Bokstart: Gratis bok til alle toåringer i Oslo

I prosjektet Bokstart har Deichman, Oslo kommune og Foreningen!les inngått et samarbeid som innebærer at 9 000 toåringer i hovedstaden får egen bok og bokstart-nett fra sitt lokale bibliotek via helsestasjonen.

Skrevet februar 4, 2020 i Bibliotek, Formidling, Nyheter, Presse

Bokstart er et prosjekt i regi av Foreningen !les som har som mål å fremme lesing og styrke barns språkutvikling. Foreldre med små barn (0-3 år) skal få gratis bøker og informasjonsmateriell om lesing i samarbeid med helsestasjon og bibliotek. I Oslo skal Bokstart i år bli en del av Deichmans tilbud til småbarnsfamilier. Alle barn mellom 2-3 år skal få tilbud om en gratis gavebok som kan hentes på biblioteket. Samtidig skal familier få en introduksjon til biblioteket og tilbud om bibliotekkort.

– På Deichman gleder vi oss over dette samarbeidet. Bokstart er en fin måte for bibliotekene til å nå ut til de aller yngste, sier Mari Eeg, avdelingsdirektør for Deichmans lokalbiblioteker.

– Vi mener alle barn må få tilgang til bøkenes verden. Fra før har vi Lesefrø for barnehagene, nå kommer også Bokstart inn i vårt sortiment. Dette tror jeg veldig på, legger Eeg til.

Med støtte fra Oslo kommune gjennomførte Foreningen !les i 2017 et pilotprosjekt i tre bydeler, Alna, Holmlia og Gamle Oslo. I fjor mottok Foreningen !les en gave på 1,3 millioner kroner fra danske Egmont Fonden, noe som gjorde det mulig å utvide prosjektet til å inkludere hele Oslo.

– Bokstart er et vellykket prosjekt i mange land, blant annet i Sverige og Finland. Vårt mål er at det også blir etablert i hele Norge. Vi er selvsagt veldig glade for at en så sentral aktør som Deichman vil være samarbeidspartner for Bokstart-prosjektet i Oslo. Deres bidrag er helt avgjørende for at prosjektet skal nå ut til toåringer og deres familier i hovedstaden, sier daglig leder i Foreningen !les, Silje Tretvoll.

Tretvoll mener Bokstart ved å sørge for at småbarnsfamilier har tilgang til bøker, kan gir likere muligheter for alle barn.

– Bokstart skal legge til rette for leselyst, styrke foreldrenes rolle for barnas språk- og identitetsutvikling, og på sikt også lese- og skriveferdigheter. Høytlesning knytter barn og foreldre sammen og er samtidig med på å øke barns ordforråd og språkutvikling.

På den internasjonale høytlesingsdagen onsdag 5. februar lanseres samarbeidsprosjektet på Deichman Tøyen med byrådene Rina Marian Hansen og Inga Marte Thorkildsen til stede. Toåringer i Oslo skal inviteres til biblioteket via helsestasjonen og motta boken Æsj, sier Nora av Irene Marienborg og et Bokstart-bærenett. Alle lokalbibliotek og flere helsestasjoner i Oslo deltar i prosjektet.

– Vi vet at om lag hvert fjerde barn som begynner i Osloskolen har utfordringer med å lese og skrive godt nok. Barn som blir lest for før de kan snakke utvikler et større ordforråd og kan i gjennomsnitt flere ord når de begynner på skolen, enn barn som har blitt lest lite for. Barn som har vokst opp med høytlesning stiller derfor godt rustet når de begynner på skolen. Og dette forspranget tar de med seg hele livet, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen.

– Det er en kjempegod ide å koble helsestasjon og bibliotek, og all ære til Foreningen !les for å ha invitert Oslo kommune med på dette. Det å åpne døra til biblioteket for unger og foreldrene deres er veldig viktig. Deichman har økt besøkstallene enormt de siste åra, og det nye hovedbiblioteket gir oss en stor kapasitetsøkning. Det viktigste bibliotekarbeidet foregår likevel lokalt, med å få med flere til å dele på det fantastiske tilbudet som bibliotekene gir, sier kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Program for lanseringen på Deichman Tøyen 5. februar:
10:30-10:35 Biblioteksjef Knut Skansen ønsker velkommen
10:35- 10:45 Foreningen !les om Bokstart-prosjektet
10:45- 10:55 Deichmans avdelingsdirektør for lokalbibliotek, Mari Eeg, om Deichman
10:55- 11:05 Byrådene om Bokstart-prosjektet
11:05- 11:20 Sceneintervju med toåringsforeldene Stine Svean Gausen og Helene Schumann
11:20 – 11:30 Forfatter Irene Marienborg leser fra boka Æsj, sier Nora
11:30 – 11:32 Avslutning

Se Facebook-event her

Kontakt:
Silje Tretvoll
Daglig leder i Foreningen !les
Tlf.: 928 15 434
Epost: silje@foreningenles.no

Jørn Johansen
Kommunikasjonssjef i Deichman
Tlf.: 900 97 250
Epost: jorn.johansen@deichman.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997, og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i Bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Formålet er å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi og Bokstart. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no

Om Bokstart
Bokstart er et prosjekt av Foreningen !les som går ut på å dele ut gratis bøker og informasjonsmateriell om språkutvikling til små barn (0-3 år) og deres foreldre i samarbeid med helsestasjon og bibliotek. Målet er å styrke foreldrenes rolle for barnas språk- og identitetsutvikling, og legge til rette for leselyst og senere barnas lese- og skriveferdigheter.

Les mer på www.bokstart.no

Om Deichman
Deichman er etat for folkebibliotekene i Oslo kommune. Deichman består av 22 biblioteker over hele Oslo. Vi er Norges største og eldste folkebibliotek, grunnlagt i 1785. Et Deichman-bibliotek er et fristed for deg, uansett hvem du er. Her kan du lese, jobbe, slappe av, møte venner, eller bare være alene. Du kan låne fra vår samling på over en million bøker, filmer, cd-er og annet materiell. Det er gratis å bruke trådløst nett, PC-er og verktøy. Du betaler kun for papir og materialer når du skriver ut eller kopierer. Våre bibliotek er møteplasser hvor du kan oppleve eller arrangere alt fra konserter og tegneseriefestivaler til språkkurs og politiske debatter. Deichman vil bidra til et samfunn hvor alle føler tilhørighet, eierskap og engasjement — for fellesskapet og eget liv. Uansett hvorfor du kommer hit, drar du herfra med noe.

Les mer på www.deichman.no

###