Beina i gitaren

Av: Sunniva Relling Berg i ungdom, Uprisen, Uprisen 3 anmeldelser

Bo er 17 og har gitt opp å passe inn. Men då ho møter Hans blir det ikkje lenger så lett å tenkje at ingenting betyr noko.

Vi følgjer ho eit år frå sommar til sommar, gjennom tilbakeblikk til barndomen ho er på veg ut av, og intense, men famlande forsøk på å finne sin plass i verda og i forholdet til Hans.

Tilbake til oversikt

Forlag: Samlaget
Utgivelsesår: 2013

3 anmeldelser av “Beina i gitaren

 1. Susanne Ytreland Kristoffersen (Skole: Åkra Undomsskole)

  Gir opp, når jeg møter han er det ikke lett
  Tittel: Beina i gitaren
  Forfatter: Sunniva Relling Berg
  Antall tidligere utgivelser for ungdom: Utfor i 2011 og beina i gitaren i 2013
  Sjanger: Drama
  Antall sider i boka: 180
  Forlag: Samlaget

  I boka møter vi Bo. Hun prøver å passe inn, men det er ikke så lett. Hun er 17 år og bor hos foreldrene sine. Hun bestemmer seg for å barbere håret sitt. Da blir hun lagt mer merket til. Vennene hennes syntes hun har forandret seg. Hun tror hun er blitt tøffere, og bryr seg ikke om like mye hun gjorde før.
  Jeg syntes forfatteren har fått en god del om hovedpersonen, og hun har gjort det enkelt å forstå hvordan hovedpersonen er. Hun har klart å få frem det meste på en god måte.

  Det foregår i et ungdoms miljø der de røyker og drikker. Miljøet er derfor ikke så bra. Forfatteren har fått frem litt lite om miljøet syntes jeg, fordi man får bare vite at de røyker og drikker. Man får mer og mer med seg hvordan miljøet er, til mer vi leser boka. Drama er sånn som skjer mellom ungdommer, derfor passer dette miljøet veldig bra til sjangeren.

  Bo møter Hans, da forandrer mye seg. Hun begynner å røyke. Lilo er barndomsvenninnen til Bo. De har mange minner sammen. Karianne blir god venninne med Lilo og Bo. Bo tror at Hans liker mer karianne enn han liker hun. Hans og Karianne får et godt forhold til hverandre.
  Moren til Bo er bekymret for hvordan hun oppfører seg. Faren hennes prøver å trøste moren, fordi hun er stresset hele dagen. Hans har det vanskelig for tiden, fordi han må jobbe mye og de skal selge hytta men det vil han ikke. Bo blir med ham til hytta for å rydde litt. De sover der resten av natten.

  Språket kan man merke med en gang at det er ungdomspråk. Hvordan de snakker, og oppfører seg. Noen setninger kan være litt vanskelige å forstå. Det er litt tungt og moderne språk syntes jeg.

  Dette var ikke min type bok må jeg si. Den var ikke dårlig, men jeg liker mer spenning. Jeg hadde ikke så mye motivasjon av å lese, men jeg slet meg ikke gjennom. Når jeg hadde lest en liten stund, da klarte jeg å forstå mer av handlingen. Jeg anbefaler denne boka for de som liker ungdomsbøker. I terningkast gir jeg 3-4.

 2. Emily Lindgren (Skole: kråkerøy ungdomsskole )

  Detter er ikke en bok jeg ville lest igjen. Den blir litt skjedelig savner mye spenning.
  Men forfatteren har en bra beskrivelse av hovedrollen Bo. Hun er 17 år, bor hos foreldrene sine og hun prøver bare og passe in. 3 av 6

 3. Helene Transeth Mosling (Skole: Spydeberg Ungdomsskole)

  Beina i gitaren

  • Boktittel: Beina i gitaren
  • Forfatter: Sunniva Relling Berg
  • Utgivelsesår: 2013
  • Forlag: Det Norske Samlaget

  Godt skrevet bok på nynorsk. Bra skildringer og fascinerende personkarakteristikk. En treg start, men griper deg når du først kommer til stykket.

  Annerledes

  Beina i gitaren er skrevet i førsteperson og denne førstepersonen er da 17 år gamle Bo. Bo har aldri passet inn, uansett hvor mye hun har villet det. Nå har hun gitt opp, hun vil ikke passe inn lenger. Hun vil gjerne tenke at ingenting betyr noe, men det blir ikke like enkelt når Hans kommer inn i bildet.
  Boken følger Bo et i et år, fra sommer til sommer. I boken får man mange tilbakeblikk fra barndom og tidligere hendelser, mye er hvordan hun prøver å passe inn. Man får også lese om hvordan hun finner sinn plass her i verden og i forholdet til Hans.
  Bo finner ut at Hans kanskje er en litt annen person enn det hun skulle tro han var. Bo finner Hans en veldig vanskelig person å forstå. Det er bare en av tingene hun synes er vanskelig her i verden.

  Mine tanker

  I begynnelsen av boken syntes jeg det var veldig forvirrende. Bo er en veldig annerledes hovedperson slik jeg føler det.
  I begynnelsen av boken syntes jeg hennes måter å takle ting på og være var ganske vanskelig å forstå. Etter hvert som jeg kom lenger i boken ble det lettere og skjønne valgene hennes. Jeg endte opp med å like hvordan Bo var. Hvordan hun prøver å finne sin plass i verden og hvordan hun tenker annerledes.
  I ungdomstiden føler mange at de ikke passer inn, men de vil gjerne gjøre det. Når Bo forteller om barndommen kan man kjenne seg igjen med det at man vill passe inn.
  Selv om jeg likte hvordan boken var, syntes jeg aldri at den hadde noe stort høydepunkt. Det ble nokså lik spenning i hele boken, som dessverre ikke var noe særlig stor. Jeg ble også forvirret en del ganger av alle tilbakeblikkene fra barndommen, det kunne være vanskelig å henge med. Men når jeg først fikk grep på det, ble alt så mye enklere. Det er en bra bok, men langt ifra den beste jeg har lest.
  Boken passer fint hvis du klarer deg uten mye spenning. Forfatteren, Sunniva Relling Berg skriver veldig godt og hun har tidligere blitt nominert til Brageprisen og Kulturdepartementets debutantpris for sin tidligere bok, Utfor.

Anmeld denne boka

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*