Bokslukerprisens superfinalister

45 000 elever på 6. trinn har lest og stemt fram sine superfinalister til Bokslukerprisen 2019/20.

Skrevet november 20, 2019 i 10-12 år, Barneskole, Bibliotek/lærer, Formidling, Nyheter, Presse

I hele høst har elevene lest utdrag fra ti norske skjønnlitterære bøker i aldersgruppen 10-12 år. De har diskutert og stemt fram de fem bøkene de mener bør være superfinalister i Bokslukerprisen. Nå er superfinalistene klare.

De utvalgte er:
Victoria Vargmo og jerntrollet av Alexander Løken, Cappelen Damm 2019.
Verdens verste fotballag av Marius Horn Molaug. Illustrert av Kristoffer Kjølberg, Gyldendal 2018.
En himmel full av skyer av Arne Svingen, Gyldendal 2018.
Mysteriet med det forbudte bildet av Hanne Kristin Rohde, Kagge 2019.
Snøsøsteren av Maja Lunde. Illustrert av Lisa Aisato, Kagge 2018.

Forfatter av Verdens verste fotballag, Marius Horn Molaug, setter stor pris på å bli superfinalist.

– Hurra! For en ære! Det er jo barna Kristoffer og jeg lager bøkene våre for, så at barna selv har nominert oss gjør det ekstra gøy. Vi gleder oss supermye til superfinalen, sier Horn Molaug.

Fem juryklasser fra ulike fylker skal nå i gang med å lese bøkene og stemme fram en vinnerbok. Bokslukerprisen deles ut i Oslo 23. april 2020 på Verdens bokdag.

Juryklassene er:
Bjerkaker skole (Troms og Finnmark)
Seim skule (Vestland)
Huseby skole (Oslo)
Volden skole (Vestfold og Telemark)
Hisøy skole (Agder)

Lærer på 6. trinn ved Hisøy skole, Trine Båsland, har hatt gode opplevelser med Bokslukerprisen. Nå ser hun frem til at klassen skal jobber mer med de nominerte bøkene.

– Lesestundene vi har hatt med Bokslukerprisen i høst har ført med seg mange gode litterære samtaler. Det har gjort oss mer bevisste på de ulike sjangrene og på hva vi mener må til for at ei bok er god. Ikke minst har det vært en tid der alle har vært med å uttrykke sine meninger og refleksjoner rundt det vi har lest. Å bli valgt ut til juryklasse utløste stormende jubel og trampeklapp. Vi gleder oss til å lese superfinalistene fra perm til perm, sier Båsland.

Prosjektleder for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Troels Posselt, forteller om stort engasjement fra elever, lærere og bibliotekarer.

– Bokslukerprisen handler om engasjement, om samtaler og om å bli kjent med ny litteratur. Det er derfor gøy å se at så mange har engasjert seg i prosjektet i høst. Det er et godt utgangspunkt for utvikling av leseglede, også på lang sikt, sier Posselt.

LAST NED PLAKAT AV SUPERFINALISTENE HER

Kontakt:
Troels Posselt
Prosjektleder Bokslukerprisen i Foreningen !les
Tlf.: 467 84 590
Epost: troels@foreningenles.no

Om Bokslukerprisen
Bokslukerprisen er en nasjonal leselystpris for elever på 6. trinn i regi av Foreningen !les. Prisen har til hensikt å fremme lesing og leselyst, og å sette fokus på den gode norske skjønnlitteraturen som utgis for aldersgruppen 10-12 år. Bokslukerprisen er støttet av Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet.

Les mer om prosjektet på www.bokslukerprisen.no

Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som ble stiftet i 1997, og som i dag har 40 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i Bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Kulturrådet og Utdanningsdirektoratet. Formålet er å arbeide for å fremme lesing i alle aldersgrupper og i alle samfunnslag. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 300 000 barn og unge og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Foreningen !les har tiltak i skolen og på alternative arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, NM i slampoesi og Bokstart. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. I 2018 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for fjerde år på rad.

Les mer på www.foreningenles.no