Katakombens hemmelighet

Av: Tom Egeland i ungdom, Uprisen, Uprisen 9 anmeldelser

En romersk katakombe. En magisk amulett.
14 år gamle Robert blir med moren til Roma for å utforske en katakombe – en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben. Alene. Tror han.

En religiøs profeti. En mystisk munkeorden.
I hundrevis av år har munkene i Domini Canes-ordenen lett etter Den hellige stjerne. Endelig er de på sporet. Jakten fører dem til Norge – og til Robert.

Tilbake til oversikt

Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013

9 anmeldelser av “Katakombens hemmelighet

 1. Knut Ola (Skole: Fræna Ungdomsskole (FUSK))

  Katakombenes hemmelighet

  Katakombenes hemmelighet handler litt om romersk og kristen fortid. Roberts mor er arkeolog og tar han med til Roma for å granske en gammel katakombe som de først trodde var romersk, helt til Robert fant et kristent tegn som gjorde dette til et sprang i viten om vår historie. Greia var at nede i katakomben møtte Robert et spøkelse som ga han et mystisk smykke. Samtidig med dette fant et par astrologer ut at en meteor var på kollisjonskurs med jorda.

  Utallige forsøk på å få moren med seg for å se på tegnet mislyktes. Etter å ha sneket seg inn i katakomben for å få knipset et par bilder som bevis raste den sammen og Robert hadde kommet ut i siste sekund. På sykehuset fortalte han om en munk med glødene øyne, og et spøkelse som hadde vist han veien ut, som visstnok het Angelina.

  Siden han mistet kameraet i katakomben manglet han bevis, og moren sendte han til psykolog. Robert so først fast på det han visste, helt til han fikk spørsmålet: «Hvordan snakket du med et flere tusen år gammelt gjenferd fra Roma, og hvordan forsto du hva det sa».

  Boken er spennende fra start til slutt, og egner seg best for de mellom 13 til 23 år. Jeg vil på det sterkeste anbefale denne boken, og håper på en oppfølger.

  Skrevet av: Tom Egeland

  Utgitt av: Aschehoug

  Utgitt i: 2013

 2. Ottar Frøysa Hellebostad (Skole: Sunnylven)

  Denne boka handlar om Robert på 14 år og mora. Dei er i Roma der mora jobbar i ei katakombe. Ein dag skal mora vekk på middag ilag med kollegane sine. Då har Robert sjansen til å gå ned i katakomben og finne ut kva dissa teikna er for noko. Han finner fotspor som ikkje er hans. Så begynner katakomben å rase i hop. Han høyrer ei stemme som kan redde han ut.
  Eg opplevde boka som spennande og gripande. Den var spennandes fordi det skjedde nye ting heile tida, som foreksempel når Robert gjekk ned i katakomben og den haldt på å rase i hope. Eg anbefalar denne boka på det sterkaste.
  Eg synest boka er bra for det var alltid noko spennande som skjedde.

 3. Henning Dragerengen (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  Jeg har lest boka Katakombens Hemmelighet.

  Katakombens hemmelighet handler om en gutt på 14 år med navn Robert. Robert er som mange andre 14 år gamle gutter. Liker og spille video spill og andre ting som det. En dag er ham med moren sin på en arkologisk utgraving ved Borgund Stavkirke. Der fant de et skrin med tre symboler en ank, ty og et kors. Dette fører til en spennende tur til Roma som fører til en Katakombe. I Katakomben skjer mye rart ham ser en munk og en jente. Dette er en spennende ungdoms bok.

  Jeg anbefaler denne boken. Ja

 4. Isabelle (Skole: Kråkerøy Ungdomsskole)

  Boken handler om 14 år gamle Robert som er med moren sin på en ekspedisjon i Roma, hvor de skal undersøke en katakombe. Moren hans er arkeolog, hun graver i møkka for å finne historiske ting. Robert har tillatelse av skolen å være med henne så lenge han skriver en oppgave om det. I katakomben finner de et mystisk skrin og noen rare symboler. Robert blir spesielt opphengt i et av symbolene og begynner å utforske på egen hånd.

  Spenningen i denne boka er utrolig god, det er noe fortfatterene har fått til veldig bra!
  Det fine også med denne romanen er at det er en grei måte for ungdom å lære litt historie på gjennom Roberts egne notater. Man lærer noe nytt mens man lar seg underholdne. Det med notatene bidrar også at boken blir litt mer virkelig. Det føles litt ut som om man selv er med i boka.

 5. Emilie Kaland Lindseth (Skole: Fræna ungdomsskule)

  Boka handler om den fjorten år gamle gutten Robert. Robert får bli med moren til Roma for å bli med på en arkeologisk utgraving av en katabombe. Nede i katabomben blir Robert innblandet i en tusen år gammel profeti som enten vil redde jorden eller utløse dommedag..

  Jeg mener boka er spennede og fantasifull. Boka er ikke den beste jeg har lest, men langt fra den verste. Jeg liker spesielt godt at forfatteren skriver boka fra forskjellige perspektiver. Det gjør at leserene får se flere sider av saken. Jeg synes også at det er bra at forfatteren skriver små avsnitt som forkalare vanskligere ord. Eks. Roberts fakta om katabomber. Det gjør boka mer forståelig samtidig som at leserene lærer noe nytt.
  Forfatteren forklarer godt og gjør boka lett å lese. Han forkalarer akkurat nok av mysteriet uten at boka blir uinterresant eller vanskelig å forstå.
  Selv om temaet dommedag er godt brukt vil jeg fortsatt kalle boka orginal takket være blandingen av religion, forfølgelse og oldtiden.

  Jeg synes boka er godt skrevet, men ikke så bra at den fortjener å vinne..

  Terningskast: 5

 6. Minna Sletten (Skole: Kila skole, 9A)

  Katakombens hemmelighet

  Denne boken handler om 14 år gamle Robert. Roberts mor er arkeolog. Han var med moren på en arkeologisk utgravning ved Borgund stavkirke. I denne utgravningen finner moren et skrin med tre symboler som ikke har noe med hverandre å gjøre. Etter denne hendelsen blir han med moren sin til Roma for å utforske en katakombe – en gammel gravplass. En kveld tar han seg ned i katakomben. Helt alene. Tror han.

  Katakombens hemmelighet var lett å lese fordi det var svært få vanskelige ord i den. I denne boka finner man små «faktabokser», der Robert forklarer begreper og ting. Det fine med dette er at du lærer samtidig som du leser. Denne boka ligner ikke på noe jeg har lest før. Boka starter spennende og går rett på handling. Jeg anbefaler denne for 13-16 åringer.

  Anbefaler jeg boken: Ja

 7. Gorm Utkvitne (Skole: Voss ungdomsskole)

  KATAKOMBENS HEMMLIGHET

  AV TOM EGELAND

  • Sidetall: 246
  • Sjanger: spenningsroman
  • Utgitt: 2013
  • Forlag: Aschehoug

  Katakombens hemmelighet er en bok om 14 år gamle Robert og om moren som er arkeolog. Etter funnet av et merkelig triangelformet smykke i en vikinggrav ved siden av Borgund stavkirke, drar Robert og moren nyoppdaget katakombe i Roma. En natt drar Robert uten tillatelse ned i katakomben. Han tror han er alene, men er han det? Munker og spøkelser finnes hvis også i denne katakomben eller er Robert gal? Ingen tror på ham unntatt bestevennen, Svein. Robert er blitt blandet opp i en gammel profeti som er mye viktigere enn hvem som er kaptein på fotballaget.

  Boken minner om en moderne fantasy-bøker, synes jeg. Men de fleste fantasy-bøker pleier å være lengre og mer forhistorisk inspirerte. Det er jo også litt fra vikingetiden og middelalderen, men ikke så mye som i serien «Tidshjulet» som har mange trekk fra Europa sin middelalder. Karakterene er veldig realistiske og det er spennende å få se saken fra flere synspunkter. Boken er veldig spennende og kan varmt anbefales. Hvis det var noe som skulle trekke ned ville det være at boken ikke er lengre, men sidetallet forhindrer ikke boken i å få terningkast seks.

 8. Lars Ivar Grevle (Skole: Voss ungdomsskule)

  Katakommbens`hemligheit
  Forfatter: Tom Egland
  Tittel: Katakombens`hemligheit
  Utgjeve: 2013
  Sider: 245
  Sjanger: Action
  Handling; Hovudpersonen er Robert. Robert liker å utforske. Han skal utforske ein katakombe. Så raste inngangen! Det er ein skatt i katakomben. Han har to hjelparar med seg. Så kjente han vind ned i katakomben, då måtte det finnes ein veg ut!
  Eg gir terningkast 4 fordi eg synest det var korte setningar, god handling og spennande.

 9. Stian Frøysa (Skole: sunnylven skule)

  Katakombens hemmelegheit
  Forfattar: Tom Egeland
  Forlag: Aschehoug
  Ei romersk katakombe. Robert og mora hans hadde funne ei kiste, det vart starten på eit kjempespennande eventyr. Mora og Robert som var 14 år fer dermed til Roma får å utforske ei ny katakombe. Ein kveld tar han seg ned i katakomba aleine. Etter å ha snike seg inn i katakomba for å ta nokon bilde raste den saman, og Robert kom seg ut i siste sekund. Når han kom til sjukehuset fortalte han alt til mora og Omberto, som var sjefen i katakomba.
  Eg opplever boka som spennande og gripande. Boka er spennande fordi det skjedde nye ting heile tida, som for eksempel når ein munk helde på å ta han. Eg syns boka var sjukt bra.
  Eg anbefaler boka på det sterkaste.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*