Boktips: Foreningen !leser
Biletbøker, teikneseriar, romanar, dikt, sakprosa med meir i månadens runde med bokanbefalingar frå oss i Foreningen !les.
SILJE ANBEFALAR:
Hvem rumpet brunosten?
Erlend Loe
Illustrert av Kim Hiorthøy
Cappelen Damm 2021
– Duoen Loe og Hiorthøy har samarbeidet om mange morsomme barnebøker, som Kurt-bøkene og den nydelige boka Maria og José. Denne gang har de laget et kriminalmysterium. Lise Kvantums gardsmeieri lager verdens beste brunost. Brunosten med ledsager inviteres til besøk hos kongen på slottet. På nattoget på vei til kongen, blir det oppdaget at det er rumpespor i brunosten! Noen har rumpet den. Den selvsikre og selvskrytende detektiven, herr Fluffenberg, tilkalles. Han kaster seg inn i detektivhelikopteret for å løse mysteriet og finne den skyldige. En Agatha Christe-aktig situasjon der alle mistenkte er om bord i et tog oppstår. Boka fikk meg til å fnise. Den er kreativ, leken og annerledes. Den er morsom for voksne, og jeg ser for meg barn som hviner av lykke når jeg leser denne heseblesende rumpethrilleren.
Pappa var nesten på Woodstock
Ane Barmen
Gyldendal 2021
– Ane Barmens nydelige debutbok var den Brageprisvinnende ungdomsboka Draumar betyr ingenting som også ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Pappa var nesten på Woodstock er hennes første bok for voksne. Her skildres en vanskelig far-datter-relasjon. Theis er faren til Ruby. De to har lenge ikke hatt kontakt fordi Theis drikker for mye. Ruby er nå i trettiårene og etablert med samboer. De forsøker å få barn, men dette går ikke like lett for dem som det tilsynelatende gjør for alle andre. Faren gjenopptar kontakten med henne, og de to forsøker å finne ut av hva slags relasjon de kan ha til hverandre. Pappa var nesten på Woodstock er en rørende roman om å tørre å inngå nye relasjoner og om å finne veien tilbake til hverandre. Jeg koste meg med denne boka.
OLE ANBEFALAR:
Vinden og kattane
Rønnaug Kleiva
Samlaget 2021
– Du er 15 år og har ei mor som er alkoholikar. Du må sette ungdomstida di på vent for å ta ansvar heime. Passe på mamma og veslesøster. Det blir lettare hos fosterfamilien, men kjærleiken og lojaliteten til mor di er sterk. Tøff situasjon for ein 15-åring å vere i. Kleiva skriv skjønnlitterært om det på ein fin måte.
Søstre. Min historie etter Utøya
Cathrine Trønnes Lie og Mariangela Di Fiore
Vigmostad og Bjørke 2021
– I 2011 dro Cathrine og lillesøsteren Elisabeth til Utøya. Bare Cathrine kom tilbake. I denne boka forteller hun om tida før, under og etter terrorangrepene for ti år siden. Sterk lesing og viktig bok!
SIGRUN ANBEFALAR:
Midt på treet
Jill Moursund
Ena 2021
– I sommer har vi kost oss med denne bildeboken om den forsiktige og snusfornuftige skogmusa Murfy, og som får livet snudd på hodet når et bråkete ekorn flytter inn i treet han bor i. Ekornet vil danse og synge, hoppe og sprette, forandre og forkludre. Hva skal Murfy gjøre nå? Boka tar oss gjennom den lille musas redsel, handlingslammelse, fortvilelse og sinne, samtidig som musikken fra naboen fyller den lille musekroppen og får dansefoten til å rykke. Tør Murfy å bli med på fest?
Det som forsvinner
Brit Bennett
Oversatt av Vibeke Saugestad
Gyldendal 2021
– I småbyen Mallard i Louisiana går det mange rykter og historier om to tvillinger som forsvant på 1950-tallet. Fjorten år etter forsvinningen kommer den ene av jentene tilbake til byen, og to liv som tok vidt forskjellige retninger nøstes ut. Romanen forteller om et lite samfunns strenge sosiale normer, om klassehat og rasisme. Det handler også om hvor mye det koster å skulle skape seg selv på nytt gjennom å bryte med og lyve om egen fortid. God sommerlektyre, spennende og passe innviklet på samme tid.
PETRA ANBEFALAR:
Ta vare. Opprørske røster og strofer som trøster
Dikt i utvalg ved Vigdis Hjorth
Aschehoug 2021
– Vigdis Hjorth har samlet dikt fra fortid og samtid, fjern og nær, under overskriften Ta vare. Opprørske røster og strofer som trøster. Samlingen er en perfekt konfirmasjonspresang og en gavepakke til alle norsklærere i ungdomsskolen og videregående. Ta vare gir et bredt utvalg av poesi, både i form og innhold, der en fellesnevner er sterke følelser: intens forelskelse, knugende fremmedgjøring, rasende politisk motstand og heftig sorg. Hjorth har sørget for at diktene er gjennomgående tilgjengelige, men aldri entydige, og hun serverer dem på alle de skandinaviske språkene. Det naive titteldiktet til Jan Erik Vold forteller kanskje noe om kjernen i prosjektet: Hjorth vil at ungdommen skal ta vare på seg selv og verden rundt seg.
Ubesvart anrop
Nora Dåsnes
Aschehoug 2021
– I tegneserieromanen Ubesvart anrop møter vi Rebekka og bestevenninnen Fariba som akkurat har begynt på videregående høsten 2011. Nora Dåsnes formidler gjennom bilder i grått og rødt den stemningen som preget hele landet denne høsten. Rebekka og Fariba kjente ingen på Utøya, men de opplever terroraksjonen som noe personlig likevel – på hver sin måte. Slik utforsker Ubesvart anrop sammenhengen mellom samfunn og individ, og mange pandemitrøtte og klimaengstelige ungdommer vil kunne relatere til venninnenes situasjon: Hvordan skal man leve eget liv når verdens elendighet kommer så tett på? Dåsnes viser heldigvis at det er mulig å ha det bra også når verden ser ut til å rase sammen.
MARTE ANBEFALAR:
Etter hvert vil øynene venne seg til mørket
Bruno Jovanovic
Cappelen Damm 2020
– Dette er Bruno Jovanovic sin debutbok, som han ble tildelt Saabye-stipendet for i 2021. Romanen handler om Damjan som kom med moren og faren til Norge fra krigen i Bosnia som 4-åring. Nå som han er voksen må han la sin alvorlig psykisk syke mor bo hos seg for å ta vare på henne, uten å fortelle det til kjæresten, Filip. Etter hvert vil øynene venne seg til mørket viser hvordan utenforskap kan få mennesker til å gå inn i mørket.
JULIE ANBEFALAR:
Litt redd bare
Alexander Kielland Krag
Gyldendal 2021
– Litt redd bare er Alexander Kielland Krags andre roman og handler om 17 år gamle Cornelius. Han går på videregående, fester med venner og spiller fotball. Plutselig opplever han at livet og alt som før var lett nå farges av noe veldig vanskelig – han er redd. Hvorfor er det så vanskelig å si noe til vennene om hva som stormer på innsiden? Hvordan snakker man egentlig om sånt man aldri har snakket om før? Romanen er en nær og sterk fortelling om å oppleve angst, frykten for å miste den man var, og hvor vanskelig det kan være å prate om det som er viktig.
VIBEKE ANBEFALAR:
Drømmenes orden
Øystein Stene
Gyldendal 2021
– Dette er andre bok i trilogien om Alm og starter der første bok sluttet. Alm hadde nettopp funnet faren og søsteren sin, men ble innhentet av et uteteam fra Fjordbyen som drepte faren og kidnappet søsteren. Alm skal gjøre det godt igjen ved å befri søsteren, og reiser tilbake til Fjordbyen. Hun rekker akkurat å komme hjem når et koordinert terrorangrep bomber innebyene, slik at innbyggerne blir eksponert for uteluften som forvandler mennesker til maper. Det viser seg imidlertid at flere enn Alm er immune, og det blir sendt et team til Paris der alle immune skal møtes for å utvikle en vaksine. Men hvem sto bak terrorangrepet? Finnes det en annen agenda enn å redde menneskeheten fra å bli maper? Jeg gleder meg allerede til siste bok som kommer i 2022.
Solruns saga
Eirik Ildahl
Illustrert av Bjørn Ousland
Toppspinn AS 2020
– Dette er en prisbelønt tegneserieklassiker som består av de tre historiene Pesta, Nattlys og Sjøormen. Handlingen er lagt til norsk middelalder under utbruddet av pest-pandemien. Historiene forteller også om datidens folketro og kristendom. Solrun er datter av en urtekyndig kvinne og begge får skylden for Svartedauden som rammer landsbyen. Moren blir steinet til døde som påstått heks, og Solrun og Tormod er de eneste gjenlevende og flykter. De forsøker å skape seg et nytt liv i en fraflyttet gård, i Nattlys-fortellingen. Forholdet deres varer ikke, og Solrun oppdager mer om sine egne krefter og arven etter moren, og legger ut på vandring. I siste fortelling har Solrun fått en sønn, og tilværelsen likner veldig på den hun selv vokste opp med.
HILDE ANBEFALAR:
Et dødsfall i familien
James Agee
Oversatt av Ragnhild Eikli
Aschehoug 2021
– I 1957, to år etter at forfatteren Agee døde av et massivt hjerteinfarkt i en New York-taxi, utkom Et dødsfall i familien for første gang i USA. Året etter vant den selvbiografiske romanen den gjeve Pulitzer-prisen. Romanen som bygger på hans erfaringer da han mistet sin egen far i en bilulykke, bare seks år gammel, tar for seg noen få dager i familien Folletts liv. Jeg kan ikke huske sist jeg leste en roman som beskriver så sterkt den første fasen i sorgen minutt for minutt; sjokket, nummenheten, tiden som stopper opp, galskapen og tapet av mening. Dette er sterk kost!
Der hjemme
Judith Hermann
Oversatt av Sverre Dahl
Pelikanen 2021
– I et tomt hus, rett ved havet, helt nord i Tyskland har en kvinne bosatt seg alene. Hun har forlatt ektemannen i byen og datteren er på reise på ubestemt tid. I dette selvpålagte limboet prøver hun famlende å finne et nytt fotfeste. Hun jobber på brorens sommer-bar, blir kjent med kunstneren som bor ved siden av, og innleder et forhold til hennes bror, grisebonden. I denne lavmælte romanen, som forteller mye med lite, stiller en av Tysklands viktigste forfattere spørsmålet: Går det virkelig an å starte helt på nytt?
TROELS ANBEFALAR:
Historien om Bodri
Hédi Fried
Illustrert av Stina Wirsén
Oversatt av Cecilie Winger
Omnipax 2021
– Hédi Fried ble sendt i konsentrasjonsleir som barn og overlevde Holocaust. Historien om Bodri baserer seg på hennes opplevelser og forteller om det aller mørkeste gjennom barnets perspektiv. Samtidig handler boka om familiehunden Bodri, og da fortellingen nærmer seg sitt uhyrlige klimaks vender både barna og boka tankene mot hunden, for å utholde situasjonen. Sammen med Stina Wirséns kongeniale illustrasjoner i akvarell og tusj er resultatet en sterk og rørende bok som forteller både direkte og indirekte og som åpner for viktige samtaler mellom barn og voksne.