Boktips frå Foreningen !les

Her er eit utval anbefalingar frå oss i Foreningen !les. Og sidan det snart er tid for Festspela, har vi denne gongen med fleire nynorske bøker på lista. Og eit ekstranummer til ære for festspeldiktaren.

Skrevet juni 6, 2023 i Boktips, Formidling, Nyheter

EIRA ANBEFALAR: 


Kongen av Sotra 

Runo Isaksen 
Teft forlag 2023 

– Undersjøiske tunneler, våpentrening og bankran. Det som i starten ligger an til å bli tidenes kjedeligste sommer, blir actionfylt og nesten i overkant spennende for JK, 14 ½. Ikke før har fellesferien startet og foreldrene dratt på jobb, så begynner mystiske saker og ting å skje i nabohuset. I tillegg har barndomsvenninnen, Thea, begynt å bli litt vel innpåsliten. Men så har hun også blitt ganske flott, og er de ikke ganske søte de fregnene hun har over nesen? Denne fortellingen passer som spennende sommerlektyre for ungdom. To niendeklasser på Sotra har vært medvirkende i arbeidet med manuset, noe jeg tror vil øke sjansene for at målgruppa vil like denne boka!    


Profeten og idioten 

Jonas Jonasson 
Oversatt av Anlaug Lia 
Vigmostad og Bjørke 2023 

– Hvordan tilbringer man best sine siste uker i livet? I en bobil med to fremmede, så klart! På grunn av en rekke tilfeldigheter befinner dommedagsprofeten Petra, den ikke så smarte mesterkokken Johan, og den rike enken Agnes seg på en slags roadtrip sammen gjennom Europa i en bobil. De har som mål å lære broren til Johan en lekse eller to. Men de har dårlig tid, da de (den ene mer enn den andre) har latt seg overbevise om at Petras utregninger som viser at jorda vil gå under om bare noen uker, medfører riktighet. Men det ene fører til det andre og plutselig befinner trioen seg i kjernen av internasjonale affærer, som involverer både Obama og den russiske mafiaen. Det er bare å holde seg fast, her kan virkelig alt skje! Anbefales for lesere som setter pris på finurlig humor, hurtig tempo og en uforutsigbar handling.  

OLE ANBEFALAR: 


Badesommar

Ruth Lillegraven 
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen 
Samlaget 2023 

– Lillegraven og Kanstad Johnsen held fram med det gode samarbeidet med dikt for born. Først var det Eg er eg er eg er (2016), så Skogen den grøne (2018), og no Badesommar. Denne er meir forteljande i stilen enn dei tidlegare bøkene. Sentralt i Badesommar er forhaldet mellom hovudpersonen og mormora, men óg opplevinga av å få eit nytt tilskot i familien. Det handlar om generasjonar og om stole på seg sjølv.   


Uke 40

Taran L. Bjørnstad 
Aschehoug 2023 

– Taran L. Bjørnstad er en av våre mest spennende forfattere for ungdom og unge voksne. Ikke bare i måten hun skriver på, men også i tematikk og komposisjon. I Uke 40 hever hun nivået et ekstra hakk. Vi møter Even, sisteårselev på videregående skole, som har planene for framtida klare. Helt til han treffer på Iben og framtidsutsiktene endrer seg totalt. Nå står han ovenfor helt andre valg enn fritidsinteresser og russebuss. Hvordan skal han takle det som venter? 

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Gul bok 

Zeshan Shakar 
Gyldendal 2020 

– Ikke en nyhet, men evigaktuell. Og ei veldig god bok. Shakar fortsetter litt der han slapp i Tante Ulrikkes vei, og slipper litt der han fortsetter i De kaller meg ulven. Begge er moderne klassikere. Denne er et helstøpt bindeledd mellom de to. Karakterene er ikke de samme i noen av bøkene, men det er lett å se konturene av et tredelt generasjonsverk allikevel. Tilhørighet, savn, klasse, fremmedgjorte familier og kultur er også her hovedpunkter. Mani er ny i arbeidslivet og får jobb i staten. Han skal skrive statsbudsjettet, og blir posterboy for departementet. Er det ok? Boka er kanskje hakket flatere i indre liv enn de to andre, men ytre spenningstopper er det en del av.  22. juli 2011, for eksempel. En anmelder anbefalte folk å “lese den i ett sug”. Det syns jeg er god ide. Morsom er den og.  


Overleve – Den siste krigen 

Tor Arve Røssland 
Illustrert av Nikolai Lockertsen 
Samlaget 2023 

– Den tredje boka i Overleve-trilogien om Jamal og Eira frå Bergen, om bord på forskingsskipet Bluenose, byr på eit klimaks av dystopisk spenning. Det er rått kva Røssland får til ved å setje unge, og ikkje fullt så unge lesarar, inn i eit univers der Bergen omtrent står under vatn, og ei istid er i ferd med å bre seg over halv jorda. Når slike, menneskeskapte, naturkreftar trugar menneske sin eksistens, er krig uunngåeleg. Kven vinn den siste?  

MARTE ANBEFALAR: 


Grip den føkkings dagen

Kjersti Synneva Moen
Aschehoug 2023 

– Amalie begynner på kunstlinja, flytter på hybel sammen med bestevennen sin og tror at alt skal bli perfekt som i de teite sitatene på internett. Grip dagen, lev i nuet og alt det der. Sånn blir det ikke. For plutselig er hun ikke flinkest til å tegne lenger, bestevennen finner nye venner, og å bo for seg selv er ikke like bra som Amalie hadde sett for seg. Hva gjør man når ting ikke blir sånn som man hadde drømt om? Grip den føkkings dagen er en tegneserieroman om voksesmerter mange kan kjenne seg igjen i, med kule illustrasjoner og en gjennomtenkt fargepalett. Anbefaler til både ungdom og voksne. 

SIRI ANBEFALAR: 


Sceneskifte 

Kari Mathilde Hestad 
Samlaget 2023 

– Alex og Ronja har vore venninnar sidan dei var små og så har dei blitt kjærastar, utan at nokon eigentleg veit om det enda. Men så slår Ronja plutseleg opp med Alex utan noko forklaring. Ho heng med dei andre jentene på skulen, som i tillegg mobbar Alex for at ho er skeiv. Så begynner det ein ny gut i bandet, og Alex får nye ting å tenke på. Mika er jo gut, så kvifor kjenne Alex på at ho likar han veldig godt? Sceneskifte er ein ungdomsroman som tematiserar forelsking, seksualitet og kjønnsrollar på ein truverdig og veldig fin måte. Denne boka kan opne opp for fine samtalar som mange kan kjenne seg igjen i, uansett kven ein likar. 

SIGRUN  ANBEFALAR:


Tusen elgar i garasjen
Sigmund Løvåsen
Illustrert av Hilde Hodnefjeld
Samlaget 2023 

– Denne diktboka, som er skrivne for barn, opnar med spørsmåla: «Kva har fuglekongen og ein rusten traktor til felles? Kva har flamingoen, elgen og myggen til felles?» Jo, alt dette, men også mykje meir, finnast i boka og er utgangspunkt for små og store tankesprang i korte, varme tekstar. Det er underhaldande og tankevekkande. I illustrasjonane finner du igjen både fuglekongen, traktoren og flamingoen som utklipp frå kva du kan sjå i løpet av ein sommar eller eit liv.   

Ekstranummer:


Er det sant at
Kari Stai
Samlaget 2023 

Rakel elskar å teikne i alle moglege fargar og gledar seg til teiknetimen på skulen. Men når vikaren forteljer at dei skal lage farsdagskort, blir det vondt og vanskeleg. Kva er det eigentleg med faren til Rakel? I denne bildeboka har Kari Stai teikna alle dei glade fargane i regnbogen, men også regn og mørke skyar som fint uttrykkar korleis Rakel har det inni seg. Ei fin forteljing om vennskap og utanforskap, og gode og vanskelege følelsar i tekst og illustrasjonar. (Sigrun, Foreningen !les)

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her

Les meir om Festpela her