Boktips i forbindelse med Verdens kreftdag

Torsdag 4. februar markeres Verdens kreftdag. Vi har i den anledning samlet et utvalg av bøker for barn, ungdom og voksne som på ulike måter omhandler sykdommen.

Skrevet februar 2, 2021 i Bibliotek/lærer, Boktips, Formidling, Nyheter



Døden – Dødsens seriøse fakta
Endre Lund Eriksen
Illustrert av Sigbjørn Lilleeng
Cappelen Damm 2020 

– Dette er en bok om døden, fortalt av Døden til et barn. Som leser får vi døden tett på fra første stund. Mammaen til Mikkel har nettopp fått vite at hun har fått kreft. Som en gjennomgående tråd i historien lurer frykten for døden. Dette er en genial måte å belyse døden på og forsøke å formidle dette vanskelige temaet. Det er ikke mye man vet med 100 % sikkerhet. Men at alle en gang skal dø er et ubestridt faktum. Men, jo yngre man er jo mindre tenker man på dette. Når man da, som Mikkel, plutselig må forholde seg til døden, er dette fryktelig skummelt og overveldende. I samarbeid med illustratør Sigbjørn Lilleeng har dette blitt løst på en veldig god måte. Dette har blitt en faktategneserie som besvarer alt man lurer på om døden og mer. Et vanskelig tema som blir tatt på stort alvor, men samtidig fortalt med humor og lekenhet. (Vibeke, Foreningen !les)


Kohts bok
Joachim Førsund 
Gyldendal 2020 

– Når jeg tenker på Christine Koht, tenker jeg på en utradisjonell, morsom og svært fargerik mediepersonlighet som har vært en del av norsk offentlighet i flere år. Og jeg tenker på podkasten Joachim Førsund laget da hun fikk uhelbredelig kreft med spredning. Den gjorde sterkt inntrykk. De to har tatt samarbeidet videre; Førsund har skrevet Kohts innholdsrike og utradisjonelle livshistorie. Hun forteller usedvanlig åpent fra eget liv: om å være bipolar, om egen narkomani, om alvorlig kreftsykdom, om mørke familiehemmeligheter, om skam, om kjærlighet, om livsglede og om å ønske å være annerledes enn andre og leve sitt eget liv. En underholdende, trist og sjenerøs bok om et usedvanlig menneske. (Silje, Foreningen !les)


Ti amo
Hanne Ørstavik
Oktober 2020 

Dette er en bok som gjør sterkt inntrykk. Det er en kort roman som rommer mye. Historien er skrevet tett på virkeligheten, og det merker man som leser. Høsten 2018 får ektemannen en alvorlig kreftdiagnose. Ørstavik har sagt i et intervju i Dagbladet at da hun forsto at mannen hennes var i ferd med å dø, ble det helt nødvendig for henne å skrive om det. Som hun skriver: Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med disse dagene, denne tiden, hvor døden er det mest synlige av alle ting. Ørstavik skriver vakkert og sårt om sorg, om ensomhet og tosomhet, om kjærlighet og lykke, om rådvillhet, om å glede seg over de fine øyeblikkene man har, om ventesorg og om å være nærmeste pårørende. (Silje, Foreningen !les)


Jeg foreslår at vi våkner
Beate Grimsrud
Cappelen Damm 2020 

– En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk. Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da? (Fra forlaget)


En himmel full av skyer
Arne Svingen
Gyldendal 2018
Vinner av Bokslukerprisen 2020

Noen av oss ble revet med fordi det er så direkte og brutalt at hovedpersonen får beskjed om at han har uhelbredelig kreft. Det er så trist at vi bare må lese videre for å finne ut om det virkelig er sant. Andre ble revet med fordi fortellingen er gjort spennende med hemmelige planer, action, politi, militærbiler og våpen. Vi synes vinnerboka fortjener en utvalgt plass i alle skolebibliotek. Alle barn i Norge fortjener å få mulighet til å lese denne boka! (Elevjuryens begrunnelse, Bokslukerprisen 2020)


Skalla
Randi Fuglehaug
Illustrert av Nora Brech
Samlaget 2018 

Skalla er en morsom, leken, trist og rørende bok om tøffe barn på en kreftavdeling. (Bjarte, Foreningen !les)


Thipi og den hemmelige festen

Elisabeth Helland Larsen
Illustrert av Nora Brech
Mangschou 2018

– Thipi er ti år og lei av å være pasient på det store sykehuset. En dag sitter hun i vinduskarmen på rommet sitt og oppdager en bitte liten dame med grønn hatt, trillebag og rød nese utenfor inngangen. Damen finner frem et kart og vinker opp til Thipi. Så rart! Litt senere får Thipi og de andre barna på sykehusskolen et postkort med en spennende invitasjon. Men hvem er egentlig Florita, Birdie, Mr. Maxi og Løv som inviterer til vårfest? (Fra forlaget)


Papirfly
Liv Gulbrandsen
Aschehoug 2017

Boken handler om at June (hovedpersonen) sin pappa dør brått. Dermed begynner June å skrive brev til kjente. Boka handler mye om å takle sorg. Boken har sine humoristiske steder som «står der og griller pølsa si» og som «jeg har sett rusens sanne balle dere tror sikkert at jeg bare vil tøffe meg for å si balle», og brå ting som når bestemoren begynte å ri inn i kjøpesenteret og en annen gang når hun kaller de som bor i det game huset hennes for prestejæveler. Alt i alt så holdt boken meg ‘’hooket’’ som noen sier, og alt i alt så var den gøy og bra. Jeg likte altså boka fordi den var bra skrevet og var humoristisk. (Mathias Boye Karlsen, Nedenes skole, på uprisen.no)


Engel i snøen
Anders Totland
Gyldendal 2016

– Eg opplever boka som trist, men at det triste er skrive litt annleis. At ein sjølv må bruke tankar og opplevingar for å forstå handlinga. Boka hadde ein slutt som fekk meg til å tenkje på kva som skjedde, og lure på kva som skjedde etterpå. Noko av det som er med på å gjere boka trist er at ein veit at det er ekte. At handlinga i boka er slikt som skjer i verkelegheita. (Per, Hovedgården ungdomsskole, på uprisen.no)


Så lenge himmelen er over jorda
Levi Henriksen
Cappelen Damm 2016

– Jeg synes denne boka var veldig troverdig. Jeg fikk følelsen av at dette kunne skjedd med hvem som helst idag. Det at fortellingen tar sted i Norden gjør at handlingen fremstår mer troverdig. Romanen var også original. Forfatteren har klart å formidle tanker om døden og kjærlighet gjennom to ungdommer på en meget god måte. (Malene Jebsen, Midtstuen skole, på uprisen.no)


Monsteret kommer
Patrick Ness og Siobhan Dowd
Illustrert av Jim Kay
Oversatt av John Grande
Cappelen Damm 2016

– Monsteret kom like etter midnatt. De kommer gjerne på den tiden. Men monsteret som kommer, ligner ikke på det som Conor har hatt mareritt om. Han har hatt det samme marerittet hver eneste natt siden moren begynte med behandling for kreft. Det monsteret som kommer sju minutter over tolv, er helt ulikt monsteret i drømmen. Det er gammelt, nesten forhistorisk, og det er rasende vilt. Det forteller at det ønsker seg noe av Conor. Det farligste av alt: sannheten. (Fra forlaget)


Jeg, Earl og jenta som dør
Jesse Andrews
Oversatt av Egil Halmøy
Aschehoug 2015

Boken handler om Greg som er sytten år gammel. Han lever et typisk tenåringsliv (utenom hans rare tanker om hierarkiet på skolen). En dag får moren hans en telefon om at naboen hans Rachel har fått kreft. Vi blir med igjennom Rachels siste tid og Gregs forsøk på å gjøre det lettere. Boken var veldig god. Den hadde den perfekte dosen av alt, og alle karakterene i boken hadde riktig personlighet for å skaffe denne følelsen av en typisk amerikansk skole som man ser på TV. Jeg savner imidlertid original handling. (Ayoub Zannachi, Haugenstua ungdomsskole, på uprisen.no)


Spredning
Nils-Øivind Haagensen
Oktober 2014

– I juli 2011 ble moren til Nils-Øivind Haagensen diagnostisert med kreft. I august 2013 døde hun. Diktene i denne samlingen handler om å sitte med moren sin, å høre på musikk med henne, å lese for henne, å snakke med henne. Er det mulig å finne en vei ut av sykdommen, å stikke av fra den? Fins det ting de ikke har fortalt hverandre, som kan sies? Diktene handler også om det som fins utenfor rommet med ham og henne, om å gå ut til resten av verden, der alt bare fortsetter, og å være en mann blant alle de andre menneskene. (Fra forlaget)


Faen ta skjebnen
John Green
Oversatt av Stian Omland
Gyldendal 2014

– Dette er en roman om liv og død. Om hvor morsomt, spennende og tragisk livet er. «Kreftbøker suger», sier hovedpersonen Hazel i romanen. Det gjør ikke denne. Derimot får den deg til å tenke over de store spørsmålene i livet, til å le høyt, og til å gråte innsjøer. Det er ikke en bok om kreft og død. Det er en himmelstormende vakker og gripende historie om Hazel Grace og Gus. Om å være ung og likevel stå med den ene foten i graven. Om å tro at man aldri kommer til å bli overrasket igjen. Og om å få sitt siste ønske oppfylt. (Fra forlaget)


Førstemamma på mars
Gyrid Axe Øvsteng
Illustrert av Per Ragnar Møkleby
Samlaget 2014  

– Førstemamma på Mars er forteljinga om ei lita jente som nektar å innsjå at mora er på sjukehus. I fantasien lagar ho mange mulege versjonar av kvar mor har tatt vegen. Kanskje er ho på handletur? På røvarjakt? Eller rett og slett på Mars? Førstemamma på Mars er i tekst og bilete ei eksplosiv og sår forteljing om sjukdom i den næraste familien. (Frå forlaget)


Så vakker du er
Brynjulf Jung Tjønn
Cappelen Damm 2013

– Jeg syntes denne boka var veldig rørende. og det hendte ofte at jeg fikk tårer i øynene. Stor del av boka er bygd opp av korte setninger, som er et bra virkemiddel som gjør boka enda bedre å lese. Du får en følelse av å være med i historienog det føles litt ut som du opplever alt selv. (Aurora, Kråkerøy ungdomsskole, på uprisen.no)


Etterpå varer så lenge
Karin Klinge Lindboe
Aschehoug 2011

– Stella er død. Hun har vært død i tjueto dager og tjueto netter. Benny klarer ikke flere dager uten Stella. En dag begynner en ny jente i klassen. Flinke, pene Sara som får alle til å le. Klassen kan ikke la være å elske henne. Bare ikke Benny. Hun skal aldri la henne ta plassen til Stella. Aldri. (Fra forlaget)

Les mer om Verdens kreftdag og om Kreftforeningen