Boktips frå Foreningen !les

Fotball, hip hop, oppvekst, vennskap, spøkjelse og jakt er blant ingrediensane i månadens boktips.

Skrevet september 30, 2022 i Bibliotek/lærer, Boktips, Nyheter

OLE ANBEFALAR: 


Den ellevte mann
Håkon Opdal
Vigmostad & Bjørke 2022  

– Håkon Opdal har vært keeper på høyt nivå i en årrekke. Men hvordan er det egentlig å være keeper? Hva tenker man på når man ofrer seg for å beskytte lagets mål? Hvorfor er keeperrollen en så sårbar rolle, og hvilken betydning har mental styrke? Opdal forteller med innlevelse og førstehåndskunnskap om den utsatte posisjonen det å være keeper faktisk er.


Norske sjørøvarar
Anders Totland
Illustrert av Kristian Krohg-Sørensen
Gyldendal 2022 

– Totland held fram med spennande sakprosa for unge lesarar. Norske sjørøvarar er den femte boka i rekka, og her får vi historia om fattige sjømenn og maktsjuke kongar og dronningar. Boka har ei fin blanding mellom tekst og bilete, og kan fungere både for lesarar på mellomtrinnet og ungdomsskulen. 

CHRISTIAN ANBEFALAR: 


Blokk til blokk 

Jonathan Castro, Don Martin & Felipe Orellana Castro
Illustrert av Andreas Iversen
Cappelen Damm 2022

– Don Martin, Castro og Fela har begått et mesterverk. I denne tekstrike tegneserien forteller de om oppvekst i Groruddalen på 80- og 90-tallet, og om hva som skjedde med dem da de ble voksne. Hip hop, drømmer, gater, blokker, familiedramaer, vennskap, samhold, motstand, marginalisering, vold og gode og onde dager er nøkkelordene jeg sitter igjen med. Det spiller ingen rolle om du har gått gradene på Haugenstua, Romsås eller i Langesund. De universelle temaene i boka gjør den relevant for alle som har kjent på motstand. Hvor som helst. Boka baserer seg på teaterforestillingen med samme navn, noe som også fortelles om i boka. For Don Martin er Grønlandsleiret hovedgata i Oslo. Du trenger ikke være enig, men du trenger å forstå hvorfor han mener det. Andreas Iversen illustrerer det hele særdeles godt.  


Hilsen Pappa
Axel Frønes
Kagge 2022 

– Frønes har samlet små og store betraktninger om det å være pappa under og etter koronanedstengningen i denne diktsamlingen. Han beskriver mesterlig opp- og nedturer som småbarnsfar i denne perioden, som enhver i samme situasjon kan kjenne seg igjen i. 

EIRA ANBEFALAR: 


Ein venn som meg
Helene Guåker
Samlaget 2022

– Når det kjem ei ny jente i klassa, øygnar Sofie eit håp om endeleg å få ein ven igjen – aller helst ein besteven. I Helene Guåkers nye ungdomsroman, Ein venn som meg, blir vi kjende med Sofie og Carla, to niandeklassingar som er ganske ulike, men som og kan bli kvarandre si redning. Livet i skjeringspunktet mellom barn og vaksen dreiar seg mykje rundt kontrastar og motstridande kjensler. Berre på ein dag går ein frå å ville leike med barbiedokker til å drikke seg full på fest, og frå å ville bli passa på av foreldre til å ønskje å stå på eigne bein. Oppi alt dette skal ein og ta val og finne seg sjølv. Når ein i tillegg blir frosen ut av heile klassa, og har foreldre som verkar meir opptekne av at du skal konfirmerast enn korleis du eigentleg har det, då er det godt at ho nye jenta, den potensielle bestevenen, også likar hestar og ikkje bryr seg om kva andre seier om deg! Men det er noko som ikkje stemmer heilt med Carla sin familie. Kanskje ho og treng ein god ven? Med denne romanen klarar Guåker å skildre den usikre ungdomstida på ein måte mange vil kjenne seg igjen i – både dei som opplever henne no, og dei som opplevde henne for lenge sidan.

SIRI ANBEFALAR: 


Ikke la de døde komme hit
Monika Steinholm
Illustrert av Anneli Furmark
Vigmostad & Bjørke 2022 

– Cecilia har mistet moren sin, og for å komme seg bort fra sitt gamle liv, kjører hun på egen hånd gjennom et øde landskap i Nord-Norge. Hun ender til slutt opp utenfor et gammelt og slitt småbruk ved en elv, hvor et ektepar kommer ut på tunet og møter henne. De har en sønn på Cecilias alder og familien tar henne imot som om de visste at hun skulle komme og at hun trenger et sted å være. Cecilia føler på en merkelig måte at hun hører til der, og føyer seg raskt inn i de daglige rutinene på gården. Men hun aner også at noe er veldig rart med denne familien som bor så isolert fra andre mennesker, og blir mer og mer kontrollert av deres regler og levesett. Hva er det de skjuler og er det for sent å komme seg vekk? Er dette en grøsser, en feberfantasi eller en spøkelsesfortelling? Ikke la de døde komme hit er uansett en lettlest, skummel og uhyggelig bok å kose seg med i høstmørket! 

SIGRUN ANBEFALAR:


Femten år. Den revolusjonære våren
Vigdis Hjorth
Cappelen Damm 2022 

– Noen bøker setter seg i kroppen, hovedpersonens følelser forplanter seg til den som leser. Slik var det for meg da jeg leste Vigdis Hjorths nyeste bok, «Femten år». Paula vokser opp i et strengt og kristent hjem, og i en familie der det er viktigere å holde på den gode fasaden enn å snakke sant eller ta hensyn til hverandres følelser. Da hun avslører en av morens løgner, vokser det frem en brennende trang hos Paula til å bryte ut, tenke fritt og gå sine egne veier. 


Loke er jeger. Jaktbok for barn 
Bjørn Arild Ersland
Foto av Tommy Ellingsen

Vigmostad & Bjørke 2022  

– Bjørn Arild Ersland er en av våre beste sakprosaforfattere som skriver for barn. Han har ofte spennende eller morsomme innfallsvinkler som gir barna nærhet til kunnskapen som formidles. I Loke er jeger skriver Ersland om barnet Loke som er på jakt med onkelen, bestefaren og hunden Simba, og boka viser også dokumentariske foto fra turen av Tommy Ellingsen. Vi får kjenne på Lokes forventninger til jaktdagen, luktene i skogen, stillheten på post og spenningen som hører med når de oppdager en hjort eller et rådyr. Samtidig får vi kunnskap om dyrespor og hjortebæsj, hvordan dyrene oppfører seg i skogen og hvordan man kan jakte på dem. Anbefales til alle barn som har en jeger i familien eller som bare vil lære mer om dyrene i skogen.

VIBEKE ANBEFALAR:


Oppskrift mot ånder som knuser ting
Tyra Teodora Tronstad
Aschehoug 2022 

– Hver gang Henry glemmer seg bort og sier navnet til sin døde mor, kommer en fryktelig vind som ødelegger ting rundt ham. Løsningen er å aldri snakke om henne, aldri si hennes navn, aldri mimre om fortiden. Pappa blir trist, og ulykker skjer når man glemmer seg bort, så slik kan man jo ikke ha det. Hvorfor er mamma en knuseånd og finnes det en oppskrift som kan hjelpe?  


Høyt press
Jan Tore Noreng
Gyldendal 2022  

– Mehmet er stjernen på fotballaget. Han har alltid vært best og har høye ambisjoner. Nå trues hans yndlingsposisjon på laget av en ny spiller som er veldig god, faktisk enda bedre. Hvordan takler man noe sånt? Klarer Mehmet å se lagets beste, eller går han til det ekstreme for å sikre sin egen posisjon?  

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her