Bokslukerprisen 2021: Juryens begrunnelse

Elever på mellomtrinnet kåret i dag A. Audhild Solberg til vinner av Bokslukerprisen 2021 for Harpa (Aschehoug 2019). Her kan du lese juryens begrunnelse.

Skrevet april 23, 2021 i Nyheter, Presse

Det har vært veldig kjekt å få lov til å være juryklasse. De siste månedene har vi lest, diskutert, argumentert og anmeldt bøkene som er superfinalister til Bokslukerprisen 2020/2021. Det har vært intense måneder, men vi har kost oss med hver eneste bok. Vi synes også det har vært spennende at årets superfinalister spenner over mange ulike sjangre og temaer, og at en sakprosabok for første gang kom videre til superfinalen.

Vi likte veldig godt at vinnerboka begynner «rett på», uten lange innledninger eller presentasjon. Vi blir tatt direkte med inn i universet forfatteren har skapt. Forfatteren skildrer godt menneskene som er med i historien og plassene og hendelsene. Det er et fint og lettlest språk som gjør det lett å følge historien. Språket i boka passet perfekt til innholdet og til aldersgruppen boka er beregnet på.

Vi liker at det handler om noe mystisk. Det er skummelt på en bra måte, spennende og aldri kjedelig. Vi kjenner at det kribler i magen! At boka er delt inn i korte kapitler, er også med på å gjøre boka lettere å lese, og sidene bare fyker av gårde. Forfatteren klarte å holde på spenningen, og etter hvert kapittel måtte vi bare lese videre – vi ble helt oppslukt!

I tillegg til spennende synes vi boka var gøy, skummel og overraskende. Vi følte vi fikk flere sjangere i én og samme bok. Den har krim, grøss, drama, fantasi og litt romantikk i seg.

Det var flere karakterer i boka som vi ble godt kjent med, og derfor var det interessant å se hva som ville skje med hver og en videre i boka. Vi får ikke høre alt fra bare en side, og det blir spennende fordi personene opplever og oppfatter ting ulikt og vi må leve med spenningen. Når begge fortellerstemmene ser på det som skjer med litt ulike øyne, gjør det at bokas univers åpnes enda mer for oss.

Det er en perfekt bok for de som liker å lese krim. Underveis i boka var det flere som lagde teorier for hva som skulle skje videre i boka. Det var alltid noe som fikk deg til å tenke på hva som skjedde videre. Det som gjør at boka er spennende er at det alltid er noe som ikke stemmer, og når vi (mange av oss) leste den, så hadde vi ikke lyst til å legge vekk boka. En ekte «pageturner» med andre ord! Leseren får små hint underveis – dette er med på å gjøre at du vil lese videre. Det var mange uventede ting i boka som gjorde at det ble mer interessant, og avslutningen var overraskende for mange.

Boka inspirerer oss til å skrive våre egne skumle bøker. Man får nye tanker om mysteriet mens man leser videre. Noen syns til og med at boka var for kort og ønsket at den varte enda litt til. Denne boka kan det lages film av, og den vil vi se!

Boka engasjerte, og vi tror at den kan være med på å motivere barn og ungdom til å lese mer. Derfor er denne boka en verdig vinner.

Vinneren av Bokslukerprisen 2021 er Harpa av A. Audhild Solberg!