. Med utgangspunkt i barndommens somre reflekterer Hagerup rundt sannhet, diktning og levd liv. 

SIRI ANBEFALAR:


Usynlig

Paul Auster
Oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen
Aschehoug 2011  

– Paul Auster var en anerkjent og produktiv amerikansk forfatter som nylig gikk bort. Da jeg hørte at han var død, fant jeg frem denne lille, men meget innholdsrike romanen fra hylla. Usynlig er på en måte en klassisk Auster-roman med hovedpersoner som gjennom en liten hendelse eller tilfeldighet får livet sitt totalt endret. Den har et fortellergrep som snur ting rundt og studerer tema som identitet, ansvar og hva som egentlig er ekte. En liten perle av en historie hvis man vil bli kjent med Paul Auster 

SJÅ FLEIRE BOKTIPS FRÅ FORENINGEN !LES HER