Boktips frå Foreningen !les

Humor, alvor, spenning, fantasy, grøssar og sakprosa. Her er eit utval nye boktips frå oss i Foreningen !les.

Skrevet mars 3, 2023 i Boktips, Formidling, Nyheter


VIBEKE ANBEFALAR:


Vi er ikke her for å ha det morsomt
Nina Lykke
Oktober 2022 

– Den middelaldrende forfatteren Knut hadde sin storhetstid for 20 år siden, da han skrev sitt mesterverk som fikk svært mye oppmerksomhet. Han levde lenge på suksessen, men har ikke klart å skrive en oppfølger. Nå sliter han med dårlig råd og en stor grad av bitterhet overfor alt og alle. Knut blir overraskende invitert til en panelsamtale på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Riktignok som stand in i siste liten, og til en samtale der “virkelighetsforfatteren”, som har hengt ut Knut som en overgriper i sin siste roman, deltar. Knut veier det opp mot honoraret, gratis reise og overnatting og rikelig med matbonger, og muligheten til å fortelle sin versjon av sannheten, og takker ja. Det bygger seg opp til et rasende klimaks!


Uke 40
Taran L. Bjørnstad
Aschehoug 2023 

– Hvordan takle at man får beskjed om at man skal bli pappa som 18-åring? Even blir hodestups forelsket i den to år eldre Iben. Hun er det eneste han klarer å tenke på. Dessverre er ikke Iben like interessert i Even, og behandler han til tider veldig dårlig. Dette er en godt fortalt bok om hvor altoppslukende en forelskelse kan være. I tillegg tar den opp psykisk sykdom og et plutselig farskapsansvar. Bjørnstad beskriver svært godt hvordan livet endrer seg drastisk, og hvordan alle planene man hadde for fremtiden må legges til side. 

OLE ANBEFALAR: 


I natt er vi usynlige
Arne Svingen
Gyldendal 2022 

– Jack, Anker og Bishan møtes klokken 02:00 hver natt for å ta seg inn i folks hus. Ikke for å stjele, men for å flytte rundt på ting og forvirre dem som bor der. Men en natt går det galt. Guttene ser noe de ikke skulle sett, og det å være “nattens skygger” blir fort mye farligere enn de hadde trodd. Svingen kan spenning, og i I natt er vi usynlige er han på sitt beste!  


Mysteriet med den blå tåken. Rema 1
Amy Kim Kibuishi
Oversatt av Kristian Baardsen
Fontini 2022 

– Dette er første bok i serien Rema. Hovedpersonen Tabby vil finne ut hva som egentlig skjedde med faren hennes da han undersøkte en mystisk blå tåke. Hun oppdager en portal og befinner seg plutselig i en fremmed, magisk verden. Her treffer hun Filip, en ånd som lover å få henne tilbake til familien sin. Tabby vil ha svar på hvorfor faren hennes døde, men kan risikere å bli fast på planeten Rema. Forfatter og illustratør Amy Kim Kibuishi stod bak suksessen med Amuletten-serien sammen med sin mann, Kazu Kibuishi. I Mysteriet med den blå tåken er hun på egenhånd og vil nok engasjere fans av Amuletten nå også.  

EIRA ANBEFALAR: 


Hex

Sigbjørn Mostue
Cappelen Damm 2023 

– Etter en russefest begynner merkelige ting å skje med Diana. Insekter kryper ut av sprekker i veggen og når hun ser seg selv i speilet, er det ikke seg selv hun ser, men en rynkete gammel dame – en heks. Diana legger alt i å være best på skolen og gjøre foreldrene sine stolte. Men en dag starter det en ny gutt på skolen, som er så kjekk at Diana glemmer alle sine prinsipper. Hex er en grøsser, men handler også om hvordan det kan være å oppleve psykiske lidelser. Boka kan være en god samtalestarter når det gjelder samtykke, voldtekt og narkotika.  


Gangster
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2023 

– Hvor langt er du villig til å gå for å få en ny sjanse til et liv på den riktige siden av loven? Sander lever godt med valget om å droppe ut av videregående for å selge dop utenfor de private skolene, helt til han blir arrestert og må velge mellom fengsel eller infiltrere narkomiljøet. Gangster er tredje boka i Gutta-serien til Gyldendal, og er en spennende fortelling om å bli kjent med sitt eget moralske kompass, om drømmer om fremtiden og om å ta sjanser.  

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Familien Gnork
Thoralf Fagertun
Illustrert av Line Halsnes
Samlaget 2023

– Vi møter Tom, som saknar bestevennen sin, Martin. Martin er sjuk og Tom føler seg vennelaus. Ein ny gut begynner i klassa, Kompis Gnork. Snart er det fotballkamp mot Preben og dei andre klysete rikingane, og Tom og gjengen må vinne kampen. Dei berre må. Men, kva er det med familien Gnork, eigentleg? Har dei ei krokodille i kjellaren? Vil mora til Kompis spise Tom? Kvifor ser faren til Kompis ut som julenissen utan skjegg? Ein hysterisk morosam bok, med seriøse undertema. Eg lo. Veldig.


Miljøgifter i Arktis – En sakprosabok for barn
Kirsti Blom og Geir Wing Gabrielsen
Solum Bokvennen 2022 

“Området rundt Nordpolen ligger hundrevis av mil fra nærmeste kjemiske fabrikk. Hvordan havner miljøgifter der? Svalbard er jo det reneste stedet på kloden”. 
Vel, Arktis, og verden generelt er dessverre full av miljøgifter, som påvirker dyr og mennesker. Vi følger forskere på Svalbard og området rundt Arktis i deres detektivarbeid. Velskrevet tekst, med kortfattede og konkrete forklaringer, rike illustrasjoner, faktabokser, og flotte bilder. En helstøpt faktabok om en av verdens store kriser.  

SIGRUN  ANBEFALAR:


Ridderne tar gull
Bjørn F. Rørvik
Illustrert av Camilla Kuhn
Cappelen Damm 2023

Hvor lurt er det å nekte prinsesser fra å delta i konkurranser? Det er middelalder og tid for den årlige ridderturneringen, og prinsessen insisterer på at hun skal delta selv om hun ikke får lov av hennes far, Kongen. De to ridderne, Rosenbusk og Bang, forsøker å snike seg unna konkurransen, men det er ikke like lett å slippe unna maset fra prinsessen. Hun har nemlig en plan om å melde seg på turneringen som hemmelig deltaker, og de to ridderne må hjelpe henne. Ridderne tar gull er en minst like morsom oppfølger til To små riddere, denne gangen med Camilla Kuhns lekne og humoristiske tegninger som kler denne fortellingen godt.


Tillit
Hernan Diaz

Oversatt av Bjørn Alex Herrman
Aschehoug 2023  

– I Tillit får vi servert fire historier fra finans- og sosietetslivet på 1920-tallet, fortalt av ulike personer og fra ulike synsvinkler. Men først og fremst er boka en kløktig lek med ulike sjangre, og som gir oss ulike bilder på hva stor rikdom kan gjøre med en mann, personene han omgir seg med og samfunnet rundt ham. Her får vi presentert både løgner og sannheter, og som leser lurer man stadig på hva som er det ene eller det andre. 

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her