Boktips: Foreningen !leser

Treng du boktips? Her kjem nye anbefalingar frå oss i Foreningen !les.

Skrevet oktober 4, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter

SILJE ANBEFALAR: 


Å fange luft
Neda Alaei
Gyldendal 2021

Neda Alaei brakdebuterte med ungdomsromanen Dette er ikke oss i 2019. For den boka mottok hun Kulturdepartementets debutantpris, Bokloggerprisen og Uprisen – årets ungdomsbok. Nå er hun aktuell med sin andre bok, Å fange luft. Som i Dette er ikke oss skriver Alaei om en tenåringsjente som befinner seg i en brytningstid mellom barn og ungdom. Samia begynner på videregående skole og skal finne ut hvem hun selv er og ønsker å være, samtidig som hun strever med relasjonen hun har til en krevende mor. Alaei skriver svært troverdig om sårbarheten rundt det å være tenåring i overgangsfaser, om usikkerhet, om den første forelskelsen, om å så gjerne ville bli likt og passe inn. Anbefales!  


Samtykket
Vanessa Springora
Oversatt av Agnete Øye
Forlaget Oktober, 2021

– På forsiden av forhåndseksemplaret fra forlaget står et sitat fra Publishers Weekly, som hevder at denne boken er rystende og at den vil leve lenge i leseren etter at den er lest. Begge deler stemmer. Samtykket er en sterk bok! Springora skildrer sin egen historie og forholdet hun hadde til den kjente forfatteren omtalt som G. da hun bare var 14 år. Han er 50. Springora beskriver et bohemsk og grenseoverskridende miljø der seksuell frigjøring anses som viktig og at ingen stopper dette forholdet på grunn av forfatterens høye status. Han er kunstneren. Hun er hans muse, og han skriver Vanessa, omtalt som V. i boken, inn i bøkene sine og bruker også personlige brev hun har skrevet til ham. Dette er en bok om overgrep og omsorgssvikt på flere nivåer. Boka er intens, rystende og sjokkerende. Den fikk massiv oppmerksomhet da den utkom og Springoras historie har bidratt til endringer i Frankrike. 

OLE ANBEFALAR: 


På tronen. Halve kongeriket 3 
Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
Aschehoug 2021

– Tredje bok i serien Halve kongeriket handler om TikTok-stjerna Tess. Etter en hendelse på Tryvann med artisten TÖS, blir hun en slags talsperson mot rasisme og trakassering under #slåtilbake. Tess får medieoppmerksomhet, stadige flere følgere og invitasjon til å være med i Bloggerne på TV2. Men hva skjedde egentlig på Tryvann og er TÖS egentlig så kjip som hun tror? 


Berre hopp 
Åshild Moldskred
Samlaget 2021 

– Ingeborg er lei seg for at ho og Pernille ikkje lenger er bestevener. No er ho heilt aleine og har ingen som kan forsvare ho når alle seier ho er så annleis. Men når storebroren hennar utfordrar ho til å gjere ting ho ikkje har tort tidlegare, veks sjølvtillita og ting begynner å bli betre. Fin bok om å stå opp for seg sjølv og som passar godt for mellomtrinnet. 

VIBEKE ANBEFALAR: 


Legg verden bak deg
Rumaan Alam
Oversatt av Guro Dimmen, MNO
Strawberry Publishing 2021 

– Det er sommerferie og Amanda og Clay har tatt med seg sine to tenåringsbarn til en leid avsidesliggende luksusbolig på Long Island. Plutselig en kveld banker det på døren. Utenfor står et eldre svart ektepar som hevder de er eierne av boligen. De sier de har flyktet fra New York i panikk fordi strømmen har gått og det er fullt kaos i byen. De befinner seg plutselig avsondret fra resten av verden, uten nettilgang, mobildekning eller tv-signaler. Hva er det egentlig som skjer? Dette er en katastroferoman jeg ikke har lest maken til. Som leser føler du på den uhyggelige stemningen og panikken over fraværet av informasjon. 

PETRA ANBEFALAR: 


Dyrene sover 
Kjersti Annesdatter Skomsvold
Illustrert av Mari Kanstad Johnsen
Aschehoug 2021 

– Dyrene sover er en klassisk fortelling om leggetid, men utført på en slik måte at den likevel føles original. Lille Bo vil ikke legge seg, og mamma lurer ham gjennom hele leggeritualet. De leker ulike dyr og forteller hverandre om hvordan de sover. Mari Kanstad Johnsens illustrasjoner er fargesprakende og urolige, og vi kan se hvordan Bo og mammaen hans skifter dyreham fra oppslag til oppslag mens de beveger seg gjennom huset. Teksten til Kjersti Annesdatter Skomsvold er leken på en mer stillferdig måte. Ordvalgene hennes blir farget av hvilket dyr Bo til enhver tid er, der han flakser, kryper og åler seg på vei til senga. 


Hvorfor har vi ikke president i Norge? Og 52 andre ting du lurer på om politikk 
Susanne Kaluza
Illustrert av Leonard Furuberg
Cappelen Damm 2021

– Susanne Kaluza har gjort en imponerende jobb i denne sakprosaboka rettet mot mellomtrinnet. I løpet av 53 spørsmål og svar klarer hun å holde språket enkelt og presist, samtidig som hun formidler hvor avgjørende og komplisert demokratiet vårt er. Boka er gjennomillustrert av Leonard Furuberg, noe som skaper morsomme pustepauser i teksten og gir leseren tid til å fordøye all informasjonen. Det er mye utgivelsen ikke gir svar på, men boka er et perfekt sted å starte for en 10-åring som ønsker å forstå mer om makt og innflytelse i landet vårt.  

HILDE ANBEFALAR:


Hamnet 
Maggie O´Farrell
Oversatt av Kirsti Vogt
Gursli Berg Forlag 2021 

– Historiske romaner kommer og går, men akkurat denne bør du plukke opp og lese! I en engelsktime på videregående biter forfatter Maggie O´Farrell seg merke i en liten detalj om William Shakespeare liv som hun ikke klarer å glemme. I årevis leser hun biografier om dikteren for å finne spor, og like lenge bærer hun på en roman-idé – om det tankevekkende faktum at fire år etter sønnens Hamnets død skriver William Shakespeare den udødelige tragedien Hamlet. 30 år senere skapte den historiske romanen Hamnet lesefeber i et nedstengt England med den sanselige og nydelige fortellingen om Shakespeares nære famille som blir rammet av pest og død. Nå er Hamnet tilgjengelig på norsk i en særdeles god oversettelse gjort av Kirsti Vogt. 


Jeg husker ikke… – Historier om demens 
Anders N. Kvammen
No Comprendo Press i samarbeid med Kirkens Bymisjon
2021

– Anders N. Kvammen er i vinden for tiden. Hans tegneserieroman-debut Ungdomsskolen (2016) har nettopp hatt premiere på Tigerstadsteatret til stor kritikerjubel. Og nå har tegneseriekongen av skildringen «kunstneren som ung mann» gitt seg i kast med et bestillingsverk om Alzheimer. Resultatet er et viktig og varmt opplysningsarbeid, som på sitt beste både rører og gir innsikt om at skal en holde ut den fryktelige erfaringen det er å måtte miste en av sine nærmeste to ganger, så må menneskene rundt en koble seg på og tørre å leve seg inn i hva det faktisk betyr. 

SIGRUN ANBEFALAR:


Polititjuven
Marianne Gretteberg Engedal
Illustrert av Marianne Gretteberg Engedal
Samlaget 2021

Marianne Gretteberg Engedal har kome med ein oppfølgjar til Pølsetjuven og historia om Kjell som er fødd tjuv, men som ikkje vil vere det. I same humoristiske stil, og med finurlege og innhaldsrike teikningar, handlar også Polititjuven om å motbevise fordommar. På skuletur blir Kjell av den nye jenta i klassa, politijenta Perit, skulda for å vere tjuv då ho oppdagar at pålegget i matpakka manglar. Samstundes utspeler det seg eit sjalusidrama mellom Kjell og Perit når begge helst vil vere på gruppe med Pølse-Per. Kven er tjuv og kven er ven? Her er det overraskande vendingar i både tekst og illustrasjonar.

Sjå fleire boktips frå Foreningen !les her