Blå øger kan isje lyge

Av: Hans Sande i ungdom, Uprisen, Uprisen 3 anmeldelser

Koffor har Moderen grønne øger som lyser i mørket? Dette har han lurt på fra han var fire år. No e han fjorten, og han vet svaret: Moderen e lagd av elastin, og det finnes isje andre levende mennesker på Jorden. De som hersker på Jorden er Ålehovvene, men ka e meningen med å la han vokse opp i total isolasjon? Han ber om å få oppfylt ett eneste ønske, nemlig å få møte et annet menneske av kjøtt og blod, men «Forespørselen kan ikke behandles».

Tilbake til oversikt

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2013

3 anmeldelser av “Blå øger kan isje lyge

 1. Mads Mamre Gjellebæk (Skole: Kråkerøy Ungdomskole)

  Blå øger kan isje lyge foregår langt inn i framtiden. Jorden som vi kjenner den er borte og nå har Ålehovene overtatt. For å få jorda tilbake på rett kjør. Det dreiser seg om en gutt på 14 år, som har funnet ut at han foreldre bare er robotte, og at han hele sitt liv egentlig har bodd i en oppdrettsanlegg. Han har ett ønske, og det er å møte et annet ordentlig mennesket i løpet av sitt liv. Han er full av spørsmål og de blir ikke færre da han finner ut at han skal slippes ut.
  Boken er skrevet på ganske fremtredene bergenskdialekt. Noe som gjør at det blir litt vanskelig å få en fin leseflyt, for sånne som meg som ikke har lest så mye bøker.
  Handlingen er veldig hoppende i tid, og man er alltid litt usikker på om hendelsene skjer i karakterens hode, eller i virkeligheten. Men dette er kanskje litt av magien ved boken da handlingen ikke er spessielt engasjerende i seg selv, man fortsetter å lese i forventning av en konklusjoen eller oppsumering av alle tankene og bildene man har fått gjennom boken.
  Dette er en bok jeg godt kan anbefale til leseglade litt ynge ungdommer. Men for oss litt mindre lesevandte blir dialekten og den litt lite sammenhengende historien litt for vanskelig å følge med på.

 2. Ingeborg Rekve (Skole: Voss ungdomsskule)

  Forfattar: Hans Sande
  Tittel: Blå øger kan isje lyge
  Utgjeve:
  Sider: 168
  Sjanger: Sjønnliteratur
  Tema: Ein gut som lever i ein annleis verd
  Terningkast: 3

  Blå øger kan isje lyge

  Boka Blå øger kan isje lyge handlar om ein gut på 16 år og han lever i ein ny verd etter menneska øydelagde jorda, og alt utanom denne guten som er laga av elastin. Ein dag får han noen nye foreldre som Ålehovene har laga til han, og då blir alt snudd opp ned.

  Eg syns boka var litt spesiell på ein dårleg måte, fordi eg syns den var litt tung å lesa, og det var litt forvirrande å lesa boka på bergens-dialekt. Men ho var litt spennande fordi det skjedde noko nytt veldig ofte, og boka handla om at menneska hadde fått ein ny sjanse etter at dei har øydelagd verda, og det var denne guten som skulle gjenoppbyggje verda.

  Terningkast: 3

 3. Maiken Pedersen (Skole: Kjøllefjord skole)

  Forvirret!

  Forfatter: Hans Sande
  Han har skrevet mange bøker for barn og unge.
  Boka er skrevet på nynorsk og bergensdialekt.

  Denne boka handler om en gutt lever i en verden hvor ingenting er ekte. Alt er laget av elastin. Det eneste han har sett i verden, er de få rommene som er hjemmet hans. Han vil ut for å utforske den virkelige verden.

  For meg virker det som om forfatteren vil gi en liten sammenligning med barn og unge i dag og frem i tiden. Mange tilbringer mesteparten av dagen fremfor PC eller mobil. Når de kommer ut i naturen, kan den virke fremmed.

  Jeg likte ikke denne boka. Den var utrolig forvirrende og det var ikke bestandig like lett å vite om det som skjedde virkelig skjedde, eller om det bare var noe han tenkte.
  Jeg vil ikke anbefale boka videre.
  Terningkast: 2

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*