Det som er sant

Av: Magnhild Bruheim i Nyheter, ungdom, Uprisen, Uprisen 4 anmeldelser

Kva er sant, og kva er rykte? Kven si side stiller du deg på når det er ord mot ord? Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapen blir sett på ein vanskeleg prøve når Hanna og Sander har to ulike versjonar av kva som eigentleg skjedde på det rommet på den festen.

Tilbake til oversikt

Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013

4 anmeldelser av “Det som er sant

 1. Benedikte (Skole: Kråkerøy ungdomsskole)

  Boka handler om:
  Linn og Solveig er bestevenninner, men vennskapet blir satt på prøve. På en fest sier Hanna at hun har blitt voldtatt av Sander, en gutt Linn liker. Sander sier at det ikke er sant, og at Hanna var med på det som skjedde. Linn kan ikke tro at Sander kan ha gjort noe sånt. Linn vet ikke hvem hun skal tro på av Hanna og Sander. Det er en bok om sex, vennskap, grensesetting og ryktespredning.

  Min anmeldelse av boka:
  Denne boka var helt grei! Den viser at det alltid er to sider av en sak, og at man ikke skal tro på alt man hører. Det som er dumt er at den er veldig kort, på grunn av det så ble slutten også ganske kort. Man fikk da ikke helt svar på alle spørsmålene. Den var litt for lettlest for min smak. Jeg vil anbefale boken for ungdom. Boka er på nynorsk, men det gikk helt greit.

 2. Amanda M. Tandseter (Skole: Raufoss ungdomsskole)

  ”DET SOM ER SANT”

  Tittel: ”Det som er sant”
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sider: 138
  Forlag: Samlaget
  Utgivelsesår: 2013

  ”Det som er sant” er en bok om to bestevenninner, Linn og Solveig, som kommer opp i en konflikt der de tar hver sin side av saken, noe som setter vennskapet på prøve. De må finne ut hva som er rykte og hva som er sant. Men når begge er uenige og står sterkt på sitt blir det vanskelig. Handlingen i boka foregår i et typisk ungdomsmiljø, der mange kan kjenne seg igjen.

  Boka er skrevet på nynorsk, men er forholdsvis enkel å lese. Det er korte og konkrete setninger, og en del dialoger. Språket er lite skildrende og ikke spesielt interessant. Boka tar opp et alvorlig tema, men er skrevet på en kjedelig måte.

  Boka er skrevet fra Linns synspunkt, og skildrer hennes tanker. Begynnelsen av boka hopper rett inn i handlingen, men forfatteren presenterer personene etter hvert. Boka er lite fengende og ganske kjedelig å lese.

  Magnhild Bruheim skrev sin første krimroman i 2003 og har siden skrevet flere spenningsbøker for ungdom.

  Budskapet som boka prøver å fortelle er at du ikke alltid skal tro på det som blir sagt. Den passer best for ungdom mellom 12-15 år. Jeg ville ikke anbefalt boka til andre lesere, fordi den var såpass uinteressant.

 3. Janne Lise Johnsen Hjortdal (Skole: Åkra undomskole)

  Hvilken side velger Linn
  Tittel: Det som er sant
  Forfatter: Magnhild Bruheim
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka: 137

  I boka møter vi Solveig, Linn, Hanna og Sander. Solveig og Linn er bestevenner men så skjer det noe og Linn er redd for at Hanna skal komme mellom de.
  Linn og Solveig er på en fest. Linn er forelsket i sander som er ett år eldre.
  Sander og Hanne står og danser og kliner Linn er så misunnelig men Solveig prøver og roe henne ned. Men så forsvinner både Sander og Hanna. Linne trudde de hadde gått him men etter en stund sto Hanna i døra barbeint og så ikke helt god ut. Solveig reiste seg og gikk bor og snakte med Hanna. Linne satt fortsatt i stolen hun følte at hun var limt fast i stolen.
  Jeg synes boka var lett og lese og forstå.
  Når jeg leste så klarte jeg ikke og legge den fra med på grunn av at det skjedde noe hele tiden.
  Terningkast er:5

 4. Mari Rong Soldal (Skole: Voss ungdomsskule)

  Tittel: Det som er sant
  Sider: 138
  Sjanger: Roman
  Tema: Mobbing, vennskap, valdtekt
  Forfattar: Magnhild Bruheim
  Utgjeve: 2013
  Terningkast: 4
  Tilrår for: Jenter 14-17

  Linn er ein heilt vanleg person, som eigentleg er veldig forsiktig. Ho har heilt daglegdagse problem, heilt til no.
  Linn og Solveig har vore bestevennar sidan forrige haust, men no kom det noko i vegen for vennskapet, eit val. Hanna har blitt utsatt for eit overgrep, og Sander ( ein god venn av Linn) var han som hadde gjort det. Sander og Hanna hadde to ulike meiningar om kva som skjedde, og Solveig valte å tru på Hanna. Men Linn veit ikkje kva ho skal velje, for ho er like glad i Sander og Solveig.
  Boka handla eigentleg om korleis det er å velgje mellom to vennar og om korleis det er å bli utsatt for valdtekt. Eg trur at forfattaren vil få fram korleis det er å vere ein ungdom og kva problem du har i den tida. Boka var lettlest men litt rotete. Den mangla litt meir humor.
  Boka var litt kjedeleg fordi at alt var så forutsigbart.
  I starten var det spennande, men det varte berre i ca. 3-4 kapittel, så blei det forutsigbart og kjedeleg.
  Men slutten var veldig uventa, overraskande og litt skuffande. Det slutta liksom i all hast. Linn fekk det ikkje som ho ønska, og det likte eg ikkje så godt.
  Det som fekk meg til å lese vidare var at eg ville finne ut av alle dei spennande spørsmåla og problema til Linn. Også politisaka og korleis Solveig reagerte på ting var kjekt å lesa. Så ville eg jo finne ut kva som politiet fann ut og korleis det gjekk med Linn.
  Men eg synest at forfattaren har gjort ein veldig god jobb med boka, men sakna humoren.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*