Verdensredderne

Av: Simon Stranger i Uprisen 31 anmeldelser

Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh.

Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2012

31 anmeldelser av “Verdensredderne

 1. marie

  En dag er Emilie på butikken med venninnen sin Ida. Ida og Emilie går til to forskjellige butikker. I butikken møter Emilie en fyr. Han står og klistrer klistremerker på klærne. Emilie hjelper han plutselig når butikk damen nesten oppdager han. De går ut av butikken og han forteller Emilie at han heter Antonio. Antonio forteller Emilie om hvor klærne i butikkene blir lagd. De blir lagd i Bangladesh. Hvor barn må jobbe og får 6 kroner dagen. Antonio sier at han er med i en klubb som heter Verdensredderne. Verdensredderne er en klubb som jobber i mot at barn skal måtte jobbe for og overleve. Antonio sier at Verdensredderne nok ikke er noe for Emilie. Så går de fra hverandre. Jeg likte boken litt godt. Den er litt spennende og den er litt romantisk. Jeg synes at boken passer for 13 og opp. (Erik 8.klasse)

 2. marie

  Denne boken er en to sides handling. Det er ei heter Emilie på 17 år som og ei jente som heter Reena som er 12 år som bor i Bangladesh i Asia. Reena jobber på en klesfabrikk og dette er barnearbeid. Emilie liker gutter og klær på mote. Hun er en normal jente. En dag var Emilie på en klesbutikk og da var det en gutt som satt på et klistremerke på en t skjorte og der sto det «Kos deg med t skjorten, slavene gjorde ikke det» Du burde for lese selv fordi den er veldig spennende. Jeg anbefaler denne boken til gutter og jenter på alder 8-11 år. Denne boken syns jeg er en veldig bra, veldig spennende og veldig sensitiv handling. (Dag Ernhard 8.klasse)

 3. marie

  «Emilie er 17 år og opptatt av gutter og mote. Inne i en klesbutikk treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter. Slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verden. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh.
  Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.
  Lyst til å gjøre en forskjell?
  Lyst til å forandre noe?
  Kontakt Verdensredderne.»
  Boka handler ikke bare om gutter, sminke og mote osv, men også om ting som skjer rundt i verden. Jenta det handler om, Emilie, bryr seg jo så å si bare om det, men det endrer seg når hun ser gutten i klesbutikken feste klistremerker med slagord på noen t-skjorter. Da blir hun nysgjerrig og vil vite mer. Noe som ender med «Verdensredderne». Boka har en del skildringer. Det gjør boka bra. Boka blir enda bedre når handlingene ikke bare skjer i Norge, men også i Bangladesh.
  Det er 194 sider i boka, så det er ikke noen vanskelig bok å lese. Jeg ville gitt boka terningkast 4, fordi jeg ikke synes boka var så bra, selv om det er et viktig tema. Jeg interesserer meg mer for å lese om gutter, sminke osv.

 4. marie

  Emilie er inne i en klesbutikk og skal til å kjøpe en t-skjorte når hun ser en gutt som fester klistremerker på prislappene. Han er fra en gjeng med ungdommer som kaller seg «Verdensredderne». Hun blir interessert og prøver å finne ut mer om dem på internett og finner ut at de har en egen blogg. Hun legger ut kommentar på bloggen og de sier at hun kan være med i «Verdensredderne» hvis hun møter opp på et bestemt sted med en rød t-skjorte så de kan snakke sammen. Hun blir med og de finner på flere aksjoner mot slavearbeid.

  Jeg synes boka var litt dårlig skrevet men det var en bra handling. Det byttet mellom nåtid og fortid. Det var forvirrende siden det forskjellige handlinger som skjedde samtidig. Det var noen ganger litt vanskelig å vite hvem som snakket og alt skjedde så fort.

 5. marie

  Verdensredderne

  I denne boka får vi et innblikk i livet til en 17 år gammel jente ved navn Emilie. Hun møter en gutt inne på en klesbutikk som klistrer klistremerker på merkelappene om urettferdighet og utnytting av arbeidskraft i den tredje verden.
  I denne tredje verdenen bor det en 12 år gammel jente, Reena, som tjener lusne 6 kroner dagen for å sy klær på en fabrikk i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Emilie interesserer seg i dette prosjektet og blir dratt inn i en gruppe ungdommer som prøver å gjøre en forskjell.

  Dette er en ganske sterk historie. Det er en blanding av en oppdiktet historie som faktisk kunne blitt satt ut i livet, og fakta som gjør en så forbanna at en bare må lese videre. Utnyttingen, lønnen og de elendige levekårene.

  Denne boka, på grunn av sitt litt kompliserte innhold, tror jeg den kan passe for ungdom fra 13-16 år.

 6. marie

  Boken handler om Emilie er opptatt av klær og sminke. Hun møter en gutt som heter Antonio i en butikk. Hun blir forelsket og de begynner å snakke sammen på nettet. Etter hvert ble hun medlem av verdensredderne og de gjorde forskjellige oppdrag. Emilie og Antonio finner tonen og blir gode venner. De lager en aksjon mot barnearbeid og mot dyremisshandling.
  Jeg synes boken var bra. Den var litt drama og romanse. Jeg synes også at forfatteren har skrevet ganske bra. Boken var veldig fin og litt spennende. Jeg synes kanskje at boken er mer ment for barn enn undommer men fortsatt så var den ganske bra.
  Det er en av de beste bøkene jeg har lest. Og jeg anbefaler denne boken for de som liker litt romantikk og drama, og de som kanskje er opptatt av å forandre verden.

 7. marie

  Verdensredderne handler om 17 år gamle Emilie som er opptatt av klær og mote. En dag møter hun på en gutt inne i en klesbutikk som klistrer lapper på klærne hvor det står slaord om barnearbeid. Hun blir kjent med denne gutten, som heter Antonio. Hun blir interessert og blir med i denne organisasjonen som Antonio er med i, kalt Verdensredderne. Hun blir kjent med de andre ungdommene som er med, og sammen prøver de å gjøre en forskjell her i verden. På den andre siden av jorden bor 12 år gamle Reena som jobber på en fabrikk og syr klær.

  Jeg likte boka veldig godt, den har et godt buskap, og det var virkelig en tankevekker. Jeg var ikke klar over all den urettferdigheten som faktisk skjer i verden. Jeg likte hvordan forfatteren flettet historien til Reena og Emilie sammen, men samtidig viser hvor forskjellige liv de har. Den var veldig spennende, og det var vanskelig og legge den fra seg. Anbefaler virkelig denne boka!

 8. marie

  Boken handler om Emilie er opptatt av klær og sminke. Hun møter en gutt som heter Antonio i en butikk. Hun blir forelsket og de begynner å snakke sammen på nettet. Etter hvert ble hun medlem av verdensredderne og de gjorde forskjellige oppdrag. Emilie og Antonio finner tonen og blir gode venner. De lager en aksjon mot barnearbeid og mot dyremisshandling.
  Jeg synes boken var smakfull. Den var litt drama og romanse. Jeg synes også at forfatteren har skrevet ganske bra. Boken var veldig fin og litt spennende. Jeg synes kanskje at boken er mer ment for barn enn undommer men fortsatt så var den ganske bra.
  Det er en av de beste bøkene jeg har lest. Og jeg anbefaler denne boken for de som liker litt romantikk og drama, og de som kanskje er opptatt av å forandre verden.

 9. marie

  Boken handler om en gjeng ungdommer som synes det er urettferdig at barn i andre fattige land må jobbe dagen lang. Den gjengen med ungdommer har lyst til å gjøre en forskjell. Hovedpersonen er en jente på 17 år som heter Emilie hun er opptatt av gutter og mote. Inne i en butikk ser henne en gutt som setter klistremerker på t-skjorter på klistremerkene står det «Kos deg med t-skjorten slavene som sydde den gjorde det ikke.«
  Jeg synes om boka, men det var ikke nok action. Boka passer for barn og ungdommer som liker en god historie
  Jeg anbefaler boka til barn, ikke ungdom, fordi det er sikkert noen som liker bøker med historie.

 10. marie

  Fakta om verden

  Jeg likte ikke boka fordi jeg synes boken handlet om en bra organisasjon handler om en bra organisasjon.
  Boka handlet om Emilie som er 17 år som møter en gutt i H&M som heter Antonio. Antonio er med i verdensredderne. En organisasjon som skal prøve å gjøre en forskjell i verden. For å hjelpe de som syr klærne. Emilie syntes det er interessant så hun blir med i gruppen.
  Det jeg likte ikke boka fordi den interesserte meg ikke. Innholdet var ikke helt for meg.
  Jeg anbefaler ikke boka videre

 11. marie

  Verdensredderne har to sider

  Verdensredderne er en bok som får deg til å våkne, men samtidig er den veldig ensformig. Det er ikke sånn at dette er den boka jeg ligger og leser på senga om kvelden. Denne boka kan man heller lese på skolen, fordi du må være fokusert når du skal lese den. Boka passer meg utmerket på en måte, men på en annen måte så har den litt mye informasjon som man egentlig ikke trenger å vite og da blir den rett og slett litt slitsom og lese.
  Boka handler om Emilie som er opptatt av klær, sminke og gutter. Men en gutt klarer å gi henne et annet syn på klær og mote. Verdensredderne er ungdommer som prøver å si noe, og få fram noe i hverdagen. At det at vi kjøper klær som barn og ungdommer sitter og syr for hånd hele dagen, uten pauser og utrolig liten lønn er utrolig feil. Dette prøver verdensredderne å få folk til å se. Emilie bestemmer seg for å bli medlem av verdensredderne, men verdensredderne vil bli enda større! Hvordan skal de klare dette? Og kommer Emilie til å få gutten hun er blitt dønnforelska i?

  Denne boka passer til ungdommer som liker å prøve å gjøre en forskjell i verden. Som liker å få folk til å forstå hva som faktisk skjer i verden. Er du en av disse ungdommene passer boka perfekt for deg!

 12. marie

  Kjære Juryen, dere må bare velge denne boken. Den er veldig bra!

  Denne boken handler om 17 år gamle Emilie som er optatt av gutter og mote. En dag treffer hun på en gutt som fester klistremerker med slagord over noen t-skjorter inne på en klestbutikk. Han festet klistremerker med slagord om urettferdighet. Om utnytting av arbeidere i den tredje verdenen. På den andre siden av jorden lever Reena, en 12 år gammel jente som har sydd akkurat disse t-skjortene, på en fabrikk i Bangladesh. Denne boken foregår på slutten av Mars i Oslo,hvor Emilie bor. Og i utkanten av millionbyen Dhaka i Bangladesh, hvor Reena bor.
  Jeg tror forfatterens budskap til leseren er at han vill at vi skal hvite hvor hardt mennesker som lever på bunnen av samfunnet jobber for å få penger til å leve , imens vi bare kjøper masse unødvendige ting og bare kaster det bort. Jeg synes boken var veldig lettlest og enkelt og forstå. Jeg synes også at fortellingen er veldig levende og naturlig, fordi denne boken andler om vanlige hendleser som skjer i hverdagen, og ikke om uvanlige skapninger.
  Jeg likte boken veldig godt, fordi den var veldig gripende og uventede ting skjer nesten hele tiden.Men det beste ved denne boken er at den også lærer ungdommer om miljøet og om mennesker som ikke har så godt liv som vi har. Jeg mener at forfatteren har gjort en god jobb, med å få over beskjeden. Jeg anbefaler denne boken for lesere som elsker å lese om kjærlighet,miljø og spenning. Den passer også for ungdommer mellom 13-17 år.

 13. marie

  En virkelig tankevekker!

  Denne boken handler om ei jente som heter Emilie, som er 17 år. Og som de fleste jenter er hun opptatt av gutter og sminke. Helt til hun en dag møter en gutt kalt Antonio, som er med i en gruppe kalt verdensredderne. Hun blir også medlem, og de drar ut på mange forskjellige aksjoner for å hjelpe andre som ikke har det så bra.

  Først fikk jeg bare lyst til å lese denne siden hovedpersonen heter det samme som meg, Emilie, men etter noen sider ble jeg helt hengt opp i den. Jeg klarte ikke å legge den fra meg. Den ble spennende med en gang. Spesielt når jeg fikk vite om alle de forferdelige tingene som skjer rundt oss. Det er mange ting som jeg aldri tenker på, men som er så fæle at det er rart at jeg ikke visste det.
  Det er så trist at ingen gjør noe med det, men det er nok siden folk flest vet alt for lite om dette.

  Jeg synes boken var veldig bra og godt skrevet. Det er ikke altfor lange kapitler og ingen vanskelige ord. Jeg synes det er veldig bra at noen skriver om dette emne, og er glad for at jeg valgte denne boken. Denne boken lærte meg mye, og jeg kommer nok til å tenke meg om før jeg går inn i de forskjellige butikkene for å kjøpe klær eller ny mobil.
  Siden temaet i denne boken er så viktig så anbefaler jeg den egentlig til alle. Og jeg gir den terningkast 6, siden den er en av de beste bøkene jeg har lest!

  – Emilie, 14 år.

 14. marie

  Tittel: Verdensredderne
  Forfatter: Simon stranger
  År: 2012

  17 år gamle Emilie er opptatt av mote og gutter. Senere treffer hun på en gutt inne på en klesbutikk som klistrer på noen lapper på noen t-skjorter. På lappene står det om urettferdighet og utnytting av arbeidere i Bangladesh.

  I hovedsak handler «verdensredderne» om ei jente som forandres helt når hun får vite om hvordan folk på den andre siden av verden har det. Før var hun ei jente som bare var opptatt av gutter og mote, men etter hun møtte den gutten ble hun helt anderledes.

 15. marie

  En god historie basert på fakta

  Boken handler om en gjeng ungdommer som synes det er urettferdig at barn i andre fattige land må jobbe dagen lang. Den gjengen med ungdommer har lyst til å gjøre en forskjell. Hovedpersonen er en jente på 17 år som heter Emilie hun er opptatt av gutter og mote. Inne i en butikk ser henne en gutt som setter klistremerker på t-skjorter på klistremerkene står det «Kos deg med t-skjorten slavene som sydde den gjorde det ikke.«
  Jeg synes boka har en fantastisk historie; men ikke nok action. Boka passer for barn og ungdommer som liker en god historie
  Anbefaling: Jeg anbefaler boka til barn, ikke ungdom, fordi det er sikkert noen som liker bøker med en god historie.

 16. marie

  insiktsfull spenningsvekker

  Boka verdensredderne handler om en jente som er helt som alle andre tenåringsjenter som liker å shoppe og er interessert i gutter. Men alt forandres når hun ser en gutt i butikken som driver og klistrer klistremerker på t-skjorter.
  Boka var bra. Det var spennende og jeg likte at det var innspill fra den virkelige verden. Men jeg syntes det tok litt lang tid før det skjedde noe. Men når det skjedde noe, var det spennende. Jeg syntes det kunne vært litt kortere eller færre innspill fra bipersonene som ble lagt inn fra bedriftene de hjalp. Jeg ble også litt sur fordi boka hadde så brå slutt midt i spenningen.

 17. marie

  Lev farlig!

  Skeptiker93: Tør ikke trykke. Det står IKKE KLIKK HER.
  Verdensredderne: Lev farlig

  Jeg likte boka veldig godt, og syns den var en av de absolutt beste i uprisen i år. I tillegg tok denne opp et veldig viktig tema, i tillegg til å være litt romantisk. Tema i boka er blant annet barnearbeid i andre land, at det faktisk sitter barn innestengt i ulike fabrikker rundt om i verden og arbeide for nesten ingenting for at vi skal få kjøpe billige klær og sjokolade. En i klassen min som leste denne boken forandret seg, hun begynte plutselig å tenke over hvem som har laget disse klærne hun bruker og kjøper ikke lenger ting fra Freia fordi hun vet at de bruker barnearbeidere. I tillegg har hun meldt seg inn i forskjellige organisasjoner mot barnearbeid i andre land.

  Boka var fengende og lett å leve seg inn i, man kunne kjenne seg igjen både på hvordan personene oppførte seg og hva som skjedde mellom dem.

  Jeg anbefaler denne boka til jenter og gutter i alderen 13 til 16 år.

  Karakter: 5

 18. marie

  Redd verden med å lese boken!

  Verdensredderne er en bok skrevet av Simon Stranger. Den handler om en vanlig 17 år gammel jente som elsker shopping, venner og gutter. En dag møter hun en gutt inne på en klesbutikk som fester klistremerkerpå klærne, der det står: «Kos deg med T-skjorten. De som sydde den gjorde det ikke». Hun blir dratt inn i noe som forandrer livet til henne selv, også til de som lever på den andre siden av jordkloden.

  Boken handler kort sagt om hverdagen til en vanlig tenåring i Norge, og en vanlig 12-åring i Bangladesh. Det er en god historie, som samtidig åpner øynene dine om hva som virkelig skjer i hverden. For har du egentlig tenkt på hvem som sydde genseren duu har på deg? Verdensredderne gir deg et innblikk om hva og hvordan du kan hjelpe disse fattige menneskene.

  Boken er passe lang, og den er lettlest. Jeg hadde den med meg overalt, i håp om at det skulle dukke opp et lite øyeblikk da jeg kunne lese. Jeg anbefaler boken fra 11 år og oppover, men jeg tror at aldre fra 12-20 år vil leve seg mest inn i den.

  Amanda Alvereng, 13 år.

 19. marie

  En dag hun er på shopping møter hun på en gutt som setter klistremerker på T-skjorter. På klistremerkene står det ”Kos deg med T-skjorten – Slavene som sydde den gjorde det ikke (http://www.verdensredderne.blogspot.com/). Det handler om barn som blir utnyttet i slavearbeid for å lage klærne, og de som står bak merkene er noen som kaller seg Verdensredderne. Hun snakker med gutten etterpå og han er ganske arrogant ovenfor Emilie da hun konfronterer han med det som står på klistremerkene. Selv om hun først avfeier det er det likevel en tanke som er sådd hos Emilie og hun begyner å undersøke litt om dette kan stemme. Etterhvert tar hun kontakt med Verdensredderne og får bli med på møter i deres hemmelige lokaler og aksjoner. Det er ikke bare klær det handler om, men også produksjon av blant annet kakao, kylling og ikke minst Apple-produkter. Det er mange som får gjennomgå gjennom Verdensreddernes aksjoner. På den andre siden av jorden, i Bangladesh, får vi møte Reena, en av jentene som har sydd de aktuelle T-skjortene.
  Verdensredderne tar opp viktige politiske spørsmål som nok ikke er så vanlig i norske ungdomsbøker, vel egentlig er det ikke så mye av det i den norske voksenlitteraturen heller. Dette liker jeg veldig godt og håper flere følger etter. Det blir også sådd noen tanker i meg som leser som kanskje gjør at jeg tenker meg litt mer om i forhold til hvilke produkter jeg velger å kjøpe. Boken har ellers et godt driv som gjør den lettlest og fengende. Likevel synes jeg ikke den er like god som Strangers forrige bok om Emilie, Barsakh. Det kan være den med fordel kunne gitt mer plass til Reenas historie for å gi ekstra tyngde til historien som er relativt enkel. Det hadde den hatt plass til for dette er en liten bok.
  Når det er sagt minner ungdommenes engasjement meg veldig om meg selv da jeg var fjorten og fikk pappa til å skifte barberskummerke og ellers tømte skapene hjemme for alt som var testet på dyr. Det var mye som skapte engasjement den gang, som jeg i dag bare trekker på skuldrene av eller tenker: huff. Jeg skulle gjerne hatt tilbake litt av ungdommens engasjement, og det er også noe av det jeg liker best med ungdomsbøker, at de kan gi meg litt av disse følelsene tilbake.

 20. marie

  Boka handler om en jente som heter Emilie som møter en gutt i en butikk. Gutten jobber med å klistre merkelapper på klær som de selger i butikken. Emilie blir nysgjerrig. Hun ser på lappen at det står om verdensredderne. Når hun kommer hjem, søker hun opp Verdensredderne på nettet og finner en hjemmeside. Ting viser seg å ikke være helt som det ser ut …

  Boka har 194 sider. Den er ikke lettlest, men heller ikke vanskelig å lese. Boka har et variert språk, men noen ganger reagerer jeg på at forfatteren prøver å bruke et ungdommelig språk. Jeg synes ikke forfatteren har fått til det. For meg virker det også som forfatteren prøver å leve seg inn i ungdommens liv, men får det ikke til. Da blir det ganske ukult.

  Boka handler om kjærlighet og drama og litt annet. Jeg synes den var kjedelig og veldig langtrekkende. Boka overrasket meg riktignok på slutten, men starten var treig. Man må være tålmodig for å lese denne boka.

  Jeg er ingen erfaren bokleser, og for meg ble denne boka kjedelig. Om noen er interessert i langtekkelige bøker, så er boka kanskje bedre for dem.

  MBK

 21. marie

  Trøttende!

  Boka har 194 sider. Sjangeren er drama og forfatteren heter Simon Stranger.

  Boka er ikke lettlest, men det er ikke mange vanskelige ord i den heller. Den har gode beskrivelser, men ting tar tid før de blir røpet. Forfatteren starter med å fortelle om det boka skal formidle, temaet i boka.

  Forfatteren vil formidle hvorfor ting i butikken er billig, hvem som faktisk gjør arbeidet for oss i frie og gode land å leve i, og hvilket strev de faktisk har hver dag for å overleve.
  Boka handler om en jente som heter Emilie som møter en gutt i en klesbutikk. Gutten driver og klistrer merkelapper på klær og Emilie blir nysgjerrig. Hun ser på lappen at det står noe om verdensredderne og blir enda mer nysgjerrig. Når hun kommer hjem, søker hun opp Verdensredderne på nettet og finner en hjemmeside. Hun blar gjennom hjemmesiden og lurer veldig på hva Verdensredderne egentlig er. Hun finner ut at de hjelper folk i fattig deler av verden og at de vil åpne folks syn på ting og vise dem hva som egentlig skjer. Hun bestemmer seg for å bli med i organisasjonen, og de gjør mange aksjoner som for folk til å skjønne mer og mer om hva som egentlig skjer ute i verden. Noen ting går bra og andre ting går ikke like bra.

  Jeg er ikke en person som leser mye bøker, men kan med sikkerhet si at jeg ikke likte denne boka. Den er trøttende fra start til slutt. Hvis du er en som liker bøker med blanding av drama, en smule kjærlighet og ungdomsproblemer, er denne boka kanskje bedre for deg enn for meg.

  Markus

 22. marie

  Simon Stranger er en norsk forfatter som har skrevet både voksen, ungdom og barnebøker. De fleste av bøkene hans uttrykker meninger om ting som fåregår rundt i verden og forbindelsene mellom de som lever på bunnen og toppen av samfunnet , blandt annet flyktninger, adopsjon og i Verdensredderne; barnearbeid.

  Verdensredderne handler om Emilie som Simon før har skrevet om I Barsakh, men jeg vil si at dette er en frittstående bok som godt kan leses uten å ha lest Barsakh. Verdensredderne starter som en kjærlighetsroman, men utvikler seg fort til en roman om at mer alvorlig tema.

  Emilie er en typisk ungdomsjente som er opptatt av venner, mote og gutter. Så en dag møter hun Antonio, en gutt som vil åpne folks øyne om barnearbeidet i mange land og få en slutt på det. Emilie blir fort interessert i arbeide og blir med i kampen mot barnearbeid.

  Boken var lettlest og varierte godt mellom dialog, handlings- og tankereferat. Boken var spennende fordi den tok opp et aktuelt tema og klarte og engasjere leseren til å tenke over temaet. Når man skriver om tema som barnearbeid kan teksten fort bli kjedelig og treig, men Simon har klart å flette det inn i en vanlig jentes liv noe som gjør det til en fin ungdomsbok. Boken har mye orginalitet da få ungdomsbøker handler om store verdenstemaer.

  Jeg vil også framheve det at Simon har klart å få med forskjellige type lesere. Verdensredderne vil falle i smak hos de som liker å lese bøker om mennesker og livet deres, og helst leser voksenbøker. De som foretrekker litt mer spening og fantasy kan også ha glede av boken. Jeg er en som alltid leser fantasy og ikke nærmer meg «voksenbøker», men jeg hadde en stor glede av boken fordi den aldri ble kjedelig, det var alltid en ny engasjerende handling. Jeg syns denne boken passer for gutter og jenter, og også voksene kan lese boken.

  Boken var vanskelig å legge fra seg siden jeg måtte få med meg slutten, og jeg følte jeg fløt gjennom boka siden det var lite dødtid i handlingen. Det er veldig mye indre spenning. Både Emilie og de andre hovedpersonenene tenker mye og dette kommer godt fram. Det er også en del ytre spenning på mot slutten av boka og mye skjer.

  Jeg mener denne boken absolutt bør leses da den er spennende og ikke bare tar opp et stort problem, men engasjerer leseren i saken. Det er også fin flyt i boken og du blir ikke lei.

 23. marie

  vil du gjøre en forskjell?

  Verdensredderne- forfatter er Simon Stranger
  Verdensredderne handler om en 17 år gammel jente kalt Emilie. Hun er en typisk norsk ungdomsjente som tenker mye på mote og gutter. Boka handler også om den 12 år gamle Reena som bor i den på andre siden av jorden og jobber på en fabrikk med å lage t-skjorter.
  En dag som Emilie er på hm for å handle klær treffer hun på gutt som fester klistremerker med et slagord på noen t-skjorter, akkurat de t-skjortene har Reena lagd. Slagordet er om urettferdighet. Om utnyttning av arbeidere på den andre siden av jorden.
  Dette får Emilie til å ikke bare til å tenke på seg selv. Hun begynner å tenke på hvordan alt hva hun eier er lagd og gutten og klistremerkene glemmer ikke Emilie. Hun finner verdensredderne på internett og ender med å bli med i gruppen.
  Boken handler ikke bare om aksjonene verdensredderne gjør for å få folk til å tenke på alt det som skjer i den tredje verden, men den handler også om kjærlighet og sjalusi. Antonio er gutten som Emilie møtte på i hm og hun faller for ham. Men aurora er i veien for Emilie til å få han. Men i boka får leseren kan likevel føle at det er noe mellom Antonio og Emilie. Stemningen mellom de to er spesielt høy mot slutten.
  Reena arbeider på en fabrikk i Bangladesh hele dagen og de har ikke lov til å snakke med hverandre. På veien hjem møter hun på gutten Reza som hun blir forelsket. Mot slutten begynner de å snakke med hverandre og hilser på familiene med hverandre. De avtaler å bade i elven sammen en dag men da skjer det noe fryktelig på frabrikken Reena jobber på og Reza får ikke vite om dette.
  Jeg syntes boka var en bra bok. Den får oss til å tenke på hvordan alt er lagd og av hvem. For eksempel så kan jo klærne du har på deg nå være lagd av en liten jente i Afrika som jobber hele dagen og får så vidt rå til mat til familien. Boka får oss til å føle skyld for alt det vi har og den kan hjelpe alle de fattige landene med å få mange av de som leser boka til å være med å gi penger til disse landene. Det syntes jeg er veldig bra med boka.
  Jeg syntes også at den bygde seg opp noen steder. Den kan bygge seg opp på flere av aksjonene de gjør og fikk i hvert fall meg til å ha lyst til å lese videre. De kan holde på bli avslørt og det kommer konflikter i gruppen som er bra. Ut i boka får Aurora kjæreste som kommer inn i gruppen men ingen liker han noe godt unntatt Aurora. Han kommer i veien for gruppa noen ganger og er med på å skape konfliktene.
  Boka er basert på fakta selv om dette er en roman. Dette gjør at du begynner å tenke deg litt ekstra om. I sluttnotatene i boka får du vite litt fakta som handler om temaene i aksjonene til verdensredderne.
  Denne boken er egentlig litt lettleste men er likevel en ungdomsbok syntes jeg. Den passer ikke så mye til 11åringer og mindre for den handler jo om åssen de i den tredje verden har det. I boka møter du ikke på noen fremmedord og du kommer veldig fint igjennom den. Jeg tror også boka er kanskje ment for å gi ungdommen et annet syn på hverdagen. På hvor godt vi har det i forhold mange 1000 andre barn og ungdom på den andre siden av verden.
  Det er ikke lett å beskrive alle hovedpersonene like bra for vi får ikke ordentlig vite åssen de er. Antonio ser kjekk ut og har mørkt, rufsete hår og dialogene og handlingene sier litt om at har lyst til ha ledelsen.
  Lars og Lisa får du nesten ikke vite noe om. Det får vite er at de blir sammen, at Lars har lyst til å begynne på et veldig bra universitet og at de to ikke vil være med på de største og farligste aksjonene.
  Aurora er sjalu på Emilie fordi Antonio liker henne helt til hun får sin egen kjæreste og er egentlig litt frekk, men Emilie er utrolig forelsket i Antonio, blir med på alt selv om hun ikke hadde lyst til å bli med på den største og farligste og hun har lyst til å gjøre inntrykk på Antonio.
  Verdensredderne handler om mennesker som lever på bunnen av samfunnet, og om en gruppe norske ungdommer som vil gjøre noe med det.

 24. marie

  Verdensredderne

  Navn: Verdensredderne

  Forfatter: Simon Stranger

  Forlag: Cappelen Damm

  Årstall: 2012

  Boken «verdensredderne» handler om ei jente som heter Emilie, hun er 17 år og opptatt av sminke, mote og gutter. Det er en historie om ei lita jente i Bangladesh som heter Reena. Boka forteller om barnearbeidere i fattige land.

  Emilie er 17 år hun er opptatt gutter, sminke og mote. En dag møter hun en gruppe som heter verdensredderne, de jobber for at folk ikke skal bruke klær som er laget av barnehender i fattige land som i Asia. Denne boka handler om en jente som heter Reena, hun bor i Bangladesh, hun er barnearbeider og lager klær. Hun tjener 4 kroner om dagen, men noen dager får hun ingenting, hvis hun har vært ukonsentrert.

 25. marie

  Et godt tema er ikke alt som trenges for en god bok.

  Verdensredderne er en ungdomsbok skrevet av den norske forfatteren Simon Strange. Den ble først gitt ut i 2012 av forlaget Cappelen Damm AS. Boka er 195 sider lang og er delt opp i 5 deler.
  17 år gamle Emilie er en typisk norsk ungdom som bryr seg om gutter, mote og venninner. En dag oppdager hun en gutt som fester klistremerker på t-skjorter i en klesbutikk. På klistremerkene står det slagord om utnyttingen av slavearbeidere i tredje verden. Denne gutten og disse klistremerkene blir ikke glemt av Emilie, istedenfor inspirerer de henne og gjøre en forskjell, fra den dagen av er hun annerledes og bryr seg om noe annet en bare seg selv. På den andre siden av verden sitter 12 år gamle Reena og syr t-skjorter mens hun tenker på Reza, gutten hun er forelsket i. Ved siden av det veldig seriøse temaet forfatteren skrev romanen om, handler boka også om kjærlighet og sjalusi, noe som sørger for at leseren vil lese videre. Boka er basert på grusomme fakta og det kom som et slag da jeg leste om alle de om må leve på kanten av sin eksistens for at jeg kan leve det livet jeg har.
  Konflikten i boka står ikke spesielt fram, det finnes nemlig ikke et stort problem som skal løses. Emilie blir med i en engasjert gruppe som kaller seg Verdensredderne og nesten alle aksjonene deres lykkes gjennom boka. Det finnes selvfølgelig noen små problemer men gruppen løser dem med en gang uten at det blir et stort drama ut av det. Dette syntes jeg var veldig synt fordi jeg hele tiden håpet på et stort høydepunkt eller noe som definerer hva som egentlig er hovedkonflikten i boka. Er det forholdet mellom Emilie og Antonio som står i fokus eller de små aksjonene til gruppa? Det var spørsmålet som dukket opp i bakhodet mitt mens jeg leste boka. Slutten var utilfredsstillende og irriterte meg, den kom for brått for min smak og lot mange spørsmål usvart.
  Miljøet i boka er ganske rolig og det skjer ikke mange overraskelser noe som førte til at jeg mistet litt interessen når jeg var omtrent midtveis. Det lå mye spenning i luften mens høydepunktene, og stemmingen mellom Emilie og Antonio var elektriserende, spesielt mot slutten. Leseren følte at det var noe mellom dem uten at forfatteren trengte å peke på det. Disse momentene var egentlig det eneste i hele boka som jeg syntes var vellykket selv om de ikke var velskrevet.
  Det finnes ikke mye jeg kan si om hovedkarakterene, utenom Emilie, fordi forfatteren ikke gir os et innblikk til deres personlighet. Antonio ser bra ut og har rufsete mørkt hår, men dialogen hans og handlingene hans sier ikke veldig mye om han. Lise, Lars og Aurora vet jeg enda mindre om. Derfor knytter leseren også ikke så sterke bånd med disse karakterene. De er ikke veldig originale og måten forholdene deres er i slutten av boka syntes jeg var teit og stereotypisk.
  Temaet i boka kommer frem veldig tydelig. Hovedtemaet er helt klart slavearbeid i tredje verden, barn som må gjøre livsfarlige jobber, mennesker som ikke bryr seg om hvor mange må lide for at de får hva de vil, mennesker som utnytter alt og alle men også mennesker som risikerer alt for at dette tar en slutt. Faktaene blir presenter i formen av kursive paragrafer som er skrevet fra synspunktet til arbeidere i tredje verden, misshandlede dyr og til og med overhoder til store firmaer som Steve Jobs. Dette temaet er veldig lærerikt men personlig likte jeg det ikke fordi det kom meg veldig nært og gjorde meg veldig trist.
  Forfatteren prøver å formidle dagens ungdom at ikke alle barn har det like bra som os, han peker på alle de forskjellige tingene som blir laget gjennom slavearbeid. Og med alt, så mener jeg alt. Etter å ha lest boka må jeg bare se rundt meg og jeg kan peke ut hundrevis av ting som ble laget med slavearbeid. Jeg har et forandret syn på alt det materielle jeg har som jeg kanskje ikke trenger. Kanskje denne boken også er et vink som oppfordrer Norges ungdom å være litt mer engasjert?
  Boka er enkelt og lettlest, leseren kan bare flyte gjennom sidene uten at det hakker og stopper på grunn av fremmedord og omstendelige setninger. For de fleste vil dette vare greit men for meg var språket og grammatikken for enkelt. Jeg leser mest voksen litteratur og kjenner til en fin og velskrevet tekst når jeg ser den. Dessverre gjorde forfatteren sitt språk og ordbruk lite inntrykk på meg, jeg savnet skildringer og en mer raffinert dialog. Språket er ikke veldig livlig eller fargerikt, det blir ikke brukt slang eller dialekt. Forfatteren bygde in noen sammenligninger og metaforer men ikke så mange at de ble lagt mye merke til.
  Verdensredderne var ingen katastrofe men den var ikke bra heller. Den blir sortert inni ok men ikke verdt å anbefale boksen som jeg har liggende under senga mi hjemme. Boka tok tak i et viktig tema som, selv om det ikke var min favoritt, jeg tror er viktig å være informert om men et godt tema er ikke alt som trenges for en god bok. Konflikten og karakterene må stemme og spenningskurven må være på plass. Disse tre punktene ble ikke oppfylt til min standard. Jeg anbefaler denne boken ikke, men hvis noen skal lese denne boka burde man vare minst 11 på grunn av kontakten med sex og de grusomme faktaene som boken handler om.

 26. marie

  WOW – denne boka fikk meg virkelig til å tenke…

  Boken handler om Emilie som er 17 år, og som nesten alle andre jenter elsker å bruke tiden på klær gutter, sminke m.m. Helt til hun en dag møter på en gruppe kalt Verdensredderne.

  Egentlig så hadde jeg ikke tenkt å lese denne boken fordi ei vennine av meg ble helt tullete i hodet etter hun leste den (haha), men så bestemte jeg meg for å gi den en sjanse, og ja, jeg skjønner nå hvorfor hun snakket så mye om det. Fordi det er så trist at noe slikt faktisk skjer og at INGEN gjør noe med det. Folk vet rett å slett for lite om det.
  Jeg synses boken var veldig bra, den er skrevet på en måte som gjør den lett å lese. Det er korte kapitler, og det står ikke så alt for mye på hver side. Men jeg synes forfatteren nesten var alt for snill! Han skulle skrevet mer om hvordan arbeidsforholdene er. Jeg lærte mye av boka og kommer virkelig til å tenke meg om før jeg går inn i butikker som H&M eller kjøper Freia sjokolade! Jeg vil egentlig anbefale denne boken til alle – fordi temaet er så viktig! Terningkast fem!

  Anja, 15 år

 27. marie

  Tema var bra, boka kunne vært bedre…

  Boka verdensredderne handler om Emilie fra Bærum som er opptatt av klær, sminke, gutter, fester, penger osv… Hun blir etterhvert med en i en gruppe der en gjeng ungdommer prøver å forandre folks syn på barnearbeid i fattige land. De kaller seg for Verdensredderne.

  Boka var passelig lang, innholdsrik og hadde mye bra faktastoff. Den gjorde inntrykk, ga inspirasjon og var en ordentlig tankevekker. Den kunne kanskje vært enda mer fæl for å få frem budskapet enda bedre.
  Boka hopper en del frem og tilbake, så det er derfor litt vanskelig å henge med på hva som skjer. Det kunne gjerne stått enda mer om de forskjellige arbeiderne og hvor grusomme arbeidsvilkårene de faktisk har. Jeg syntes ikke boka var noe særlig bra litterært skrevet, men det var et bra tema som folk vet alt for lite om. Den kunne vært skrevet for flere ungdommer da den er ganske jentete. Jeg savnet spenningstoppen, man venter hele tiden på at noe skal skje og når det plutselig skjer så skjer det alt for fort.

  Ingrid, 15 år

 28. marie

  Å redde verden med verdensredderne

  Å skrive om ekte verden er en komplisert oppgave, det har Simon Stranger kart å gjøre.

  Emilie, den 17 år gammel hovedperson er opptatt av gutter og klær. En dag møter hun en gutt som klistrer kilstemerker på t-skjorter i en butikk i Oslo. På t-skjorten står det « Kos deg med t-skjorten. Slavene som sydde det gjode det ikke.» han er i en gruppe som kaller seg verdensredderne. Emilie blir med i gruppen og de lager aksjoner til å få oppmerksomhet om uretferdigheten i verden.

  Boken har en gripende historie som får deg til å tenke. Det er en parallel handling som på den ene siden skriver om Emilie og på den andre om ei ung jente i bangladesh som må sy klær. Stranger har klart å skive en bok som er spennende og samtidelig snakker om sante og svært ekte problemer. Man tenker hele tiden om boken også når man er ferdig med den. Jeg leste nesten hele boken i en natt og kunne bare ikke legge den bort. Jeg har aldri før lest en bok som kombinerer fiksjon og ekte verden så detaljert. Boken handler om de tignene som man ikke vil tenke på, de tingene vi valgte å glemme. Boken prøver deg å bli oppmerksom om hva som skjer i verden, og det har den klart. Den beskriver situasjonene veldig bra og gir en sterkt mening. Den får deg å tenke deg om på alminelige ting som shopping eller hvor kjøtt faktisk kommer fra.

  Forfatteren ville gjøre oss oppmerskom, at vi forstår hva som foregår. Man kan gjennfinne seg i mange situasjoner. Boken er tatt fra hverdagen og laget til en fantastisk historie. Den prøver å si at man kan faktisk gjøre en froskjell, at det er mulig å redde verden. Forfatteren har klart å gjøre en bok til en mål, man vil bli som Emilie og gjøre en forskjell i verden selv. Alt forfatteren skriver om er tatt fra ekte livet.Det gjør boken annereledes, alt er sant 12 års jenter som må sy klær for å holde familien i livet, kyllingene som lever i haller og får aldri se dagslyset og guttene som blir slått hvis de ikke finner nok elfenben.

  Boken er også en kjærlighets histroie. Det er vist derfor det er en ungdoms bok. Man blir med og ser hvordan Emilie utvikler seg under historien. Hun forandrer seg fra en jente som shopper hvert helg til en bevist voksen som er klar til å gjøre en forskjell. Hun slutter å bruke all sin tid på utseendes hennes og heller gir pengene til en som trenger det. Hun har lange diskusjoner med foreldrene om kjøttet de spiser og hva slags klær de burde kjøpe. Emile blir den jenten vi burde være.

  Jeg vil bare si at denne boken er definitiv vert å lese. Den her boken er ikke noen tulle bok man bare leser fordi foreldrene vil det. Man blir faktisk grepet av historien og tvunget til å lese vidre. Når man er ferdig med boken blir man sittenede og tenker om historien. Man blir revet in i historien og følger synd på jentene som må sy for å kjøpe mat til familene sine. Etter å ha lest boken har man lyst til å gjøre noen godt. Jeg fikk lyst til å hjelpe en som trenger det. Man tenker seg om når an kjøper sitt neste t-skjort og lurer på hvor den faktisk kommer fra.

  Denne her boken burde definitiv komme videre i nomineringen. Simon Stranger har klart å imponere meg, det får ikke så mange forfattere til. Jeg tror hvis bøker kunne redde verden ville den her har gjort det!

 29. marie

  Denne boka prater om Emilie,tipisk Oslo jente som tenker på mote og gutter,en dag møter hun ”Antonio ”og etterhvert så blir hun medlem av en gruppe som tenker på å stoppe slaveri runt i verden..den prater også om Reena ei jente som jobber i en fabrikk såm syr klær i Bangladesh,og hun møter Reza,som hun kommer til å bli forelsket i.Gruppen til Antonio har lyst til å gjøre noe for de menneskene som blir låst inni en fabrikk og brukes som slaver.Denne boka var veldig interessant,vær side jeg leste hadde jeg bare lyst til å vite mer og mer,om Emilie og Antonio,om Aurora og Simen,Lars og Lise og va dem skulle gjøre neste gang,jeg følte meg sammen med dem.Jeg synes forfattaren har skrevet mye informasioner om Steve Jobs og Apple,om sjokoladen vi spiser,og få vite hvor tingene vi bruker pengene våre på er egentlig lagd ,av mennesker som ikke greier nesten å leve.Når jeg leste ferdig boka,følte jeg at jeg hadde mistet noe,den mage følsen man får,det var så spennende og lese denne boka,men jeg hadde forventet en annerledes slutt og jeg ble overasket jeg hadde lyst til å vite va som skjedde etter H&M aksjonen og hva som skjedde med Reena,med Emilie og Antonio ? og Reza ? va skal han gjøre uten Reena?, jeg håper virkelig å fa lese en ”sequel”(oppfølger) av denne boka.

 30. marie

  Verdensredderne-Simon stranger

  Denne boken er basert på sanne fakta, noe jeg fryktet. Disse faktaene vi får i boken er grusomme, men sanne. Dette syntes jeg forfatteren var flink til å beskrive, så kansje man tenker seg litt om før man handler noe neste gang. Innholdet var spennende, men det som gjorde at jeg ikke ga den en 6, var at spennings toppen ikke var så spennende, og slutten var for brå etter. min smak.

 31. marie

  Simon Stranger-Verdensredderne

  «Verdensredderne» handler om 17 år gamle Emilie, en typisk bortskjemt, norsk jente som er opptatt av gutter og mote. En dag på kjøpesenteret møter hun Antonio, en gutt som arbeider engasjert for arbeiderne i den tredje verden. Emilie følger etter ham og finner ut at han er med i en liten gruppe, «Verdensredderne», som demonsterer mot blandt annet barnearbeid. Emilie bestemmer seg for å bli med i gruppa, noe som kommer til å forandre livet hennes.
  Boka er basert på grusomme, men sanne fakta. Den skildrer blandt annet en fabrikkarbeiders liv i Bangladesh. Forfatteren har brukt virkemidler som metafor og parallell fortelling. Jeg synes ikke at selve handlingen i boka var så bra, men den gjorde inntrykk, så det er absolutt verdt lese den. Og selv om man ikke er så glad i å lese, er boka lettlest og godt egnet for de fleste.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*